• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #302729  autor: stanax
 09 gru 2008, 18:18
Do napisania tego artykułu przymierzałem się od dawna, ale zawsze moje wrodzone lenistwo brało górę 8) Na forum jest kilkanaście razy "ruszony" temat ilości kolorów wyświetlanych przez telefony konkurencji i jaki to badziew z X1 w porównaniu do nich.
Ten temat :arrow: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 346#302346 (na szczęście zamknięty) jest ostatecznym bodźcem by w końcu napisać jak to jest.

[center]Procesor/procesory[/center]
[center]N96/7 «» X1[/center]

O N96 nie będę się rozpisywał, bo w "Potędze" było o tym dość. Krótko; wiadomo, że jest w nim ARM9, natomiast jaki jest procesor w N97 nie wie nikt, poza gościem co go skonstruował...

W XPERIA X1 przeznaczonym na rynek europejski jest chipset Qualcomm'a ARM11 MSM7200A o częstotliwości zegara 528 MHz. Niezależnie od chipsetu ARM11 istnieje faktycznie również jeszcze inny procesor - ARM9 / 256MHz i jest dedykowany do przyspieszenia pracy aplikacji "w tle" i modemu.

[center]W "hicie" Nokii ARM9 jest jedynym procesorem, podczas gdy w kaszalocie Sony Ericssona robi za
assisting the main CPU ;-)
[/center]

W X1 jest łącznie 384 MB pamięci RAM - 256MB z nich jest widocznych w systemie, ale to z powodu zarezerwowania 128MB wyłącznie dla aplikacji. Podczas startu systemu jest około 152MB wolnego RAM-u. Te 128MB pamięci RAM jest używane do video-grafiki(ATI Imageon 2300 lub 2700) i przez CPU.

A to XPERIA X1 w akcji x dwa:

:arrow: http://blip.tv/file/1374883
:arrow: http://www.youtube.com/watch?v=CBjV2fYWlik

[center]Paleta kolorów[/center]

Jakość wyświetlacza jest wyjątkowa i jest to jeden z najlepszych ekranów jakie można zobaczyć w telefonie komórkowym lub urządzeniu przenośnym. Nie tylko jest on jasny i ostry, ale również tętniący życiem i bogatym kolorem. Trzeba powiedzieć, że jest to radość dla oka obejrzeć na nim film lub przeglądać zdjęcia. Widać to już gdy przeglądamy menu - wyraźna czcionka wyświetlana w wysokiej rozdzielczości WVGA (800 x 480 pikseli). X1 to zarówno telefon biznesowy jak i multimedialny - naprawdę spełnia oba te wymogi.

A ile kolorów wyświetlacz w X1 jest w stanie pokazać? 262.144 kolorów tak jak K850? Ponad 16,7 mln kolorów jak inne konkurencyjne produkty? Nie - wyświetlacz jest zdolny do wyświetlania tylko 65.536 kolorów! Teraz co to znaczy? Absolutnie nic!
Często czytamy jak inni odwołują się do tego, jakby to ilość kolorów wyświetlacza była jakimś wyścigiem i stanowiła o klasie samego telefonu. To bezcelowe - podobnie jak w aparatach fotograficznych "megapikselowy wyścig matryc". Ilość to jedno a jakość to zupełnie inna rzecz. Kolejnym czynnikiem odgrywającym ważną rolę w odniesieniu do wyświetlanych kolorów jest moc samego produktu. Oczywiście, X1 ma bardzo imponujący a raczej potężny procesor, ale faktem jest, że nie istnieje prawdziwy powód, aby pokazywał więcej kolorów. Wymagałoby to bufora ramki albo o 50% (24 bitów) lub o 100% (dla 32 bitów) większej niż jest obecnie, a dodatkowo wypełnianie bufora ramki trwałoby odpowiednio 50% do 100% wolniej. Szczegóły na ten temat możesz przeczytać tutaj / √, na Microsoft Windows Mobile. Fragment z tego tekstu, cyt: "(...) to chwyt marketingowy a nie bitwa technologiczna - chcą położyć większy nacisk w punkcie, dzięki któremu mogą one być "lepsze" choć, prawdę powiedziawszy, czyni to je gorszymi."

PS
To tyle na razie...

Od moda: pamiętaj by tematy zakładac w ten sposób. Poprawiłem.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2008, 23:58 przez stanax, łącznie zmieniany 1 raz.

#302753  autor: wtd
 09 gru 2008, 20:02
Z ekranem to się w100% zgodzę, tez mnie zawsze denerwują teksty w stylu "ten telefon jest do bani, ma tylko 65k kolorów a ten ma 16M". Ale ten twój wywód nt. ramu czy procka to za przeproszeniem o kant d@@y można potłuc. Z pewnego bardzo prozaicznego powodu - różne systemy operacyjne o diametralnie różnych wymaganiach. W symbianie (S60v3) wystarcza proc ~350MHz i 96MB ramu i wszystko śmiga jak burza, a ram jets zapchać bardzo ciężko. WM na procesorze ~400MHz i 128MB ramu potrafi ładnie zamulić a do tego 128MB ramu potrafi zejść naprawdę szybko, raz że programy na WM zajmują więcej ramu niż te symbianowe a dwa że WM nigdy nie zamyka programu tlko go "chowa", w efekcie żeby nie mieć problemu z ramem to jeżeli korzystamy z bardziej rozbudowanych aplikacji (aparat, galeria, opera 9.5) to trzeba pamiętać żeby co jakiś czas "wyczyścić pamięć". Pisałem tu o Symbianie S60v3, N97 czy 5800 mają zawierać wersję dotykową S60v5 o której, dopóki się nie pobawię wolę się nie wypowiadać, aczkolwiek jeżeli wierzyć opiniom na necie to 5800 z 369MHz układem Freescale'a ładnie śmiga. Zamknęliśmy temat "potęga nokii seri "N"" i zrobimy temat "potęga SE serii "X""? :)

#302762  autor: mariusz9a
 09 gru 2008, 20:30
Ja z tymi kolorami to się nie zgodzę. Niestety widać różnice na ekranie o 65k a 262k i wyżej kolorów. Na 65k gołym okiem dostrzec można "schody" przy przechodzeniu odcieni niektórych barw :-( Oczywiście im wyższa rozdzielczość tym bardziej to się "zlewa", ale niestety tak czy siak to widać. Ja jako kryterium wyboru telefonu tego nie uważam.

#302792  autor: yagi
 09 gru 2008, 21:47
Wg mnie wyswietlacz w X1 ma 256 tys. kolorow a WM jak to WM wyswietla max 65 tys. Co do szybkosci dzialania to X1 jest naprade szybkim sprzetem i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyla :-D

Jedyne co mnie drazni w X1 to klawiatura - jest dla mnie za mala. Kaiser przyzwyczail mnie do sporych klawiszy. Do tego na klawiaturze brakuje mi strzalek kierunkowych do nawigacji :(

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#302801  autor: stanax
 09 gru 2008, 22:38
wtd pisze:W symbianie (S60v3) wystarcza proc ~350MHz i 96MB ramu i wszystko śmiga
wtd pisze:WM na procesorze ~400MHz i 128MB ramu potrafi ładnie zamulić
Przecież napisałem, że w X1 są dwa procesory - 528 MHz + 256MHz i 384MB RAM'u , co więc do rzeczy mają Twoje przykłady? Mam też telefon z Symbianem i widzę różnicę.
wtd pisze:WM nigdy nie zamyka programu tlko go "chowa", w efekcie żeby nie mieć problemu z ramem to jeżeli korzystamy z bardziej rozbudowanych aplikacji (aparat, galeria, opera 9.5) to trzeba pamiętać żeby co jakiś czas "wyczyścić pamięć".
Widziałeś filmiki z pierwszego postu(task/klawisz x-panel)?
Fabrycznie zainstalowane SE Panel 1 & 2 - konfiguracja i po problemie.
wtd pisze:Zamknęliśmy temat "potęga nokii seri "N"" i zrobimy temat "potęga SE serii "X""? :)
Na razie jest tylko X1, to lepiej wstrzymajmy się z realizacją Twojego pomysłu :smt005

#302842  autor: wtd
 10 gru 2008, 09:43
stanax pisze:Przecież napisałem, że w X1 są dwa procesory - 528 MHz + 256MHz i 384MB RAM'u , co więc do rzeczy mają Twoje przykłady? Mam też telefon z Symbianem i widzę różnicę.
Mają to do rzeczy że najprawdopodobniej X1 z tymi procami i ramem w codziennym użytkowaniu będzie ledwo dorównywał telefonowi S60 z niecałymi 400MHz. A ty piszesz o tych procesorach jakby to była nie wiadomo jaka przewaga.
stanax pisze:Widziałeś filmiki z pierwszego postu(task/klawisz x-panel)?
Fabrycznie zainstalowane SE Panel 1 & 2 - konfiguracja i po problemie.
Tak tylko dość pobieżnie je przejrzałem, ale chyba WM w X1 nie jest na tyle mądry żeby automatycznie zamykać programy i wciąż musi to użytkownik robić.

#302917  autor: mkforever1
 10 gru 2008, 18:51
Zgadzam się z wtd, WM (jak każdy Windows zresztą :) ) strasznie pożera zasoby sprzętowe - wymaga bardzo dużej mocy obliczeniowej i dużej ilości Ram'u, porównywanie hardware telefonów S60v3 z WM nie ma sensu gdyż systemy te zbytnio się różnią.

Pozdrawiam,