• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #301244  autor: mietkrk
 02 gru 2008, 19:16
Witam!

Mam następujący problem: czasami gdy dzwonię na telefon stacjonarny do dziewczyny albo do cioci (nie wiem jak sprawa stoi z innymi numerami, bo raczej nie spotkałem się z takim problemem) to już w momencie oczekiwania na połączenie słyszalne są takie trzaski w słuchawce. Natomiast po nawiązaniu rozmowy - w momencie, gdy osoba do której dzwonię, coś mówi - słyszę straszne trzaski.

Ciekawi mnie co może być przyczyną tego problemu... Jedynym rozwiązaniem tego problemu jakie udało mi się wymyślić (aczkolwiek denerwującym...) jest rozłączenie i ponowne wybranie numeru. Co może być przyczyną? Mój telefon to Motorola W510. Nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu... Być może moje rozwiązanie (czyli rozłączenie i ponowne wybranie numeru) jest dobre, ale przecież nie będę dzwonić do kogoś po to żeby się rozłączyć i ponownie wybrać numer...

Co mi poradzicie?

#301285  autor: Claudec
 03 gru 2008, 00:21
Ja na Orange nie raz miałem jakieś ogłuszające piski w słuchawce.
Rada była jedna - ponowne połączenie.
Kup sobie jakiś starter i sprawdź czy tak się dzieje na innych sieciach,
jeśli wada telefonu zostanie wykluczona to zostanie już tylko
składanie reklamacji w orange.

#301291  autor: vinc
 03 gru 2008, 07:54
Podobny temat znajduje się TUTAJ

Obrazek

#301485  autor: mietkrk
 04 gru 2008, 00:36
vinc, dzięki.

Chodziło mi bardziej o to czy ktoś miał może przede mną identyczny problem. Ogólnie nigdy nie miałem takich problemów - nawet na innym telefonie i na innej karcie w Orange. Wszystko zaczęło się od momentu otrzymania telefonu służbowego... A najlepsze w tym wszystkim jest, że nawet jeśli dzwonię z budynku TP, na dachu którego są ogromne anteny i maszty, to problem nadal występuje...

Ech...

#301538  autor: kowcio
 04 gru 2008, 14:48
mietkrk pisze:Chodziło mi bardziej o to czy ktoś miał może przede mną identyczny problem. Ogólnie nigdy nie miałem takich problemów - nawet na innym telefonie i na innej karcie w Orange. Wszystko zaczęło się od momentu otrzymania telefonu służbowego... A najlepsze w tym wszystkim jest, że nawet jeśli dzwonię z budynku TP, na dachu którego są ogromne anteny i maszty, to problem nadal występuje...
Może mimo wszystko winny jest telefon? Motorole jakieś okropne się stały, nie chcą współpracować tak jak powinny ;/

#301597  autor: mariusz9a
 04 gru 2008, 17:46
kowcio pisze:Motorole jakieś okropne się stały, nie chcą współpracować tak jak powinny ;/
Tyle że objaw jest zupełnie inny i występuje tylko w dwóch modelach ;-)
mietkrk pisze:najlepsze w tym wszystkim jest, że nawet jeśli dzwonię z budynku TP, na dachu którego są ogromne anteny i maszty, to problem nadal występuje...
Nie będziesz miał zasięgu z nadajnika który stoi na dachu budynku w którym się znajdujesz.

#301761  autor: senshiro
 04 gru 2008, 22:29
mariusz9a pisze:mietkrk napisał/a:
najlepsze w tym wszystkim jest, że nawet jeśli dzwonię z budynku TP, na dachu którego są ogromne anteny i maszty, to problem nadal występuje...

Nie będziesz miał zasięgu z nadajnika który stoi na dachu budynku w którym się znajdujesz.
True. Antena postawiona pionowo "sieje" zasięgiem w płaszczyźnie poziomej, jeśli masz ją nad sobą to ciężko mieć z niej zasięg.

Obrazek

#301869  autor: mietkrk
 05 gru 2008, 15:10
kowcio pisze:
mietkrk pisze:Motorole jakieś okropne się stały, nie chcą współpracować tak jak powinny ;/
Może to faktycznie wina telefonu. Wcześniej miałem inne telefony i korzystałem z usług Orange, ale takiego problemu nie było nigdy...

#301901  autor: user_delete10
 05 gru 2008, 18:09
A jest to do końca normalne,że różnice w kreskach zasięgu sięgają 3/4,a konkretnie na mojej V3 i Nokii 5310?Oczywiście ja mam te 3/4 kreski mniej ;-) To samo miejsce,2 różne aparaty a różnica jednak duża.Czy to jest tylko taki dziwaczny wskaźnik w Motorolach czy daremna antena?W Play było podobnie.Plus 2G full kresek na SE K510i ja na V3 2.

#301907  autor: kowcio
 05 gru 2008, 18:23
fenix189, to wygląda na problem z Twoją motką ;) ja mam mniej więcej zbliżony poziom zasięgu w tych samych miejscach w różnych telefonach ;)
Tym bardziej, że w Plusie jak i w Orange taki sam problem występuje.

#301912  autor: user_delete10
 05 gru 2008, 18:51
Mam się martwić?heh

Wiem,że różnice występują w zależności o producenta przede wszystkim,różna czułość,a wśród tego M ma podobno niewielką czułość i tym samym skłonności do nagłego,drastycznego spadku zasięgu,przynajmniej na ekranie,w postaci kresek.Nie odnotowuję problemów na co dzień.Wystarczy,że przejdę kawałek dalej i jest full,nie wspominając gdy wejdę wyżej w budynku.Wszędzie,jedynie po za parterem domu,gdzie mam słaby sygnał na razie mam dość mocny zasięg,na zewnątrz zawsze.

#301967  autor: rafcyk
 06 gru 2008, 09:07
Czy jest jakaś stronka, na której znajduje się porównanie czułości telefonów? Ja u siebie zauważyłem w miejscu o dość słabym zasięgu sieci, że np w K750i zasięg jest, natomiast U900 Soul już wymięka.

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#302015  autor: Łukasz_W
 06 gru 2008, 13:29
senshiro pisze:
mariusz9a pisze:mietkrk napisał/a:
najlepsze w tym wszystkim jest, że nawet jeśli dzwonię z budynku TP, na dachu którego są ogromne anteny i maszty, to problem nadal występuje...

True. Antena postawiona pionowo "sieje" zasięgiem w płaszczyźnie poziomej, jeśli masz ją nad sobą to ciężko mieć z niej zasięg.
Niekoniecznie, nie zawsze, a raczej jednak będzie z tego budynku. To by musiała być taka wyidealizowana antena, żeby w dół nic nie poleciało. Zależy jeszcze jak daleko są inne bts-y i jaki jest ten budynek.