Ja mam trochę inne zdanie. Ostatnie statystyki pokazują, że Orange radziło sobie najgorzej na rynku w pozyskiwaniu klientów w 3Q2008 w porównaniu do ich głównych konkurentów. Podobno nawet Play było lepsze. W pomarańczowej sieci można zaobserwować systematyczny spadek w dynamice wzrostu klientów. Jest to oczywiście spowodowane zapełnieniem rynku, lecz jednocześnie ta dynamika wzrostu nie załamuje się tak bardzo u ich konkurentów.
Jak dotąd Orange pozyskiwało dużo klientów prepaid, a 3Q zakończył się wzrostem jedynie o 5 tys użytkowników. Zważywszy na to, że przez ostatni rok ich oferta nie była tak wyrazista w promocjach oraz długi okres aktywności kart może nadchodzić fala odłączeń i liczba klientów prepaid zacznie spadać, a ten trend ciężko będzie szybko odwrócić.
Nie wprowadzono nowych taryf, nie zrobiono obniżek stawek podstawowych, wręcz Pani Prezes w wywiadzie nie wprost wyraziła, żeby użytkownicy na nie nie liczyli. Nie poczyniono drobnych modyfikacji mogących bardzo poprawić ofertę, jedynie zaoferowano promocję 200% więcej, która wygląda imponująco lecz w rzeczywistości jest do wykorzystania na rozmowy i SMS-y jedynie do Orange i po stawkach podstawowych. Skorzystają dobrze tylko Ci co doładują za największe kwoty w NOGO.
Oferta świąteczna kompletnie nie wprowadziła także nic nowego w abonamentach, które wyglądają identycznie jak przez ostatnie kilka miesięcy, są średnie, a zniechęcać do nich mogą skutecznie drogie telefony. Czytałem także o przedłużeniach umów, które przy nowej taryfie nie wyglądają zbyt dobrze dla stałych klientów, do starszych było z tym lepiej..
U konkurencji w prepaidzie nowe taryfy: całkiem niezła Heyah, Tak Tak z Grodzinami za Grosze, niedługo Mobilking z nowym cennikiem, podobno jeszcze Simplus a w styczniu Sami Swoi z ciekawymi cenami w standardzie. Nawet MVNO schodzą z cenami. Play dość dobitnie zareklamował swoje nowe abonamenty, co chyba skłoni wiele osób do przyjrzenia się swoim ofertom, z których obecnie korzystają.
Patrząc przez pryzmat promocji, aktywności każdego operatorów przed świętami oraz ostatnie statystyki sądzę, że Orange straci pozycję lidera, a na prowadzenie wysunie się Plus. Zyska także mocno Play i osiągnie na pewno zakładane 2 miliony. Era będzie dość średnia.
biotyt