witam wszystkich obecnych na forum.
każdy z nas wie/zna przynajmniej niektóre nokie z jakże popularnej serii ''N''. produkcja tych telefonów zaczęła się w 2005 roku, gdy został wprowadzony na rynek model n70. dzisiaj najnowszym telefonem z tej rodziny jest n96. nokia w odpowiednim czasie weszła na rynek z tymi telefonami. symbian zaoferował więcej funkcji niż zwykły telefon. oczywiście są inne systemy, są też inni producenci i inne modele nokii mające system operacyjny. ale ta seria jest pod tym względem najlepsza. wcześniej niktóry producent nie pokusił się o wprowadzenie serii telefonów z systemem operacyjnym( wtedy jeszcze królował równie jak nokia siemens) . dopiero po jakims czasie samsung wprowadził popularną serię ''I'' ( zarówno z symbianem i z windowsem mobilem). nokia wprowadzała telefony z serii ''N'' z różnymi konfiguracjami, dlatego mogli ja sobie kupic zarówno biedniejsi jak i bogatsi. ludziom znudziły się zwykłe telefony, chcieli czegoś więcej. np. taki zwykły telefon ma ograniczenia w instalowaniu aplikacji, gdzie nie ma tego w telefonach z symbianem. nokia właśnie w odpowiednim czasie weszła z tymi telefonami i zaoferował użytkownikom multimedium. jednak seria ta charakteryzuje się również dobrą optyką.
czyli jest wszystko to czego chcieli użytkownicy.
pisze to po to aby zgromadzić w tym poście wszystkie informacje oraz opinie o telefonach z serii ''N''. mam taki pomysł aby opisywac po kolei wszystkie telefony z tej serii. myślę że ma to sens, bo już kilka osób chciało aby cos takiego powstało. mozna tutaj zawżec wszystkie informacje dotyczące tych komórek.
dlatego prosze was o zainteresowanie tym POSTEM .
ja będę pisał po kolei krótkie , główne informacje o tych telefonach, a was prosze abyście coś napisali na ten temat:OPINIE ,KOMENTARZE, OCENY SUGESTIE.
[ Dodano: 2008-12-01, 18:18 ]
zacznijmy od nokii n70
telefon wszedł na rynek w 2005 roku. miał aparat o matrycy 2MPix, dość duży wyświetlacz 176x208, gniazdo MMC kart pamięci, jest to stary model więc nie ma HSDPA, wyposażony był w symbian UI S60 3rd 8.1a , nie posiada wifi. telefon był dostępny u operatorów przez długi okres czasu. do dzisiaj sprzedaje isę bardzo dobrze , na allego jest dostępny za ok. 500zł, dawniej trzebabyło dac za niego 1500zł.
z tyłu ma specjalną osłone na aparat, która nie wszystkim przypadła specjalnie do gustu, lecz dobrze chroniła aparat. telefon oczywiście działa w sieci 3G ( UMTS2100 ).
i ma z przodu kamere do prowadzenia wideorozmów. jest więc aż do dziś bardzo multimedialny. jego wada to może to że jest bardzo gruby (ale w tamtych czasach to normalka, ma ponad 20mm grubości).
Nokia 5130, Philips Ozeo, Manta MOB-60, SE T630i, SE K310i, Samsung SGH-L760, Samsung SGH-i600, SE K800i, SE Z520i, HTC Artemis, Motorola V3r, Nokia E51, Sagem myX5-2v, Nokia N80, Nokia C5-00, Dell Venue Pro i inne