• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#300213  autor: Prometo
 28 lis 2008, 08:52
pager pisze:A jaka odległość dzieli Cię do najblizszego BTS-a?
Jeden jest około 1,5 km w tej samej miejscowości w której mieszkam a drugi około 5 km w innej miejscowości. Do tego, który jest w mojej miejscowości moje telefony w ogóle się nie logują. Logują się do tych, które są w innych miejscowościach i to nawet oddalonych o kilkanaście kilometrów.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#300255  autor: Claudec
 28 lis 2008, 13:00
U mnie lokalny BTS sieci PLUS znajduje się jakieś 500metorw od mojego miejsca zamieszkania, a ten drugi 20km dalej.
Telefon poprawił sytuacje, ale nie wyeliminował problemu całkowicie, może po prostu
nie zwracam teraz takiej uwagi na to.
Hmm, może komputer oraz UPS generować jakieś zakłócenia co powoduje zmiany BTSa?

#300274  autor: Prometo
 28 lis 2008, 14:56
Claudec pisze:Hmm, może komputer oraz UPS generować jakieś zakłócenia co powoduje zmiany BTSa?
Nie ma takiej opcji, te rzeczy zdarzają się wszędzie, a tam gdzie stoi komputer zasięg jest w miarę normalny.

Pozdrawiam - Prometo

#300311  autor: Marens
 28 lis 2008, 17:22
Era ma awarie we Wrocławiu, tak aby nie było że opisuje tylko awarie Playa.

Telefon SE k800i & TakTak 2G i 3G(te same objawy), nie słychać rozmówcy, tak jakby głośniczek w telefonie był zepsuty. Rozmówca nas słyszy, po włożeniu karty Playa do k800i wszystko działa jak należy, więc telefon jest sprawny.

#300359  autor: kotylozaur
 28 lis 2008, 20:49
Ja sprawdzalem zasieg i jakosc rozmow na K550i, K510 i Samsungu (jakis prosciutki model, nawet nie pamietam numeru). Na wszystkich masakra, ale poniewaz moj to K550i wiec oddalem go do serwisu mowiac ze telefon gubi zasieg i sa problemy w trakcie rozmowy. Telefon wrocil z serwisu, orzeczono, ze jest sprawny, wgrano tylko nowy soft. Na moje szczescie moj SE zawiesil przy pierwszej probie wlaczenia i od razu oddalem go ponownie. Tym razem wrocil i okazalo sie, ze wyminili mi klawiature i jeszcze jakas czesc, oznaczana tylko cyframi i literami(nie wiem co to bylo). Od tego momentu jest lepiej, ale caly czas zle...szczegolnie jak porownac z innymi sieciami.
Jest jeszcze jedna przypadlosc Ery. Czesto kiedy telefon sobie lezy, mam zasieg i nagle przychodzi sms, ze mam nieodebrane polaczenie, taki i taki numer chcial sie do mnie dodzwonic. Podobnie jest jak ja dzownie do taty(tez era) nieraz i 2-3 razy probuje zanim uda mi sie polaczyc.
Najchetniej odszedlbym z Ery, powstrzymuje mnie tylko to, ze daja 50% znizki na cene aparatu, a poniewaz mam niskie rachunki, a chce wziac cos z WM (np X1) to mam dylemat...

#300377  autor: BTS_lodz
 28 lis 2008, 21:27
Kotylozaur: to jak sam słusznie zauważyłeś nie jest wina telefonu. Taka jest po prostu Era w naszym mieście...
Przypadłość o której wspomniałeś, czyli SMS o nieodebranym połączeniu wynika z zajętości sieci i jest to sprawa nagminna. Spróbuj zrobić sobie taki mały test: w godzinach natężenia ruchu telekom., czyli tak koło 16-17 po południu spróbuj wykonać do siebie z innego telefonu (np. ze stacjonarki) np. 20 połączeń. Zobaczysz, że co najmniej 5 "poleci" na pocztę głosową, a jeśli masz nieaktywną pocztę to będzie komunikat o niedostępności numeru.
Do tego to, co pisałem już kilka razy na tym forum - czkwaki, zanikanie głosu, wreszcie rwanie połączeń.
I doprawdy nie wiem jak to się dzieje - Era w ostatnim czasie postawiła i uruchomiła w Łodzi na prawdę mnóstwo nowych stacji, a z jakością połączeń jest ciągle SYF !

#300378  autor: Prometo
 28 lis 2008, 21:29
Mam zamiar do nich napisać i wkleić screeny z Celltrack'a. Jak myślicie czy to coś pomoże?

Pozdrawiam - Prometo

#300387  autor: user_delete9
 28 lis 2008, 21:56
kotylozaur pisze: Jest jeszcze jedna przypadlosc Ery. Czesto kiedy telefon sobie lezy, mam zasieg i nagle przychodzi sms, ze mam nieodebrane polaczenie, taki i taki numer chcial sie do mnie dodzwonic. Podobnie jest jak ja dzownie do taty(tez era) nieraz i 2-3 razy probuje zanim uda mi sie polaczyc.
Chyba ze 100x pisalem na forum ze u mnie jest to samo.... :P

#300402  autor: Marens
 28 lis 2008, 22:13
BTS_lodz pisze:Przypadłość o której wspomniałeś, czyli SMS o nieodebranym połączeniu wynika z zajętości sieci i jest to sprawa nagminna.
Dziś puszczałem bączki na telefon Ery, oczywiście w tym samym momencie przychodziły "Ktotamy"...

#300404  autor: kowcio
 28 lis 2008, 22:19
Prometo pisze:Jak myślicie czy to coś pomoże?
Prometo, mam być szczery? Według mnie nie. Przepraszam bardzo, ale Era ma w 4 literach klientów skarżących się na problemy z siecią, głównie z zasięgiem. Kompletnie nic sobie z tego nie robią :| Tylko szkoda Twojego zdrowia i czasu. Jak masz dużo czasu, i taką ochotę napisać do nich, to pisz, później podziel się z nami odpowiedzią.
Erą z dnia na dzień jest coraz gorzej, w ogóle co oni sobie robią z klientów? Chyba robią sobie wielkie żarty, szczególnie z osób płacących regularnie abonament za telefon.
Tylko najchętniej sprzedawaliby z promocji za 1 PLN te SE K770i z 3G (po kiego w tym telefonie 3G, skoro i tak Era prawie uniemożliwia korzystanie z niego?!) oraz kolejne cyrografy do podpisania. Dla nich to chyba po podpisaniu umowy nie istniejesz, przypominają sobie o Tobie jeśli nie zapłacisz rachunku za telefon. Niestety, taka jest prawda...

Co do tych SMSów z info o nieodebranym połączeniu/ próbie połączenia, to jest to jak dla mnie całkiem normalnym objawem dla Ery, szczególnie (tak jak ktoś wyżej napisał) w godzinach szczytu. Dzwonienie do osób z Ery w godzinach szczytu jest jak dla mnie walką z wiatrakami. Dodzwonienie graniczy z cudem.

#300405  autor: Marens
 28 lis 2008, 22:25
kowcio pisze:Dzwonienie do osób z Ery w godzinach szczytu jest jak dla mnie walką z wiatrakami. Dodzwonienie graniczy z cudem.
Tak samo jak przelogowywanie z 3G do GSM pomimo iż znajdujemy sie w zasięgu...

#300410  autor: Szalony
 28 lis 2008, 22:42
Prometo pisze:Mam zamiar do nich napisać i wkleić screeny z Celltrack'a. Jak myślicie czy to coś pomoże?
W moim przypadku Aleksandrowa nic nie pomoglo - pisalem do Ery od lat ze "musi" w Aleksandrowie L. postawic druga stacje by siec dzialala w miare normalnie i nie bylo "cyrkow" - i zawsze napotykalem "sciane" - siec dziala prawidlowo i siec nie zapewnia sygnalu wewntrz budynku- kup se Pan antenke zewnatrzna :evil: . Po latach walki wszystkie numery przenioslen do Plusa... Niby taraz Era "chce" cos u mnie w koncu zrobic , planuje w koncu tego drugiego bts ,ale kompletnie nic nie robi... I mam takie cyrki ze szok w miescie - w czesci miasta wewnatrz budynkow telefony "rzucaja" sie po 7bts(od1km do 15km) w trzech obszarach lac - przy bardzo slabym sygnale... dla mnie to kpina a nie powazna siec !!! A jeszcze napisze ze zapraszalem "kogos" by w mojej okolicy zrobil pomiary - zeby nie bylo ze sobie zmyslam ze siec dziala fatalnie- to oczywiscie nikt sie ze mna nie kontaktowal i dostawalem w/w odpowiedzi ... ze dla Ery wszystko jest ok...
Ostatnio zmieniony 28 lis 2008, 22:46 przez Szalony, łącznie zmieniany 1 raz.

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#300411  autor: Prometo
 28 lis 2008, 22:44
kowcio pisze:Jak masz dużo czasu, i taką ochotę napisać do nich, to pisz, później podziel się z nami odpowiedzią.
Napiszę i wkleję te screeny. Już raz do nich pisałem z tą samą przypadłością i odpisali mi, że u nich wszystko w porządku. Może teraz co innego odpiszą. A jak nie to zrobię testy na wszystkich sieciach i przeniosę się do tej sieci która w mojej miejscowości będzie miała najlepszy zasięg, nawet kosztem wyższej opłaty. Nie mam zamiaru denerwować się więcej tym, że jak rozmawiam to mnie co jakiś czas rozłącza i wyskakują głupie komunikaty a wiem, że nie jest to wina ani telefonu ani karty sim

Pozdrawiam - Prometo

#300422  autor: BTS_lodz
 28 lis 2008, 22:58
kotylozaur pisze:Najchetniej odszedlbym z Ery, powstrzymuje mnie tylko to, ze daja 50% znizki na cene aparatu, a poniewaz mam niskie rachunki, a chce wziac cos z WM (np X1) to mam dylemat...
Ja już dawno przestałem "myśleć telefonem". Teraz mamy takie czasy, że operatorzy nie robią nam żadnej łachy dając aparat za złotówkę, który normalnie na wolnym rynku kosztuje te 500-600 zł. Przelicz sobie to tak: operator kupuje taki telefonik po śmiesznych cenach, bo kupuje go u producenta w ilościach megahurtowych. Powiedzmy, że taki z wyższej półki kosztował operatora realnie te 600 zł. Teraz tak: podpisujesz umowę na 24 miesiące, czyli podziel sobie te 600 zł przez 24, to Ci wyjdzie 25 złotych. Czyli operator daje Ci w prezencie raptem te 25 zł miesięcznie. A przeważnie nawet mniej, bo telefony jakie są dostępne za przysłowiową złotówę nie kosztują opa 600 zł, tylko znaczniej mniej.
Dlatego ja już od dawna podpisuje aneksy z usługami dodatkowymi, bo tym sposobem można wyrwać od opa znacznie więcej niż 25 zł, a telefon kupuję sobie na wolnym rynku.
A wracając do sedna:
Kotylozaur: polecam Ci zmianę sieci. Swój główny numer mam w Plusie i jestem na prawdę całkiem zadowolony. Plus też dużo inwestuje w sieć i stawia sporo nowych stacji. Ma tylko jeden mankament - potwornie długo trwa u nich odpalenie nowowybudowanej stacji, ale idzie z tym żyć. W końcu te 2 miesiące w te czy we wte nie robi aż takiej różnicy...

#300439  autor: kotylozaur
 29 lis 2008, 09:21
@BTS_lodz
Z tymi cenami aparatow oczywiscie masz racje, zdaje sobie sprawe, ze ceny sa wziete z kosmosu i o ile operator nie ma oferty na dany telefon to czesto latwiej jest go kupic na rynku wtornym...Musze wszystko przeliczyc, ale z drugiej strony jakosc rozmowy i wygoda jest na pierwszym miejscu.
Mam jeszcze do Ciebie male pytanko. Poniewaz rozwazam Play, bo tylko on jest konkurencyjny z oferta przedluzeniowa, to czy uzytkujac moge liczyc na taki poziom jakosci rozmow jak w Plusie? (zakladajac, ze 3G bede mial wylaczone)

#300458  autor: Marens
 29 lis 2008, 11:52
kotylozaur pisze:czy uzytkujac moge liczyc na taki poziom jakosci rozmow jak w Plusie?
Tak, ale musisz się liczyć że będziesz miał mniejszy priorytet niż Simplus.
Jak będziesz chciał dzwonić np w Nowy rok to prędzej dodzwoni się użytkownik Simplusa niż Play abonament.

#300578  autor: kowcio
 29 lis 2008, 18:06
Marens pisze:kowcio napisał/a:
Dzwonienie do osób z Ery w godzinach szczytu jest jak dla mnie walką z wiatrakami. Dodzwonienie graniczy z cudem.

Tak samo jak przelogowywanie z 3G do GSM pomimo iż znajdujemy sie w zasięgu...
Tak, pisałem o tym na SB ostatnio. Telefon owszem, na dworze ma te 3G, natomiast w budynkach o 3G możemy sobie pomarzyć, takie rzeczy tylko w Erze. Po co mi 3G na dworze...? Nie rozumiem tego i chyba nie zrozumiem. Tak samo jak to, że Era w mojej okolicy ma największą ilość nadajników, znacznie wyróżnia się na tle Play'a, Plusa, w szczególności Orange, ale zasied bez wahania ma najgorszy. Paranoja...
Prometo pisze:Już raz do nich pisałem z tą samą przypadłością i odpisali mi, że u nich wszystko w porządku
Łee noo, a jakże mogłoby być inaczej? ;-) u nich zawsze w porządku, niech najlepiej wszyscy wymienią komórki :lol:
Prometo pisze:Nie mam zamiaru denerwować się więcej tym, że jak rozmawiam to mnie co jakiś czas rozłącza i wyskakują głupie komunikaty a wiem, że nie jest to wina ani telefonu ani karty sim
Mądre i właściwe podejście.
Prometo pisze:A jak nie to zrobię testy na wszystkich sieciach i przeniosę się do tej sieci która w mojej miejscowości będzie miała najlepszy zasięg, nawet kosztem wyższej opłaty.
Słyszałem, że ostatnio testujesz Play'a ;) Tylko tutaj jeśli chodzi o zasięg nie będzie różnicy, jeśli Play nie ma swoich nadajników w Twojej okolicy. Tylko tak jak napisał Marens:
Jak będziesz chciał dzwonić np w Nowy rok to prędzej dodzwoni się użytkownik Simplusa niż Play abonament.
Z resztą po co ja to Tobie mówię, skoro i tak to pewnie wiesz ;)

#300581  autor: Prometo
 29 lis 2008, 18:15
kowcio pisze:Słyszałem, że ostatnio testujesz Play'a ;) Tylko tutaj jeśli chodzi o zasięg nie będzie różnicy, jeśli Play nie ma swoich nadajników w Twojej okolicy.
Jak na razie mam porównanie w zasięgu i jakości rozmów Era, Play i Plus. Na pierwszym miejscu są razem Plus i Play a Era na końcu.

Pozdrawiam - Prometo

#300609  autor: kowcio
 29 lis 2008, 19:35
Prometo pisze:kowcio napisał/a:
Słyszałem, że ostatnio testujesz Play'a ;) Tylko tutaj jeśli chodzi o zasięg nie będzie różnicy, jeśli Play nie ma swoich nadajników w Twojej okolicy.

Jak na razie mam porównanie w zasięgu i jakości rozmów Era, Play i Plus. Na pierwszym miejscu są razem Plus i Play a Era na końcu.
Jeszcze kup sobie starter za 5 PLN POPa w Orange, może ta sieć Ci podpasuje. Chyba, że masz czas czekać niewiadomo ile, to zamów darmowy przez www.orange.pl :-D

#300635  autor: Prometo
 29 lis 2008, 21:10
kowcio pisze:Jeszcze kup sobie starter za 5 PLN POPa w Orange, może ta sieć Ci podpasuje. Chyba, że masz czas czekać niewiadomo ile, to zamów darmowy przez www.orange.pl :-D
Już zamówiłem :) Poczekam najpierw do czerwca a później do września przyszłego roku. Może do tego czasu Era powróci do swoje dawnej formy, a jak nie no to "Żegnaj Gienia, świat się zmienia", chociaż z drugiej strony żal mi tych dodatkowych bonusów, które mam w Erze.

Pozdrawiam - Prometo