• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #299639  autor: tajniak
 24 lis 2008, 22:52
Chciałbym zadać 2 pytania związane z MVNO:
    Jakie są potrzebne inwestycje i ile kosztują? Ile zarabia się na połączeniach (wew. sieci, na zew. itp.)?

#299641  autor: microcom
 24 lis 2008, 23:09
samo pozwolenie to ok. 5000 tyś. Euro + to co wynegocjujesz z operatorem od którego będziesz brał BTS.
Rozmowy wewnątrz i na zewnątrz sieci też zależą od tego co wynegocjujesz z operatorem który będzie tobie sprzedawał minuty im taniej je będziesz kupował tym taniej sprzedasz pamiętaj że jeszcze musisz kupić nr. MSISDN
Więc nieda się oszacować jednoznacznie ile to będzie kosztowało.

#299644  autor: szyman12
 24 lis 2008, 23:36
No właśnie za zezwolenie 5000 euro + opłata "operatorska" (za to, że chcę Cię przyłączyć) czytałem, że najtaniej bierze Orange - 300 tyś (albo 3 mln), później Plus 600 tyś (6 mln) a najdroższa jest Era 900 tyś (albo 9 mln) /nie pamiętam czy podawano ceny w mln czy tyś/

Ale to nie wszystko. Musisz jeszcze przecież kogoś zatrudnić do obsługi klientów. I najlepiej, aby były komórki jakieś.

Moim zdaniem na połączeniach do innych sieci zarabiasz 5-10 gr. za min. Do swojej + stacjonarne to 15-20 gr.

#299651  autor: tajniak
 25 lis 2008, 07:37
Ale te inwestycje to ile? 1, 2, 3 mln zł?
microcom, wiem, że to zależy od wynegocjowania umowy, ale właśnie chodzi o to, że nie znam tych stawek ;)
szyman12 pisze:Moim zdaniem na połączeniach do innych sieci zarabiasz 5-10 gr. za min. Do swojej + stacjonarne to 15-20 gr.
Ale przy jakich stawkach? Bo domyślam się, że stawki operator ma sztywne, a nie zależne od opłaty pobieranej przez MVNO.

#299671  autor: biotyt
 25 lis 2008, 10:41
O ile się nie mylę, operator infrastrukturalny zajmuje się rozliczaniem MTR wynikających z ruchu wykonywanego przez jego wirtualnych operatorów, a im ustala jedynie stałe stawki za każdą minutę. Sądzę więc, że taką bezpieczną stawką, którą musi zapłacić MVNO za każdą wykonaną minutę jest zbliżona co najmniej do MTR. Infrastrukturalny musi mieć pewność, że nie zacznie tracić na wymianie ruchu z innymi sieciami generowanego przez wirtualnych. Pewnie są też zniżki dla MVNO wykonywane wewnątrz sieci (tej MNO czy stacjonarnej).

biotyt

#323709  autor: tajniak
 18 mar 2009, 15:26
Ostatnio znalazłem pewną informację: http://media2.pl/telekomunikacja/36896- ... orach.html Orange zarobił 5 mln w ciągu roku na MVNO, czyli ok. 420 tys. miesięcznie. Trzeba teraz tylko ustalić jaki był MTR, ile było kart SIM (można założyć, że 1/3 jest używana) oraz ile one mogły dzwonić miesięcznie. Może ktoś kompetentny potrafi to oszacować?