• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #297874  autor: kloda
 15 lis 2008, 21:47
Witam!
Ostatnio zainteresowała mnie taka dziwna sprawa.
Ciekaw jestem czy nasz Oragne wciąż utrzymuje nadajniki dla tej częstotliwości?
Wydaje się że tak.

No i teraz co w sytuacji jakbym chciał zakupić telefon pracujący na tych częstotliwościach? Są jakieś oferty? Promocje?:D

Przeszukałem całą stronę Orange i słowa na ten temat nie znalazłem.

#297878  autor: kamil1221
 15 lis 2008, 22:09
Odpowiedź brzmi tak !

W Grudniu mają zamiar sprzedawać usługi internetowe na tej częstotliwości.

#297881  autor: kowcio
 15 lis 2008, 22:26
A ja może jestem wścibski, ale cóż, spytam: gdzie jest spis nadajników Orange, które nadają w 450MHz? Cała Polska pokryta jest tym zasięgiem, czy jak to jest? Zasięg musi być dość ładny, skoro mają zamiar sprzedawać Internet na tej częstotliwości.
Jeszcze jedno: do kiedy Orange ma pozwolenie na użytkowanie tej częstotliwości? Coś mi się kojarzy, że niedługo kończą im się pozwolenia (?) i co później będzie...?

#297884  autor: elrond
 15 lis 2008, 22:31
kowcio, jeśli wierzyć mapce to zasięg jest spory. Kompletnie sie nie znam na 1G (kurcze, jak to brzmi :lol: ) i jakoś nie widzę tego na dachach... ponoć wygląda jak jajka w poziomie :wink:
Ostatnio zmieniony 16 lis 2008, 11:25 przez elrond, łącznie zmieniany 1 raz.
 #297885  autor: mikage1
 15 lis 2008, 22:31
kloda pisze: No i teraz co w sytuacji jakbym chciał zakupić telefon pracujący na tych częstotliwościach? Są jakieś oferty? Promocje?:D

Przeszukałem całą stronę Orange i słowa na ten temat nie znalazłem.
oferty już nie znajdziesz, tak samo jak nie znajdziesz ofert idea optima, idea meritumw, etc.

z tego co pamiętam jakiś czas temu mieli kampanię skierowaną do użytkowników NMT by przenosili się do GSM

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#297886  autor: kamil1221
 15 lis 2008, 22:32
Ta częstotliwość była wykorzystywana jeszcze za czasów Centertela do prowadzenia rozmów - więc sam koncesja jest tak stara jak Centertel.

Nie tyle, że im się kończy, ale UKE postraszyło, że jak nic nie zrobią z nią to odbiorą im i ogłoszą przetarg - a na tą częstotliwość jest głodna konkurencja.
Więc postępując zasadą psa ogrodnika - Orange wymyślił, że będą sprzedawać pod tym Internet.
Jeżeli chodzi o zasięg – mają dość spory – gdzieś tak ok. 3/4 Polski.