• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #297454  autor: Marens
 13 lis 2008, 18:01
Gdyby ktoś miał jakieś wątpliwości w tej chwili we Wrocławiu Play padł w roamingu Plusa - GSM. Sieć zajęta, aby było śmiesznie obok jest telefon z Simplusem i normalnie działa, cały czas mowa o GSM.

[ Dodano: 2008-11-13, 18:01 ]
"Błąd w połączeniu"
"Sieć chwilowo zajęta"

#297456  autor: mariusz9a
 13 lis 2008, 18:10
Jak kupujemy telefon w sieci Play i gdy chcemy z niego korzystać w sieci Plus to musimy sobie zdawać sprawę że Polkomtel będzie olewał użytkowników Play. Nigdy użytkownik sieci Play nie będzie chociaż w połowie traktowany tak jak abonent Plusa.

#297461  autor: Marens
 13 lis 2008, 18:18
Ale bez jaj większe pretensje mam ostatnio do tego co się dzieje w Play niż nawet w takiej Heyah.

#297462  autor: Tomek_19
 13 lis 2008, 18:18
Problem nie dotyczy jedynie Wrocławia. Pod Wrocławiem jest to samo, ale problem występuje tylko w sieci GSM. Na 3G wszystko śmiga jak się patrzy.

#297463  autor: Marens
 13 lis 2008, 18:19
Ocena po ilości awarii/wpadek w moim przypadku w tym miesiącu.

Plus - 0
Era/Heyah - 0
Orange - 1
Play - 3

Może to być subiektywna ocena i mogę po prostu mieć pecha.

#297474  autor: ejd
 13 lis 2008, 19:13
w zakopanem też nie działa

#297478  autor: abramek92
 13 lis 2008, 19:30
to samo.
o 16:30? jak rozmawiałem przez telefon na 3G Playa to szum straszny i zerwało, a potem sieć zajęta.
Na roamingu Plusa - sieć zajęta, mimo, że 2g/3g.

Ostatnio dostaje smsy z godziny 15 o 3ciej w nocy. Paranoja jakaś.

#297511  autor: elrond
 13 lis 2008, 21:33
U mnie też dziś Play nie chciał działać po południu, w okolicach 17-18. Chciałem zadzwonic, mam komunikat "sieć zajęta". Wziąłem telefon Plusa i dzwoni bez problemu. Za chwile byłem w zasięgu 3G Plusa i było to samo! A wiadomo że 3G w małych miastach nigdy nie ma przeciążeń. Coraz mniej mi sie to wszystko podoba...

#297518  autor: szyman12
 13 lis 2008, 22:06
U mnie w Grodzisku wszystko działa. Połączenie (o 22.04) Play (PLUS) -> Era zrealizowane bezproblemowo!

#297528  autor: yagi
 13 lis 2008, 22:24
Juz chyba po awarii. Miedzy 16 i 18 to samo bylo w Tarnowie.

W zasiegu Play chyba tez byl problem, bo nie dzialal w Wawie Play Online paru uzytkownikom innego forum.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#297545  autor: Marens
 13 lis 2008, 23:45
Awaria była tak gdzieś do 20, ok 20:30 można było rozmawiać.
Z telefonu Playa można było dzwonić, niestety nie można było się do niego dodzwonić.

[ Dodano: 2008-11-13, 23:49 ]
abramek92 pisze:to samo.
o 16:30? jak rozmawiałem przez telefon na 3G Playa to szum straszny i zerwało, a potem sieć zajęta.
Na roamingu Plusa - sieć zajęta, mimo, że 2g/3g.

Ostatnio dostaje smsy z godziny 15 o 3ciej w nocy. Paranoja jakaś.
mariusz9a pisze:Jak kupujemy telefon w sieci Play i gdy chcemy z niego korzystać w sieci Plus to musimy sobie zdawać sprawę że Polkomtel będzie olewał użytkowników Play.
elrond pisze:Coraz mniej mi sie to wszystko podoba...
abramek92 pisze:Paranoja jakaś.
Najgorsze jest to, że mama korzysta z telefonu Playa do celów służbowych i ta "akcja" trochę ją kosztowała. Jednak najtaniej nie znaczy najlepiej. Potwierdziło się to co mówiłem w innym wątku, że będzie tak, że Simplus będzie działał a Play nie.

#297553  autor: Claudec
 14 lis 2008, 00:20
Hmm, ja nic specjalnego nie zauważyłem, jeszcze rano wykonywałem kilka połączeń
i wszystko działało jak trzeba.

Kiedyś komunikat "Siec zajęta" często mi się pokazywał, obecnie (odpukać)
nie ma problemów :)

#297554  autor: senshiro
 14 lis 2008, 00:28
Gdy czytam tematy takie jak ten, to cieszę się że nie muszę polegać na nadajnikach Plusa, tylko śmigam na nodeB Playa :)

Obrazek

#297563  autor: vinc
 14 lis 2008, 08:49
yagi pisze:W zasiegu Play chyba tez byl problem, bo nie dzialal w Wawie Play Online paru uzytkownikom innego forum.
U mnie wszystko było w porządku.

Obrazek

#297575  autor: Claudec
 14 lis 2008, 11:11
Od biedy mam zasieg 3G z Play ale to tylko przy oknie na 4 pietrze :P
Narazie jedyne na co moge liczyc to zasieg 3G z Plusa ktory ma powstac bo jest zezwolenie.

#297632  autor: Marens
 14 lis 2008, 15:28
senshiro pisze:Gdy czytam tematy takie jak ten, to cieszę się że nie muszę polegać na nadajnikach Plusa, tylko śmigam na nodeB Playa :)
Też jestem z zasięgu NodeB Playa, ale narazie nie przekonam mamy za zmianę telefonu.

#297673  autor: user_delete10
 14 lis 2008, 19:18
Ostatnio aż za dużo jest tu tych tematów o problemach Play,nie tylko tych związanych z roamingiem.Dlatego po ponad pół roku już mi Play zbrzydł,po za tym nie wiem jak u innych,ale ja jeszcze nie spotkałem osoby z nr. w tej sieci,wiadomo jest ich chyba nie nawet 2 mln. ale niektórzy otwierają oczy ,że w tej sieci mam nr. i tylko tyle wiedzą, że są najtańsze ceny tam,nikt potem ze względu na wyższe ceny kontaktu nie chce nawet smsa wysłać,jak nie ma abonamentu,a ja prawie nie mam takich znajomych.Chyba jeszcze trzeba poczekać aż się Play ustatkuje i może będzie i lepsza obsługa BOKu i mniej problemów technicznych.Ja sobie wracam do Orange,jak miałem od lat i nie muszę się martwić o jakiś roaming w kraju.

#297676  autor: Marens
 14 lis 2008, 19:31
Polityka Playa jest taka, dajemy niskie ceny ale za to jak jest jakiś problem to idziemy dalej nie przejmujemy się klientem. Przykładowo wczoraj mama straciła 100zł (nie mogła zarobić), bo "sieć zajęta". Zakładając, że w Plusie/Orange/Erze minute ma nie za 0,49zł tylko za 0,59zł. Podzielmy te 100zł przez 0,10zł/min różnicy. Wyjdzie 16godz, czyli jakieś 3-4 miesiące rozmawiania w "droższej" sieci. Powiedzmy, że różnego rodzaju "akcje" są przynajmniej raz w miesiącu...

#297739  autor: Tomek_19
 15 lis 2008, 00:25
Ja tam na Play nie narzekam. Przez 3 ostatnie lata korzystałem z TakTaka i w części mojego mieszkania w ogóle nie było zasięgu Ery lub był tak słaby, że zawsze dostawałem smsa z informacją o próbie połączenia, a osoba dzwoniąca słyszała, że jestem poza zasięgiem sieci. Strasznie mnie to irytowało. By telefon mógł normalnie działać, musiał leżeć tylko w jednym pokoju po drugiej stronie mieszkania. Trochę ponad tydzień temu zmieniłem ostatecznie numer i zacząłem korzystać na dobre z Play i mam wszędzie bardzo dobry zasięg, gdzie chcę. W mieszkaniu mam akurat Plusa, który ma nadajniki w tych samych lokalizacjach, co Era, a zasięg jest cały czas maksymalny i nie ma żadnych problemów.

Jestem w stanie przeboleć kilka krótkotrwałych awarii, bo te zdarzają się w każdej sieci. W Erze ostatnio była ich cała seria. Też nie można było się nigdzie dodzwonić, to znowu nie chciało logować kart do sieci z niektórymi numerami HLR i ciągle coś.

Play jest obecnie dla mnie bezkonkurencyjną ofertą, bo niezależnie od kwoty doładowania, dzięki minutom na deser i tajemniczemu pakietowi 30 minut do wszystkich sieci za 9 zł, a można ich uruchomić ile dusza zapragnie, cena minuty do wszystkich sieci wynosi maksymalnie 21 gr, bo jeszcze osoby dzwoniące nabijają mi ileś tam minutek. Żaden inny operator nie jest mi więc w stanie zaoferować tego, co daje mi Play w Playkarcie. Do tego dochodzi jeszcze 200 smsów za darmo do wszystkich sieci do końca 2009 roku i tańsze smsy międzynarodowe niż u pozostałych, a trochę ich wysyłam. O bonusach przy doładowaniach, czyli kolejnych dziesiątkach darmowych minut już nawet nie wspominam.

#297840  autor: user_delete10
 15 lis 2008, 16:57
http://www.telix.pl/artykul/play-napotk ... 25324.html

Według tego raczej zbytnio dużych rzesz klientów nie przybędzie Play i dalej będzie to mniejszość. Myślę, że te kilkanaście groszy nikogo nie zbawia,a w zamian ma się większą pewność co do działania.Jak napisał przedmówca oferta jest nie do pobicia,zgadzam się,ale tylko jest dobra dla tych,którzy wykorzystają te wszystkie promocje. Tak jak napisałem w swoim poście przedostatnim ,że jeśli nie ma się nikogo w tej sieci ze znajomych to też zysk niewielki jest z tych niskich cen. Wiele osób nie pozwala sobie nawet na 50 zł na 3 miesiące więc kto potem zechce się kontaktować za wyższe niż zwykle stawki do Play...?
A kwestia zasięgu była omawiana wiele razy,jeden ma pecha,a drugi mieszkający 100m dalej ma świetny zasięg w tej samej sieci.