• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #296214  autor: Patryk_
 06 lis 2008, 09:50
Witam ! :mrgreen:
Zauważyłem,że gdy telefon pracuje w paśmie 1800 MHz,to stabilność połączenia w 90% przypadków jest znacznie większa,niż w GSM 900 MHz przy zasięgu "kreskowym" na poziomie dwóch,jednej kreski...ba ! Nawet przy poziomie sygnału poniżej -100 dBm w DCSsie da się rozmawiać bez większego problemu !
W GSM900 to nierealne - juz przy -90 dBm i więcej rwie (chociaż nie zawsze - wiadomo,niezbadane są koleje losu fali elektromagnetycznej ;) )

Jak myśliciie - z czym to jest związane ?

Testy przeprowadzałem na różnych telefonach,począwszy od duetu Nokia 5110/5130,poprzez Siemensa C55 z patchem umożliwiającym wybór częstotliwości,Nokię 6230 z netmonitorem aż po N6120c też z field testem.
Sieci to Era i Plus.

#296512  autor: user_delete9
 07 lis 2008, 18:59
mam identyczne spostrzezenia, kiedys kiedy dcs wchodzilo mialem okazje testowac jakosc polaczen na 1-systemowych telefonach.

polaczenia w DCS - 1 kreska albo mniej w nokii 5130 a polaczenie sie nie rwalo, w GSM niestety byly problemy z lacznoscia

#296515  autor: Prezesek
 07 lis 2008, 19:43
Coś za coś, 900 MHz daje się na wsie, gdzie mieszka mało ludzi. Aby pokryć cały teren zasięgiem, żeby w ogóle można było się komunikować. 1800 MHz stawia się częściej (w mniejszych odległościach jeden od drugiego). Na tym drugim jakość połączeń powinna być lepsza.

#296516  autor: kowcio
 07 lis 2008, 19:54
Teraz jak sobie myślę, to wyszło mi takie coś:
Play w dużych miastach ma zasięg UMTS, na dobrą sprawę. W mniejszych miejscowościach postawią GSM 900 (tak jak napisał SzoluUu, GSM900 ma duży zasięg, za to mniejszą pojemność, ale w mniejszych miejscowościach się nada). Play pokryje zasięgiem całą Polskę, i Plusowi podziękuje. Czyżby nie mogłoby być tak? Jak dla mnie najlepsze rozwiązanie... Ale wiadomo, najlepiej gdyby Play pokrył całą Polskę UMTSem- i to najlepiej na 210 MHz i byłoby super :-D
Co do tego, że Play zapowiadał, że będzie stawał tylko stacje 3G- może na początku miał takie plany, ale pewnie przerosło go to...

Tak troszkę zmieniłem temat, ale wracając do tematu, to według mnie w GSM 900 jakość rozmowy jest na niższym poziomie, niż na 1800. 1800 ma większą pojemność, ale większy zasięg (to jest oczywiste). Tylko GSM 900 jest dla operatorów lepszym rozwiązaniem, ponieważ nie muszą być tak gęsto ustawione nadajniki.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2008, 20:25 przez kowcio, łącznie zmieniany 1 raz.

#296518  autor: Patryk_
 07 lis 2008, 20:07
SzoluUu pisze:Na tym drugim jakość połączeń powinna być lepsza.
Ale dlaczego ?
Skoro od strony logicznej to ten sam system,tylko pasmo radiowe inne.
Moje obserwacje tyczą się oczywiście stacji dualnych,gdzie GSM i DCS pracują na tych samych antenach.
Dla przykładu - Plus i Era u mnie w domu.
Plus - 5600m do stacji,praktycznie "patrzę" w sektor,widoczność optyczna właściwie jest,zasłania jedno drzewo.
Na dworze brak problemów.
W domu - 900/1800 - pełny zasięg "kreskowy",ale 900 jest znacznie mniej stabilne jeśli chodzi o poziom sygnału wg netmonitora.
Po zainicjowaniu połączenia lubi spaść nawet do -90 dBm i rozmowa "tnie"
A DCS nawet w piwnicy przy jednej,dwóch kreskach "w stanie spoczynku" pozwala na komfortową rozmowę.

Na nieszczęście DCS,który na "moim" BTSie pojawił się jakoś tak pod koniec zimy,ostatnio zniknął (tj.znikła możliwość zalogowania się do sieci jednosystemową Nokią 5130 lub innym telefonem z wymuszoną bandą 1800).
Czyżby tak objawiał się Common BCCH ?

#296521  autor: Prezesek
 07 lis 2008, 20:32
Hmm, nie wiem. Według mnie dlatego że do tego nadajnika zaloguje się mniej osób, ponieważ druga część osób zaloguje się do drugiego który jest bliżej nich. Przykładowo we wsi "X" jest jeden nadajnik 900 MHz i jest tam 3000 mieszkańców z czego 1000 ma siec Y to logują się do tego nadajnika wszyscy. W drugiej wsi "T" mieszka również 3000 osób i również 1000 osób ma telefon w sieci Y ale są 3 nadajniki 1800 MHz więc na jeden nadajnik przypada no po 333,(3) osób. Nie wiem już sam hehe poplątałem się w tej historyjce.

#296522  autor: kowcio
 07 lis 2008, 20:38
SzoluUu pisze:Nie wiem już sam hehe poplątałem się w tej historyjce.
Ja też. Mniejsza z tym.
Tylko ogółem odniosę się do tego co napisałeś (przepraszam, jeśli źle Ciebie zrozumiałem):
Nie wiem jak jest w innych sieciach, ale z tego co wiem, to w Orange jest tak, że telefon normalnie jest zalogowany do GSM 900, a jak jest rozmowa, to telefon od razu przełącza się na GSM 1800 (oczywiście jeśli nadajnik nie jest przepełniony, i jak jest w dość dobrym zasięgu GSM1800). Prawda to? Po rozmowie telefon przełącza się na GSM 900. Skąd to wiem, tego nie powiem, ponieważ sam nie wiem do końca.. Ale gdzieś kiedyś wyczytałem to.

PS. masz stare hasło reklamowe Orange w profilu :D

#296524  autor: Prezesek
 07 lis 2008, 20:51
Ja tam nie wiem czy się przełącza z jednego pasma na drugie, ale wiem jedno że w mojej wsi zasięg z Orange to...... Tragedia :PP Ale i tak lubię Orange, nie wiem czemu. Pomimo tego zasięgu duża ilość osób z mojej okolicy korzysta z tej właśnie sieci.
PS. masz stare hasło reklamowe Orange w profilu :D
Hehe wiem. Znam już nowe, w opisie na gg mam cały czas :PP

#296533  autor: Patryk_
 07 lis 2008, 21:33
kowcio pisze:Prawda to?
Tak,prawda - to się nazywa "Common BCCH" :mrgreen:

I teraz moje pytanie do fachowców - czy jeśli dualna stacja pracuje w Common BCCH,to nawet wymuszając netmonitorem kanał DCS,o którym wiadomo,że jest w "palecie kanałów" na danym sektorze,nie da się zalogować do DCS ?

#296546  autor: yagi
 07 lis 2008, 22:51
kowcio pisze:z tego co wiem, to w Orange jest tak, że telefon normalnie jest zalogowany do GSM 900, a jak jest rozmowa, to telefon od razu przełącza się na GSM 1800 (oczywiście jeśli nadajnik nie jest przepełniony, i jak jest w dość dobrym zasięgu GSM1800).
Ja to u siebie zauwazylem na 3 stacjach Ery. Wiecej nie sprawdzalem.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#296617  autor: darnok
 08 lis 2008, 16:54
Patryk_ pisze:
kowcio pisze:Prawda to?
Tak,prawda - to się nazywa "Common BCCH" :mrgreen:

I teraz moje pytanie do fachowców - czy jeśli dualna stacja pracuje w Common BCCH,to nawet wymuszając netmonitorem kanał DCS,o którym wiadomo,że jest w "palecie kanałów" na danym sektorze,nie da się zalogować do DCS ?
Zalogowanie sie to uslyszenie BCCHa i odpowiedz na kanale dostepu. Telefon ktory ma wymuszony DCS probujacy zalogowac sie do sektora w kotym jest GSM z DCSem na wspolnym BCCH (nadawanym co bardziej logiczne w pasmie GSM), nie uslyszy go. Wiec sie nie zaloguje. BCCH moze byc nadawany w DCSie zamist w GSM, ale raczej nie jest to praktykowane jako bezsensowne :)

#296655  autor: tesla
 08 lis 2008, 22:03
Patryk_ pisze:Ale dlaczego ?
Skoro od strony logicznej to ten sam system,tylko pasmo radiowe inne.
jedyne co przychodzi mi do głowy to wyższa czułość TRXów DCS :)

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?