• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #295661  autor: szyman12
 03 lis 2008, 16:59
Co sądzicie o nowej ofercie tak-taka? Patrząc na ofertę to wydaje mi się, że za niedługo jednak wejdzie T-Mobile PL
Ostatnio zmieniony 03 lis 2008, 21:24 przez szyman12, łącznie zmieniany 1 raz.

#295674  autor: biotyt
 03 lis 2008, 17:26
Moim zdaniem oferta jest gorsza niż poprzednia.

Na pewno skorzystają na niej nowi klienci bo otrzymają niższe stawki 59gr/min i 18gr/SMS poza sieć już na starcie, a nie po 8 miesiącach. Starzy klienci nic nie zyskają. Co prawda taniej o 3gr na minucie, ale SMS droższy o 2gr. Takie przerzucenie groszy z jednej kieszeni do drugiej.
Pakiety też nie zachwycają, bo przez pierwsze 4 miesiące 30gr/min w sieci to dość drogo. 15gr/min jest ok lecz to dopiero po 4 miesiącach, a powinno być od razu. Ofertę psuje możliwość kupienia jedynie 2 pakietów miesięcznie to tylko 40 lub 80 minut miesięcznie za 12zł. To mało. Pakiet SMS/MMS czy Numerki za Grosze pozostaną pewnie bez zmian, to dobre promocje.
Ciekawi mnie Godzina za Grosze. Ciekawe czy będzie to pakiet 60 min do Ery za 1 zł miesięcznie rozliczany sekundowo czy może rozmowy za 99gr z taktem co godzinę. To drugie rozwiązanie może być świetną reklamą, ale z drugiej strony, krótkie rozmowy mogą być kosztowne.

biotyt

#295676  autor: Spiite
 03 lis 2008, 17:36
Jestem bardzo zdziwiony i zawiedziony tym co zaproponowali.Dawno nie działo się nic w prepaidzie Ery i kiedy przeczytałem na telepolis ,że będzie "nowy" taktak, z niecierpliwością czekałem na bardzo dobrą ofertę lub przynajmniej konkurencyjną do innych i lepszą niż poprzednią. Moim zdaniem wygłupili się z tą ofertą.Ostatnio TakTak nie nadążał za konkurencją(nie wspominam nawet o heyah) a tą "propozycją" nie zrobił nawet kroku żeby ich dogonić."Kto stoi w miejscu, ten się cofa".

#295711  autor: aga
 03 lis 2008, 18:58
Szkoda, że na stronie Ery jeszcze nic nie ma, bo jest ciekawa czy Pakiet Minutowy będzie miał termin ważności czy będzie jak erajednostki. Poza tym przydałoby się więcej szczegółów na temat Godziny za Grosze. Podwyższona cena za smsa jest pewnie spowodowana zmianą wymienialności minut na smsy w abonamencie (1:3 zamiast 1:4), ale akurat ja nie wysyłam dużo smsów i bardziej zależy mi na obniżeniu kosztów połączeń i to głównie w sieci albo z wybranymi numerami.
Ogólnie nowa oferta jest prawie taka sama jak stara, a ja spodziewałam się czegoś wystrzałowego, co zaskoczy wszystkich. Jak na razie to skoczenie jest, ale w negatywnym kierunku.

#295714  autor: express100
 03 lis 2008, 19:03
Spiite pisze:"Kto stoi w miejscu, ten się cofa".
-dokładnie z tym samym zamysłem napisania tego cytatu wchodziłem na forum :-)
Zadzwonię jutro lub pojutrze pod *9602 i napiszę do tych "ekonomistów sprzed 4 lat"- oni myślą że to co byłoby dobre 4, czy 5lat temu, a teraz to NAJGORSZA OFERTA NA POLSKIM RYNKU nawet gorsza od Happy Taniej po 8 miesiącach!!!
SMS droższy o 2grosze! MMS najdroższy w Polsce(nadal)!! Minuta tanieje od tej która jest po 8m-cach tylko o 3grosze!!! W pakiecie za 6zł. można teraz kupić 30minut- limit 10PAKIETÓW/30dni, a po migracji tylko 2pakiety/m-c i to TYLKO 20minut do Era i stacjonarne, a DOPIERO PO 2 m-cach minuta w pakiecie to 15groszy (max. TYLKO 80min. miesięcznie!) A teraz po dwóch miesiączach można kupić PAKIET LOJALNOŚCIOWY 150minut po 14groszy minuta do Era i stac. a do tego można dokupić sobie 30minutx10pakietów=300minut i jeszcze jest możliwość kupna NIEOGRANICZONEJ ILOŚCI PAKIETÓW PO 7,32ZŁ. w którym znajduje się 25minut WYMIENNYCH*ZAWSZE na 100SMSów do PTC, czyli do Era, Heyah i stacjonarnych-TE PAKIETY SĄ WAŻNE BEZTERMINOWO!!!
Przechodząc na "Nowy" TT tracimy STAŻ W SIECI!!!
Przepraszam za dużo wykrzykników, ale jako klient, któremu dziś wybiło 9lat w tej sieci się wkurzyłem i to mocno :evil:
Pozdrawiam! :-D

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#295721  autor: aga
 03 lis 2008, 19:16
express100 pisze:Przechodząc na "Nowy" TT tracimy STAŻ W SIECI!!!
Tego jeszcze na 100% nie wiemy. No chyba, że niedokładnie przeczytałam newsa. Poczekam na szczegółowe informacje i regulaminy usług zanim powiem zdecydowane "nie". Chociaż i tak teraz oferta nie powala na kolana.

#295738  autor: kameT
 03 lis 2008, 20:49
Oferta jest bardzo słaba! Jestem po raz pierwszy tak bardzo rozczarowany polityką PTC! To co się dzieje teraz w Erze to jest jakiś absurd!

1. Tracimy staż.
2. Ceny smsów idą w górę o 2gr.
3. Nowy ekstra pakiet przepada po 30 dniach i daje nam 20 minut za 6zł, zamiast 30 jak niegdyś.
4. Brak Erajednostek
5. W Porównaniu do Heyah i mBanku jest bardzo drogo nawet po 4 miesiącach.
6. Limity pakietów.
7. etc.

3510i --> T630i--> 6230i --> 6230i / 3310 --> 6230i / 6060
--> 6300 / 6230i --> 6300 / W580i --> N82 / 6300 --> N82/ 6303 --> S8500(Wave) / N82 .
"The future starts today, not tomorrow!"

#295750  autor: szyman12
 03 lis 2008, 21:10
kameT pisze:Jestem po raz pierwszy tak bardzo rozczarowany polityką PTC! To co się dzieje teraz w Erze to jest jakiś absurd!
Wejdź na główną stronę Ery, później na strona korporacyjna, a następnie władze i zobacz co tam jest napisane : "(...) i jest od dłuższego czasu związany z Deutsche Telekom i T-Mobile.", "(...)związany z Deutsche Telekom Group.", "(...) w Deutsche Telekom pracuje od 1996r".

Zauważ, że od 2005, kiedy to weszły władze DT zaczęły się dziać rzeczy, aby wyniszczyć Erę (m.in. sprawa "uzupełnienia regulaminu", gorsza oferta dla stałych abo.)

Alleluja, że dla nich Heyah jest "święta".

P.S. A wracając do oferty to mogli się przynajmniej troszkę wysilić i dać tak jak w Heyah (w taryfie Multipakiet) pakiet, który obniżałby połączenia do wszystkich sieci do, np. 48 gr/min

#295771  autor: biotyt
 03 lis 2008, 22:41
Moim zdaniem nie jest tak źle bo nie znamy całej oferty. Za dużo jest jeszcze niewiadomych. Oferta jak na razie wydaje się gorsza, ale może dzięki tym Godzinom za Grosz dużo zyska. Może to będzie coś w rodzaju, że pierwsza godzina rozmów do Ery każdego dnia będzie kosztować 99gr, a następnie rozmowy będą rozliczane z pakietów? To było by coś na prawdę korzystnego i nowatorskiego... Gadając godzinę dziennie za 99gr w ciągu miesiąca Era uzyskałaby do 30 zł. Przecież tyle kosztują usługi typu "darmowe wieczory i weekendy", "darmowe rozmowy w sieci" w abonamentach.
Nawet daleko nie trzeba szukać podobnych rozwiązań. W Heyah w pakietach Przebieraj Wybieraj za 5,90 można mieć dziennie 300 min do wykorzystania w godzinach 21-9.
Może więc taka godzina rozmów za 99gr dziennie nie jest nierealnym pomysłem. W końcu to tylko 60 min, a nie 300.

biotyt

#295993  autor: aga
 05 lis 2008, 09:00
Jest 9 rano, a na stronie Ery nie ma jeszcze żadnych informacji o nowej taryfie. Natomiast po zalogowaniu na konto jest do wybory taryfa Happy i Nowy TT i wygląda na to, że po przejściu na NTT staż liczy się od początku.

#295999  autor: szyman12
 05 lis 2008, 10:26
No więc opublikowano oficjalny cennik. Najgłupsze jest to, że minuta do Play kosztuje 0,79 gr. Jak dla mnie ta taryfa jest beznadziejna...

Z drugiej strony wydaje mi się, że w styczniu wejdą nowe pakiety. Bo gdyby teraz podstawowa stawka wynosiła np. 38 gr i na święta daliby podwójne doładowanie, to zobaczylibyście (aboneci Ery) jakie cyrki by się działy pomiędzy 24-25.12 i 31.12-01.01.09 (w godzinach 23-01)

#296088  autor: express100
 05 lis 2008, 16:33
aga pisze:wygląda na to, że po przejściu na NTT staż liczy się od początku.
- widzisz aga nie ma bata na PTC- tak jak pisałem, oni zawsze tak zrobią, żeby ktoś z ulicy myślał, że ma dobrze, a miał najgorsze warunki.
A i jeszcze coś co mnie zdenerwowało- minuta do PLAY drożeje z 77gr. do 79groszy!!! :evil:
Ewentualnie zaraz przeczytam regulamin "Godziny za Grosze"- bo nie wiem ile można wygadać w ramach tej usługi- może nawet NON STOP- to mogłoby uratować NTT o doszczętnego oplucia.
Pozdrawiam :-D

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#296296  autor: mikuu
 06 lis 2008, 17:06
a mi raz za smsa zabiera 18gr czyli prawidłowo a raz 19gr albo 20gr... zaczyna mnie to już wkurrrrrr :? :|

#296418  autor: GregPepe
 07 lis 2008, 06:39
Mam pytanko czy jak przejdę na nowego tt to czy przeniosą mi się erajednostki [*102#] i minuty z pakietów [*103*3#] z ich datą ważności?

Wiem że teraz się nie opłaca, ale w każdej chwili mogą nas do tego zmusić zamkną wszystkie promocje pakietów w Happy (zgodnie z regulaminem mają do tego prawo) i albo będziemy płacić 59 do wszystkich i 77 do play albo przejdziemy do nowego TT inny sposób do zmuszenia wielu do migracji to wprowadzenie podwójnego doładowania tylko w nowym TT.

Pod newsem z regulaminem użytkownik Aen Hen Cerbin napisał:
Noooo... zdaje się, że TakTakowcy muszą przygotować się na ostrą jazdę :-|... Wpisujemy sobie *103*3# w będąc w taryfie Happy i otrzymujemy informację: "TakTak: Masz 43 minut do sieci Era i stacjonarnych, ważnych do 5.12.2008. 8.Powrót" Zaintrygował mnie ten powrót, bo niby do czego? więc wpisałem 8 i trafiłem do menu: 1.SMSMMSPakiet 3.Pakiet30 4.Zlotowe, zaintrygowała mnie opcja czwarta więc po wysłaniu przez USSD kolejnej komendy "4" moim zdumionym ślepiom ukazała się następująca informacja "TakTak: na Twoim koncie brak promocyjnej kwoty do wykorzystania. 8.Powrót". Wnioski: Era planuje bonus złotówkowy za doładowania zapewne ograniczany czasowo, podobny w zamyśle do analogicznej usługi w starej Play Karcie. Jeżeli przypadkiem odkryłem tajemnicę przedsiębiorstwa PTC, to bardzo jest mi przykro :-D. SVP.
Możliwe że rzeczywiście nie będzie już normalnego podwójnego doładowania tylko takie jak w Orange które pozwala tylko na wykonywanie połączeń wew. sieci. No nic trzeba poczekać do Świąt bo może wtedy zapodadzą jakąś promocję do "Nowej Wspaniałej Taryfy"

Byłem świadkiem tego jak ludzie łykają "lepszość" nowej taryfy i jaki jest poziom wiedzy Pań salonowych :)
Najpierw gość się pyta
"Po co to trzeba zmienić samemu kto by nie chciał mieć 3gr taniej?"
Ja nie wytrzymałem "SMS jest droższy o 2gr połączenia do play też droższe o 2gr"
Gość myślał zgodnie z reklamą że wszędzie ma 56gr po 4 mies :)
Panienka: "Do play kosztuje tyle samo"
Zagląda jednak do swoich tajnych materiałów i "No do play jest 79gr a było 77gr"
O "zaletach" obecnych pakietów minut wolałem już nie wspominać bo się bałem że pani wezwie ochronę że klientów odstraszam :)
Ostatnio zmieniony 07 lis 2008, 10:57 przez GregPepe, łącznie zmieniany 3 razy.

#296441  autor: kameT
 07 lis 2008, 10:38
Mam pytanko czy jak przejdę na nowego tt to czy przeniosą mi się erajednostki [*102#] i minuty z pakietów [*103*3#] z ich datą ważności?
Przenoszą się.

3510i --> T630i--> 6230i --> 6230i / 3310 --> 6230i / 6060
--> 6300 / 6230i --> 6300 / W580i --> N82 / 6300 --> N82/ 6303 --> S8500(Wave) / N82 .
"The future starts today, not tomorrow!"

#296451  autor: andiw
 07 lis 2008, 11:24
Ogólnie się zgadzam z Waszymi opiniami.

ale chyba nie doceniacie "Godziny za Grosze".

99 gr za godzinę rozmowy w sieci/ na stacjonarne to hit. Nie ma ograniczeń do wybranych numerów, co jest wielką zaletą. Każda rozmowa powyżej 2 minut jest tańsza niż wg cennika. Miesięczna opłata - 1 pln - symboliczna. Warto mieć Nowego TT dla tej usługi, jako chocby dodatkową kartę. Jak się chce z kims dłużej pogadać, to idealne rozwiązanaie.

#296459  autor: biotyt
 07 lis 2008, 12:28
andiw pisze:Ogólnie się zgadzam z Waszymi opiniami.

ale chyba nie doceniacie "Godziny za Grosze".

99 gr za godzinę rozmowy w sieci/ na stacjonarne to hit. Nie ma ograniczeń do wybranych numerów, co jest wielką zaletą. Każda rozmowa powyżej 2 minut jest tańsza niż wg cennika. Miesięczna opłata - 1 pln - symboliczna. Warto mieć Nowego TT dla tej usługi, jako chocby dodatkową kartę. Jak się chce z kims dłużej pogadać, to idealne rozwiązanaie.
2 minuty? Jeśli dobrze liczę to przez pierwsze 4 miesiące trzeba rozmawiać co najmniej ponad 3 minuty, a po 4 miesiącach co najmniej trochę ponad 6 min. Hitem może to będzie, ale dla osób wydzwaniających dużo minut a jednocześnie mających sporą ilość połączeń ani pakiety, ani Godzina za Grosze są nieopłacalne. Pakietów można kupić jedynie dwa w miesiącu co daje maksymalnie 80 minut. Ja rozmawiam około 2h w miesiącu, ale to są rozmowy trwające zwykle 3 minuty.

Era źle robi niejako zmuszając do Godzin za Grosze. Powinien być wybór: pakietów nieograniczona ilość lub Godziny za Grosze. Ten kto długo lubi sobie pogadać wybierze Godziny, a ten kto lubi krótkie rozmowy wybierze pakiety.

biotyt

#296547  autor: limaK
 07 lis 2008, 23:03
Może po prostu ponosimy konsekwencje obniżki w Heyah? Era przez te kilka lat totalnego zaniedbywania Tak Taka przekonała się, że znacząca część jej klientów silnie trzyma się tego prepaida, nie uciekając z niego w sytuacji gdy inni polepszają i uatrakcyjniają swoje oferty. Dlaczego więc ma nie uszczknąć chociażby grosika więcej, dając pseudoznak swojej świetności w kolorowych reklamach, w których promuje stawkę o 75% niższą niż jest w rzeczywistości. Z łatwością można znaleźć sieć która tak kłamliwych praktyk nie stosuje a u Ery i jej Tak Taka to przecież nie pierwszy raz.

#296601  autor: barteks2
 08 lis 2008, 14:16
Wchodzę na stronę Ery a tam wielki baner "Hit sezonu", chyba ludziom od PR pomyliła sie jedna litera i powinni być "Kit sezonu"...chyba lepiej pasowałoby :?

http://www.speedtest.net/result/6970778920.png

#296717  autor: Marens
 09 lis 2008, 14:20
limaK pisze:Może po prostu ponosimy konsekwencje obniżki w Heyah?
Tak Tak i Heyach to tak samo jak Neostrada i Orange Freedom
Pieniądze i tak idą do tej samej kieszeni, tylko trochę na około.

Może Era ma jakiś cel aby z TakTaka zrobić POPa jak to było podczas brandingu Idea -> Orange. Potem podłączyć do T-Mobile Heyah jako marka pre-paid. Teraz startery Heyah mają Heyah wpisane na karcie tak jak Idea "Miłego Dnia". A logo sieci to Era, jaki problem podmienić później "T-Mobile - Heyah" Dziwne, że w TakTaku 1MB kosztuje 1,40zł a w Heyah 0,20zł. To już Plus i Orange wprowadził jednakowe pakiety dla wszystkich. Niezależnie czy firma, czy indywidualny, czy karta.

[ Dodano: 2008-11-09, 14:21 ]
Pamiętacie jak Era podwyższyła nominały karty w TakTaku z 20zł na 25zł. W Heyah pozostało bez zmian 20zł.