• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#294723  autor: eclip
 26 paź 2008, 21:46
Witam
rozwiązania na www.femtokomorka.com.pl

Pozdrawiam.

#476261  autor: Marcin_7
 17 maja 2011, 00:04
tesla pisze:
Ja odważnie strzelę że w GSM to 7 szczelin czasowych na antenę
może odważnie ale niecelnie. Dla 2G - 7TS x ilość TRXów. Tak do 168 TS dla dużej stacji, 6 celi. :)
Temat odgrzewany, ale ciekawy.

Ogólnie: jak jest 1 TRX na celle, to jeden time slot jest "combined BCCH/SDCCH", a 7 trafficowych. Gdy są dwa TRxy na celle, zazwyczaj
- w jednym TRxie są dwa timesloty opisane jako: jeden na BCCH, drugi na SDCCH, a pozostałe 6 na traffic,
- a na drugim TRX 8 time slotów na traffic.

Jak dodaje się następne TRXy w celli, to wszystkie time sloty mogą być trafficowe. Trzeba jednak pamiętać, że nie dodaje się ich bez powodu, wiąże się to z większą ilością userów na danym terenie (a więc z większą ilością location updatów/ smsów, zestawień połączenia itp). Tu jest całą strategia z wymiarowaniem kanałów sygnalizacyjnych i czasami dodaje się dodatkowy SDCCH.

#476456  autor: rogmaniek
 17 maja 2011, 23:56
Marcin_7 pisze:Ogólnie: jak jest 1 TRX na celle, to jeden time slot jest "combined BCCH/SDCCH", a 7 trafficowych. Gdy są dwa TRxy na celle, zazwyczaj
- w jednym TRxie są dwa timesloty opisane jako: jeden na BCCH, drugi na SDCCH, a pozostałe 6 na traffic,
- a na drugim TRX 8 time slotów na traffic.
Dzięki za cenną porcję informacji. Musiałem jeszcze doczytać na Wikipedii. Nawet jest tam ciekawy artykuł o wspólnych i specjalnych kanałach sygnalizacyjnych, może również Twojego autorstwa :wink: O SDCCH, pisząc szczerze, nie słyszałem wcześniej. Także dobrze wiedzieć :D

Zastanawiam się czy P4, mając tylko 25 kanałów, może sobie pozwolić, żeby mieć więcej niż 1 TRX, na cell'ę? Pewnie, jak mają stacje trójsektorowe, to maksymalnie BTS ma zainstalowane 3 TRX? Może jednak są takie przypadki stacji P4, gdzie w jednej cell'i, jest więcej, niż 1 TRX?

Jeśli coś pokręciłem, to sorki :P

POZdrawiam.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#476724  autor: Marcin_7
 19 maja 2011, 13:44
rogmaniek pisze: Dzięki za cenną porcję informacji. Musiałem jeszcze doczytać na Wikipedii. Nawet jest tam ciekawy artykuł o wspólnych i specjalnych kanałach sygnalizacyjnych, może również Twojego autorstwa :wink: O SDCCH, pisząc szczerze, nie słyszałem wcześniej. Także dobrze wiedzieć :D

POZdrawiam.
"Kanały logiczne w GSM"? To nie mój.

Daje mu (wersja artykułu na dzisiaj, bo kiedyś chyba ją usprawnię) 3+ ;-)
(ale ogólnie - idea kanałów została przedstawiona prawidłowo - można czytać bez obaw).

#476790  autor: rogmaniek
 19 maja 2011, 22:09
Marcin_7 pisze:"Kanały logiczne w GSM"? To nie mój.
Tak, ten artykuł.
Marcin_7 pisze:Daje mu (wersja artykułu na dzisiaj, bo kiedyś chyba ją usprawnię) 3+
(ale ogólnie - idea kanałów została przedstawiona prawidłowo - można czytać bez obaw).
To nie za duża ta ocena :P Ale jak można czytać bez obaw... :wink: Zawsze można się czegoś dowiedzieć. To czekam na Twoje poprawki, aby informacje były bardziej prawidłowe i wszechstronne :-D

POZdrawiam.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!