• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #291000  autor: ziomq
 04 paź 2008, 12:52
Witam
Zamierzam przenieść numer z Ery do Play. Rozumiem że czas przeniesienia wynosi 1-2miesiące ale przez jaki okres czasu będę musiał obyć się bez numeru ?
Czy przeniesienie jest dokonywanie w nocy czy w dzień ?
Czy w Play na życzenie klienta biznesowego roaming może być włączony zaraz po aktywacji karty w sieci ?

#291010  autor: elrond
 04 paź 2008, 14:11
ziomq pisze:Rozumiem że czas przeniesienia wynosi 1-2miesiące ale przez jaki okres czasu będę musiał obyć się bez numeru ?
Obecnie czas przeniesienia może sięgnąć jakiś tydzień... a są plany żeby to ograniczyć do 1 dnia. Kiedy jeden Era zwolni Twój numer, Play powinien do Ciebie zadzwonić żebyś przyszedł podpisać umowę. Wtedy Play aktywuje Twój numer i już wszystko działa. To może być od kilku godzin do kilku dni, w zależności kiedy podpiszesz nową umowe. Ale nie 2 miesiące... :wink:
ziomq pisze:Czy w Play na życzenie klienta biznesowego roaming może być włączony zaraz po aktywacji karty w sieci ?
W Play roaming jest aktywowany od samego początku, każdemu.

#291012  autor: yagi
 04 paź 2008, 14:43
Procedura trwa 2 miesiace. Samo przeniesienie numeru trwa od paru godzin do max 2 dni wg ustawy - od czasu zwolnienia numeru przez Ere.
ziomq pisze:Czy przeniesienie jest dokonywanie w nocy czy w dzień ?
Z reguly nastepuje to w nocy. Umowe najlepiej podpisac 4-5 dni przed wylaczeniem numeru.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#291020  autor: Spiite
 04 paź 2008, 15:14
Mój kumpel ostatnio zmieniał operatora.Trwało to kilka godzin a zaczęło się coś dziać z numerem o 20-stej, dwie dodziny pozniej pojawił się inny operator a po północy mógł już wykonywać połączenia od nowego operatora.

#291030  autor: Btk_Tomas
 04 paź 2008, 16:14
Spiite pisze:dwie dodziny pozniej pojawił się inny operator
I jeszcze powiedz ze na tej samej karcie sim???

#291114  autor: Marens
 05 paź 2008, 00:24
Btk_Tomas pisze:
Spiite pisze:dwie dodziny pozniej pojawił się inny operator
I jeszcze powiedz ze na tej samej karcie sim???
Chyba to jest oczywiste, że dostaje się nową kartę sim od operatora do którego przenosimy numer.

#293159  autor: szejkspir
 17 paź 2008, 18:58
Podzielę się swoimi doswiadczeniami. Przenosiłem 3 m-ce temu numer z TakTaka na abonament w Play. W czwartek owego tygodnia złożyłem w salonie Play stosowny wniosek. Było to tuż przed zamknięciem salonu, zatem musieli wniosek wysłać w piątek. Zgodnie z obowiązującymi zasadami numer powinien zostać przeniesiony w ciągu 7 dni. We wtorek dostałem wiadomość od Play o istniejącej już możliwości podpisania umowy. Zrobiłem to następnego dnia. W nocy z czwartku na piątek karta TT przestała się logować do sieci. Włożyłem kartę Play do telefonu, ale zalogowała się dopiero w piątek koło 20. W salonie powiedzieli mi, że Play ma 24 godziny na jej aktywację. Cały proces przebiegł zatem płynnie, bez problemów, zgodnie z obowiązującymi standardami.
Od tego czasu sprawdziłem już działąnie roaming'u - działa beż konieczności wcześniejszego włączenia.