Użytkownik
Ranga
Ostrożny rozmówca
To wynika z konieczności. Plus działa przede wszystkim w oparciu o GSM, którego nadajniki mają znacznie większy zasięg. Natomiast Play'ta ma koncesję wyłącznie na UMTS, a w tym wypadku stacje bazowe (NodeB) mają sporo mniejszy zasięg. Tak więc aby zapewnić porównywalny zasięg, Play musi postawić sporo więcej stacji niż sieci operujące w GSM.krzysiekn pisze:Play przekroczył granicę 100 stacji w Krakowie. Ma więcej niż Plus. Wystaczyło 10 miesięcy, Plusowi nie udało się tego w 12 lat. Gratuluję!
Ale właśnie o tym pisałem, że Play musi sobie radzić i szybko stawiać stacje, by wpasować się w nasycony już rynek. Tylko jest pewien problem - o ile teraz idzie im to stosunkowo szybko, bo póki co pokrywają zasięgiem duże i średnie miasta, o tyle schody zaczną się, gdy staną przed koniecznością pokrycia terenów wiejskich i mniej zurbanizowanych. To co pisałem we wcześniejszym poście - zasięg pojedynczej stacji UMTS jest sporo mniejszy, niż stacji GSM.konrad604 pisze:BTS_lodz,
PLAY nie tak ,źle sobie radzi z zasięgiem, na sląsku jest pełno nadajników PLAY.
A podczas milionowej konferencji (chyba) powiedzieli ,że 33 % osób loguje się do ich sieci.
No a co będzie z tymi,którzy nie mają telefonów 3G?Mówisz,kiedy się uniezależnią.BTS_lodz pisze: Muszą więc w maksymalnie krótkim czasie zapewnić możliwie największy zasięg i uniezależnić się od infrastruktury Polkomtela, z której póki co muszą korzystać.
Ja tu nie widzę problemu. Chyba każdy, kto decyduje się na zakup telefonu w sieci działającej w UMTS musi się liczyć z posiadaniem telefonu działającego w UMTS, prawda? Podobnie jak każdy kto chce słuchać np. radia RMF musi się liczyć z zakupem radioodbiornika pracującego w paśmie FM, a nie np. na falach długich. Przykłady można mnożyćfenix189 pisze:No a co będzie z tymi,którzy nie mają telefonów 3G?Mówisz,kiedy się uniezależnią.
Za grosze kupia Playset'afenix189 pisze:No a co będzie z tymi,którzy nie mają telefonów 3G?
Moim zdaniem przedłużą o kolejne lata po tych 7. Jeżeli nie z Polkomtelem to inni się znajdą.Pre100 pisze:A jak im się umowa na roaming krajowy skończy? Przecież została podpisana na 5 lat z możliwością przedłużenia o kolejne 2 lata.
Jest jeszcze inne rozwiązanie - całkiem zaawansowane są prace nad UMTS 900 mHz, czyli 3G pracujące na tych samych częstotliwościach co GSM. Idealne rozwiązanie właśnie na tereny słabozurbanizowane.mariusz9a pisze:Moim zdaniem przedłużą o kolejne lata po tych 7.
Z tymi innymi mogą być problemy. Przyjmijmy, że Play ma na dzień dzisiejszy nieco ponad milion użytkowników. Jak sami przyznali na konferencji z okazji milionowego usera, około 33% z nich loguje się do sieci własnej Play'a. Czyli nadal około 660 tysięcy userów korzysta z roamingu wewnętrznego (obecnie w Plusie). Moim skromnym zdaniem zarówno Era, jak i Orange mogłyby mieć problemy z udźwignięciem takiego ciężaru. Z dobrze poinformowanych źródeł wiem, że Era ma problemy z przepustowością w swojej sieci szkieletowej i pracuje "na rezerwie", do tego dochodzi spore obciążenie sieci z racji Ery Domowej, zwłaszcza po uruchomieniu opcji numeru stacjonarnego za 5 zł do istniejącej karty SIM. Z kolei Orange ma stosunkowo najmniejszą ilość stacji bazowych z "wielkiej trójcy" i mogłaby też mieć istotne problemy z udźwignięciem takiej ilości dodatkowych użytkowników.mariusz9a pisze:Jeżeli nie z Polkomtelem to inni się znajdą.
Przeczytaj sobie rownolegly watek "Odbieranie sygnału GSM/3G" - jak bedzie UMTS na 900 to GSM na 900 bedzie musial zniknac. Jedno wyklucza dosc skutecznie drugie.BTS_lodz pisze:Jest jeszcze inne rozwiązanie - całkiem zaawansowane są prace nad UMTS 900 mHz, czyli 3G pracujące na tych samych częstotliwościach co GSM. Idealne rozwiązanie właśnie na tereny słabozurbanizowane.mariusz9a pisze:Moim zdaniem przedłużą o kolejne lata po tych 7.
Wszystkie 3 sieci maja identyczne lub bardzo zblizone problemy pojemnosciowe. Z moich informacji wynika ze to wlasnie plus ma najwieksze problemy z pojemnoscia sieci transportowych PDH, przez co tak wolno idzie im budowa 3G bo nie maja na czym zestawiac transmisji do NDB. Przez bardzo dlugi czas nie inwestowali w radiolinie i teraz im sie to czkwawka odbija, stad ostatnio sporo modernizacji sie u nich odbywa. Co do sieci szkieletowych to nie jest to prawda. Juz i tak spora czesc transmisji idzie po dzierzawionych swiatlowodach a nie swoich sieciach SDH.BTS_lodz pisze: [ Dodano: 2008-09-14, 22:49 ]Z tymi innymi mogą być problemy. Przyjmijmy, że Play ma na dzień dzisiejszy nieco ponad milion użytkowników. Jak sami przyznali na konferencji z okazji milionowego usera, około 33% z nich loguje się do sieci własnej Play'a. Czyli nadal około 660 tysięcy userów korzysta z roamingu wewnętrznego (obecnie w Plusie). Moim skromnym zdaniem zarówno Era, jak i Orange mogłyby mieć problemy z udźwignięciem takiego ciężaru. Z dobrze poinformowanych źródeł wiem, że Era ma problemy z przepustowością w swojej sieci szkieletowej i pracuje "na rezerwie", do tego dochodzi spore obciążenie sieci z racji Ery Domowej, zwłaszcza po uruchomieniu opcji numeru stacjonarnego za 5 zł do istniejącej karty SIM. Z kolei Orange ma stosunkowo najmniejszą ilość stacji bazowych z "wielkiej trójcy" i mogłaby też mieć istotne problemy z udźwignięciem takiej ilości dodatkowych użytkowników.mariusz9a pisze:Jeżeli nie z Polkomtelem to inni się znajdą.
Ja myślę, że Play będzie dążył do pełnego usamodzielnienia w ciągu tych 3-5 lat, czyli czasu do kiedy obowiązywać będzie umowa z Polkomtelem. Jednak co własna infrastruktura, to własna.
Heh, akurat od człowieka związanego z działem planowania radiowego Plusa słyszałem dokładnie te same zarzuty, ale akurat pod adresem Erydarnok pisze:Z moich informacji wynika ze to wlasnie plus ma najwieksze problemy z pojemnoscia sieci transportowych PDH, przez co tak wolno idzie im budowa 3G bo nie maja na czym zestawiac transmisji do NDB.
hmm pewnie za jakis czas. wedlug wstepnych info miala byc to jesien ale wszystko zalezy. bo widac ze im sie troche plan/koncepcja zmienily i inne obszary poszly na pierwszy, drugi i trzeci ogien. bardzo mozliwe ze wyjdzie to w sumie lodzi na dobre, bo przynajmniej inne obszary beda poletkiem doswiadczalnym i moze w lodzi to wszystko ruszy sprawniej i bez zgrzytow.BTS_lodz pisze: A tak z innej beczki - Darnok, może się orientujesz, kiedy Era wyjdzie z infry Alcatela w Łodzi? Była coś mowa o wrześniu, ale póki co stare Alcatelowskie stacje nadal hulają, przez co nadal jest niezły burdel i kaszana.
Czyli jakieś setki tysięcy klientów nadal nie. W końcu za 5 lat nadal będą produkowane telefony obsługujące tylko 2G i jestem o tym przekonany.tomko111 pisze:prawie