• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

#287254  autor: wtd
 07 wrz 2008, 21:08
-Mniej lansiarski, grubszy, gorszy ekran, nie ma wifi
+lepszy aparat, tańszy, działają na nim normalne javowe aplikacje.

#287340  autor: dexter
 08 wrz 2008, 15:47
LG moze wysyłac mms a iphone nie. Dodatkowo slot karty pamieci.

Nagrywanie video 120 klatek na sekunde a to najlepszy wynik dla komórek na rynku.

#287343  autor: cenciak
 08 wrz 2008, 16:26
hmmm no nie zgodze się do końca:
MMS po pobraniu aktualizacji z appstore (darmowa) możemy wysyłać mmsy jesli już naprawde koniecznie musimy ;-) powiem szczerze, że nie uznaję tej funkcj jako wyznacznik czy urzadzenie jest gorsze czy nie. To samo tyczy się kamery z przodu iphone jej nie posiada ale szczerze, czy ktoś z tego w ogóle korzysta? Zwłaszcza, gdy polscy operatorzy nie są w stanie zapewnić nam pełnego pokrycia 3g na terenie całego kraju;-)
a teraz różnice: co do tego, że jest mniej "lanserski" nie zgodze się. Oba mają swój urok i są kwestią gustu:-)

Różnice które moim zdaniem są istotne:
- iphone ma rewelacyjny i precyzyjny wyświetlacz znacznie lepszy od tego w LG
- ku990 ma wymienny akumulator i slot kart pamięci (szkoda, że jedynie do 2gb)
- bateria w iphonie trzyma max 1dzień (włączone 3G) max 1,5 przy wył. Dane producenta w ogóle się nie zgadzają ;p
- iphone łączy się z netem automatycznie nie tylko w celu pobierania aktualizacji ale i również przy włączaniu przeróżnych aplikacji. Np. GPS w tym telefonie pobiera (nie informując o tym usera) mapy z google maps, a zatem jeśli nie masz jakiegoś ciekawego pakietu danych dokupionego do abonamentu, nie kupuj iphonea
- oba urządzenia wykonane są z plastiku zatem tu nie ma porównania.
- LG jest głośniejszy (mowa o odtwarzaniu muzyki)
- i jak już pisano wyżej ma naprawde znakomity aparat o którym apple może pomażyć ;-) poszukaj sampli fotek z iphone 3g a będziesz miał niezły ubaw... nieostra kupa której nawet mmsem nie chciałbym nikomu przesłać - moja nokia z vga w 2002 roku robiła lepsze fotki
- w iphone bluetooth służy jedynie komunikacji z zestawem słuchawkowym, nie istnieje coś takiego jak transfer plików (poprostu nie widzi drugiego telefonu) może apple wymyśli jakąś poprawke do tego i będzie tak jak z mmsami, ale puki co bluetooth jest nic nie wartym dodatkiem w tym urządzeniu.

i teraz drobiazgi:
- brak możliwości kopiowana smsów, brak możliwości przesyłania wiadomości dalej (pierdoły ale czasami przydatne)
- czasami są jaja z synchronizacją :-)
- mały drobiazg (trzeba trafić w model gdyż niektóre są mało stabilne przez co znów trzeba się troszke naściągać z appstore)

hmm jeżeli coś jeszcze zauważę napewno dam znać ;-)

#287360  autor: przemekk
 08 wrz 2008, 19:22
cenciak pisze: MMS po pobraniu aktualizacji z appstore (darmowa)
Nie ma takiej aplikacji w AppStore (a jeżeli się mylę to poproszę o wskazanie). Można ją wgrać po jailbreak'u.
cenciak pisze: - ku990 ma wymienny akumulator i slot kart pamięci (szkoda, że jedynie do 2gb)
iPhone 3G również ma wymienną baterię. Tyle, że wymienia ją serwis.
cenciak pisze: - bateria w iphonie trzyma max 1dzień (włączone 3G) max 1,5 przy wył. Dane producenta w ogóle się nie zgadzają ;p
Nie zgodzę się. Tu duże znaczenie ma to w jaki sposób korzystasz z telefonu. Ja wyciągam 3 dni bez ładowania + 6 godzin korzystania (z wyłączonym 3G).
cenciak pisze: - iphone łączy się z netem automatycznie nie tylko w celu pobierania aktualizacji ale i również przy włączaniu przeróżnych aplikacji. Np. GPS w tym telefonie pobiera (nie informując o tym usera) mapy z google maps, a zatem jeśli nie masz jakiegoś ciekawego pakietu danych dokupionego do abonamentu, nie kupuj iphonea
[/quote]

Aktualizacja softu na iPhone odbywa się przez iTunes. Soft ściągasz najpierw na kompa a dopiero później aktualizujesz iPhone. On sam się nie aktualizuje.

Faktem jest to, że jak korzystasz z aplikacji korzystających z netu to łączy się on automatycznie bez pytania o zgodę.

A od siebie dodam:
* rewelacyjny ekran dotykowy
* intuicyjna obsługa

Jak możesz to poużywaj go chwilę :)

Skrzydelko.pl - zobacz ile naprawdę kosztuje telefon za złotówkę.

#287369  autor: xar
 08 wrz 2008, 20:30
iphone ma wifi i genialny, duzy i czytelny wyświetlacz! Co do baterii, iphona ladowałem rano i do teraz mam ponad pól baterii. 3g włączone, wifi też, okolo 2 godziny słuchania muzyki, drugie tyle www, gry, smsow i ciut rozmowy. Nie jest więc tak zle chyba. Co do głośności iphona, to nie słucham cichej muzyki, ale ipod nie jest na maxa ustawiony :) kolejne wady iphona to bluetooth i mmsy. Po co mam wysyłać droższe smsy skoro mogę wysłać maila (jeżeli w zasięgu hotspota to za darmo) a przez dwa lata posiadania telefonu z bt parowaalem go może ze 2 razy... Zależy więc co kto lubi. :)

#288403  autor: dexter
 15 wrz 2008, 09:20
Ale LG Viewty też ma piękny duży, dotykowy ekran. Bateria trzyma 3-4 dni. Więc bardzo dobrze. Telefon jest "fotograficzny", ma kamerę nagrywającą filmy z prędkością 120 klatek na sekundę. Poza tym 5Mpx,a przede wszystkim jest tańszy od iphona.

#288447  autor: quzo
 15 wrz 2008, 15:41
główną wadą LG jest brak systemu operacyjnego ,a iphone już od dawna nagrywa wideo a tu porównanie szybkości http://www.youtube.com/watch?v=wRvXpglW ... re=related

#288566  autor: Ciara
 16 wrz 2008, 10:03
ale np nowy Viewty z tego co wiem, ten który ma aparat 8Mpix (chyba KC910) jest nawet z wyglądu podobny do iPhona. Każdy może sobie teraz wybrać to co mu pasuje i to co lubi. Ja tam wolę jednak telefony.

#288728  autor: dexter
 17 wrz 2008, 10:11
przeczytałem nawet niedawno na jednej stronie, że co prawda ten nowy Viewty jest podobny iPhona, ale podobno jest od niego o wiele lepszy. A wie ktoś ile ma kosztować?

#288874  autor: Ciara
 18 wrz 2008, 11:08
ja nie wiem ile ma kosztować ale wiem jedno, sama bym sobie chciała takie cacuszko kupić :P boski jest po prostu. Już sobie wyobrażam te zazdrosne spojrzenia moich znajomych :P

#289152  autor: dejo
 20 wrz 2008, 01:29
Miałem okazję zapoznać się z iPhone, a sam używam Viewty.

W kwestii wyglądu - jeden i drugi wygląda bardzo dobrze, lansersko i przyciąga spojrzenia. Apple jest wykonany z lepszych materiałów.

Jeżeli szukasz bardzo dobrego aparatu w telefonie z lampą ksenonową, stabilizacją obrazu itp. to Viewty jest najlepszym wyborem.

Powyżej wymieniono już większość zalet/wad ; ) osobiście nie wybrałbym iPhone, mimo świetnego interfejsu, systemu operacyjnego i precyzyjnego ekranu dotykowego. Dla mnie telefon bez w pełni działającego Bluetootha, MMSów, raportów SMS, licznika znaków (!) w SMS i aparatu z autofokusem to kaleka.

Motorola T180 -> Siemens C35i -> Nokia 5510 -> SonyEricsson T610 -> Nokia 3650 -> SonyEricsson K500i -> Nokia 3660 -> Motorola E398 -> SonyEricsson K750i -> SonyEricsson W850i -> LG Viewty -> Nokia E51

#292899  autor: flux11
 15 paź 2008, 21:48
ja chce spytac jak wam sie ogolem podoba bo sobie zamirzam kupic niektorzy odradzaja niektorzy doradzaja i niewiem co poczac!!!! :x :x :x :x :x

#292923  autor: adiq1033
 16 paź 2008, 03:13
iPhone wywołał nie lada zamieszanie na ryku światowym. Wprowadzenie dotykowego ekranu dla "rozrywki" stało się priorytetem do dalszych działań konkurencji. Rodzi się nowa era "multimedialności" wśród telefonów komórkowych. NOKIA, Samsung, Sony Ericsson, LG - wszyscy producenci starają się stworzyć godnego przeciwnika dla zabawki Apple. Chcą dostarczyć swoim konsumentom podobnych wrażeń. iPhone posiada wady, jasne jest że zostanie to wykorzystane na jego niekorzyść. Wg mnie iPhone już powoli się "rozkłada" przy Samsungu Omnia, który w rezultacie może mieć nawet 32 GB oraz wprowadzane liczniejsze modyfikacje ( możliwości niesie ze sobą system operacyjny - Windows Mobile ).

Sam korzystam z LG KU990 i szczerze napisawszy, nie odnalazłem w nich poważniejszych wad niż; brak możliwości wyciszenia migawki aparatu fotograficznego ( ingerencja w sofcie nieunikniona ), aby ustawić animowaną animacje FLASH, również niezbędna jest modyfikacja oprogramowania. Nie możesz włączyć radia na głośnik. Ponoć jest ograniczenie do kart 2 GB, sam chętnie przekonałbym się na własnej skórze, czy jest to prawdą. Mogę się przyczepić także do wykonania - na przednim panelu wszędzie pozostają niechlujne odciski palców. Brakuje zaślepki na obiektyw.

Zalety ; stabilna konstrukcja ( nic nie skrzypi, nie trzeszczy, luzów brak ), wysokiej klasy aparat 5.0 Megapikseli z optyką Schneider Kreuznach, zapewniającą wysoką jakość obrazu, wspomniane 120 Fps-ów przy nagrywaniu sekwencji wideo w telefonie ( pierwsze w historii telefonii komórkowej ). Warto wspomnieć o lamie ksenonowej, która sprostuje wyzwaniu "ciemnych pomieszczeń", możliwość wysyłania i odbierania plików przez Bluetooth ( iPhone dał z tym ciała :lol: ), wysyłasz MMS-y bez martwienia się o dogrywanie dodatkowego oprogramowania.

#292947  autor: kosowsky
 16 paź 2008, 10:27
Moim skromnym zdaniem, najważniejszą zaletą KU 990 jest jego cena, niestety minusem w tym przypadku jest brak WiFi, ale bez tego da sie żyć. No i nagrywa z kilkukrotnie wspominanymi 120 klatkami na sekundę. Myślę, że telefon godny polecenia.

#292994  autor: wtd
 16 paź 2008, 17:04
adiq1033 pisze:Wg mnie iPhone już powoli się "rozkłada" przy Samsungu Omnia, który w rezultacie może mieć nawet 32 GB oraz wprowadzane liczniejsze modyfikacje ( możliwości niesie ze sobą system operacyjny - Windows Mobile ).
Te telefony są skierowane do zupełnie różnych grup docelowych i to mimo wszystko b. wyraźnie widać naet po kilku(nasto) minutowej zabawie ajfonem i omnią. W ajfonie wszystko działa prosto szybko i intuicyjnie natomiast w omnii mamy dużo większe możliwości kongfiguracji wszystkiego czego ceną jest niestety kiepska obsługa, pisałęm to już wiele razy ale napiszę jeszcze raz, NIE dla WM, od biedy ujdzi touch diamond/pro.
adiq1033 pisze:Sam korzystam z LG KU990 i szczerze napisawszy, nie odnalazłem w nich poważniejszych wad niż; brak możliwości wyciszenia migawki aparatu fotograficznego ( ingerencja w sofcie nieunikniona ), aby ustawić animowaną animacje FLASH, również niezbędna jest modyfikacja oprogramowania. Nie możesz włączyć radia na głośnik. Ponoć jest ograniczenie do kart 2 GB, sam chętnie przekonałbym się na własnej skórze, czy jest to prawdą. Mogę się przyczepić także do wykonania - na przednim panelu wszędzie pozostają niechlujne odciski palców. Brakuje zaślepki na obiektyw.
Od siebie dodam jeszcze problemy z obsugą ekranu (jak dotykam to on mi uparcie przewija w dół zamiast wejść do wciskanego folderu - głównie w moich dokumentach i wiadomościach). Oraz javabooki nie do końca działające tak jak chciałem. Telefon nie zapamiętuje miejsca w którym skończyłem - SE czy nokia zapamiętuje + tak naprawdę prawdziwa powierzchnia ekranu na której działa java ma powierzchnie ~2,5".
Zalety ; stabilna konstrukcja ( nic nie skrzypi, nie trzeszczy, luzów brak ), wysokiej klasy aparat 5.0 Megapikseli z optyką Schneider Kreuznach, zapewniającą wysoką jakość obrazu, wspomniane 120 Fps-ów przy nagrywaniu sekwencji wideo w telefonie ( pierwsze w historii telefonii komórkowej ). Warto wspomnieć o lamie ksenonowej, która sprostuje wyzwaniu "ciemnych pomieszczeń", możliwość wysyłania i odbierania plików przez Bluetooth ( iPhone dał z tym ciała ), wysyłasz MMS-y bez martwienia się o dogrywanie dodatkowego oprogramowania.
Aparat przy kiepskim oświetleniu robi kiepskie zdjęcia a ksenonowa lampa nie ratuje sytuacji zbyt mocno - jej zasięg jest wręcz dramatycznie mały. Warto zauważyć że do nagrywania przy 120fpsach musi być perfekcyjne oświetlenie, inaczej obraz wychodzi ciemny i niewyraźny.

Chodż z powyższego posta może się wyłaniać niezbyt przychylny obrz to są to po prostu opisane praktycznie wszystkie wady wg mnie, ogólnie cały telefon oceniam bardzo dobrze, póki co jestem zadowolony z zakupu :)

#293081  autor: kosowsky
 17 paź 2008, 10:05
Zgadam sie z przedmówcą. Generalnie można telefon zaliczyć do udanych produktów LG i naprawdę dobrych telefonów.

#293157  autor: adiq1033
 17 paź 2008, 18:50
cenciak pisze: - ku990 ma wymienny akumulator i slot kart pamięci (szkoda, że jedynie do 2gb)
TELEPOLIS.PL - baza telefonów pisze:DODATKOWE INFORMACJE

# HSDPA do 3,6 Mb/s
# USB
# obsługa kart pamięci do 8GB (oprogramowanie w wersji KU990_V10b i nowsze)
# radio FM z RDS
# praca wielozadaniowa

#293173  autor: Chudy1523
 17 paź 2008, 20:37
ktoś tam dał porównanie prędkości wyświetlacza...po wgraniu w/w softa V10b telefon śmiga jak głupi:D

#293552  autor: kosowsky
 20 paź 2008, 09:42
Bo to dobry telefon, i osoby, które znam i maja ten telefon nie narzekają na niego.