• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#287011  autor: matifcb_old
 06 wrz 2008, 11:41
chcialbym sie dowiedziec co sie stanie jezeli mam 3 dni rozmow wychodzacych i zamoowie pakiet ty i 3 w orange ? przez ile bede mogl dzwonic ??

#287017  autor: Lazz
 06 wrz 2008, 12:39
matifcb pisze:chcialbym sie dowiedziec co sie stanie jezeli mam 3 dni rozmow wychodzacych i zamoowie pakiet ty i 3 w orange ? przez ile bede mogl dzwonic ??
Będziesz mógł dzwonić przez 3 dni, bo to nie są pakiety minut i smsów. 6 zł to tylko opłata aktywacyjna uprawniająca do tańszych połączeń i smsów z trzema numerami, czyli za rozmowę kasa idzie z konta głównego/promocyjnego

#287043  autor: matifcb_old
 06 wrz 2008, 15:21
Lazz pisze:
matifcb pisze:chcialbym sie dowiedziec co sie stanie jezeli mam 3 dni rozmow wychodzacych i zamoowie pakiet ty i 3 w orange ? przez ile bede mogl dzwonic ??
Będziesz mógł dzwonić przez 3 dni, bo to nie są pakiety minut i smsów. 6 zł to tylko opłata aktywacyjna uprawniająca do tańszych połączeń i smsów z trzema numerami, czyli za rozmowę kasa idzie z konta głównego/promocyjnego

a jaki jest najtanszy sposob aby powiekszyc termin do 30 dni aby mi sie oplacalo wykupic pakiet ? doladowania na allego np za 5 zl przedluzaja do miesiaca?

#287047  autor: kamil1221
 06 wrz 2008, 15:39
Nie ma takiego doładowania za 5 zł które zwiększa ważność konta na 30 dni.
Jedyna opcja to 25 zł.

#287049  autor: Lazz
 06 wrz 2008, 15:46
matifcb pisze:a jaki jest najtanszy sposob aby powiekszyc termin do 30 dni aby mi sie oplacalo wykupic pakiet ? doladowania na allego np za 5 zl przedluzaja do miesiaca?
Możesz zrobić tak, że jeśli masz 6 zł na koncie to możesz sobie kupić pakiet rozmów lub smsów do Orange i będziesz mógł go wykorzystać przez 30 dni, mimo skończonego terminu na wychodzące, to chyba jedyny sposób 8)

#287057  autor: matifcb_old
 06 wrz 2008, 17:39
Lazz pisze:
matifcb pisze:a jaki jest najtanszy sposob aby powiekszyc termin do 30 dni aby mi sie oplacalo wykupic pakiet ? doladowania na allego np za 5 zl przedluzaja do miesiaca?
Możesz zrobić tak, że jeśli masz 6 zł na koncie to możesz sobie kupić pakiet rozmów lub smsów do Orange i będziesz mógł go wykorzystać przez 30 dni, mimo skończonego terminu na wychodzące, to chyba jedyny sposób 8)
wlasnie o to pytam czy jak kupie ten pakiet tyi 3 to bede miec 30 dni dzwonienia nie patrzac na wychodzace.. chodzi mi o to zeby np doladowac sobie 10 zl w miesiacu np 1 wrzesnia i :
kupic pakiet ty i 3 za 6zl zostanie mi 4 zl ktore wydam na smsy po 1 gr ( bo ty i 3 mi to zapewnia do 3 osob ) i rownoczesnie na placenie 3gr/min dzownieina do 3 osob.. tylko chodzi wlasnie o to czy bede mogl dzwonic jak wykupie ten pakiet przez 30 dni czy jest wazne przez ile moge dzwonic (sprawdzajac np *500 )

#287060  autor: mikage1
 06 wrz 2008, 18:03
szczerze wątpię, żeby można było korzystać po upływie ważności wychodzących - na logikę - minuty czy smsy z pakietu są też wychodzącymi, tylko Ty wcześniej deklarujesz, ze akurat te 6 pln wykorzystasz np. właśnie na 30 minut połaczeń do orange i stacjonarnych - i wykorzystasz je nie później niż 30 dni od momentu deklaracji (zakupu pakietu) - chyba, że 1) kupisz kolejny pakiet i będzie się liczył czas od nowa; 2) stracisz mozliwość wykonywania połączeń

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#287070  autor: kowcio
 06 wrz 2008, 20:03
Ty i 3 / 3po3 (jak kto woli) nie jest żadnym pakietem. Jest to usługa obniżająca koszty połączeń. Nic poza tym.
Jak chcesz pisać SMSy to kup sobie 2x5 PLN lub przez przelew 6 PLN zrób i będziesz mógł po wykupieniu pakietu pisać ile tylko będziesz chciał. Oczywiście 30 dni od wykupienia pakietu oraz 600 SMSów dostajesz i więcej nie wyślesz :D
Innej możliwości nie widzę.

#287073  autor: biotyt
 06 wrz 2008, 20:28
POP Gadane (pakiet 30 min na 30 dni za 6 zł) i Grosz za SMS (pakiet 600 SMS-ów na 30 dni za 6 zł) można wykorzystać nawet po terminie na wychodzące. Są to pakiety, czyli z góry wykupiona określona ilość tańszych minut czy SMS-ów.
W prepaidach Orange nie ma blokady konta a zerują konto główne i promocyjne po upłynięciu terminu. Pakiety można wykorzystać zgodnie z ich własną ważnością (w końcu te minuty czy SMS-y zostały już opłacone).
Ty i 3 jest natomiast usługą obniżającą stawki do wybranych numerów. 6 zł jest opłatą aktywacyjną, a za rozmowy i SMS-y pod wybrane numery płaci się w pierwszej kolejności z konta promocyjnego, następnie z konta głównego. Siłą rzeczy więc trzeba mieć konto ważne na połączenia wychodzące.
matifcb, chcąc ładować raz na miesiąc 2x5zł możesz skorzystać tylko z pakietów POP Gadane i Grosz za SMS bo po stracie połączeń wychodzących po dwóch dniach od doładowania z tych pakietów nadal będziesz mógł korzystać zgodnie z ich własną ważnością.
Jeśli zależy Ci na usłudze Ty i 3 to niestety trzeba ładować konto regularnie by mieć wychodzące. Polecam doładowanie za 50 zł co 3 miesiące - najniższy miesięczny koszt bo ok. 16,60 zł.

biotyt

#287140  autor: mikage1
 07 wrz 2008, 10:52
nie chcę się kłócic co do pakietów, ale nie przekonuje mnie twoja argumentacja (chyba, że sprawdziłeś w praktyce :) ) - w regulaminie pakietów nie ma mowy czy są ważne czy nie po upływie okresu aktywnego, jest natomiast napisane, że w przypadku kwestii, które nie zostały poruszone w danym regulaminie - należy kierować się ogólnym regulaminem świadczenia usług telekomunikacyjnych - a w tym jest mowa iż: (par. 24 pkt. 6) "W chwili rozpoczęcia okresu pasywnego wartość nie wykorzystanego limitu jednostek taryfowych jest automatycznie anulowana." - a jednostką taryfową mogą być zarówno złotówki, jak i minuty w pakiecie (zakup pakietu to po prostu konwersja z jednych jednostek taryfowych na inne...)

#287142  autor: kowcio
 07 wrz 2008, 10:58
mikage1, ja już nie jeden raz miałem kupiony pakiet 600 SMSów za 6 PLN i nie miałem już połączeń wychodzących. Dało się wysyłać SMSy. Więc podobnie będzie z pakietem minut.
Nie tylko ja tak kiedyś miałem, są osoby co ładują tylko 2x5 PLN i kupują tylko pakiet SMS ;]

Tak samo jak jest okres na połączenia wychodzące, a nie ma się środków na koncie.

Widocznie pakiety są traktowane osobno i stan konta też jest traktowany osobno.

#287144  autor: matifcb_old
 07 wrz 2008, 11:10
kowcio pisze:mikage1, ja już nie jeden raz miałem kupiony pakiet 600 SMSów za 6 PLN i nie miałem już połączeń wychodzących. Dało się wysyłać SMSy. Więc podobnie będzie z pakietem minut.
Nie tylko ja tak kiedyś miałem, są osoby co ładują tylko 2x5 PLN i kupują tylko pakiet SMS ;]

Tak samo jak jest okres na połączenia wychodzące, a nie ma się środków na koncie.

wlasnie o to pytam z smsami to wiem ze tak jest bo sam tak robie doladowuje sobie 6zl kupuje pakiet smsow i looz.. czy ktos zrobil w praktyce to o co pytam ? czyli wykupil ty i 3 i rozmawial po uplywie :> bo to mi sie wydaje niemozliwe ..

#287145  autor: alex1155
 07 wrz 2008, 11:15
kowcio pisze:mikage1, ja już nie jeden raz miałem kupiony pakiet 600 SMSów za 6 PLN i nie miałem już połączeń wychodzących. Dało się wysyłać SMSy. Więc podobnie będzie z pakietem minut.

Zgadza się, ja kiedys jak miałem Orange Pop ładowałem sie własnie 2*5 i wykupywałem pakiet smsów ważny miesiąc(środki ważne 2 dni). Orange Pop to nie tak-tak ani simplus, tu pakiet ma osobna ważność , dlatego młodzież w większości ma Orange, a pózniej dopiero Heyah. :-D A i jeszcze numer jest ważny rok, a po naładowaniu kartą 25 pln -6 miesięcy, dlatego młody człowiek zawsze ma pewność , że jak rodzice kasy nie dadzą to numer będzie jeszcze aktywny.
( wśród młodzieży tak-tak już dawno stracił popularność o ile kiedykolwiek ją miał, a simplusa tez ma mało kto)

#287148  autor: mikage1
 07 wrz 2008, 11:19
ok, nie zamierzam się kłócić, skoro jest to sprawdzone w praktyce, niemniej z regulaminów wynika co innego...
to nie do końca tak - nie działa w 2 strony - bo doładowując za kwotę x "umawiasz sie" z operatorem, że będziesz mógł wykorzystywać środki przez maksimum y dni bez kolejnego doładowania - ale możesz szybciej je wykorzystać, natomiast nigdzie nie ma mowy, że skoro została ci kasa, to operator wydłużyc ci okres aktywny (jedynie zwróci ci jeśli doładujesz w ciągu 5 dni od wejścia w okres pasywny) - to trochę jak z kwadratem i prostokątem - kazdy kwadrat jest prostokątem, ale nie każdy prostokąt jest kwadratem
- oczywiście abstrahuję tu od pakietów, tylko mówię o ogólnej zasadzie

#287149  autor: kowcio
 07 wrz 2008, 11:20
matifcb pisze:czy ktos zrobil w praktyce to o co pytam ? czyli wykupil ty i 3 i rozmawial po uplywie :>
Dam sobie głowę uciąć, że nie.
matifcb pisze:bo to mi sie wydaje niemozliwe ..
Mi także ;)

Tak jak pisałem- jest to usługa obniżająca koszty połączeń i SMSów, a nie pakiet. Więc ja się zakładam, że się nie da tak zrobić.

#287151  autor: biotyt
 07 wrz 2008, 11:33
mikage1, właśnie sam sobie dałeś odpowiedź. Punkt ten mówi, że jednostki są anulowane czyli Orange nie blokuje konta, a je zeruje. Natomiast regulamin o promocjach POP Gadane i Grosz za SMS ustala, że te pakiety można wykorzystać przez 30 dni.

biotyt

#287152  autor: alex1155
 07 wrz 2008, 11:40
I już wszystko jasne. A usługa kończy się z końcem waznosci konta(tak miałem z połączeniami po 20gr w Orange Go-nie wiem czy pamietacie ta usługę), bo na korzystanie z tych usług potrzebna jest kasa z głównego konta9w tym ty i 3 czy jak to sie tam nazywa) chyba tez tak jest :-D

#287154  autor: matifcb_old
 07 wrz 2008, 11:46
a doaldowania za 1zl albo 2 zl co sa na allegro to na ile przedluzaja konto ?

#287166  autor: biotyt
 07 wrz 2008, 13:11
matifcb pisze:a doaldowania za 1zl albo 2 zl co sa na allegro to na ile przedluzaja konto ?
Gdzie widzisz takie doładowania? Doładować można jedynie za 5, 10, 25, 50 i 100 zł. Natomiast przelew przedłuża konto o 5 dni a minimalna kwota to 5 zł.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2008, 14:35 przez biotyt, łącznie zmieniany 1 raz.

biotyt

#287177  autor: mikage1
 07 wrz 2008, 13:59
biotyt pisze:mikage1, właśnie sam sobie dałeś odpowiedź. Punkt ten mówi, że jednostki są anulowane czyli Orange nie blokuje konta, a je zeruje. Natomiast regulamin o promocjach POP Gadane i Grosz za SMS ustala, że te pakiety można wykorzystać przez 30 dni.
wejście w okres pasywny oznacza mozliwość odbierania połączeń i zablokowanie połączeń wychodzących (możliwe jest tylko wykonywanie połączeń wychodzących na numery alarmowe oraz bezpłatne)
nie będę się kłócił, bo to nie o to chodzi, kwestia ma charakter definicyjny (zablokowanie, jednostka taryfikacyjna, etc.) - jeżeli przyjąć że minuty z pakietu sa jednostkami taryfikacyjnymi - to powinny być - w świetle regulaminu (głównego) - zerowane - więc jeśli nie są zerowane - to należy się tylko cieszyć albo uznać, że orange uwaza je za połączenia bezpłatne, bądź też przyjać, że regulamin swoje, a życie swoje (i używać :) )