• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #286621  autor: veenom
 03 wrz 2008, 21:34
Witam
Mam taki problem
Moj szwagier posiada abonament w erze teraz konczy mu sie umowa a on przebywa za granica.
Ja chcialbym przejac jego numer i w jego imieniu przedluzyc umowe.
I tu pojawia sie problem bo z tego co wiem to legalnie nie da sie tego zrobic bez jego obecnosci w Polsce.
Czy ktos wie jak bym mogl to zalatwic??i czy wogole jest taka mozliwosc??
Czy to prawda ze aneks do przedluzenia umowy nalezy podisac w obecnosci kuriera i przedstawic mu dowod?
Pomozcie prosze :D

#286626  autor: vinc
 03 wrz 2008, 21:46
veenom pisze:I tu pojawia sie problem bo z tego co wiem to legalnie nie da sie tego zrobic bez jego obecnosci w Polsce.
tak
veenom pisze:Czy ktos wie jak bym mogl to zalatwic??i czy wogole jest taka mozliwosc??
jak już wcześniej wspomniałeś legalnie: NIE
veenom pisze:Czy to prawda ze aneks do przedluzenia umowy nalezy podisac w obecnosci kuriera i przedstawic mu dowod?
tak
veenom pisze:Ja chcialbym przejac jego numer
No to tylko zostaje cesja, ale odbywa można to zrobić tylko w obecności dwóch stron

Obrazek

#286669  autor: yo!
 04 wrz 2008, 00:13
jak by się uprzeć to da się coś zrobić. gdyby mieć upoważnienie szwagra do wykonywania wszelkich czynności dotyczących umowy to formalnie luz. To jest zwykła umowa pisemna więc co do zasady wystarczy upoważnienie pisemne
oczywiście w salonie będą się wzbraniać, ale jakby do tego zawczasu zadzwonił kolega zidentyfikował się jako klient i osoba i jeszcze potwierdził, że upoważnia Ciebie (a rozmowy w BOK muszą być nagrywane - byliby frajerami gdyby tego nie robili) to może w praktyce coś by się dało zrobić

to nie jest duży problem formalnie rzecz biorą trzeba tylko żeby era też chciała a nie szukała trudności na siłę...

fear ends
when yo! comes

#286688  autor: vinc
 04 wrz 2008, 08:24
yo!, ale upoważnienia mogą być zrobione tylko na dwa sposoby. Pierwszy w salonie gdzie w obecności dwóch osób sprzedawca sporządza upoważnienie. Drugi sposób to upoważnienie sporządzone notarialnie. Niestety za pośrednictwem telefonu nie ma możliwości upoważnienia osoby trzeciej.

Obrazek

#286693  autor: dechomenon
 04 wrz 2008, 10:06
vinc pisze:yo!, ale upoważnienia mogą być zrobione tylko na dwa sposoby. Pierwszy w salonie gdzie w obecności dwóch osób sprzedawca sporządza upoważnienie.
ale ten pierwszy nei wydaje mi się, żeby miał moc prawną...z tego co ja wiem to podpisać może tylko ktos za kogoś umowę w przypadku upoważnienia notarialnego.

#286695  autor: vinc
 04 wrz 2008, 10:13
dechomenon pisze:
vinc pisze:yo!, ale upoważnienia mogą być zrobione tylko na dwa sposoby. Pierwszy w salonie gdzie w obecności dwóch osób sprzedawca sporządza upoważnienie.
ale ten pierwszy nei wydaje mi się, żeby miał moc prawną...z tego co ja wiem to podpisać może tylko ktos za kogoś umowę w przypadku upoważnienia notarialnego.
Istnieje taka moliwość, ale jest to upoważnienie jednorazowe z zaznaczeniem, że dana osoba może przedłużyć umowę na dany numer.

Obrazek

#286705  autor: dechomenon
 04 wrz 2008, 11:57
Istnieje taka moliwość, ale jest to upoważnienie jednorazowe z zaznaczeniem, że dana osoba może przedłużyć umowę na dany numer.

nigdy o tym nie słyszałem ale jest to ciekawe...

#286755  autor: veenom
 04 wrz 2008, 18:32
Wlasnie dzwonilem do ery i rozwiala moje watpliwosci i powiedziala ze nie ma szans na przedluzenie umowy przeze mnie.Widac erze nie zalezy na na przedluzaniu umow tylko bardziej na nowych abonentach.
Pozostalo mi zatem rozwiazac umowe.

#286833  autor: yagi
 05 wrz 2008, 08:13
veenom, raczej osobie, ktora jest wlascicielem. Nie majac upowanienia nie rozwiazesz umowy. Wlasciciel numeru jest tutaj najwazniejszy... Niech Ci wystawi upowaznienie potwierdzone konsularnie do reprezentowania go przed PTC - to Ci ulatwi zycie czy to dokonania cesji czy to do rozwiazania umowy ;) Zapytaj o to w salonie lub sklepie firmowym. Jesli Ci potwierdza ze taki dokument moze byc to jestes w domu ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#286849  autor: veenom
 05 wrz 2008, 11:39
yagi pisze:
veenom, raczej osobie, ktora jest wlascicielem.

No tak ale jesli ta osoba napisze rezygnacje i wysle ja listem poleconym to chyba wystarczy??
Czy ktos moze ma przyklad takiego pisma rozwiązujacego umowe bo nie moge znalezc nigdzie na necie.

#286889  autor: vinc
 05 wrz 2008, 16:38
veenom pisze:No tak ale jesli ta osoba napisze rezygnacje i wysle ja listem poleconym to chyba wystarczy??
pewnie, że tak
veenom pisze:Czy ktos moze ma przyklad takiego pisma rozwiązujacego umowe bo nie moge znalezc nigdzie na necie.
Standarodwe podanie, czyli dane właściciela telefonu, numer oraz data rozwiązania umowy. Możesz zaznaczyć, że umowa ma zostać rozwiązana z końcem ostatniego okresu rozliczeniowego.

Obrazek