• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #286066  autor: emvnem
 31 sie 2008, 12:26
Obrazek

Witam czytelników mojego następnego testu ;)

Dzisiaj przedstawię Wam test SPV E650.

Zacznijmy od początku ;)

SPV E650 znany również jako HTC S710 Vox jest telefonem opartym na Windows Mobile 6.
Telefon posiada procesor TI OMAP 850 201MHz i około 30MB ramu dla użytkownika.
Vox posiada oczywiście aparat, odtwarzacz mp3, bluetooth, Wi-Fi,
bardzo dobry wyświetlacz a także wysuwaną klawiaturę qwerty.

Trudno stwierdzić dla kogo i go czego jest ten telefonik.
Jest zarówno telefonem biznesowym jak i multimedialnym.
Więcej sami wywnioskujecie poniżej ;)

Telefon który nabyłem był używany 3 miesiące.
Dostałem SPV E650 wraz z zestawem Orange w którym znajdziemy:

* Pudełko
* Ładowarka
* Słuchawki
* Instrukcje
* Płyta z Oprogramowaniem
* Kabel USB
* Karta Pamięci MicroSD 512MB
* W moim przypadku Gwarancja 21 miesięcy.

Obrazek

Po wyjęciu telefonu z pudełka pierwszą rzeczą która skupiła moją uwagę był wyświetlacz. jest on duży ma przekątną 2.4 cala. Przekątna wyświetlacza jest taka sama jak w N73 ale wyświetlacz wydaje się trochę większy a dokładniej szerszy.

Prócz wy wyświetlacza uwagę skupiają srebrne dodatki które dodają wiele uroku temu telefonowi.
Klawiaturą dość duża a wykonanie bardzo pomysłowe.

Obrazek

Z tyłu telefonu nie dostrzegłem nic specjalnego. Logo SPV, oczko aparatu wraz z "mini lusterkiem" i głośniczek :) Jednakże znowu srebrny dodatek bardzo ładnie komponuje się z całą resztą.

Obrazek

Patrząc z boku telefon jest dość gruby i otoczony czym ? Tak znowu srebrnym dodatkiem w postaci cieniutkiego paseczka.

Obrazek

No to nadszedł czas na uruchomienie telefonu. na górze telefonu znalazłem przycisk power i czekam. Najpierw zaświeci się dioda umieszczona w obok głośniczka do rozmów. Następnie telefon zacznie wibrować a potem na wyświetlaczu pojawi się Logo Orange. Po jakiś 15 sekundach logo Orange ucieknie i ekran zajmie miejsce firmowe logo Windowsa Mobile. Już w tym momencie można zachwycić się jakością wyświetlacza, ale o tym później. Wpisałem kod pin i po krótkiej chwili pojawił się tzw. Ekran główny. U góry pasek informacyjny, czyli jakie opcje są włączone poziom baterii i zasięgu. Niżej znajdują się ikony z ostatnio otwieranymi plikami. Poniżej informacje o sieci wraz z datą godziną. Jeszcze niżej widnieje aktualnie ustawiony profil a pod nim wiadomości. Na moim Vox'ie poniżej wiadomości widać ikonkę W-iFi i napis czy jest włączone czy wyłączone, ale nie każdy E650 to posiada bo w tym przypadku zainstalowany został takie homescreen. Pora wejść do Menu. Zaraz sie domyśliłem jak to zrobić... no i zobaczyłem 9 ikonek o dość dużych rozmiarach. Telefon pracował dość szybko i stabilnie.

Obrazek

No to teraz pora na wysunięcie klawiatury qwerty. Klawiatura wysuwa się w prawo spod telefonu.
Zanim ekran przeskoczy na landscape trzeba odczekać 1-3sekund. I teraz ekran główny bardzo dobrze się prezentuję. qwerty jest podświetlone kolorem niebieskim tak jak klawiatura główna. Przyciski są dość małe lecz dobrze rozmieszczone. Postanowiłem więc wypróbować klawe w wiadomościach. zanim doszedłem do wiadomości minęło trochę czasu bo nawet ta prosta czynność wymaga o wiele więcej czasu niż na telefonie z Symbianie. Klawiatura qwerty działa bardzo dobrze. Oczywiście nie pisze się tak szybko jak na komputerowej klawiaturze ale o wiele szybciej niż na normalnej.

Obrazek

Obrazek

Jak pisałem wyżej SPV E650 pracuje na Windowie Mobile 6.
Posiada Procesotr TI OMAP 850 201MHz i około 30MB ramu.
Telefon wolniejszy od 5700 lecz szybszy od 6630.
Procesor mógłby być jednak trochę szybszy choć nie jest tak źle jak pisali.
Telefon się nie zacina a na szybkość pracy nie można narzekać.
Vox pozwala na instalacje wielu gier, programów jak i homescreenów,
dzięki którym idzie zmienić całkowicie wygląd wewnętrzny telefonu.

Obrazek

Ekran o przekątnej 2,4 cala i rozdzielczością 240x320 - 320x240 świeci 65 tys. kolorów. Wielu z Was powie że trochę mało, ale wszyscy Ci którzy tak sądzą są w błędzie. Ekran porównywalny jak nie lepszy od tego w N73.
Kolory żywe, bardzo dobrze nasycone nic dodać nic ująć. Pomimo różnicy kolorów wyświetlacz o wiele przyjemniejszy dla oka od wyświetlacza z Nokii 5700. Nie zauważyłem żadnych bad pikseli czy innych usterek. Wyświetlacz naprawdę dobry.

Obrazek

Obrazek

SPV nie słynie z dobrej jakości wykonania, lecz nie ma na co narzekać. Telefon używany 3 miesiące Nie ma większych rys. Telefon nie jest poobijany nic nie odpada nie trzeszczy.
Klawiatura jest gumowa, dobrze się na niej pisze. Srebrne dodatki jak na razie się nie ścierają, rysują. Z tyłu telefon wyłożony gumowatym materiałem. Dobrze się trzyma w dłoni i co najważniejsze nie da się tego za bardzo porysować. Wysuwana klawiatura działa bez jakichkolwiek problemów.
Nie lata a sama qwerty bardzo wygodna. Jedynym minusem są zaślepki. Vox posiada dwie zaślepki Jedna na Kabel, słuchawki, ładowarkę a druga na kartę pamięci. Ta na USB odchodzi lecz da się ją wyciągnąć i telefon wygląda dość estetycznie. Drugiej zaślepki nie da się wyciągnąć, aczkolwiek jest ona lepiej przymocowane i nie odstaje tak jak pierwsza.

Obrazek

Obrazek

No i może tutaj niektórych zaskoczę ale muzyka głośniejsza niż w 5700. Oczywiście SPV nie posiada takiej jakości dźwięku ale poziom głosu naprawdę potrafi zaskoczyć.
W podstawowym odtwarzaczu Windows Media Player Muzyka gra na poziomie 5700.
Ale po instalacji magicznych nakładek i programów telefon gra o wiele głośniej.
Niestety jest tylko jeden głośniczek, gdyby SPV zainwestowało w głośniki stereo było by naprawdę świetnie.

Muzyka na słuchawkach średnia. Słuchawki USB nie osiągną dobrej jakości. ale od biedy da się posłuchać. Istnieje adapter z miniUSB na mini-jacka 3,5mm, którego pożyczyłem od znajomego.
Po podłączeniu adaptera i dobrych słuchawek EP-630 na muzykę nie narzekam. Jest całkiem przyzwoicie.

Obrazek

Aparat ma się tak samo jak w innych telefonach z foto 2mpx. Zdjęcia znośne w dzień, tragiczne w nocy. Jak an WM przystało aparat w tym SPV ma bardzo rozbudowane opcje. Brak flasha i autofocusa. Dodatkiem do aparatu jest mini lustero. Z boku telefonu znajduje sie przycisk specjalnie do fotek.

Obrazek

Filmy kręcone w .3gp. w małej rozdziałce 176x144. Słaba jakość i tyle. Telefon na pewno nie jest do kręcenia jakichkolwiek filmików.
Istnieją aplikacje pozwalające na kręcenie filmów z przyzwoitą jakością, ale ja nie nie nagrywam więc programu nie instalowałem. Kamcio700 pokazywał mi film kręcony m3000 za pomocą tej aplikacji i było nieźle. filmik w .mp4 o rozdzielczości 320x240 porównywalny do video z N70, 5700 i innych.

Obrazek

HTC S710 został wyposażony w akumulator litowo-polimerowy (LiPoly) 1050 mAh.
Telefon w moich dłoniach trzyma 2 dni przy całodziennym użytkowaniu.
Sami wiecie jak to jest z nowym telefonem. Używa sie go w każdej wolnej chwili.
Telefon cały czas ma włączone GG i WMP. A to też działa na okres czuwania.
Czytałem opinie użytkowników i telefon średnio trzyma 2-4 dni.
Myślę że nie jest najgorzej zważając na wyświetlacz, wiecznie migającą diodę i włączone programy.

Obrazek

Jeżeli chodzi o BT to mogło być lepiej. Pliki dochodzą szybko, czyli włączamy BT akceptujemy i tyle. Ale gdy wysyłamy pliki jest już gorzej... Vox za długo szuka urządzeń... czasami trwa to nawet minutę zanim wyszuka wszystkie urządzenia. Jak już znajdziemy telefon na który wysyłamy plik nie ma paska postępu.

Wi-Fi... to co mnie skusiło do zmiany telefonu. Wlan działa bardzo dobrze. Nie ma problemów z połączeniem czy szukaniem nowych hotspotów. Sam internet działa bardzo szybko a dzięki trybowi landscape i qwerty ze strzałkami bardzo dobrze surfuje się po internecie.
Dużo ludzi narzeka na wbudowaną przeglądarkę IE, lecz nie mogę na nią nic złego powiedzieć.
Pracuje mi się na niej o wiele lepiej niż na Operze. Z wi-Fi jestem zadowolony.

Obrazek

SPV E650 czy HTC Vox jak kto woli, jest dobrym telefonem, ma dość dobry czas pracy na baterii jak na tego typu urządzenie, aparat jak pisałem dobry w dzień a tragiczny w nocy. Ma w miarę zgrabne rozmiary, przy tak dużym wyświetlaczu. Przyczepić by się można do zaślepek, kamery, BT czy braku obsługi UMTS jednak da się to przeżyć. W naszym kraju pokrycie zasięgiem UMTS jest jak na razie nie wielkie więc i tak na niewiele by się nam przydało, a jego cena 530zł za używkę 3 miesiące jest dosyć atrakcyjna, także moim zdaniem warto go kupić.

Plusy i Minusy :

+ Wyświetlacz
+ Możliwości
+ Muzyka
+ Dobrze działające Wi-Fi
+ Dość długo trzymająca bateria
+ qwerty

- zaślepki
- BT który stanowczo wyszukuje urządzeń zbyt długo
- kamera
- Jakość muzyki na oryginalnych słuchawkach dołączonych do zestawu.

I to by było na tyle :)

Zakaz Kopiowania bez zgody Autora.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2008, 21:21 przez emvnem, łącznie zmieniany 2 razy.

#286068  autor: helmutthegreat
 31 sie 2008, 12:41
Test zawiera wiele przydatnych i ważnych informacji, ale niestety jest bardzo słaby językowo.
Sam się zastanawiam nad zmianą telefonu na e650, ale chyba dozbieram jeszcze trochę pieniędzy i zainwestuję w LG KS20.

#286079  autor: wtd
 31 sie 2008, 14:41
qwerty jest podświetlone kolorem niebieskim tak jak klawiatura gówna.
"ł' gdzieś wcięło? :p
Sam się zastanawiam nad zmianą telefonu na e650, ale chyba dozbieram jeszcze trochę pieniędzy i zainwestuję w LG KS20.
Imo tragedia, WM bez klawiatury to porażka, to ciągłe dziubdzianie rysikiem jest strasznie niewygodne.

W kwesti telefonu warto dodać że posiada on bardzo prężnie działają społeczność która co i rusz wypuszcza nowe i lepsze (ale nie oficjalne) ROMy, obecnie można zainstalować sobie nawet WM 6.1, podobno ogromna różnica (tylko jako że są nieoficjalne to tracimy gwarncję itd.).

#286163  autor: piotrz
 31 sie 2008, 23:22
zakaz kopiowania bez wiedzy mogłeś sobie odpuścić..

poza tym bardzo słaby językowo, jak już kolega wyżej powiedział.

ogólniki które są prawe wszędzie także mi się nie podobają. do testu trzeba konkretnych iformacji a nie np. muzyka jest w miarę, zdjęcia są znośne, a bluetooth dość szybki.

Albo po co nam informacja że nie porysowałeś telefonu przez 3 miesiące :lol:

#286239  autor: kowcio
 01 wrz 2008, 14:39
Potwierdzam, test mógłby być napisany lepszym językiem.
Bardzo dużo dowiedziałem się o tym telefonie. Są to bardzo przydatne informacje.
emvnem pisze:porzyczyłem
Taki błąd możesz poprawić, będzie się o wiele lepiej czytać :-)

Kolejna rzecz to na przykład składnia zdań:
emvnem pisze:Muzyka na słuchawkach średnia.
Jakość muzyki oferowana przez dołączony zestaw słuchawkowy jest średnia. Od razu inaczej brzmi, przyznasz?

Przyznaj się, test napisałeś szybko? Takie mam wrażenie. Chyba w ogóle nie przeczytałeś go na spokojnie ;-)
piotrz pisze:Albo po co nam informacja że nie porysowałeś telefonu przez 3 miesiące :lol:
To akurat może odnieść się do jakości wykonania telefonu. W teście można przedstawić swoje spostrzeżenia co do testowanego sprzętu.
Komuś to pomoże w wyborze telefonu. To, że jakość wykonania nie jest na najwyższym poziomie (tego dowiedziałem się wyżej) nie znaczy, że musi telefon zaraz się zniszczyć (nawet gdy się o niego dba).
Proszę też tutaj nie mylić jakość wykonania telefonu, a jakość użytych materiałów do wykonania telefonu. Są to dwie różnie rzeczy.

#286248  autor: piotrz
 01 wrz 2008, 15:22
kowcio pisze:To akurat może odnieść się do jakości wykonania telefonu. W teście można przedstawić swoje spostrzeżenia co do testowanego sprzętu.
Komuś to pomoże w wyborze telefonu. To, że jakość wykonania nie jest na najwyższym poziomie (tego dowiedziałem się wyżej) nie znaczy, że musi telefon zaraz się zniszczyć (nawet gdy się o niego dba).
no nie wiem...3 miesiące to bardzo subiektywny czas, jeśli mogę się tak wyrazić :-D
niektórzy używają telefonu miesiąc i wygląda gorzej niż telefon innej osoby używany rok. A nie napisał kolega w jakich telefon przebywał warunkach, np w obcisłych dżinsach.

#286442  autor: mosii
 02 wrz 2008, 20:06
Telefon mam już prawie rok i według mnie jest wykonany b.dobrze tzn. nie widać na nim upływu czasu (oprócz jednego odrapania po upadku na beton). Klawiatura rozsuwa się bez problemów równie dobrze jak na starcie, a jak już zostało wiele razy napisane najbardziej denerwująca jest gumka ukrywająca kartę pamięci.

Co do zmiany systemu na WM 6.1 to różnice wydają się nie być na pierwszy rzut oka znaczne ale komfort pracy wyraźnie rośnie (nie będę się na ten temat rozwodził bo bez problemu można znaleźć informacje na ten temat) .

Jak dla mnie bardzo ważną informacją jest to iż jak najszybciej trzeba uciekać z ROMu made by Orange. W moim przypadku po przesiadce nie tylko sam telefon działa odczuwalnie szybciej ale i czas pracy na baterii skoczył o jakieś 30%. Co do utraty gwarancji po zmianie ROMu to wydaje mi się, że nie powoduje on utraty gwarancji (tak gdzieś przeczytałem), ale nie jestem pewny na 100% (poza tym oryginalny ROM zawsze można wgrać na telefon ponownie).

Z innych ważnych informacji, które mogę dodać do recenzji:
-wifi ma słabszy zasięg niż większość laptopów, a aby móc dzwonić ze skype'a bez echa i opóźnień najlepiej mieć zasięg rzędu 3-4 "kresek", co w praktyce wymusza konieczność znajdowania się w odległości parunastu metrów od hotspota, mimo to wifi to ogromna zaleta tego telefonu
-transfer danych po kablu USB z komputera na kartę pamięci jest wolny, głównie za sprawą przesiadki na karty microSD, przesłanie filmu DIVX w rozdzielczości 320x240 (czyli około 250-300mb) zajmuje grubo ponad 10 minut
-filmy chodzą płynnie i da się je bez większego zmęczenia oczu oglądać, choć oczywiście kino to to nie jest :]
-wiele osób narzeka na zbyt słaby procesor w stosunku do potrzeb tego telefonu, istotną informacją jest więc, że można go bez problemu pokręcić (kosztem żywotności baterii oczywiście)
-telefon nie jest ideałem tuż po wyjęciu z pudełka, aby zyskał na funkcjonalności trzeba poświęcić chwilę na zainstalowanie paru pożytecznych programów np. Total Commander, TCPMP, Skype, Acrobat Reader LT itd.

Reasumując po roku korzystania z telefonu dałbym mu 9/10 w wersji z WM 6.1

#286617  autor: emvnem
 03 wrz 2008, 21:16
Z reguły nie czytem tego co napisałem, więc literówki mogą się zdarzyć... poprawię główne błędy... ale napewno nie będe pisać testu od nowa :)

Test ma pomagać ludzią przy wyborze telefonu a nie przyszłym polonistą, którzy chcą poćwiczyć swoją wydolność językową :P

Na moim profilu nauki przeważają głównie przedmioty ścisłe więc nie dziwcie się że test jest taki a nie inny :D

Można przynajmniej odczuć że test jest napisany przez zwykłego użytkownika telefonu a nie jakiegoś tam testera, który pisanie testów ma we krwi.

Pozdrawiam i zachęcam do nabycia tego SPV :)

#286772  autor: piotrz
 04 wrz 2008, 19:38
emvnem pisze:Z reguły nie czytem tego co napisałem, więc literówki mogą się zdarzyć... poprawię główne błędy... ale napewno nie będe pisać testu od nowa
ignorant :-D
emvnem pisze:Test ma pomagać ludzią przy wyborze telefonu a nie przyszłym polonistą, którzy chcą poćwiczyć swoją wydolność językową
nie powinien też być jedną z przyczyn analfabetyzmu wtórnego.. No i jeśli jest ładnym językiem napisany to łątwiej zrozumieć co masz na myśli...
emvnem pisze:Można przynajmniej odczuć że test jest napisany przez zwykłego użytkownika telefonu a nie jakiegoś tam testera, który pisanie testów ma we krwi.
nie wiem czy to aż tak dobrze.. :wink:

#318518  autor: moonka_km
 20 lut 2009, 00:29
Witam,
mam parę pytań odnośnie smartphone'a SPV E650/HTC S710 Vox:
1. Czy filmy w rozdzielczości 320x240 w DivX odtwarzają się płynnie?
2. Jaką trzeba zastosować przejściówkę aby móc korzystać ze zwykłych słuchawek?
3. Czy można serwować po Internecie takim samym jak na komputerze?

#318581  autor: vinc
 20 lut 2009, 16:42
moonka_km pisze:1. Czy filmy w rozdzielczości 320x240 w DivX odtwarzają się płynnie?
mosii pisze:-transfer danych po kablu USB z komputera na kartę pamięci jest wolny, głównie za sprawą przesiadki na karty microSD, przesłanie filmu DIVX w rozdzielczości 320x240 (czyli około 250-300mb) zajmuje grubo ponad 10 minut
-filmy chodzą płynnie i da się je bez większego zmęczenia oczu oglądać, choć oczywiście kino to to nie jest :]
moonka_km pisze:2. Jaką trzeba zastosować przejściówkę aby móc korzystać ze zwykłych słuchawek?
emvnem pisze:Muzyka na słuchawkach średnia. Słuchawki USB nie osiągną dobrej jakości. ale od biedy da się posłuchać. Istnieje adapter z miniUSB na mini-jacka 3,5mm, którego pożyczyłem od znajomego.
Po podłączeniu adaptera i dobrych słuchawek EP-630 na muzykę nie narzekam. Jest całkiem przyzwoicie.
moonka_km pisze:3. Czy można serwować po Internecie takim samym jak na komputerze?
Tak.

Na przyszłość radzę najpierw przeczytać temat i dopiero później zadawać pytania...

Obrazek