• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#284525  autor: yagi
 23 sie 2008, 20:21
Kaczy pisze:yagi, jakby nie patrzeć to Plus ma najwięcej nadajników. Wcześniej stawiali więcej, więc teraz nie muszą stawiać aż tak dużo nadajników co inni.
Ilosc nie znaczy jakosc. Plus ma mala pojemnosc sieci i to jest bolaczka. Nad tym musza ostro popracowac.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#284971  autor: Pre100
 26 sie 2008, 09:56
Co masz na mysli pisząc "pojemność sieci"? Której sieci? Dostępowej(radiowej), rdzeniowej, backbone'owej, pakietowej? Jaka jest ta pojemność wg Ciebie i jaka Twoim zdaniem byłaby wystarczająca? Na jakiej podstawie oceniasz "pojemność sieci"?

Pzdr,
Pre100.
 #284984  autor: Baluu
 26 sie 2008, 10:51
W ostatnim wykazie UKE znalazlem wpis:

POLSKA TELEFONIA CYFROWA sp. z o.o.
GSM900/2/6354/1/08
P
2018-06-30
19E44'43"
51N48'14"
Brzeziny, Juliusza Słowackiego 12

A pozniej natknalem sie na:

http://www.prawodozycia.pl/pliki/decyzj ... 7.2008.pdf

Nie bylo mnie dawno w Brzezinach i nie wiem czy maszt stoi fizycznie, ale z jakiej racji pozwolenia radiowe Era juz ma a oddalono pozwolenia srodowiskowe? :)

#284999  autor: widex
 26 sie 2008, 12:27
Baluu pisze:Nie bylo mnie dawno w Brzezinach i nie wiem czy maszt stoi fizycznie, ale z jakiej racji pozwolenia radiowe Era juz ma a oddalono pozwolenia srodowiskowe? :)
Może kilkukrotnie próbowali składać pozwolenie, i te najnowsze zostało zaakceptowane?

...

#285027  autor: Baluu
 26 sie 2008, 14:06
Popytalem i ... Stacja stoi i dziala :)

#285061  autor: yagi
 26 sie 2008, 19:45
Pre100 pisze:Na jakiej podstawie oceniasz "pojemność sieci"?
Na podstawie mozliwosci wykonania polaczenia. W Plusie czesto jest sygnal zajetosci sieci albo zrywa polaczenia.
Pre100 pisze:Co masz na mysli pisząc "pojemność sieci"? Której sieci? Dostępowej(radiowej), rdzeniowej, backbone'owej, pakietowej?
Jesli moge prosic to wytlumacz mi poszczegolne rodzaje bo dopiero sie ucze ;)
Pre100 pisze:Jaka jest ta pojemność wg Ciebie i jaka Twoim zdaniem byłaby wystarczająca?
Plus ma spory zasieg poniewaz jedzie zwlaszcza na GSm, ale zageszczenie stacji w miastach wola o pomste do nieba. To o czym pisalem wg mnie jest spowodowane przeciazeniem stacji bazowych iloscia uzytkownikow jak przypada na kazda z nich.

Obrazek

#285063  autor: mariusz9a
 26 sie 2008, 20:06
yagi pisze:Plus ma spory zasieg poniewaz jedzie zwlaszcza na GSm, ale zageszczenie stacji w miastach wola o pomste do nieba.
Nie wszędzie tak jest. Na moim osiedlu bardzo trudno jest zapchać Plusa w ten sposób o którym mówisz. Najszybciej u mnie zawsze zapycha się Orange, potem Era a najrzadziej właśnie Plus (nie wypisuje Play bo nie miałem z ta Siecia większego kontaktu, oczywiście działa on u mnie na własnej infrastrukturze – 2 nodeB na osiedlu). Oczywiście w ten sposób jaki opisałeś - czyli możliwość wykonania połączenia.
W Sosnowcu o pomstę do nieba woła zagęszczenie stacji Ery. Jest ich bardzo mało... Moje osiedle obsługują aż 2 stacje Ery (tylko GSM i jedna UMTS), Orange 3 (wszystkie GSM, jedna ma DCS, oraz dwie UMTS) a Plusa aż 6 (pięć ma UMTS, dwie DCS i także pięć GSM). Te stacje wszystkich operatorów znajdują się max 1km od osiedla.
Jak widać wszystko zależy od regionu. Pisanie że Plus się wszędzie zatyka jest według mnie nieuzasadnione.

Np. już w miasteczku gdzie mieszka moja luba najłatwiej zapycha się Plus a najtrudniej Era ;-) Wszystko przez to że Plus ma tam tylko GSM a Era i Orange także jedzie na DCSie.

#285114  autor: yagi
 26 sie 2008, 23:15
mariusz9a, widac jestem niesprawiedliwy i tworze wlasne stereotypy o sieciach ;)

Ciekawie wyglada ta stacja z Twojego podpisu. Jeszcze takiej nie widzialem :shock:

Obrazek

#285157  autor: Pre100
 27 sie 2008, 09:34
yagi pisze:
Pre100 pisze:Co masz na mysli pisząc "pojemność sieci"? Której sieci? Dostępowej(radiowej), rdzeniowej, backbone'owej, pakietowej?
Jesli moge prosic to wytlumacz mi poszczegolne rodzaje bo dopiero sie ucze ;)
Widzę. Myślę, że przy odrobinie samozaparcia z Google'm albo Wikipedią dasz sobie radę.
yagi pisze:
Pre100 pisze:Na jakiej podstawie oceniasz "pojemność sieci"?
Na podstawie mozliwosci wykonania polaczenia. W Plusie czesto jest sygnal zajetosci sieci albo zrywa polaczenia.
Masz jakieś dane statystyczne z pomiarów czy tylko bazujesz na obserwacjach własnych i kolegów? Jakimi kodami blędów kończą sie Twoje nieudane próby połączenia - masz takie dane? Do zestawienia połączenia konieczne są zasoby nie tylko na interface radiowym/dostępowym, ale na całej długości (end-to-end). Stawianie tezy o "małej pojemności sieci" na podstawie problemów z wykonywaniem połączeń czy ich zrywaniem jest odwżnym krokiem - potrafisz tą tezę obronić?
yagi pisze:
Pre100 pisze:Jaka jest ta pojemność wg Ciebie i jaka Twoim zdaniem byłaby wystarczająca?
Plus ma spory zasieg poniewaz jedzie zwlaszcza na GSm, ale zageszczenie stacji w miastach wola o pomste do nieba. To o czym pisalem wg mnie jest spowodowane przeciazeniem stacji bazowych iloscia uzytkownikow jak przypada na kazda z nich.
Nie odpowiedziałes na pytanie. Może zadam następne: Jaka jest wg Ciebie ilość użytkowników per stacja bazowa? P.S.: Wszyscy operatorzy komórkowi (poza P4) "jadą" zwłaszcza na GSM.

Pzdr,
Pre100.

#285164  autor: mariusz9a
 27 sie 2008, 10:08
Pre100 pisze:Jaka jest wg Ciebie ilość użytkowników per stacja bazowa?
Ja odważnie strzelę że w GSM to 7 szczelin czasowych na antenę (8 ale jedna jest do rozsyłania info o stacji). Czyli w HR to 14 rozmów na jedną antenę w tym samym czasie. Zazwyczaj są 3 anteny na stację więc wystarczy sobie policzyć... Wszystko zależy ile kanałów jest na danej stacji, ale obstawiam że zazwyczaj robi się jeden kanał aby nie było konfliktów z sąsiednimi stacjami (tzn jeden kanał na jedną antenę). Oczywiście zaznaczam że to tylko moje domysły, bo z praktyczną budową sieci nie mam zbyt wiele wspólnego :-]

#285177  autor: Pre100
 27 sie 2008, 11:29
...pytanie nie dotyczyło maksymalnej ilości jednocześnie prowadzonych rozmów (vide opisywana przez Ciebie ilość dostępnych kanałów rozmównych per stacja), ale rzeczywistej ilości użytkowników na stację bazową, z których nie każdy prowadzi w danej chwili rozmowę. :)

Pzdr,
Pre100.

#285272  autor: mariusz9a
 27 sie 2008, 20:44
Pre100 pisze:ale rzeczywistej ilości użytkowników na stację bazową, z których nie każdy prowadzi w danej chwili rozmowę.
Tego nie wiem i boję się strzelać ;-) Jeśli możesz to napisz, może to być ciekawa informacja :-)

#285279  autor: tesla
 27 sie 2008, 21:03
Pre100 pisze:ale rzeczywistej ilości użytkowników na stację bazową, z których nie każdy prowadzi w danej chwili rozmowę.
głupie to zdanie, jak można być użytkownikiem stacji bazowej nie prowadząc przez nią rozmowy? Czyli to ilość abonentów/ ilość BSów? Jaśniej proszę :twisted:

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#285285  autor: widex
 27 sie 2008, 21:12
tesla pisze:jak można być użytkownikiem stacji bazowej nie prowadząc przez nią rozmowy
Może chodziło o zalogowanie się?

#285288  autor: tesla
 27 sie 2008, 21:21
Jak może ocenić pojemność sieci, przepustowość łącz tak, pojemność centrali też, ilość TRXów też można. Zmierzyć średnią ilość Erlangów w jakimś czasie... trudna sprawa.
Pre100 pisze:Wszyscy operatorzy komórkowi (poza P4) "jadą" zwłaszcza na GSM.
Hmm, można by tu podyskutować. Co znaczy że jadą? Mówimy o pojemności stacji 2G vs 3G? Tak na prawdę znacznie większe obciążenie BTSów 2G w stosunku do Nodów wynika tylko i wyłącznie z naszych przyzwyczajeń i kiepskich telefonów.
Pre100 pisze:Stawianie tezy o "małej pojemności sieci" na podstawie problemów z wykonywaniem połączeń czy ich zrywaniem jest odwżnym krokiem
a jaka Twoim zdaniem jest najczęstsza przyczyna Dropów :twisted:
Ja odważnie strzelę że w GSM to 7 szczelin czasowych na antenę
może odważnie ale niecelnie. Dla 2G - 7TS x ilość TRXów. Tak do 168 TS dla dużej stacji, 6 celi. :)

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#285289  autor: yagi
 27 sie 2008, 21:22
Pre100 pisze:Stawianie tezy o "małej pojemności sieci" na podstawie problemów z wykonywaniem połączeń czy ich zrywaniem jest odwżnym krokiem - potrafisz tą tezę obronić?
Mysle ze nie, albo trwaloby baardzo dlugo. Problemy:
- telefon zalogowany do sieci, full zasieg - nie mozna sie na nieo dodzwonic,
- przy wybieraniu numeru zajetosc sieci (trzytonowy szybki sygnal),
Pre100 pisze:P.S.: Wszyscy operatorzy komórkowi (poza P4) "jadą" zwłaszcza na GSM.
U mnie Plus nie ma ani jednej stacji DCS. To mialem na mysli.
Pre100 pisze:Nie odpowiedziałes na pytanie.
Nie odpowiem poniewaz nie jestem w stanie podac liczb. Wiem ile slysze narzekan i ciesze sie ze w Erze nie mam takich sytuacji za czesto - choc ostatnio cos sie popsulo, ale mam nadzieje ze sie poprawi ;)

Obrazek

#285379  autor: BUCiu
 28 sie 2008, 10:56
yagi pisze:- telefon zalogowany do sieci, full zasieg - nie mozna sie na nieo dodzwonic,
- przy wybieraniu numeru zajetosc sieci (trzytonowy szybki sygnal),
Rozumiem, że z Plusa na Plusa to połączenie?
Ja korzystam z Plusa Tarnów i Tuchów głównie, żona o wiele bardziej intensywnie ;) i bez problemów cały czas...

#285392  autor: Pre100
 28 sie 2008, 11:30
Przepraszam, że tak hurtowo odpowiadam...:)

@mariusz9a - no właśnie nie wiem jaka jest ta liczba, ale jeżeli ktoś pisze (yagi), że jest duża to pewnie wie jaka jest

@tesla:
1. zwrotu "ilość użytkowników na stację" jako pierwszy użył yagi - jego się zapytaj co miał na myśli,
2. ciężko jest policzyć "pojemność sieci", tym ciężej jeżeli się jej uprzednio nie zdefiniuje
3. i znowu odsyłam Cię do yagiego, który napisał o tym, że Plus "jedzie na GSM", co do pozostałej części Twojego komentarza - nie wiem czy przyzwyczajenia mogą być przyczyną takiego stanu rzeczy (zakładam, że piszesz u świadomym skonfigurowaniu słuchawki przez użytkownika tak, aby pracowała w 2G - uważam, że takich świadomych uzytkowników jest bardzo mało, a 90% abonentów w ogóle nie zdaje sobie sprawy z tego, że mogą wybrać ręcznie pomiędzy siecią 2G a 3G); słabe słuchawki - jak najbardziej. To co niejednokrotnie mówią (choc na peweno nie w 100% słusznie) konsultanci w BOKach, że zasięg jest słaby przez słabe parametry radiowe słuchawek jest prawdą. Przeciez aparaty sa coraz mniejsze - gabaryty anten również, coraz większe upakowanie gratów w obudowie, teraz oprócz radiówki do 2G mamy przecież 3G, Bluetooth, GPS, itd... baterie coraz mniejsze, więc energię trzeba oszczędzać - bardziej restrykcyjna polityka dotycząca wykorzystywanej mocy. Takie kombinacje alpejskie mają niestety negatywny wpływ na parametry radiowe sprzętu abonenckiego. Zawsze byłem zdania, że "jeżeli cos jest do wszystkiego to jest do niczego".
4. Nie wiem jaka jest przyczyna dropów - dlatego nie rwę się do osądzania tego czy innego operatora. Wiem, że przyczyn takich może być wiele - mogą leżeć na całej długości toru end-to-end, czyli np. słaba słuchawka (charakterystyka anteny, słaby soft, itd), zakłocenia radiowe pochodzące od źródeł zewnętrznych, interferencje sygnału radiowego, zbyt mała pojemność na stacji, do której powinien się odbyć handover, problem (przeciążenie, brak zasobów, awaria) po stronie BSC/RNC, analogiczne problemy po stronie MSC czy MSS, braki zasobów międzycentralowych (sieć rdzeniowa) w przypadku handoverów interMSC, zbyt krótki czas życia HON lub zbyt mały zakres HON, problemy (wysoki BER, zbyt duże czasy przełączenia MSPRING) po stronie backbone'u, źle ustawione sąsiedztwa w konfiguracji sieci radiowej lub nawet zła konfiguracja SW lub HW króregoś z wieeelu elementów realizujących połączenie.

@yagi
1. Moze to być brak zasobów na radiu (zbyt mała pojemność sieci radiowej na danym obszarze), ale nie koniecznie...
1a. "telefon zalogowany do sieci, full zasieg - nie mozna sie na nieo dodzwonic" równie dobrze może to być wina softu w słuchawce - patrz, np. iPhone (nie mówię już o iPhone'ie 3G, który jest wyjątkowo nieudany pod kątem pracy w 3G).
1b. "przy wybieraniu numeru zajetosc sieci (trzytonowy szybki sygnal)". Zakładając problemy po stronie sieci - sygnalizacja do BSC albo i do MSC/MSS.
2. Nie wiem skąd jesteś, więc nie będę polemizował czy jest u Ciebie DCS czy nie. Pewnie masz rację.
3. Ja też słyszę wiele narzekań, i na Plusa i na Erę i na Orange i na P4... Wystarczy poczytac niniejsze forum. Stwierdzanie małej pojemności sieci na podstawie narzekań jest moim zdaniem dalece nieuprawnione i pozbawione sensu bez przytoczenia konkretów w postaci pomiarów, liczb czy wyników obserwacji (kody błędów z połaczeń). I to jest w zasadzie podsumowanie mojej wypowiedzi.

P.S.: Poziom (moc) sygnału na wyświetlaczu telefonu nie gwarantuje dobrych parametrów radiowych pomiedzy słuchawką a stacją, którą "nasłuchuje" aparat. Nie są mierzone/prezentowane żadne zniekształcenia sygnału.

Pzdr,
Pre100.

#285540  autor: yagi
 28 sie 2008, 20:57
Pre100 pisze:1. zwrotu "ilość użytkowników na stację" jako pierwszy użył yagi - jego się zapytaj co miał na myśli,
Chodzilo mi o ilosc uzytkownikow znajdujaca sie w zasiegu jednej stacji bazowej. Moznaby to nazwac malym zageszczeniem stacji w stosunku do potrzeb. Ja mysle obrazowo i ciezko mi sie czasem poslugiwac definicjami ;)
Pre100 pisze:odsyłam Cię do yagiego, który napisał o tym, że Plus "jedzie na GSM"
W moim rejonei Plus nei ma zadnej stacji majacej DCS. To chyba o czyms swiadczy. Tylko GSM i 6 stacji majacych NodeB.
Pre100 pisze:2. Nie wiem skąd jesteś, więc nie będę polemizował czy jest u Ciebie DCS czy nie. Pewnie masz rację.
Tarnow.
BUCiu pisze:Ja korzystam z Plusa Tarnów i Tuchów głównie, żona o wiele bardziej intensywnie ;) i bez problemów cały czas...
Widac cos sie polepszylo przez ostatnie pol roku ;)
Pre100 pisze:Stwierdzanie małej pojemności sieci na podstawie narzekań jest moim zdaniem dalece nieuprawnione i pozbawione sensu bez przytoczenia konkretów w postaci pomiarów, liczb czy wyników obserwacji (kody błędów z połaczeń).
Przesadzilem z moim stwierdzeniem, ale dzieki temu ile ciekawych informacji sie pojawilo w tym watku :-D

Obrazek

#287097  autor: jinks123
 07 wrz 2008, 00:08
tesla pisze:
Ja odważnie strzelę że w GSM to 7 szczelin czasowych na antenę
może odważnie ale niecelnie. Dla 2G - 7TS x ilość TRXów. Tak do 168 TS dla dużej stacji, 6 celi. :)

A ja bym chciał zauważyć, że owszem 1 ts na sygnalizację, to warto jeszcze pamiętać, że czasem operatorzy mają zarezerwowany 1 ts dla pakietówy (np. polkomtel), czyli de facto dla rozważań głosowych możemy myśleć o 6 ts'ach.