• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #284317  autor: WhiteSmurff
 22 sie 2008, 16:33
Witam. Przeszukałem dziś trochę forum, ale nie znalazłem konkretnej informacji dlatego zakładam nowy temat.

Chodzi mi o reklamację drogą mailową/pisemną/przez biuro obsługi w sprawie polepszenia sygnału z nadajników w pewnej miejscowości. Chciałbym się dowiedzieć gdzie najlepiej to zgłaszać, jak się tłumaczyć, na co się powoływać itd itd.

Jeśli ktoś próbował zgłaszać coś takiego to prosiłbym o przykładowe pisemko, reakcję/odpowiedź orange i ogolnie wszystko co z tym związane ;)

Pamiętam, że ktoś w w jakimś temacie pisał ze przyniosło to skutek dlatego prosiłbym o pomoc. Z góry dziękuje!

#284318  autor: Prezesek
 22 sie 2008, 16:46
[email protected]
To jest adres e-mail pod który możesz zgłaszać jakiekolwiek reklamacje.
Dalej niestety nie mogę pomóc, nigdy nie wysyłałem takiego pisma ;)

Pozdrawiam SzoluUu

#284319  autor: Spiite
 22 sie 2008, 16:56
Też miałem taki problem tylko że w Erze. Zasięg był fatalny :( Dzwoniliśmy do biura obsługi klienta kilkakrotnie i cały czas zapewniali że w "niedługim" czasie zasięg się poprawi.Trwało to pół roku.. Po tym czasie wszyscy moi znajomi w Erze w okolicach i w samej miejscowości zaczęli robić to co ja przedtem czyli nękać BOK telefonami. Chyba się przejęli wtedy wreszcie bo klient nie był jeden tylko znacznie więcej i po około 2 miesiącach postawili nowy maszt z przekaźnikiem albo nadajnikiem kilometr ode mnie. Teraz zasięg mam zawsze(nawet w te ostatnie burze był).Pozdrawiam
 #284322  autor: jablo
 22 sie 2008, 17:19
WhiteSmurff pisze:Witam. Przeszukałem dziś trochę forum, ale nie znalazłem konkretnej informacji dlatego zakładam nowy temat.

Chodzi mi o reklamację drogą mailową/pisemną/przez biuro obsługi w sprawie polepszenia sygnału z nadajników w pewnej miejscowości. Chciałbym się dowiedzieć gdzie najlepiej to zgłaszać, jak się tłumaczyć, na co się powoływać itd itd.

Jeśli ktoś próbował zgłaszać coś takiego to prosiłbym o przykładowe pisemko, reakcję/odpowiedź orange i ogolnie wszystko co z tym związane ;)

Pamiętam, że ktoś w w jakimś temacie pisał ze przyniosło to skutek dlatego prosiłbym o pomoc. Z góry dziękuje!
Ja bym sugerował najpierw zadzwonic do BOKu i zglosic problem do działu technicznego. Po weryfikacji dostaniesz info kiedy i ewentualnie w jakim czasie Orange planuje rozbudowę nadajników w Twojej okolicy, bo może być tak ze na chwilę obecną operator może nie mieć w planach rozbudowy sieci.

#284352  autor: przemek910
 22 sie 2008, 20:04
Spiite pisze: i po około 2 miesiącach postawili nowy maszt
cos krecisz. nie da sie postawic nadajnika w tak krotkim czasie. wtedy gdy cie zapewniali ze poprawia, to prawdopodobnie wlasnie oczekiwali na pozwolenie...

#284354  autor: Spiite
 22 sie 2008, 20:14
przemek910 pisze:prawdopodobnie wlasnie oczekiwali na pozwolenie
Nie zaprzeczam. Przez pół roku dostawali info że na tym terenie zasięg jest kiepski to w tym czasie pewnie to załatwiali. Ale od momentu pojawienia się ekipy na miejscu do momentu włączenia nadajnika minęło nawet mniej jak 2 miesiące.

#284356  autor: yagi
 22 sie 2008, 20:40
Spiite, postawienie stacji od zlozenia wniosku to wg mnie przynajmniej rok. Tak ze te 2 miesiace to wg mnie zbieg okolicznosci.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#284358  autor: Prezesek
 22 sie 2008, 20:56
To jak Play to robi że ma już tyle nadajników ;) Bo chyba nie czaruje :P

#284359  autor: WhiteSmurff
 22 sie 2008, 20:59
czyli jednym slowy nie ma co liczyc na szybkie zalatwienie sprawy? A moze pogadac cos na temat skierowania jednego z sektorów w danym kierunku. Bo sprawa wyglada mniej wiecej tak ze to jest mala miejscowosc lezaca miedzy radomskiem a kamienskiem dokladnie po srodku. I raz lapie zasieg z jednego a raz z drugiego nadajnika ale i tak w budynkach jest max 1,2 kreski a na zewnatrz kolo 3-4...

#284360  autor: yagi
 22 sie 2008, 21:00
SzoluUu, Play nie stawia masztow. O ile wiem to oni stawiaja na budynkach i do tego wystarczy sporo mniej pozwolen niz potrzebuja inni operatorzy. Jak juz Play wisi na maszcie to na pewno nie na wlasnym i nie potrzebuje pozowlenia budowlanego :P

Obrazek

#284404  autor: DejwiD
 23 sie 2008, 02:15
WhiteSmurff pisze:czyli jednym slowy nie ma co liczyc na szybkie zalatwienie sprawy? A moze pogadac cos na temat skierowania jednego z sektorów w danym kierunku. Bo sprawa wyglada mniej wiecej tak ze to jest mala miejscowosc lezaca miedzy radomskiem a kamienskiem dokladnie po srodku. I raz lapie zasieg z jednego a raz z drugiego nadajnika ale i tak w budynkach jest max 1,2 kreski a na zewnatrz kolo 3-4...
zgłoś telefonicznie pod *100, otrzymasz smsem odpowiedz. jak nie bedzie parcia innych nr tj duzej liczby zgloszen w danym regionie to znikniesz w tlumie..

#284421  autor: dechomenon
 23 sie 2008, 10:37
oni dobrze, wiedzą gdzie nie ma zasięgu...muszą widziec korzyści ekonomincze z postawienia masztu...więc takie telefony do boku nie są priorytetem. Oczywiście wszystko rejestrują, jednak oni mają swoją wizje rozwoju sieci. Najlepiej jak o takie postawienie nadajniki wystąpiła by firma, która płaci z 20tys rachunków na miesiąc...wtedy oni temat musza potraktować poważnie. a Jeżeli dzwonią leszczyki co płaca po 100-200zł to wybacz, nie przekona się ich tak od zaraz.

#284434  autor: Spiite
 23 sie 2008, 11:28
yagi, W mniej niż dwa miesiące to trwało samo postawienie masztu a należy do tego doliczyć 6 miesięcy albo dłużej kiedy nic się nie działo z poprawą zasięgu. Kiedy byłem w domu wystarczyło zrobić dwa kroki i już nie było zasięgu :(
Mieli pewnie w planach postawienie masztu na tym terenie a telefony od klientów mogły trochę to przyspieszyć.

#284463  autor: WhiteSmurff
 23 sie 2008, 13:17
to ze nie beda chetni do jakiejkolwiek ugody to wiem - to normalne :) Dlatego bardziej sklanialbym sie do ustawienia jednego z sektorow w dana strone, mysle ze to jest bardziej realne niz postawienie nowego masztu...

#284467  autor: yagi
 23 sie 2008, 13:47
Spiite, postawienie masztu a odpalenie stacji na nim to dwie rozne czasowo sprawy.

Kratownice stawia sie w jeden dzien jak sa warunki, max kilka dni anteny + okablowanie i podpiecie wszystkiego. Potem moze byc nawet kilka miesiecy czekania na uruchomienie stacji. I to jest najgorsze. U mnie jest 2 stacje Orange z NodeB Huawei, ktore sa nieodpalone a wszystko jest gotowe. Jest tez stacja Plusa. Stoi prawie rok a nie pozwala sie logowac.

Obrazek

#284481  autor: Spiite
 23 sie 2008, 15:49
Widocznie na moim terenie Era miała już wszystkie zezwolenia i przygotowali się wcześniej.
W każdym razie po postawieniu stacji zasięg się znacznie poprawił czyli razem z uruchomieniem zajęło im to 2 miesiące.

#284494  autor: yagi
 23 sie 2008, 16:59
Tez mysle ze tak bylo. Z moich obserwacji to Era i Orange najwiecej inwestuja w rozbudowe sieci. Plus spi w malinach. Niby klientow sporo a jak sie siec zacznie na dobre zapychac to zaczna sie odejscia...

Obrazek

#284513  autor: widex
 23 sie 2008, 19:16
yagi pisze:Plus spi w malinach. Niby klientow sporo a jak sie siec zacznie na dobre zapychac to zaczna sie odejscia...
U mnie w mieście często widzę komunikat "Sieć zajęta", nie tylko ja mam ten problem.
Wczoraj od 23:45 do krótko po północy nie działał Internet a zasięg szalał jak głupi od 5 do 1 i tak na okrągło, potem na 5 minut zalogował się na stację bazowe w jakiejś pobliskiej wsi.

Co do tematu to problem jest za Brodnicą ok. 5 km mając Orange dostaje się białe gorączki. Telefon potrafi się zalogować do pięciu BTS-ów. Próbowałem kilkakrotnie męczyć Orange, ale od 6 lat nic. Jestem w Plusie, nie ma tam większego problemu. W przypadku Ery można złapać nawet 3G.

#284514  autor: Kaczy
 23 sie 2008, 19:19
yagi pisze:Plus spi w malinach.
yagi, jakby nie patrzeć to Plus ma najwięcej nadajników. Wcześniej stawiali więcej, więc teraz nie muszą stawiać aż tak dużo nadajników co inni.

...::: Made for loneliness :::...

#284515  autor: widex
 23 sie 2008, 19:21
Kaczy pisze:Wcześniej stawiali więcej, więc teraz nie muszą stawiać aż tak dużo nadajników co inni.
W sumie masz rację, ale nigdy nie zaszkodzi więcej.