• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #280512  autor: yagi
 01 sie 2008, 08:53
Przyszlo mi do glowy, zeby zalozyc podobny temat jak w przypadku nowych lokacji UMTS Ery.

Moze taka lista trafi do kogos z Ery i zwroca uwage na te miejsca ;)

Ja dzisiaj znalazlem z w temacie o nowe ofercie Playa w komentarzu 31 (tl111) Sokolniki kolo Lodzi.

Szalony, nie musisz pisac o Aleksandrowie, poniewaz po Twoich interwencjach na pewno Dzial Planowania Sieci ma na scianie wymalowane sprayem "Aleksandrow Lodzki" ;)

Chodzi mi o nowe lokacje. Jak znajdziecie gdzies komentarze to wrzuccie link do zrodla.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#280515  autor: kmis
 01 sie 2008, 09:33
Mława woj. mazowieckie ścisłe centrum i okolice, zasięg w budynku na poziomie -100dbm, w starych kamienicach momentami brak zasięgu.

#280523  autor: mariusz9a
 01 sie 2008, 09:52
Sosnowiec i kamienice na ul Mariackiej. Czasami w tych kamienicach telefon Ery potrafi "zgubić" zasięg. Jest to uciążliwe podczas rozmowy. Ale jak telefon leży to wskazuje zasięg maksymalny :-D Takie kredki tylko podczas rozmowy :-P Objawia się to tym że rozmówca mnie słyszy a ja jego nie :x

Ślemień, Kocoń koło Żywca. Zasięg marny a czasami znikomy. Miło byłoby gdyby Era pomyślała o dołożeniu swoich anten do masztu Plusa w tej lokalizacji: Kocoń, Dz. Nr 2/1, 6444

PS. Takie tematy to przydałby się o każdym z operatorów :-P

#280534  autor: aga
 01 sie 2008, 11:37
Okolice Andrespola i Wiśniowej Góry. Na trasie są takie miejsca, że zrywa połączenie, bo zasięg spada do zera.
 #280538  autor: Baluu
 01 sie 2008, 12:01
Witojcie!

Obserwujac co sie dzieje na miescie wnioskuje iz Era podpisala z Polkomtelem umowe na mocy ktorej operatorzy wspolnie buduja siec, tzn buduja jedna stacje i czesto nadaja ze wspolnych anten. U mnie w Lodzi znam wiele lokalizacji w ktorych Era podpięła się do anten Plusa, albo wybudowali wspolna stacje i razem sobie nadaja.

Co do calej polski... Wszystko przyjdzie z czasem. Nie mogą w jedej chwili poprawic zasiegu w calym kraju. Do tego potrzba czasu... oraz kasy.
Ale uwazam ze czas tu jest najwazniejszy.

[ Dodano: 2008-08-01, 12:04 ]
yagi pisze:Przyszlo mi do glowy, zeby zalozyc podobny temat jak w przypadku nowych lokacji UMTS Ery.

Moze taka lista trafi do kogos z Ery i zwroca uwage na te miejsca ;)

Ja dzisiaj znalazlem z w temacie o nowe ofercie Playa w komentarzu 31 (tl111) Sokolniki kolo Lodzi.

Szalony, nie musisz pisac o Aleksandrowie, poniewaz po Twoich interwencjach na pewno Dzial Planowania Sieci ma na scianie wymalowane sprayem "Aleksandrow Lodzki" ;)

Chodzi mi o nowe lokacje. Jak znajdziecie gdzies komentarze to wrzuccie link do zrodla.
Co do Sokolnik to w ostatnim czasie poprawilo ie, ale nie oszukujmy sie. Są to tereny leśle i propagacja PEM jest duzo za duza.
 #280590  autor: Marens
 01 sie 2008, 17:47
Baluu pisze:Witojcie!

Obserwujac co sie dzieje na miescie wnioskuje iz Era podpisala z Polkomtelem umowe na mocy ktorej operatorzy wspolnie buduja siec, tzn buduja jedna stacje i czesto nadaja ze wspolnych anten. U mnie w Lodzi znam wiele lokalizacji w ktorych Era podpięła się do anten Plusa, albo wybudowali wspolna stacje i razem sobie nadaja.
Pomysł nie jest głupi, bo Era ma tragiczny zasięg poza miastem. Często mam w Plusie zasięg maksymalny a tato w Erze jedna kreska. Jest to dla Ery ostatnia szansa aby nadrobić zaległości z zasięgiem.

#281187  autor: tesla
 04 sie 2008, 19:22
Marens pisze:Pomysł nie jest głupi, bo Era ma tragiczny zasięg poza miastem.

Sory ale takie zdanie nie wnosi całkowicie nic do dyskusji. Napisz o jakim mieście mówimy. Każdym?
Ostatnio zmieniony 04 sie 2008, 21:59 przez tesla, łącznie zmieniany 1 raz.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#281346  autor: Marens
 05 sie 2008, 09:47
tesla pisze:Sory ale takie zdanie nie wnosi całkowicie nic do dyskusji. Napisz o jakim mieście mówimy. Każdym?
Proszę bardzo Podkarpacie, Małopolskie, Kotlina Kłodzka
Akurat przez tragiczny zasięg rozumiem jedną kreskę. Niby można korzystać z sieci, ale zdarzają się dziury w zasięgu.

Mam telefon w Plusie, niby zachwalam własną sieć ale potrafią.
Zasięg przeważnie maksymalny.

Jak chcesz to będę dokładnie zapisywał lokalizacje aby nie było, że jestem gołosłowny.

#281354  autor: user_delete9
 05 sie 2008, 10:17
Poznań - tragiczny zasieg UMTS, niezgodność mapy zasięgu z rzeczywistością. Telefon preferuje GSM zamiast UMTS w większości miejsc na terenie miasta. Zgłaszane reklamacje do boa i w salonie firmowym - sieć działa prawidłowo lub to typowe zachowanie dla UMTS. Aby skorzystać z wideorozmów trzeba najpierw ręcznie znaleźć UMTS ery a potem szybko wykonać połączenie aby telefon nie wrócił do gsm. Ponad będąc w zasięgu UMTS problemy z dodzwonieniem się do mnie lub problemy z wykonywaniem połączeń głosowych. Zaznaczam że telefon w pełni sprawny!
 #281357  autor: Baluu
 05 sie 2008, 10:20
Ja na Twom miejscu przestawlbym w telefonie na tryb "tylko umts" i po problemie. Niczym dziwnym jest iz moc sygnalu GSM jest mocniejsa od UMTS.

#281402  autor: krajar
 05 sie 2008, 15:07
U mnie w Kętrzynie (Warm.-Maz.) w centrum miasta w budynkach Era gubi zasięg ale chyba dlatego ,że jako jedyna sieć ma tylko jeden czynny BTS.Drugi jest już postawiony i nawet był testowo "odpalony" na parę godzin, zasięg był trochę lepszy ,a na zewnątrz budynków był nawet UMTS.Teraz stoi wyłączony i chyba poczeka sobie pare miesięcy na pozwolenia.

#281410  autor: 121167
 05 sie 2008, 15:32
Raba Wyzna pow. nowotarski - Era/Plus brak zasiegu ale to wina mieszkancow bo protestują (Orange dziala, pewnie postawili bez pozwolenia)
Kasina Wielka k. Mszany Dolnej - brak zasiegu wszystkich sieci. Powod jak wyzej.

#281415  autor: Prezesek
 05 sie 2008, 15:52
Marens Ty chyba żartujesz mówiąc że w Kotlinie Kłodzkiej zasięg z Plusa jest dobry !
Tam jedynie działa Orange ! Plus,Era,Play nie działają w ogóle. Orange ma 3/6 kresek na zewnątrz a w budynkach 2/6 czasami zdarzało się 3/6. Byłem tam na wycieczce na 3 dni. Pytałem się mieszkańców mieszkających niedaleko mojego ośrodka(zapytałem ok. 15 osób) każda z nich miała Orange.

#281427  autor: Marens
 05 sie 2008, 17:11
121167 pisze:Kasina Wielka k. Mszany Dolnej - brak zasiegu wszystkich sieci.
Potwierdzam
SzoluUu pisze:Plus,Era,Play nie działają w ogóle.
No co ty :-D
SzoluUu pisze:y chyba żartujesz mówiąc że w Kotlinie Kłodzkiej zasięg z Plusa jest dobry
Chyba mój telefon sam sobie łapie zasięg.
Są miejsca gdzie są dziury w zasięgu wszystkich sieci, ale to z reguły między górami.
Też Kotlina Kłodzka to pojęcie względne.

Pierwszy przykład - Niemojów brak zasięgu wszystkich sieci.
Dobra tak się nie dogadamy, jak będę to będę zapisywał dokładnie nazwy miejscowości o których mowa. Tak będzie można sobie obiektywnie sprawdzić.

Muszę Ci przyznać, że znam miejsce gdzie jest tylko zasięg UMTS Orange. ( okolice Lasówki )

#281432  autor: Prezesek
 05 sie 2008, 17:45
Byłem w czerwcu na wycieczce i chyba widziałem .
 #281436  autor: user_delete9
 05 sie 2008, 18:01
Baluu pisze:Ja na Twom miejscu przestawlbym w telefonie na tryb "tylko umts" i po problemie.
SE k770i nie ma takiej opcji...

#281440  autor: Prometo
 05 sie 2008, 18:10
W SE K770i jest GSM i 3G lub Tylko GSM.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#281510  autor: Marens
 05 sie 2008, 23:33
SzoluUu pisze:Byłem w czerwcu na wycieczce i chyba widziałem .
Gdzie dokładnie byłeś?
Jestem średnio co 2 tygodnie w Kotlinie Kłodzkiej
Testowane miejsca i okolice:

-> Kłodzko
-> Duszniki Zdrój
-> Polanica Zdrój
-> Góry Stołowe
-> Góry Bardzkie
-> Lądek Zdrój
-> Stronie Śląskie

#281511  autor: BTS_lodz
 05 sie 2008, 23:37
Zasięg Ery jest tragiczny na najświeższym odcinku autostrady A2 między Strykowem k/Łodzi a Koninem. W wielu miejscach zasięg wypada zupełnie, lub spada do 1-kreski, co praktycznie uniemożliwia wykonywanie połączeń. Tymczasem zasięg Plusa i Pomarańczy jest prawie non stop na full. Zresztą widać to optycznie - maszty Plusa i Orange są postawione co kilka kilometrów, a masztów Ery na całej tej trasie można naliczyć 3 lub 4.

Kolejne miejsce, gdzie bardzo brakuje stacji Ery to Murzasichle koło Zakopanego. Problem dotyczy zwłaszcza dolnej części miejscowości (od Poronina). Obserwacja Cell Info obrazuje problem - telefon ciągle przelogowuje się do różnych stacji, z Kasprowym Wierchem włącznie, ponieważ brakuje BTSa w samej miejscowości. Jedynym opem, który posiada swoją stację w samym Mursasichlu jest Plus.

#281594  autor: Baluu
 06 sie 2008, 14:07
Ta strona mnie osłabia

http://www.prawodozycia.pl/

Protest na protescie.