• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 15 z 39
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 39

#281170  autor: kulis
 04 sie 2008, 17:28
Plus uruchomił 3G w Zawierciu woj. ślaskie;)

#281172  autor: mariusz9a
 04 sie 2008, 17:34
kulis pisze:Plus uruchomił 3G w Zawierciu woj. ślaskie;)
Właśnie to miałem teraz pisać że uruchomili testowo ;-) komercyjny start powinien wyrobić się według planów we wrześniu. Szkoda że to tylko jeden nadajnik :-/ Ale lokalizacja o wiele lepsza niż tego z Ery.

#281179  autor: dt
 04 sie 2008, 18:49
Na mapce widac tez zasieg 3G w Świeciu. Nie pamiętam zeby byl w poprzedniej odslonie. Widex - wiesz ze nie do Plusa zalezy czy bedzie ten nadajnik u Ciebie...

#281181  autor: mariusz9a
 04 sie 2008, 18:54
dt pisze:Na mapce widac tez zasieg 3G w Świeciu. Nie pamiętam zeby byl w poprzedniej odslonie.
Był w tej aktualizacji z 13 czerwca.

#281182  autor: widex
 04 sie 2008, 18:54
dt pisze:Widex - wiesz ze nie do Plusa zalezy czy bedzie ten nadajnik u Ciebie...
wiem, trochę mnie poniosło. Przepraszam.

Co do 3G Plusa to jest o wiele lepsze od tego Ery tzn chodzi o pokrycie. testowałem w drodze do Grudziądza i Plus zalogował się prawie 10 km do Grudziądza, a Era na jedną kreskę kilometr od tabliczki Grudziądz (już w mieście).

#281189  autor: spike815
 04 sie 2008, 19:32
Plus cieszyn woj.slaskie 3g wskakuje na katowickiej az do ul.liburnia ,korfantego az do rynku na ul.glebokiej jest ale przy zamkowej sie gubi. Gdzie pracuje w jednej czesci firmy blizej ul.lacznej. A blizej ul.frysztackiej. Brak. Ul.bielska jest dobry zasieg nawet wewnatrz budynkow. Czesc wsi zamarski zasieg bardzo dobry. Ja obok domu wies konczyce wielkie lapie 1-3kreski. Jak wejde w pole blizej zamarski w wolna przestrzen miedzy lasami to zasieg full. Transfer srednio 200-300kb/s. Ale fakt czesto zdarza sie ze edge gdzie byl ladny i transfer ok.30kb/s teraz lapie tylko gprs i sygnal slabnie z full do 2-3 kresek. P.s. Testowane na nokia n82. Ogolnie cieszy i to. Dla mnie liczy sie ze 3g jest! W malym miescie.

[ Dodano: 2008-08-04, 19:36 ]
Plus cieszyn woj.slaskie 3g wskakuje na katowickiej az do ul.liburnia ,korfantego az do rynku na ul.glebokiej jest ale przy zamkowej sie gubi. Gdzie pracuje w jednej czesci firmy blizej ul.lacznej. A blizej ul.frysztackiej. Brak. Ul.bielska jest dobry zasieg nawet wewnatrz budynkow. Czesc wsi zamarski zasieg bardzo dobry. Ja obok domu wies konczyce wielkie lapie 1-3kreski. Jak wejde w pole blizej zamarski w wolna przestrzen miedzy lasami to zasieg full. Transfer srednio 200-300kb/s. Ale fakt czesto zdarza sie ze edge gdzie byl ladny i transfer ok.30kb/s teraz lapie tylko gprs i sygnal slabnie z full do 2-3 kresek. P.s. Testowane na nokia n82.

[ Dodano: 2008-08-04, 19:39 ]
Pisze z opery mini. I cos mi pochrzanilo sorry:)

#281209  autor: 121167
 04 sie 2008, 20:57
Plus odpalił kolejne nadajniki 3G w Małopolsce: Rabka, Brzesko, Niedzica, Chyżne oraz drugi w Nowym Targu

#281211  autor: mariusz9a
 04 sie 2008, 21:04
121167 pisze:Niedzica, Chyżne
A tam to już nie działało od jakiegoś czasu? Tzn od kilku miesięcy?

#281218  autor: 121167
 04 sie 2008, 21:16
mariusz9a pisze:
Nie działało, chociaż Plus kiedyś zaznaczył Chyżne na mapce zasięgu. A w Nowym Targu działa od połowy grudnia 2007, a na mapce nie zaznaczyli.

#281639  autor: tdsz
 06 sie 2008, 18:07
Witam

Nie wiem, czy już było, ale szukałem we wcześniejszych postach i nie było, więc piszę. Dzisiaj przejeżdżając przez Stalową Wolę zauważyłem, że moja Nokia E71 zalogowała się do sieci 3G Plusa. Wykonałem testowo pomiar prędkości łącza przez przeglądarkę w telefonie (Opera Mini 4.1). Na stronie twojeip.wp.pl prędkość pobierania danych wynosiła ok 2,58 Mbit/s, natomiast strona www.dsl.cz w kilku próbach pomiaru prędkości ściągania danych pokazała wynik od 2,38 do 3,682 Mbit/s (kilkukrotnie). Więc jest to technologia HSDPA, chociaż - tutaj ciekawostka, moja E71 podczas transmisji danych cały czas pokazywała ikonkę (3G) obok paska zasięgu, a powinna przecież pokazywać 3,5G. Być może jest to wina wersji softu telefonu, która jest dość świeża, i chyba tylko jedyna jak na razie ;)

Na Interaktywnej Mapie Zasięgu nie ma o tym żadnych informacji, tak więc umieszczam to na forum Telepolis. Mam nadzieje, że będzie to pomocne kilku osobom, może np. ktoś jest z tych okolic i planuje niedługo zakup iPlusa :)

Aha, miejsca, w których telefon był zalogowany do UMTS/HSDPA Plusa to Huta Stalowa Wola i okolice. Ale znając techników z Plusa, miasto jest pewnie pokryte już w większej części. Dodatkowo, przestawiłem wybór sieci na "ręczny" i telefon pokazywał również dostępność 3G Ery (ale o tym już jest wiadomo od jakiegoś czasu). O 3G Orange i Play w Stalowej Woli na razie cicho..

Pozdrawiam :)

#281756  autor: Wodzynek
 07 sie 2008, 14:29
Wczoraj podczas nocnego spaceru z piwkiem zauważyłem, że na telefonie pojawiła mi się ikonka 3G, kumpel mówił, że jemu przydarzyło się to już parę razy, więc pewnie PLUS testuje trzecią generację w Łęczycy ;)

Może wreszcie ruszyli tyłek, bo niedługo PLAY stawia u nas swoje nadajniki, boją się, że stracą klientów czy co :D

#281757  autor: Łukasz_W
 07 sie 2008, 14:30
121167 pisze:
mariusz9a pisze:
Nie działało, chociaż Plus kiedyś zaznaczył Chyżne na mapce zasięgu. A w Nowym Targu działa od połowy grudnia 2007, a na mapce nie zaznaczyli.
W Niedzicy byłem pod koniec czerwca i nie zauważyłem 3G, chociaż mogłem w sumie przegapić, bo nie szukałem zupełnie nie spodziewając się tam 3G. Ale niechby poprawili tam w okolicy zasięg GSM, bo np. w Sromowcach Niżnych to tak kiepskawo...

#281803  autor: 121167
 07 sie 2008, 19:23
W Niedzicy byłem pod koniec czerwca i nie zauważyłem 3G, chociaż mogłem w sumie przegapić, bo nie szukałem zupełnie nie spodziewając się tam 3G. Ale niechby poprawili tam w okolicy zasięg GSM, bo np. w Sromowcach Niżnych to tak kiepskawo...
3G w Niedzicy dziala od poczatku sierpnia wiec w czerwcu nie moglo byc. A w Sromowcach zaden z polskich operatorow nie ma dobrego zasiegu a Orange nie ma wcale. Dzialaja za to slowackie sieci - full zasieg.

#281806  autor: yagi
 07 sie 2008, 19:36
121167 pisze:Dzialaja za to slowackie sieci - full zasieg.
To niech nasi postawia stacje za granica jak maja problem z mieszkancami ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#281831  autor: Wodzynek
 07 sie 2008, 21:24
Łęczyca już cała w 3G Plusa, chociaż nie loguje się automatycznie. Musiałem przestawić w opcjach telefonu na UMTS.

Teraz czekamy na PLAY, bo inne sieci raczej nie są zainteresowane ;)

#281841  autor: BUCiu
 07 sie 2008, 22:13
yagi pisze:To niech nasi postawia stacje za granica jak maja problem z mieszkancami
a to ciekawy pomysł jest yagi niby uśmieszek na końcu ale... no tak, koncesja, ech... :evil: ;-)

z drugiej strony, jakby się tak po cichutku dogadać ze Słowackim operatorem... ;)

#282029  autor: mariusz9a
 09 sie 2008, 00:42
kulis pisze:Plus uruchomił 3G w Zawierciu woj. ślaskie;)
Byłem dzisiaj w tamtych okolicach i zobaczyłem jak to działa. Muszę bardzo pochwalić Polkomtela, bo nie wiem co oni zrobili ale zasięgiem z tego jednego nadajnika sieje bardzo dobrze (stoi on w centrum Zawiercia). Byłem dzisiaj w Myszkowie w dzielnicy Mrzygłód i telefon czasami logował się do 3G Plusa nawet wewnątrz budynku :shock: Na stacji PKP w Mrzygłodzie nie łapie, ale już wśród zabudowań tak. I nie chodzi mi o ta górkę w Mrzygłodzie tylko o zabudowania stojące u jej podnóża (na górce było jeszcze lepiej). Wykonałem testowo kilka wideo połączeń. Dla porównania Era ma swojego nodeB postawionego w Zawierciu w Borowym Polu (chyba najbardziej wysunięta dzielnica Zawiercia w kierunku Myszkowa), następny nodeB jest w centrum Myszkowa a zasięgu 3G Ery w Mrzygłodzie brak :| Czasami jedynie telefon zmuszony ręcznie łapał niby 3G Ery ale ani jedna kreska nie wskakiwała (pojawiał się tylko na wyświetlaczu napis Era po czym po chwili wyszukuje... i tak w kółko) :-/

#282060  autor: mimkas
 09 sie 2008, 11:47
mariusz9a pisze:Dla porównania Era ma swojego nodeB postawionego w Zawierciu w Borowym Polu
Na tym samym maszcie wedlug wykazu UKE jest jeszcze drugi nodeB Plusa oprocz tego w centrum wiec zapewnie dlatego tak dobrze odbieralo 3G w Mrzygłodzie :-D Na samym koncu zostalo Orange,ale znajac szybkosc ich inwestycji chyba raczej niezbyt szybko nalezy spodziewac sie z ich strony jakiegos ruchu :evil:

#282080  autor: mariusz9a
 09 sie 2008, 13:17
mimkas pisze:mariusz9a napisał/a:
Dla porównania Era ma swojego nodeB postawionego w Zawierciu w Borowym Polu

Na tym samym maszcie wedlug wykazu UKE jest jeszcze drugi nodeB Plusa
Tyle że na pewno on jeszcze nie działa.

#282100  autor: mimkas
 09 sie 2008, 14:33
mariusz9a pisze:Tyle że na pewno on jeszcze nie działa.
A na jakiej to podstawie stwierdzasz ze tak jest?
  • Strona 15 z 39
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 39
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15