Witam
Nie wiem, czy już było, ale szukałem we wcześniejszych postach i nie było, więc piszę. Dzisiaj przejeżdżając przez Stalową Wolę zauważyłem, że moja Nokia E71 zalogowała się do sieci 3G Plusa. Wykonałem testowo pomiar prędkości łącza przez przeglądarkę w telefonie (Opera Mini 4.1). Na stronie twojeip.wp.pl prędkość pobierania danych wynosiła ok 2,58 Mbit/s, natomiast strona
www.dsl.cz w kilku próbach pomiaru prędkości ściągania danych pokazała wynik od 2,38 do 3,682 Mbit/s (kilkukrotnie). Więc jest to technologia HSDPA, chociaż - tutaj ciekawostka, moja E71 podczas transmisji danych cały czas pokazywała ikonkę (3G) obok paska zasięgu, a powinna przecież pokazywać 3,5G. Być może jest to wina wersji softu telefonu, która jest dość świeża, i chyba tylko jedyna jak na razie ;)
Na Interaktywnej Mapie Zasięgu nie ma o tym żadnych informacji, tak więc umieszczam to na forum Telepolis. Mam nadzieje, że będzie to pomocne kilku osobom, może np. ktoś jest z tych okolic i planuje niedługo zakup iPlusa :)
Aha, miejsca, w których telefon był zalogowany do UMTS/HSDPA Plusa to Huta Stalowa Wola i okolice. Ale znając techników z Plusa, miasto jest pewnie pokryte już w większej części. Dodatkowo, przestawiłem wybór sieci na "ręczny" i telefon pokazywał również dostępność 3G Ery (ale o tym już jest wiadomo od jakiegoś czasu). O 3G Orange i Play w Stalowej Woli na razie cicho..
Pozdrawiam :)