• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #280481  autor: adrian:)
 01 sie 2008, 00:15
Witam!

Pomóżcie mi wybrać najbardziej korzystną ofertę na tym rynku telekomunikacyjnym.
W grę wchodzi Orange ( i jej taryfy ), a także Plus ( i jej taryfy + 36i6 ).
Niestety u mnie w miejscu zamieszkania nie ma nadajnika sieci Era, a więc Tak Tak jak i Heyah odpadają...

Szukam najkorzystniejszej oferty NA KARTĘ... Sprawdziłem numery z książki telefonicznej i okazało się, że mam praktycznie po równo liczbę osób, które posiadają swoje numery telefonu w sieci Plus jak i Orange...

Jeżeli chodzi o mnie to... dużo piszę SMSów ( ostatnio zauważyłem, że więcej do sieci Plus, gdyż właśnie tam jest więcej znajomych, z którymi się kontaktuję ), jednakże w Orange mam niskie połączenia na telefony stacjonarne... ;/ ;/

Co byście mi doradzali?? Jeżeli dzwonię to chyba częściej do sieci Orange, chociaż zdarza mi się również zatelefonować do kogoś z Plusa...

Czy moglibyście przedstawić ofertę ( najbardziej korzystną dla mnie ) tychże dwóch operatorów i ich taryf oraz czy moglibyście napisać co myślicie na temat nowego operatora/ czy też taryfy Plusa -> chodzi o 36i6 ??

A więc podsumowując: więcej SMSów wysyłam do sieci Plus, dzwonię więcej na numery z sieci Orange. Obecnie mam numer telefonu w sieci Orange i zauważyłem, że pod koniec miesiąca brakuje mi środków na koncie, gdzie nie miało tego miejsca gdy posiadałem numer w sieci Heyah ;/ ;/ - jednakże musiałem zmienić, gdyż się przeprowadziłem i nie miałem w ogóle zasięgu... ;/ ;/

Proszę o waszą pomoc.

Z góry wielkie dzięki.

#280488  autor: szyman12
 01 sie 2008, 00:46
Chyba najlepszą ofertą dla Ciebie (tak mi się wydaje) jest Play na kartę (stara taryfa). Tam masz 49 gr do wszystkich sieci (jednak, gdy doładujesz kwotą np. 50 zł to dostajesz bonus 20 zł, więc cena minuty schodzi do 35 gr), SMS-y i MMS-y są w takiej samej cenie - 15 gr. Tam gdzie nie dociera zasięg sieci Play, to wykorzystują zasięg sieci Plus GSM, więc nie powinieneś mieć problemów z zasięgiem. W kiosku nie dostaniesz startera Playa (kłamie :D nie dostaniesz ze starą taryfą tylko nową, a nowa jest niekorzystna), więc radze poszukać na allegro. To jest chyba najlepsza oferta dla Ciebie, bo tak to musiałbyś mieć dwa startery (Orange Go i 36-6), aby sprostać swoim wymaganiom.

Mam nadzieje, że pomogłem :D

#280492  autor: adrian:)
 01 sie 2008, 01:13
Dzięki :)

#280516  autor: mariusz9a
 01 sie 2008, 09:40
Moim zdaniem jeśli na prawdę chcesz zaoszczędzić to trzeba by używać dwóch starterów: Simplusa (lub jeśli tak jak piszesz to tylko SMSy to bardziej 36i6) do kontaktów z Plusem oraz któryś ze starterów Orange do kontaktów z Orange. Bo w sumie pisać za te 15gr lub nawet trochę mniej to majątek w porównaniu do "darmowych" SMSów w 36i6 lub dzwonić nawet za 35gr w porównaniu do 20gr czy nawet mniej (nie wiem jaka stawka jest teraz w Orange) to również w perspektywie dłuższego czasu stracisz majątek.
Oba startery ładowałbyś raz na trzy miesiące po 50zł co daje kwotę 100zł na trzy miesiące. Myślę że używając Play do intensywnych kontaktów z Orange oraz Plusem 100zł na 3 miesiące Ci nie wystarczy pomimo dawanych bonusów do doładowania.
Najlepiej dokładnie przekalkuluj ile tych SMSów piszesz do Plusa na miesiąc i ile dzwonisz miesięcznie do Orange, wtedy wszystko pięknie wyjdzie ;-)

#280546  autor: MarCjaho
 01 sie 2008, 12:38
szyman12 pisze:gdy doładujesz kwotą np. 50 zł to dostajesz bonus 20 zł
Nie ma już tego bonusu. ;)

#280556  autor: szyman12
 01 sie 2008, 13:01
MarCjaho pisze: Nie ma już tego bonusu. ;)
Naprawdę niema już tego bonusu w starej Play na kartę?

#280564  autor: MarCjaho
 01 sie 2008, 13:25
szyman12 pisze:Naprawdę niema już tego bonusu w starej Play na kartę?
Nie ma. Tak samo, jak promocja 1 min za 2 przychodzące uległa zmianie: te darmowe minuty są teraz tylko na stacjonarne i do Playa. ;)

#280582  autor: przemek910
 01 sie 2008, 16:45
jak bedziesz mialPlaya, to ludzie nie beda chcieli do ciebie pisac/dzownić bo z orange jest drozej do playa.

#280589  autor: mariusz9a
 01 sie 2008, 17:36
przemek910 pisze:jak bedziesz mialPlaya, to ludzie nie beda chcieli do ciebie pisac/dzownić bo z orange jest drozej do playa.
W Plusie to bez różnicy. Stawki do Play są takie same jak do Orange i Ery.

#280591  autor: michalek94
 01 sie 2008, 17:48
Jesli nie mozesz miec 2 kart (tak by by6lo najlepiej) to poczekaj troche bo w Orange Music albo bedzie jakas promocja z sms tak jak to bylo do wszystkich sieci, albo cos z dzwonieniem, niedlugo sie okaze. Jest to kwestia 1 miesiaca bo teraz sa wakacje :)

#280594  autor: user_delete10
 01 sie 2008, 18:03
Orange czasem już nie obniżył stawek do Play na równi z resztą?Coś mi się tak kojarzy,że to było już jakiś czas temu...

#280595  autor: piotr10
 01 sie 2008, 18:04
Proszę o nie wprowadzanie w błąd w starym Play na Kartę jest bonus do 50 zł w wysokości 20zł. Do wyższych doładowań również.

Usługa zbieraj minuty jest do wszystkich sieci.

#280637  autor: senshiro
 01 sie 2008, 23:55
MarCjaho pisze:
szyman12 pisze:Naprawdę niema już tego bonusu w starej Play na kartę?
Nie ma. Tak samo, jak promocja 1 min za 2 przychodzące uległa zmianie: te darmowe minuty są teraz tylko na stacjonarne i do Playa. ;)
Nieprawda. W starej Play karcie dalej są bonusy za doładowania i minuty do wszystkich sieci za połączenia odebrane. Dopiero w Nowym Play na kartę to wszystko znika.

Obrazek

#280914  autor: adrian:)
 03 sie 2008, 15:19
Jeszcze jakieś inne pomysły na rozwiązanie problemu :?: :?: :)

#280919  autor: marcinb
 03 sie 2008, 15:46
Ja mam jeszcze jeden pomysł - komórkę mieć w Orange z jakąś ofertę z tańszymi połączeniami w sieci i na stacjonarne (chyba w POPie są jakieś pakiety), a smsy do Plusa wysyłać z Internetu. Ale doradziłem, co? :P

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#280921  autor: adrian:)
 03 sie 2008, 15:52
marcinb pisze: a smsy do Plusa wysyłać z Internetu. Ale doradziłem, co? :P
Z tym byłby problem np. w pociągu albo w autobusie - lub też na mieście... :D :D

#280945  autor: kowcio
 03 sie 2008, 17:24
No a nie wchodzą w grę dwa telefony? Jeden mieć w Plusie (najlepiej 36 i 6), drugi w Orange- głównie do dzwonienia.
Plusa trzeba załadować za 30 PLN na miesiąc- lub za 50 na 3 m-ce (jak się nie mylę), więc resztę można także wygadać :P SMSy kosztują 3 PLN/m-c. Trochę szkoda, dość drogo mimo wszystko to wychodzi.. Zależy jeszcze, ile wysyłasz SMSów miesięcznie na numery z Plusa :?:
Dużo rozmawiasz? W takim razie Orange- albo taryfa GO- tylko tutaj najlepiej jest załadować za 100 PLN (10 PLN gratis jest, ważność 5 m-cy). POP- trzy po trzy- spełnia Twoje oczekiwania ta oferta? Rozmawiasz z trzema numerami w Orange/stacjonarne, czy pod różne numery? Jeśli pod różne, polecam doładowanie za 100 PLN i wybranie GO ;) na stronie www.orange.pl znajdziesz cennik w GO ;)

#281033  autor: adrian:)
 03 sie 2008, 23:25
Wolałbym się trzymać jednego numeru ( albo Orange, albo Plus... ), bo jakoś nie wyobrażam sobie, żebym chodził z dwoma komórkami przy sobie... :| :|

Z tymi SMS-ami i połączeniami to jest tak, że wszystko zależy od miesiąca... W jednym miesiącu dużo częściej np. dzwonię na numery stacjonarne, natomiast w następnym miesiącu okazuje się, że praktycznie w ogóle ( po za kilkoma połączeniami ) nie dzwoniłem na numery stacjonarne, tylko wysyłałem SMS-y do Plusa i Orange... :x :x

Trudny wybór... tym bardziej że praktycznie cała rodzina ma w Orange, natomiast prawie większość znajomych swoje telefony ma w Plusie...

Do rodziny ( która ma Orange ) praktycznie dzwonię, natomiast ze znajomymi w sumie jesteśmy wyłącznie na SMS-ach... :x :x Dlatego też decyzja wyboru jest trochę zagmatwana...

Fakt, że obecnie mam numer w Orange ( taryfa Nowe Orange Go ), tyle że pod koniec miesiąca brakuje mi kasy na koncie i muszę czekać do przysłowiowego pierwszego dnia miesiąca... :| :|

Praktycznie w grę nie wchodzi także operator Play... dlatego że jak wiemy dość drogo jest na numery Play - dzwoniąc z Orange... Wówczas nie wiem czy ktoś ośmieliłby się do mnie przedzwonić... :lol:

Jak jeszcze wpadniecie na jakiś sposób rozwiązania takowego problemu - byłbym ogromnie wdzięczny... :)

#281098  autor: Spiite
 04 sie 2008, 11:49
Tak dla przybliżenia to ładuje konto za 50zł na 3 miesiące i ta kwota spokojnie mi wystarcza.
Mam Simplusa dłużej niż 6 miesięcy i takie ceny.

Staż w Simplusie do 3 miesięcy po 3 miesiącach po 6 miesiącach
MINUTA ................. 72 gr ................ 66 gr ............... 60 gr
SMS ...................... 18 gr ................ 16 gr ............... 15 gr
MMS ..................... 40 gr ................ 35 gr ............... 30 gr

Korzystam zwykle z pakietu smsów.

Koszt SMS-a 1 gr
Liczba SMS-ów w pakiecie 500
Kod aktywacji pakietu *121*11*03#

Rzadziej z pakietu minut w sieci za 5zł.

Koszt minuty 20 gr
Liczba minut w pakiecie 25
Kod aktywacji pakietu *121*11*02#

Jeśli z jedną lub kilkoma(do 7 numerów) osobami w Plusie naprawdę dużo dzwonisz lub piszesz możesz skorzystać ze swojaków.

Koszt minuty 20 gr
Koszt SMS-a 1 gr
Kod aktywacji numeru w Swojakach *103*11*48nr_tel#
Aktywacja 1 numeru na 90 dni 5 zł

A tak poza tym to jak mam numer simplusie prawie 2 lata to mogłem zadzwonić o każdej porze dnia i nocy, nie było żadnych problemów.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z simplusa.
Mam też rade: Lepiej jak będziesz pisał z simplusa do orande za 15gr(już na początku za 18gr) niż z orange do simplusa za 20gr.
Mam nadzieje że udało mi sie pomóc choć trochę. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 sie 2008, 12:02 przez Spiite, łącznie zmieniany 1 raz.

#281099  autor: adrian:)
 04 sie 2008, 11:56
Dzięki wielkie... :D :D

A możesz mi powiedzieć czy w simplusie dostępne są tylko i wyłącznie te pakiety, które wypisałeś czy też można znaleźć jakieś inne, które również są korzystne :?: