• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #279979  autor: krato
 29 lip 2008, 18:47
Dzwoniła do mnie pani z Propozycji i w momencie kiedy powiedziałem że przenoszę się do Playa i już złożyłem deklaracje przeniesienia to zszokowała mnie stwierdzeniem ,że podpisując umowę o przeniesienie w Play podpisze tez małym druczkiem określenie "W trakcie trwania umowy możliwa jest zmiana kwoty abonamentu na większy" i co oznacza w praktyce ze Play może mi podnieść abo np z podpisanych 50 zł na 80 bez zwiększenia minut tj. po prostu podnieść i że już takie praktyki się zdarzają i wiele osób narzeka na Play z tego powodu. Czy to prawda tzn. czy ktoś spotkał z was się z czymś takim.

P.S. Czy przeniesieniem numeru mogę wytargować więcej tzn. dostane coś gratis czego normalnie bym nie dostał w tej samej cenie - zamkniecie umowy w Orange 21 sierpnia a przeniesienie numeru do Play prawdopodobnie od 21 września

Przejdź to Orange Flex - przed aktywowaniem pakietu w aplikacji w poprzedzającym screenie wpisz kod polecający TOMASZTXL4 - dostaniesz 50 zł zwrotu czyli prawie dwa miesiące za darmo.

#279983  autor: elrond
 29 lip 2008, 19:00
No to jesteś obiektem rozpaczliwych praktyk na rzecz utrzymania klienta. Nie pierwszy raz coś podobnego jest stosowane przez konkurencje. Były historie gdzie któryś z dotychaczasowych operatorów informował ludzi chcących się przenieść do Play, że po skończonej umowie muszą oddać telefon! I owszem - była taka oferta, chyba Play to organizował z jakimś bankiem, ale nie dotyczyło to standardowych ofert.

Także daj wiary tej historii. Play idealny nie jest, ale z takimi praktykami już by go nie było. Abonament możesz sam zmieniać na wyższy, lub kiedy jest oferta przykładowo "do końca roku abonament za darmo" to logicznym jest że w styczniu już rachunek się podniesie. Nikt Ci bez twojej zgody i widzy abonamentu nie zmieni.

[ Dodano: 2008-07-29, 19:07 ]
krato pisze:P.S. Czy przeniesieniem numeru mogę wytargować więcej tzn. dostane coś gratis czego normalnie bym nie dostał w tej samej cenie
Chodzi ci o Orange? Jeśli miałeś jakieś konkretne rachnunki to powinni Ci coś zaproponować. Tylko się nie dawaj tym ich gadaniu o tym jaka to konkurencja jest zła - bo jest zła - ale dla nich - nie dla Ciebie :wink:
krato pisze:zamkniecie umowy w Orange 21 sierpnia a przeniesienie numeru do Play prawdopodobnie od 21 września
O ile mi wiadomo, cała procedura nie powinna trwać dłuzej niż tydzień. Czyli po wygaśnięciu umowy w Orange, chyba idzie się do Play i on "Cię przenosi" bo podpisujesz im upoważnienie. Później dzwonią do Ciebie że przeniesienie gotowe i zapraszają do podpisania umowy. W miedzu czasie moze dzwonic Orange z propozycjami i zachętą żebys sie wycofał z procedury i wrócił do nich.

#280012  autor: krato
 29 lip 2008, 20:33
Nie chodzi tu o zmianę abonamentu na wyższy ale o sytuacje kiedy za ten sam abonament należy płacić więcej i nie jest to wynikiem promocji - tzn . stwierdzają że za mało dzwonisz i za a abonament 50 za który zawsze płaciłeś 50 zł będziesz płacił 80 zł

Co do przeniesienia zgadza się ale chodzi tu o okres wypowiedzenia musi upłynąć jeden pełny okres rozliczeniowy dopiero wypuszczają numer

Przejdź to Orange Flex - przed aktywowaniem pakietu w aplikacji w poprzedzającym screenie wpisz kod polecający TOMASZTXL4 - dostaniesz 50 zł zwrotu czyli prawie dwa miesiące za darmo.

#280015  autor: Jedrker
 29 lip 2008, 20:39
krato pisze:za a abonament 50 za który zawsze płaciłeś 50 zł będziesz płacił 80 zł
takie cuś nie jest możliwe :P

#280016  autor: krato
 29 lip 2008, 20:43
Ale wg tej pani możliwe ponieważ jest niejasny zapis małym druczkiem że "kwota abonamentu może ulec zmianie " czy jakoś tak

#280019  autor: przemek910
 29 lip 2008, 20:55
elrond pisze: I owszem - była taka oferta, chyba Play to organizował z jakimś bankiem, ale nie dotyczyło to standardowych ofert.
To było w trakcie testów P4 ;)

krato pisze:Ale wg tej pani możliwe ponieważ jest niejasny zapis małym druczkiem że "kwota abonamentu może ulec zmianie " czy jakoś tak
A co wierzysz tej Pani? To tylko człowiek, w dod. nie musi mówić prawdy.

Wg mnei to się tyczy tego, że to TY możesz sobie podnieść kwotę abonamentu, a nie Play, bo by było to wyraźnie zaznaczone.

[ Dodano: 2008-07-29, 20:56 ]
zresztą zdaje mi się, żę taka praktyka jest nie zgodna z prawem telekomunikacyjnym, ale tego nie jestem pewny.

#280021  autor: elrond
 29 lip 2008, 20:58
krato pisze:Ale wg tej pani możliwe ponieważ jest niejasny zapis małym druczkiem że "kwota abonamentu może ulec zmianie " czy jakoś tak
Tylko że ta pani pracuje w Orange i jej informacje na temat Play nie są wiarygodne. I są nie prawdziwe.
krato pisze:Co do przeniesienia zgadza się ale chodzi tu o okres wypowiedzenia musi upłynąć jeden pełny okres rozliczeniowy dopiero wypuszczają numer
Możesz chyba to wypowiedzenie złożyć już teraz - ja tak robiłem w Erze - na miesiąc przed zakończeniem umowy. I numer powinien być "wypuszczony" w momencie zakończenia umowy z Orange. Bo ja nie wiem czy oni Ci po miesiącu po zakończeniu umowy pozwolą go przenieść - on już może nie być Twój. Idź i się dopytaj w Play jak to rozegrać.

#280023  autor: krato
 29 lip 2008, 21:02
Tzn 24 miesięczny okres trwania umowy się kończy 21 sierpnia a wtedy umowa przechodzi na czas nieokreślony dlatego nie sadze że stracę numer - czy mam racje

#280024  autor: przemek910
 29 lip 2008, 21:02
elrond pisze:Możesz chyba to wypowiedzenie złożyć już teraz - ja tak robiłem w Erze - na miesiąc przed zakończeniem umowy. I numer powinien być "wypuszczony" w momencie zakończenia umowy z Orange. Bo ja nie wiem czy oni Ci po miesiącu po zakończeniu umowy pozwolą go przenieść - on już może nie być Twój. Idź i się dopytaj w Play jak to rozegrać.
jesli umowa sie zakonczy, to zostanie przedluzona na czas nieoznaczony, oczywiscie o ile krato, nie zlozy wypowiedzenia umowy

#280027  autor: Prometo
 29 lip 2008, 21:12
elrond pisze:Były historie gdzie któryś z dotychaczasowych operatorów informował ludzi chcących się przenieść do Play, że po skończonej umowie muszą oddać telefon! I owszem - była taka oferta, chyba Play to organizował z jakimś bankiem
To była ta promocja.
krato pisze:Ale wg tej pani możliwe ponieważ jest niejasny zapis małym druczkiem że "kwota abonamentu może ulec zmianie "
Tak jak napisali poprzednicy, dotychczasowy operator (Orange) straszy dotychczasowych klientów aby ich tylko zatrzymać u siebie.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#280030  autor: elrond
 29 lip 2008, 21:14
Tak, Przemek, tylko nie jestem pewien czy złożenie rezygnacji, nie powoduje zrzeknięcia sie numeru. O ile pamietam, to musi iść do Play, podpisać papier i go zanieść do Orange. Później oni już sami miedzy sobą to załatwiają. Jak złoży rezygnację to nie będzie mógł się przenieść. Gdzieś chyba o tym czytałem...

#280034  autor: przemek910
 29 lip 2008, 21:23
niech najpierw pojdzie do play, i nic nie robi na wlasna rekę, oni mu powiedza co i jak.

elrond, tez mailem podobny przypadek, orange zabralo numer, a nikt nie pomyslal by najpierw go przeniesc

#280036  autor: Prometo
 29 lip 2008, 21:23
elrond pisze:O ile pamietam, to musi iść do Play, podpisać papier
O ile mi wiadomo to istnieją dwie opcje przenosin ta co Ty elrond opisałeś i druga, że upoważnia przyszłego operatora do załatwienia wszelkich spraw związanych z przeniesieniem numeru. Musi złożyć rezygnacje, żeby mógł się przenieść do innego operatora.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#280041  autor: elrond
 29 lip 2008, 21:37
Tutaj Era to ładnie opisała. Czyli jest tak - najpierw trzeba iść do Play, wypełnić wniosek o przeniesienie i formularz pełnomocnictwa. Później, wraz z kopią którą otrzyma się od Play - iść do Orange podpisać rozwiązanie umowy. Troche zamieszałem, ale w sumie wyszło na to, że nie można złożyć samej rezygnacji. Trzba dołączyć ten formularz od operatora do którego chcemy zabrać numer.