• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #279535  autor: user_delete10
 26 lip 2008, 20:17
Po raz kolejny zakładam temat aby powiększyć swoją wiedzę,jednak myślę,że taki zbiór informacji na forum będzie dobrą rzeczą.Przejdę do sedna sprawy:

Chciałbym uzyskać informacje na temat typów sieci komórkowych stosowanych na świecie.Wiem,że pod tym względem wyróżniają się USA.I tak: jest tam GSM, CDMA, iDen. Proszę o krótki opis,niezbyt fachowy,prosty wyjaśniający jak działają te sieci,jaka jest różnica między nimi a GSM,jakie są zalety i dlaczego w ogóle się je stosuje zamiast standardu GSM.Najlepiej w formie punktów dla każdego rodzaju sieci,CDMA i iDen.

#279537  autor: elrond
 26 lip 2008, 20:41
Co do tego jakie są standardy 3GPP - tutaj chyba wszystkie uzywane są wypisane. Wiem że to może troche mało "laickie" teksty, ale możesz poszukać tych technologii na polskiej wikipedii i coś się tam dowiesz.
O ile wiem, różnice w systemach powoduje zwykłe niezgranie się, współistnienie różnych, niespółpracujacych ze sobą placówek technologicznyc opracowujących nowe technologie. Dlatego co do standardu 4G, 3GPP tak bardzo stara się przeforsować jednakowe rozwiązane (chyba LTE).
Innym powodem różnic (np. co do USA) miały być zarezerwowane częstotliwości przez takie organy jak wojsko. Nie wiem ile w tym prawdy, ale rzekomo to było powodem zastosowania tam GSM 850/1900 zamiast 900/1800.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2008, 20:43 przez elrond, łącznie zmieniany 1 raz.
 #279538  autor: darnok
 26 lip 2008, 20:41
fenix189 pisze:Po raz kolejny zakładam temat aby powiększyć swoją wiedzę,jednak myślę,że taki zbiór informacji na forum będzie dobrą rzeczą.Przejdę do sedna sprawy:

Chciałbym uzyskać informacje na temat typów sieci komórkowych stosowanych na świecie.Wiem,że pod tym względem wyróżniają się USA.I tak: jest tam GSM, CDMA, iDen. Proszę o krótki opis,niezbyt fachowy,prosty wyjaśniający jak działają te sieci,jaka jest różnica między nimi a GSM,jakie są zalety i dlaczego w ogóle się je stosuje zamiast standardu GSM.Najlepiej w formie punktów dla każdego rodzaju sieci,CDMA i iDen.
Use google Luke...
http://pl.wikipedia.org/wiki/CdmaOne

A dlaczego sa inne sieci takze... Hmm a czemu na swiecie byl VHS i Betacam i ten gorszy wygral. Czemu jest GPS, Galileo, GLONASS, COMPASS i GAGAN. Czemu mamy PAL, Secam i NTSC. Pytanie chyba retoryczne...

#279541  autor: Artur051
 26 lip 2008, 21:00
Korzystając z okazji chciałbym się zapytac, czy moze ktos wie, czy standard LTE (4g) będzie wykorzystywal dotychczasowe nadajniki 3g, czy moze nowy rodzaj nadajników będzie potrzebny.

#279545  autor: darnok
 26 lip 2008, 21:20
Artur051 pisze:Korzystając z okazji chciałbym się zapytac, czy moze ktos wie, czy standard LTE (4g) będzie wykorzystywal dotychczasowe nadajniki 3g, czy moze nowy rodzaj nadajników będzie potrzebny.
Bez głębszej analizy bedzie wymagal nowego hardware'u. Stary (3G) jest za malo wydajny zeby obsluzyc takie predkosci transmisji. Poza tym bedzie wymagal bardzo szybkiej transmisji podlaczonej do stacji bazowych LTE. Dzisiejsze nawet 7xE1 zdecydowanie nie wystarczy.

#315291  autor: widex
 03 lut 2009, 21:03
darnok pisze:Bez głębszej analizy bedzie wymagal nowego hardware'u.
Co do stacji to będą potrzebne nowe konstrukcje stacji i mikroprocesor obsługujący połączenia LTE.

Odkopuję stary temat, ale dzisiaj naszła mnie chęć zapoznania się z LTE. Doszedłem do wniosku, że oprócz transmisji danych (do 300 Mb/s - Ericsson to 150 Mb/s ) możliwa będzie transmisja głosowa (rozmowy). Co z połączeniami wideo? Wyczytałem tylko, ze LG chce wprowadzenia tego rozszerzenia. Dodatkowo zainteresowałem się zasięgiem. Testowo wg. tej strony zasięg w teście objął kilkaset metrów do lekko ponad 1km. To jest o wiele mniej niż w przypadku UMTS.
W praktyce lepszym rozwiązaniem jest UMTS 900 MHz, ale brak kanałów uniemożliwia uruchomienie tej technologii na terenie całego kraju.