• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 13 z 28
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 28

#274345  autor: tesla
 29 cze 2008, 23:44
zajadacz pisze:Tu masz trochę nietypowo 4 sektory: http://bts-gsm.eu/zdjecia...zyce/mazurowice
bzdura nr 1, nie 4 sektory tylko 4 anteny sektorowe, po 2 na sektor. Tor main i diversity.
zajadacz pisze:Tu masz sektory GSM 1800 i GSM 900 skierowane w różne strony: http://bts-gsm.eu/zdjecia...i_kochanowkiego
bzdura nr 2, na tej lokalizacji jest sprzęt 2 operatorów, linie radiowe Alcatel i DMC to PTK, Picom i Sral to PTC. Czyli te większe anteny szczelinowe są PTC a 4 portowe- bardziej płaskie to PTK.
Nue bardzo wierzę w 6 sektorów 3G u Ery. Bardzo możliwe że po prostu na dwóch carrierach
kolejna nośna nie wymaga oddzielnych anten
krzysiekn pisze:Play za to ma 6cio sektorowe stacje (na jednym carrierze 10787) w Krakowie
zgadza się ale są to instalacje "testowe".

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#274397  autor: zajadacz
 30 cze 2008, 13:53
tesla pisze:
zajadacz pisze:Tu masz trochę nietypowo 4 sektory: http://bts-gsm.eu/zdjecia...zyce/mazurowice
bzdura nr 1, nie 4 sektory tylko 4 anteny sektorowe, po 2 na sektor. Tor main i diversity.
No zaraz mnie szlag trafi. Weź sobie sprawdź najpierw dane tej stacji bazowej na btsearch a potem mów. Na samej górze przy większej LR masz DWIE anteny Plusa, niżej masz cztery (dwa sektory) w układzie space diversity, a jeszcze niżej jest Era (3 sektory). Na zadupiach wbrew pozorom czasem można spotkać 4 sektory.
tesla pisze:
zajadacz pisze:Tu masz sektory GSM 1800 i GSM 900 skierowane w różne strony: http://bts-gsm.eu/zdjecia...i_kochanowkiego
bzdura nr 2, na tej lokalizacji jest sprzęt 2 operatorów, linie radiowe Alcatel i DMC to PTK, Picom i Sral to PTC. Czyli te większe anteny szczelinowe są PTC a 4 portowe- bardziej płaskie to PTK.
LR może i są kogoś jeszcze ale nie łączą się z ŻADNĄ stacją bazową Plusa i Ery w mieście, stacji bazowej innego operatora niż Oranege tam nie ma! Osobiście netmonitorem sprawdzałem i Orange rozsiewa tam GSM 1800 i GSM 900. Teraz jeszcze doszły anteny Powerwave UMTS/GSM 900. Po co im tam jeszcze dodatkowo GSM 900 to cholera wie, ale w sumie nie widziałem u Orange samodzielnych anten UMTS, szkoda że zdjęć nie mam. Erę i Plusa masz tu http://bts-gsm.eu/zdjecia/zachodniopomo ... _polskiego , bardzo niedaleko od tamtej stacji bazowej (zobacz sobie na mapie).

Tu http://bts-gsm.eu/zdjecia/zachodniopomo ... ow_wlkp_11 masz kolejną stację Orange gdzie inaczej są sektory GSM 900 i GSM 1800 i są rozsiewane wszystkie, bo są w innym kierunku są (na innych BTS-ach dualnych Orange w Szczecinie jest common BCCH). Tu http://bts-gsm.eu/zdjecia/zachodniopomo ... ej_brygady masz przypadek troszkę inaczej ustawionego sektora GSM 900 niż 1800.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#274437  autor: tesla
 30 cze 2008, 17:46
zajadacz pisze:Na samej górze przy większej LR masz DWIE anteny Plusa, niżej masz cztery (dwa sektory) w układzie space diversity, a jeszcze niżej jest Era
i o tym właśnie pisałem, że to nie są 4 sektory, tylko 4 anteny. Czytaj ze zrozumieniem a potem się pieklij.

Nie twierdzę że nie ma instalacji 4 sektorowych, tylko że te na zdjęciu nimi nie są.
zajadacz pisze:LR może i są kogoś jeszcze ale nie łączą się z ŻADNĄ stacją bazową Plusa i Ery w mieście,
czy ja pisałem że się łączą ze stacją w mieście? nie sądzę.

Swoją drogą, niezły burdel mają na tej konstrukcji :twisted:

#274440  autor: daniel93
 30 cze 2008, 17:52
ERA 3G jest w niewielkiej 6tys miejscowości Leksko na podkarpaciu.

Polska Robotyka Amatorska

#274442  autor: widex
 30 cze 2008, 18:02
Lesko?

Starają się, bo mapa na ich stronie jest trochę nieaktualna - kwiecień.

#274487  autor: zajadacz
 30 cze 2008, 21:28
tesla pisze:
zajadacz pisze:Na samej górze przy większej LR masz DWIE anteny Plusa, niżej masz cztery (dwa sektory) w układzie space diversity, a jeszcze niżej jest Era
i o tym właśnie pisałem, że to nie są 4 sektory, tylko 4 anteny. Czytaj ze zrozumieniem a potem się pieklij.

Nie twierdzę że nie ma instalacji 4 sektorowych, tylko że te na zdjęciu nimi nie są.

To jak według Ciebie jest to podłączone? Ja wyraźnie widzę na samej górze masztu dwa sektory Plusa (dwie anteny po dwa kable do anteny), niżej też dwa sektory plusa (cztery anteny, jeden kabel do anteny), tylko przestawione o 90 stopni do tych poprzednich. Te dwie anteny na górze skierowane są w przeciwnych kierunkach.
tesla pisze:
zajadacz pisze:LR może i są kogoś jeszcze ale nie łączą się z ŻADNĄ stacją bazową Plusa i Ery w mieście,
czy ja pisałem że się łączą ze stacją w mieście? nie sądzę.
Pisałeś że są tam LR PTC, a na 100% nie ma innych niż PTK. To co wygląda na PTC łączy się z tym http://bts-gsm.eu/zdjecia/zachodniopomo ... warszawska

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#275827  autor: tesla
 08 lip 2008, 22:57
zajadacz pisze:Pisałeś że są tam LR PTC, a na 100% nie ma innych niż PTK. To co wygląda na PTC łączy się z tym http://bts-gsm.eu/zdjecia...dowa_warszawska
zmieniłem zdanie, wszystkie lr są PTK. Są po prostu łudząco podobne do innych... 8)

#277448  autor: elrond
 15 lip 2008, 19:15
Chciałbym sprostować jedną rzecz, odnośnie UMTS Ery w Krośnie - według wykazu UKE, jedyny nadajnik tej sieci stoi przy ulicy Żwirki i Wigury 6. A nie, jak wcześniej domniemałem - w okolicach huty, przy wylocie na Jasło. To takie info dla kin'a :wink:

#277633  autor: mariusz9a
 16 lip 2008, 14:02
3G Ery pojawiło się w Zawierciu w woj. śląskim.

Era jest liderem zasięgu 3G w woj. śląskim (ale tylko na zewnątrz budynków!). Wyprzedza Plusa i Play a Orange wręcz powala. Jednak wielki minus dla Ery za to, że nadal nie posiada zasięgu 3G na Politechnice Śląskiej w Gliwicach! Zasięgu nie ma nawet na zewnątrz budynków! Uważam to za skandal. Jest to jedyny operator z całej czwórki który nie ma tam zasięgu 3G :/

#277680  autor: przemek910
 16 lip 2008, 16:09
elrond pisze:Chciałbym sprostować jedną rzecz, odnośnie UMTS Ery w Krośnie - według wykazu UKE, jedyny nadajnik tej sieci stoi przy ulicy Żwirki i Wigury 6. A nie, jak wcześniej domniemałem - w okolicach huty, przy wylocie na Jasło. To takie info dla kin'a
Ciekawe p oco oni tam postawili nadajnik? :? czyżby ze wzg. na nowo wybudowane bloki? hmmm... sygnał nawet nie doleci do Rynku chyba

#277696  autor: elrond
 16 lip 2008, 17:24
przemek910 pisze:Ciekawe p oco oni tam postawili nadajnik? czyżby ze wzg. na nowo wybudowane bloki? hmmm... sygnał nawet nie doleci do Rynku chyba
Tak, Przemek, jest tam jakieś nowe osiedle i to ponoć dość luksusowe jak na krosnieńskie warunki więc pewnie to jest powodem. A z zasięgiem to różnie... jak już chyba pisałem - złapałem jakieś szczątki u siebie, 8-10 km za miastem.

#277818  autor: GSM_Maniak
 17 lip 2008, 10:37
Era napewno jest lideram w zasięgu 3G. Drugi jest Plus, a o Orange lepiej nawet nie mówić bo jest daleko w tyle! Będąc tydzień temu w Kołobrzegu aż się zdziwiłem, że Orange nie ma w takim mieście UTMSu :shock: Era i Plus pełne 3G a Orange tylko GSM :twisted: Podobnie jest w innych miejscowościach nadmorskich np. Międzyzdroje równiez brak UTMSu! w Orange. Wracając na południe 3G pojawio się dopiero w Koszalinie, następnie tylko w części Piły i później w Poznaniu. Nie mam pojęcia dlaczego Orange tak się ociąga z uruchamianiem 3G

#277820  autor: mariusz9a
 17 lip 2008, 10:57
GSM_Maniak pisze:Era napewno jest lideram w zasięgu 3G.
W skali całej Polski to bałbym się użyć takiego stwierdzenia ;) Na pewno w naszym województwie (śląskim) jest liderem, ale tylko jeżeli chodzi o zasięg na zewnątrz budynków, bo wewnątrz to już tak średnio to wygląda (stosunkowo rzadko stawiane nodeB) :/

#277910  autor: user_delete9
 17 lip 2008, 16:23
mariusz9a pisze:
GSM_Maniak pisze:Era napewno jest lideram w zasięgu 3G.
W skali całej Polski to bałbym się użyć takiego stwierdzenia ;) Na pewno w naszym województwie (śląskim) jest liderem, ale tylko jeżeli chodzi o zasięg na zewnątrz budynków, bo wewnątrz to już tak średnio to wygląda (stosunkowo rzadko stawiane nodeB) :/
Na terenie Poznania era na pewno nie jest liderem. Mnostwo miejsc w ktorych zasiegu nie ma a wg mapy jest. No i ta konfiguracja sieci z preferencja dla GSM...

#278005  autor: rmvbhd
 17 lip 2008, 23:01
Od jakiegoś czasu działa i u mnie 3G, jeździłem trochę po mieście i wszędzie łapało 3G. :D

#278010  autor: przemek910
 17 lip 2008, 23:28
Od jakiegoś czasu działa i u mnie 3G, jeździłem trochę po mieście i wszędzie łapało 3G.
Nowy Sącz, tak?

#278769  autor: ritter
 22 lip 2008, 09:39
umts ery w Żorach i Rybniku,ale częściowo.

#278907  autor: BUCiu
 23 lip 2008, 00:44
daniel93 pisze:ERA 3G jest w niewielkiej 6tys miejscowości Leksko na podkarpaciu.
To jest nadzieja, że i u mnie (Tuchów), coś z tego Erowego 3G będzie. W ciągu ostatnich 2 tyg. na ich maszcie pojawiły sie wg. mnie anteny 3G i DCS (nie mam gdzie zdjęć zamieścić więc tylko ewentualnie mail jakby ktoś chciał pooglądać i się odnieść). Z BOA dostałem inf. że w ciągu najbliższych 12 m-cy nic z tego i to mnie trochę zmyliło ale jak czytam wątek to rzeczywiście "najciemniej pod latarnią" i mijają się tam z prawdą często :)
A może ktoś coś wie na ten temat? (Tuchów, pow. Tarnów, woj. Małopolskie, BTS ID: 58155).
Ostatnio zmieniony 24 lip 2008, 23:49 przez BUCiu, łącznie zmieniany 1 raz.

#278919  autor: yagi
 23 lip 2008, 08:10
BUCiu, to ja poprosze te fotki. Sprawdz PW... ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#279056  autor: tesla
 23 lip 2008, 20:32
yagi pisze:BUCiu, to ja poprosze te fotki. Sprawdz PW... ;)
co to za tajemnice :twisted:

• Strona 13 z 28
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 28
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13