• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #27829  autor: vitor
 29 paź 2005, 10:55
Cześć

Raczej nie śledziłem jak rozwija się rynek telefonów komórkowych i teraz kiedy chce coś dla siebie wybrać jestem w kropce. Może więc coś mi doradzicie.

Generalnie interesuje mnie telefon niezbyt drogi, na pewno nie więcej niż 400-500 pln. Nie lubie wykręconego stylu, podobają mi się telefony takie jak: Siemens c75, motorola e398. Ładne i takie "uporządkowane".
Do tej pory mam Siemensa C35i. Dlatego nie zdziwi was pewnie, że telefon, który chcę kupić powinien mieć duży, kolorowy wyświetlacz z najlepeij 65 tys kolorów. Nie zalaży mi w żadnym wypadku na aparacie w telefonie. Oczywiście przyda mi się java. Więcej szczegółowych wymagań nie mam.

A teraz proszę o propozycje :)

Pozdrawiam
Vitor

#27830  autor: Frasio
 29 paź 2005, 10:59
No może być dużo telefonów np. SE K508i, Wspomniana przez cieboie motka itp.
Chodzi ci o duży ekran tylko jaki jest wg. ciebie duży? Czy np. 128x160 pikseli to jest duży czy nie wg ciebie.
Może być też któraś z motoroli klapkowych czyli np. V500. ;)

Obrazek

#27831  autor: Irek
 29 paź 2005, 11:02
Z tą Motorolka E398 to faktycznie całkiem dobry pomysł. To już nie jest taki nowy telefon, ale za to spełnia wszystkie wymogi, których oczekujesz po nowym fonie. Poza tym oprócz kolorowego wyświetlacza masz możliwość powiększenia pamięci kartami. W tym momencie z gry odpada Siemens C75. Ja proponuję, abyś troszkę poczytał forum i wtedy jeszcze ewentualnie sprecyzował dokładniej swoje potrzeby. A może jakiś telefonik na Symbianie?

#27832  autor: vitor
 29 paź 2005, 11:09
Witam ponownie

Wyświetlacz 128x160 to minimum na jakie się jestem w stanie zgodzić. Po tym co przechodze z moim obecnym telefonem w tej materii nie uznaje kompromisów. Co do motoroli E398 słyszałem niepochlebne opinie odnośnie softu. Nie wiem czy wciąż jest to aktualne.
Kolejna sprawa - raczej nie przepadam za telefonami klapkowymi.

Oczywiście przyda się więcej propozycji, bym miał z czego wybierać.

Dzięki i pozdrawiam
Vitor

#27833  autor: Irek
 29 paź 2005, 11:15
A powiedz mi co z pamięcią telefonu. Masz jakieś wymagania? Czy telefon może mieć jej np. ok 4 MB lub mniej. Bo jeśli to nie jest dla Ciebie przeszkodą to ja proponuję Ci Sagema My X5-2v. Telefonik naprawdę konkretny. Soft ok. Proste w obsłudze, ma dobry aparat VGA, wyświetlacz TFT 128 x 160, i odtawrza całkiem sporo formatów, można nim nagrywać którtkie filmiki. A co do E398 to można przy niej zmienić soft!

#27836  autor: piotrz
 29 paź 2005, 11:25
e398 jest najtańsza i najlepsza... :-D

#27850  autor: vitor
 29 paź 2005, 12:10
Odnośnie pamięci. Hmm... Rozumiem, że pamięć jest zużywana przez zapisane w telefonie smsy, mmsy, książkę telefoniczną, zdjęcia, soft javowy itd. Tak naprawdę to nie mam pojęcia czy 4 MB to bardzo mało, czy średnio. Trzeba też myśleć przyszłościowo. Będę się musiał zagłębić w ten problem, chyba że zaserwujecie mi krótki wywód na ten temat.

A co do E398 to ten szalony śmiech na koniec wypowiedzi piotrza wiele mówi. :)

#27852  autor: Irek
 29 paź 2005, 12:18
Mogżna się zagłebić troszkę w ten temat nie ma najmniejszego problemu w końcu po to tu jesteśmy. Ogólnie pamięć w telefonie jest potrzeba do tego o czym napisałeś w poście wyżej. Ogólnie SMSy zapisywane są w pamięci karty SIM, zaraz po tym jak się ona skończy zapisywane są w telefonie. Tylko niektóre fony mają ograniczenia i można na nich zapisać określoną ilość wiadomości, a niektóre nie mają tego ograniczenia. W wielu telefonach pamięć podzielona jest dynamicznie lub równomiernie na smsy, mmy, aplikacje java, dzwonki, tapety. Co do 4 MB to jak już powiedziałem kiedyś niektórym to wystarczy, Tobie nie musi. Skoro już patrzysz przyszłościowo to lepiej większą pamięć w telefonie, a najlepiej telefon z możliwością powiększania pamięci za pomocą kart, to przydaje się chiciaż by do słuchania mp3 lub odtwarzania filmów, ewentualnie ich nagrywania.

#27864  autor: vitor
 29 paź 2005, 13:09
Dzięki za info.

A więc co do pojemności pamięci. Myślę, że w chwili obecnej 4MB by mi w zupełności wystarczyło. Jednak zakupionego telefonu nie zamierzam tak szybko zmieniać, więc może bezpieczniej będzie wybrać telefon z większą ilością pamięci lub pamięcia rozszerzalną. Uznajmy więc na chwilę obecną, że tak właśnie postanowiłem i ewentualne propozycje powinny to uwzględniać :)

Dzięki i pozdrawiam
Vitor

#27865  autor: Irek
 29 paź 2005, 13:17
No to na chwilę obecną jeśli chcesz cos do 500 pln to Motka E398, jakaś starszą na Symbianie np. Nokie 3650 lub SE P800, tylko że to jest "klockowate". Może dołożysz parę groszy i kupisz np. Sagema My X6-2.

#27869  autor: Frasio
 29 paź 2005, 13:31
Jeśli chcesz większy ekranik to praktycznie TYLKO 128x160 bo już takiegho SE K700i nie kupisz za 5 stówek a przynajmniej ine normalnie. ;)
Może bhyć np. K500/508i ja go mam i jestem zadowolony ale jeśli chcesz większą pamięć to bym ci radził E398

P.S.: Czy ten telefon to musi być tzw. ceglasty czy może być wysuwany? ;)

Obrazek

#27875  autor: Irek
 29 paź 2005, 13:38
Frasio pisze: P.S.: Czy ten telefon to musi być tzw. ceglasty czy może być wysuwany? ;)
On raczej nic "klapkowatego" nie chciał!

#27880  autor: Frasio
 29 paź 2005, 13:45
Tak ale czy mówił tylko o klapkach typu V500 czy o tych wysuwanych też?

Obrazek

#27884  autor: Irek
 29 paź 2005, 13:46
Frasio pisze:Tak ale czy mówił tylko o klapkach typu V500 czy o tych wysuwanych też?
Chyba tylko o takich prawdziwych "klapkach".

#27906  autor: vitor
 29 paź 2005, 14:14
Już jestem, więc będę mógł uciąć wszelkie spekulacje na temat "klapkowyck" telefonów. A więc jestem zwolennikiem (przynajmniej na chwilę obecną), jak to zostało subtelnie ujęte telefonów "ceglastych". Niemniej jednak nie jestem ortodoksem i jestem w stanie rozważyć wszelkie propozycje. Otarty umysł to podstawa. Podobno :).

A co do wymiany softu w Motoroli E398. Czy jest to bardzo skomplikowane, czy też jest to do wykonania we własnym zakresie, bez rozbierania telefonu?
I pytanie dodatkowe: skoro następuje wymiana softu, to na jaki?

Dzięki za wszelkie uwagi
Pozdrawiam

Vitor

#27908  autor: Przemek
 29 paź 2005, 14:18
Ja też bym radził któregoś z SE K500i lub K508i :wink:
Jeżeli chcesz duży ekran to idealnie pasuje CX65 :-D

#27946  autor: Dragon
 29 paź 2005, 17:55
wedlug mnie K700i bedzie dla ciebei dobry, za 500zl da sie kupic, ekran dobry i telefon dobry jakosciowo

#27947  autor: Frasio
 29 paź 2005, 17:57
Dragon tylko gdzie?
Nawet na allegro nie widziałem ŻADNEGO poniżej 5-ciu stów ;)

Obrazek

#28011  autor: adrianet
 29 paź 2005, 21:40
a wgranie softu to poprostu wgrywa sie nowy soft. ja do sowjej noki wgralem za 16 zl:) tyle ze gry nadal sie wieszja:)

#28024  autor: Przemek
 29 paź 2005, 21:57
adrianet pisze:a wgranie softu to poprostu wgrywa sie nowy soft. ja do sowjej noki wgralem za 16 zl:) tyle ze gry nadal sie wieszja:)
W sumie to wgrać można nawet za darmo tylko kabel trzeba kupić...