• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #278260  autor: sindikat
 19 lip 2008, 11:48
Mieszkam w Białymstoku. Mam wykupiony Internet Business Everywhere Premium. Używam modemu Option GlobeSurfer ICON II. Według dostępnych map jestem w zasięgu HSDPA/3G, więc powinienem mieć transfer 7,2 Mbit/s (HSDPA) lub 384 kb/s (3G/UMTS). Tymczasem usługa mi chodzi po GPRS z prędkością 53,6 kb/s. Nawet nie dorównuje prędkości po EDGE - 240 kb/s. Przemieszczałem się z laptopem po różnych dzielnicach miasta żeby sprawdzić jak jest w przypadku innych przekaźników. Niestety nic nie wskórałem. Wszędzie download równy 6 kB/s. Wydaje mi się, że to za drogo jak na 120 zł opłaty abonamentowej. W salonie Orange nic się nie dowiedziałem, gdyż pracownicy są niekompetentni w tym temacie. Dlatego piszę tutaj. Może ktoś z Was miał styczność z wymienioną usługą i wie co jest grane? Czyżby Białystok był tyle do tyłu niż inne miasta Polski objęte zasięgiem HSDPA?

#278265  autor: kowcio
 19 lip 2008, 11:59
Na pewno wykorzystałeś swój miesięczny limit i masz ograniczony transfer.
Jak się zacznie nowy okres rozliczeniowy, to dostaniesz znowu limit, jak go wykorzystasz to będziesz mieć ograniczony transfer.

#278303  autor: sindikat
 19 lip 2008, 15:28
"Usługi Business Everywhere Standard i Premium oferują nieograniczony dostęp do Internetu wymagany w prawie wszystkich sytuacjach biznesowych. W celu zapewnienia naszym klientom należytej jakości połączeń zastrzegamy sobie możliwość zmniejszenia prędkości przesyłania danych, jednak nie wcześniej niż po przesłaniu w okresie rozliczeniowym 0,5 GB dla Standard oraz 4GB dla oferty Premium". Z tym, że ja tak mam od razu po zainstalowaniu. Pobrałem może 50 MB. Poza tym mój modem nie sygnalizuje kolorem diody z jakiej technologii korzystam.

#278308  autor: DejwiD
 19 lip 2008, 16:08
poszukaj w instrukcji, może na sztywno masz gprs/edge ustawiony

#278327  autor: dechomenon
 19 lip 2008, 18:36
mantoch pisze:Pobrałem może 50 MB
może miałeś ostatnie dni okresu rozliczeniowego, gdzie pakiet danych 4GB jest przyznany, proporcjonalnie, ale wracając do tego tematu, może GPRS ma silniejszy sygnał i niestety blokuje HSDPA, i przez to ciągniesz po GPRS

#278546  autor: Marens
 20 lip 2008, 21:32
dechomenon pisze:może miałeś ostatnie dni okresu rozliczeniowego, gdzie pakiet danych 4GB jest przyznany
1/30 z 4GB to 137MB
dechomenon pisze:może GPRS ma silniejszy sygnał i niestety blokuje HSDPA, i przez to ciągniesz po GPRS
Bardziej ustawienie GPRS/EDGE na sztywno. Jestem w Plusie bardzo często w miejscach, gdzie jest maksymalny zasięg GSM a bardzo słaby UMTS. Nie przełącza na EDGE, tylko ciągnie słabiej po HSDPA 500-600 kbps.

#278567  autor: vinc
 20 lip 2008, 22:15
Marens pisze:Bardziej ustawienie GPRS/EDGE na sztywno. Jestem w Plusie bardzo często w miejscach, gdzie jest maksymalny zasięg GSM a bardzo słaby UMTS. Nie przełącza na EDGE, tylko ciągnie słabiej po HSDPA 500-600 kbps.
Ja w iPlusie muszę łączyć się na sztywno inaczej tragedia :roll: Też uważam, że problem tkwi raczej w konfiguracji.

Obrazek

#278572  autor: abramek92
 20 lip 2008, 22:43
a czy to nie jest służbowy BE?

#278577  autor: wtd
 20 lip 2008, 23:17
Bardziej ustawienie GPRS/EDGE na sztywno. Jestem w Plusie bardzo często w miejscach, gdzie jest maksymalny zasięg GSM a bardzo słaby UMTS. Nie przełącza na EDGE, tylko ciągnie słabiej po HSDPA 500-600 kbps.
Kiedyś miałem blueconnecta i u mnie w mieszkaniu na domyslnych ustawieniach chodził tylko po GPRS, dopiero jak się wybrało UMTS na sztywno to działało, więc może to jednak jest przyczyna.

#278804  autor: eski
 22 lip 2008, 14:02
ja mam bc, tak dorywczo tylko raz dzialal mi z szybkoscia 160 a tak to normalnie 236 niemalze wszedzie, takze nie narzekam, co prawda tak jak juz pisalem uzywam go bardzo rzadziutko:):) ale trzymam bo naprawde nie raz uratowal zycie hehe:) ale teraz wyszedl ten pre wiec chyba z czasem sie przejde:)