• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #276944  autor: elfrid
 13 lip 2008, 21:12
Witam forumowiczów. Mam pytanie aporpo ofertę internetową Ery. Czy podobnie jak w Orange i Plusie jest mozliwość aktywowania usługi internetowej blueconect na jednej karcie sim i łączyć laptopa z netem za pomocą komórki, a nie dodatkowego modemu, który wymaga podpisania kolejnego cyrografu?
Ostatnio zmieniony 13 lip 2008, 21:58 przez elfrid, łącznie zmieniany 1 raz.

#276947  autor: vinc
 13 lip 2008, 21:20
Oczywiście, że jest w taryfie Nowa Era. Dokupujesz pakiet BlueConnect 500MB (50zł). Jest to pakiet więc na czas nieokreślony :wink: Jeśli chodzi o taryfę Nowa Era Komfort to jest pakiet 50MB kosztuje 30zł (drogo :roll: ). Jęśli masz akurat tę taryfę, to zawsze możesz zmienić :wink: na nową i wykupić pakiet 500MB.

Obrazek
 #276953  autor: elfrid
 13 lip 2008, 21:56
no to era to porazka. myslalem, ze tez mozna aktywowa blueconnect w takich wariantach jak z modemem, tylko bez niego. w plusie po prostu aktywuje iPlus za 59zł na tej samej karcie sim i mam limit za 59zł 1GB, pozniej ewentualnie dokupuje kolejne pakiety. pytam bo niedługo kończy mi się umowa, a plus niektórymi zagrywkami mnie wkurzył, także zastanawiam się nad zmianą sieci. ale musze mieć mobilny net, ale bez dodatkowego cyrografu na modem. wiem, że w orange jest orange free za 60zł 1GB lub 120zł 5GB, też dla karty sim. play odpada, bo nie ma netu we wroclawiu. w takim razie era tez odpada to 500MB to smiesznie malo ja jak sie korzysta z ntu na kompie a nie telefonie.
 #277093  autor: Marens
 14 lip 2008, 17:20
elfrid pisze:no to era to porazka. . play odpada, bo nie ma netu we wroclawiu.
Era we Wrocławiu ma dziury w zasięgu. Mieszkam prawie w centrum, w jednym pokoju mam UMTS a w innym EGDE :D
Musiałbyś zobaczyć, czy Play ma zasięg NoteB w miejscu w którym mieszkasz. (przez reczne przeszukanie sieci w telefonie z 3G) Jak tak to wystarczy kupić w Playshop.

#277352  autor: andiw
 15 lip 2008, 11:40
kolega chce miec mobilny net, nawet jesli w miejscu zamieszkania złapie zasięg Play, to co z tego, skoro po przejechaniu kilkuset metrów, nie mówiąc nawet o opuszczeniu terenu miasta straci zasięg? Nawet jeśli masz pecha i mieszkasz na terenie "dziury" Ery, to i tak przznaj,że era ma o wiele lepszy, ogólnopolski zasięg, a play ok. 10 % kraju max...

#277489  autor: yagi
 15 lip 2008, 20:58
Niestety jest tylko taki pakiet.

elfrid, ile danych chcesz mniej wiecej miesiecznie przesylac?

To ma byc jedyny dostep do neta czy dodatkowy?

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#277968  autor: elfrid
 17 lip 2008, 19:58
yagi, to nie jest moj jedyny dostep do netu, do sciagania filmow czy muzyki mam stacjonrany. ten ma sluzyc do intensywnego przegladani stron, poczty, czasami jakis krotki filmik z youtube.
telefon mam nokie e51, wiec obsluguje HSDPA, w teori do 3,6 Mb/s. W praktyce w Plusie w zasiegu HSDPA w porywach dochodzi do ponad 700 Kb/s. W Orange osiagnelo nawet 1,14Mb/s wiec ogolnie jest przyzwoicie.
A zastanawiam sie nad Era bo w Plusie mi sie konczy umowa. Chyba przedluze, mimo ze byle jak traktuja klientow, bo W Orange sa kosmiczne ceny telefonow, a skoro i tak podpisuje cyrograf na dwa lata, to nie chce zeby sluchawka byla 2 lub 3 razy drozsza niz u konkurencji. Porównanie pierwsze z brzegu przy abo za 55zł Nokia N73 w Plusie (pieciolinia) 199zł, w Erze 399zl a we wspanialym Orange 748,99 zł. Kolejny przyklad glupi SE W880i w Plusie 99zł w Erze 49zł a w Orange 469 zł.
Moglbym przeplacic za telefon, gdyby pozniej uslugi byly tansze, ale Orange cenowo nie wyroznia sie na tle konukrencji, za to uslugi obnizajace koszty nie dziala w swieta. W Orange chyba ani jedena sluchawka nie jest tansza od drugiego najdrozszego operatora;-) Poza tym te roznice na prawde sa spore.
Takze to mnie do Orżnąć zniecheca mimo, ze internet maja na wysokim poziomie. Z Era jeszcze nigdy nie miałem nic wspolnego, wiec rozwazam ta siec. Ale pakiet 500MB to za malo, i to w cenie 50zł. W Orange i Plusie 1GB jest za 60zł. Poza tym do iPlusa mozna dodatkowe pakiety wykupywac a w Orange sa dwie opcje Orange Free. Ja wykorzystuje miesiecznie 1,5GB do 3GB.
Natomiast z tego co widze na stronie Ery to sa jedynie pakiety MB, i nie ma nic o uzywaniu telefonu jako modemu. Oni chyba chca wcisnac klientom dodatkowom umowe z modemem na mobilny net. Natomiast jak sie ma dobra sluchawke, to ten net w laptopie chodzi przyzwoicie, mimo ze mieszkam na obrzezach wroclawia. Tak wiec chyba jestem skazany na Plusa. Chyba ze macie jakis pomysl;-)

#278186  autor: yagi
 18 lip 2008, 22:41
Przy takiej ilosci danych to Era sie rzeczywiscie nie oplaca.

Co innego jakby mozna bylo BC na takich warunkach jak jest osobno podpiac do abo (tak jak w Plusie jesli dobrze sie orientuje).

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#278714  autor: malina12
 21 lip 2008, 20:23
z takiej konfiguracji (net i normalny abo na jednej karcie) oferta ery to dno