• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #274026  autor: Macio117
 28 cze 2008, 10:05
Witam,

Jestem nowym użytkownikiem Nokii N73.
Mam ją na gwarancji, na dwa lata...
Chciałbym wgrać najnowszy soft.

Jak sprawdzić wersję softu?
Jakie zmiany wprowadza aktualizacja softu?
Co mam zrobić, aby nie stracić gwarancji?
Można prosić, o najnowszy PL soft na wszelki wypadek?
Czy idzie zablokować prezentację numeru w ustawieniach?
Ostatnio zmieniony 28 cze 2008, 10:46 przez Macio117, łącznie zmieniany 1 raz.

#274036  autor: MarCjaho
 28 cze 2008, 10:34
Macio117 pisze:Jak sprawdzić wersję aktualnie posiadanego OS?
Chyba wersję softu, *#06#
Macio117 pisze:Jakie zmiany wprowadza aktualizacja softu?
M.in. takie jak poprawienie kompatybilności telefonu z niektórymi aplikacjami, poprawa jakości zdjęć, zwiększenie szybkości telefonu itp...
Macio117 pisze:Co mam zrobić, aby nie stracić gwarancji?
Aktualizować przez Nokia Software Updater.
Można prosić, o najnowszy PL soft na wszelki wypadek?
http://www.nokia.pl/A4835059
Czy idzie zablokować prezentację numeru w ustawieniach?
Idzie.

#274041  autor: Klusek
 28 cze 2008, 10:44
Macio117 pisze:Jak sprawdzić wersję aktualnie posiadanego OS?
*#0000#

Obrazek
Obrazek

#274042  autor: Macio117
 28 cze 2008, 10:49
MarCjaho pisze:Idzie.
Gdzie znajduje się taka opcja w telefonie?

A także, czy można odblokować wersję ME dla zwykłej N73?
Czy stracę wtedy gwarancję? Jak tak, to gdyby powrócił do zwykłego softu, to gwara była by nadal aktualna?

Nokia Software Update nie wspiera WinVista, co mam w tym przypadku zrobić?

Ps.
Telefonu w zasadzie jeszcze nie mam, ale wkrótce powinienem otrzymać.
Kupuję stąd i mam pytanie, co to za model w kolorze białym?
Są tylko takie, o to możliwości:
# Srebrno-fioletowy
# Srebrno-czarny
# Srebrno-czerwony

Więc, chodzi, o tą druga opcję, o wersję Srebrno-czarną?

Edit:
Dodałem link do aukcji...
Ostatnio zmieniony 28 cze 2008, 12:36 przez Macio117, łącznie zmieniany 1 raz.

#274054  autor: Klusek
 28 cze 2008, 12:05
Gdzie znajduje się taka opcja w telefonie?
W ustawieniach sieci, jak będziesz miał już telefon to na pewno znajdziesz tą opcję.
Macio117 pisze:A także, czy można odblokować wersję ME dla zwykłej N73?
Tak, zainteresuj się zmianą Product Code. Na forum jest o tym specjalny temat.
Macio117 pisze:Nokia Software Update nie wspiera WinVista, co mam w tym przypadku zrobić?
Jeżeli nie wspiera, trzeba będzie poczekać aż zacznie, albo updatować telefon pod Windows XP.
Macio117 pisze:Ps.
Telefonu w zasadzie jeszcze nie mam, ale wkrótce powinienem otrzymać.
Kupuję stąd i mam pytanie, co to za model w kolorze białym?
Są tylko takie, o to możliwości:
# Srebrno-fioletowy
# Srebrno-czarny
# Srebrno-czerwony

Więc, chodzi, o tą druga opcję, o wersję Srebrno-czarną?
Bardziej pasowałoby mi to do wersji czerwono-srebrnej lub fioletowo-srebrnej
http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=979#

Obrazek
Obrazek

#274062  autor: Macio117
 28 cze 2008, 12:40
Klusek pisze:Bardziej pasowałoby mi to do wersji czerwono-srebrnej lub fioletowo-srebrnej
http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=979#
Wstawiłem link do aukcji i tam jest srebno-czarny telefon :?
Klusek pisze: Jeżeli nie wspiera, trzeba będzie poczekać aż zacznie, albo updatować telefon pod Windows XP.
Czy uruchomić ten program w trybie zgodności z WinXp z Sp3, bo program się wtedy uruchamia, ale czy dobrze zaktualizuje N73?
Tak, zainteresuj się zmianą Product Code. Na forum jest o tym specjalny temat.
A idzie zrobić backup softu i ustawień(w tym kod produktu)?
Jak zwykłą przerobię na ME, potem będę chciał powrócić do zwykłego softa, to już nie będę miał ten sam kod produktu?

Przejście z ENG, na PL wiąże się z utratą gwarancji?

Oczywiście, aktualizacja za pomocą Nokia Software Update zachowuje kod produktu?

#274070  autor: Klusek
 28 cze 2008, 12:53
Macio117 pisze:Wstawiłem link do aukcji i tam jest srebno-czarny telefon :?
Może po prostu pisał na szybko i chodziło mu o przód telefonu. A poza tym to nie jest srebrno czarna wersja tylko Polar Silver/Deep Plum
Macio117 pisze:Czy uruchomić ten program w trybie zgodności z WinXp z Sp3, bo program się wtedy uruchamia, ale czy dobrze zaktualizuje N73?
Nie mam Visty, w ogóle nie mam Windowsa, ale nie próbowałbym takich sztuczek przy uaktualnianiu telefonu. Gry czy jakieś inne programy możesz sobie tak uruchamiać, ale update telefonu to już troszkę inna para kaloszy i lepiej nie ryzykować jego zabicia.
Macio117 pisze:A idzie zrobić backup softu i ustawień(w tym kod produktu)?
Jak zwykłą przerobię na ME, potem będę chciał powrócić do zwykłego softa, to już nie będę miał ten sam kod produktu?
Możesz zrobić backup zawartości pamięci telefonu i karty oraz wszystkich ustawień. Backupu PC nie zrobisz, bo jest to po prostu numer, który identyfikuje model telefonu jak i jego wersję (w tym języki).
Aby zmienić wersję zwykłą na ME musisz zmienić Product Code na taki jaki ma wersja ME, aby później wrócić do wersji zwykłej musisz zmienić PC na ten ze zwykłej wersji.
Macio117 pisze:Przejście z ENG, na PL wiąże się z utratą gwarancji?
Tak ponieważ wiąże się to ze zmianą PC a każda zmiana PC prowadzi do utraty gwarancji.
Macio117 pisze:Oczywiście, aktualizacja za pomocą Nokia Software Update zachowuje kod produktu?
Jeżeli Ty sam nie zmienisz PC to NSU nic z nim nie zrobi.

Obrazek
Obrazek

#274077  autor: Macio117
 28 cze 2008, 13:14
Klusek pisze:Może po prostu pisał na szybko i chodziło mu o przód telefonu. A poza tym to nie jest srebrno czarna wersja tylko Polar Silver/Deep Plum
W każdym razie, jest to taki sam telefon co na obrazku na tej aukcji?
Klusek pisze:Nie mam Visty, w ogóle nie mam Windowsa, ale nie próbowałbym takich sztuczek przy uaktualnianiu telefonu. Gry czy jakieś inne programy możesz sobie tak uruchamiać, ale update telefonu to już troszkę inna para kaloszy i lepiej nie ryzykować jego zabicia.
Więc pójdę do znajomego z XP i zrobię update.
Klusek pisze:Aby zmienić wersję zwykłą na ME musisz zmienić Product Code na taki jaki ma wersja ME, aby później wrócić do wersji zwykłej musisz zmienić PC na ten ze zwykłej wersji.
Są tylko dwa rodzaje Product Code?
1-Zwykły soft
2-Music edition
Czyli nie generuje się za każdym razem, gdy zmieniam oprogramowanie Product Code?
I oczywiście osobne Product Code dla PL i ENG.

Więc załóżmy, mamy N73 z ENG i z zwykłym softem.
Ja zaś zmienię oprogramowanie na PL i soft ME.

I gdyby coś się stało z fonem, to zmieniam z powrotem na wersję ENG i z zwykłym softem. Wtedy zostanie mi ten sam Product Code?

#274088  autor: Klusek
 28 cze 2008, 13:49
Macio117 pisze: W każdym razie, jest to taki sam telefon co na obrazku na tej aukcji?
Tak
Macio117 pisze:Więc pójdę do znajomego z XP i zrobię update.
Dobry pomysł
Macio117 pisze:Są tylko dwa rodzaje Product Code?
1-Zwykły soft
2-Music edition
Nie, PC jest multum, w zależności od kraju pochodzenia, operatora wersji a nawet koloru obudowy. Tutaj masz spis chyba wszystkich PC.
Czyli nie generuje się za każdym razem, gdy zmieniam oprogramowanie Product Code?
Nie
Więc załóżmy, mamy N73 z ENG i zwykłym softem.
Ja zaś zmienię oprogramowanie na PL i soft ME.

I gdyby coś się stało z fonem, to zmieniam z powrotem na wersję ENG i z zwykłym softem. Wtedy zostanie mi ten sam Product Code?
To Ty zmieniasz PC i w zależności jaki masz PC taki masz soft w telefonie. Dla przykładu masz PC "A" i soft zwykły z językiem angielskim, chcesz mieć wersję ME więc zmieniasz PC na "B" i wgrywasz nowy soft. Teraz żeby wrócić do wersji zwykłej musisz zmienić PC na "A", bo inaczej nie wgrasz innego softu.

Obrazek
Obrazek

#274110  autor: Macio117
 28 cze 2008, 15:19
Klusek pisze:Tak
Czyli w przybliżeniu, ten aparat będzie tak wyglądał:
Obrazek
Obrazek
Się trochę uspokoiłem, bo fon nie jest wcale taki brzydki :)

A mogę uszkodzić telefon, gdyby źle zaktualizował program Nokia Software Updater mojego N73?

Jakie funkcje dodatkowe wprowadza wersja ME?

#274111  autor: Klusek
 28 cze 2008, 15:22
Macio117 pisze:A mogę uszkodzić telefon, gdyby źle zaktualizował program Nokia Software Updater mojego N73?
Są na to bardzo małe szanse, ale zagwarantować Ci, że nic się nie stanie Ci nie zagwarantuje. Jeżeli telefon padnie podczas updatu softu przez NSU to gwarancja to obejmuje (oczywiście o ile wcześniej nie zmieniłeś PC).

Obrazek
Obrazek

#274175  autor: Macio117
 28 cze 2008, 21:24
Pozwolę sobie powtórzyć pytanie, jakie funkcje dodatkowe wprowadza wersja ME?

Mogę mieć w N73 nawigację GPS?
Jak tak, to jaka nawigację mam wybrać?

Chodzi głównie, o mapę dla PL i może jeszcze dla Turcji.

#274571  autor: piotrz
 01 lip 2008, 18:26
ME ma inny odtwarzacz muzyczny i przycisk skrótów ustawiony na stałe na odtwarzacz muzyki. no i inny temat. :P a poza tym różne drobne zmiany których większość z nas nie zauważy.

#274807  autor: Macio117
 03 lip 2008, 14:18
A jak to jest z tą gwarancją, bo kumpel sobie kupił Nokię 6233 z neta przez allegro.
Niby jest na 24miesiące gwara, ale karty gwarancyjnej nie ma.

Jest tylko niemiecka faktura i paragon, więc fon był kupiony z Niemiec...

Menu jest PL, a zapewne było GER, czy nadal ważna jest gwarancja?

#274830  autor: vinc
 03 lip 2008, 17:25
jak bez karty gwarancyjnej potwierdzisz, że rachunek jest wystawiony akurat na ten telefon. Chyba, że na fakturze/rachunku jest IMEI telefonu, w co wątpię. Myślę, że serwis nie przyjmie telefonu do ewentualnej naprawy w ramach gwarancji na takiej podstawie. Najlepiej skontaktować się ze sprzedawcą by dosłał kartę gwarancyjną (jak istnieje taka możliwość).

Obrazek

#274844  autor: Macio117
 03 lip 2008, 18:47
Sprzedawca mówi, że wystarczy faktura/rachunek i żadnych problemów nie będzie przy naprawie...

#274921  autor: vinc
 04 lip 2008, 09:17
tak jak pisałem jeśli na fakturze jest IMEI telefonu to nie powinno być problemu z serwisem.

Obrazek

#275927  autor: Macio117
 09 lip 2008, 13:56
Dopiero dziś dostałem N73 :)

Mam pytanie, czy mogę aktualizować soft i mieć ładować go naraz?

#275953  autor: Klusek
 09 lip 2008, 16:33
Nie, najpierw naładuj telefon do pełna a dopiero potem rozpocznij aktualizację softu.

Obrazek
Obrazek

#275963  autor: JVoo
 09 lip 2008, 17:24
Klusek pisze:najpierw naładuj telefon do pełna
w zasadzie to nie ma takiej potrzeby. Ważne żeby mieć pewność, że podczas flashowania telefon się nie rozładuje. Nie ma tu takiego efektu jak w PPC gdzie trzeba było ładować do pełna, bo potem wskaźnik baterii mógł fałszować.

Bez Przycisków
[center]Obrazek[/center]