• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #273905  autor: saleen
 27 cze 2008, 16:14
Witam

Kupiłem używaną Nokię N70 i zauważyłem że nie działa w niej podświetlenie klawiatury. Niestety nie wiem jaki jest tego powód. Myślicie że to prędzej awaria czujnika światła, czy też awaria diod podświetlających? A może coś z softem? Dodam że wszystkie klawisze działają mi bez problemu, nie ma tylko podświetlenia. Wydaje mi się więc ze to wina czujnika światła. Jednak czy uwalony czujnik da się w ogóle wymienić? A może jednak to możliwe aby padły diody na płytce klawiatury? A może po prostu podświetlenie jest wyłączone? (Choć nie znalazłem takiej opcji w menu) Da się je jakoś włączyć np. na stałe?

Proszę o pomoc! Pozdrawiam.

#273908  autor: Cinkonskin
 27 cze 2008, 16:26
Być może taśma jest uszkodzona .

A probowałeś zakryć ten czujnik swiatła?

#273940  autor: saleen
 27 cze 2008, 20:02
NokiaOrange pisze:A probowałeś zakryć ten czujnik swiatła?
Tak, i tak za cholerę nie chce podświetlić tej klawiatury. Próbowałem też o 3 w nocy w mega ciemnej łazience - klawiatura nadal czarna :(

Możliwe to żeby wszystkie klawisze działały, a diody nie? Jak rozumiem wymiana płytki klawiatury pomoże na bank?

#273950  autor: Cinkonskin
 27 cze 2008, 20:35
Niech jeszcze ktos sie wypowie , ja tylko pomysl podsunalem, przypuszczenie wedlug mnie.

#274047  autor: magic1001
 28 cze 2008, 11:50
Sprawdź jak zachowuje się podświetlenie wyświetlacza w zależności od jasności otoczenia. Im jaśniej tym mocniej powinno palić się podświetlenie i odwrotnie.

#274050  autor: Klusek
 28 cze 2008, 11:58
Jeżeli klawiatura nie świeci się nawet w całkowitych ciemnościach to niestety wskazuje to na jakieś uszkodzenie. Fizycznie jest możliwość aby klawiatura się nie świeciła a wyświetlacz tak, bo dzieje się tak np. w jasnym i słonecznym otoczeniu, ale kiedy klawiatura nie świeci się nawet w całkowitych ciemnościach to coś musi być nie tak.
Jedynym wyjściem jest chyba oddanie telefonu o jakiegoś serwisu. Ewentualnie możesz wgrać jeszcze nowy soft, szczerze wątpię żeby to pomogło, ale na pewno nie zaszkodzi a spróbować można.

Obrazek
Obrazek

#274053  autor: magic1001
 28 cze 2008, 12:03
Klusek pisze:Ewentualnie możesz wgrać jeszcze nowy soft, szczerze wątpię żeby to pomogło, ale na pewno nie zaszkodzi a spróbować można.
Zgadza się, albo jeszcze przed tym sformatować telefon.

#274074  autor: saleen
 28 cze 2008, 13:09
magic1001 pisze:Sprawdź jak zachowuje się podświetlenie wyświetlacza w zależności od jasności otoczenia. Im jaśniej tym mocniej powinno palić się podświetlenie i odwrotnie.
Podświetlenie LCD jest u mnie równie mocne niezależnie od tego jak jest jasno. W pełnym słońcu jak i w nocy jest takie same podświetlenie.

Można w jakiś sposób sprawdzić czy diody są sprawne, z pominieciem czujnika światła? Tzn. jakoś wymusić ich zapalenie?
A może idzie jakoś sprawdzić sam czujnik światła? W niektórych Motorolach i SE jest menu serwisowe pozwalające sprawdzić dane części telefonu, może jest coś takiego w N70, albo jakiś taki program na Symbiana?

#274076  autor: Cinkonskin
 28 cze 2008, 13:13
Podczas włączania telefonu diody powinny świecić.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2008, 13:16 przez Cinkonskin, łącznie zmieniany 1 raz.

#274078  autor: magic1001
 28 cze 2008, 13:16
Niema czegoś takiego na symbiana niestety.

#274079  autor: Cinkonskin
 28 cze 2008, 13:18
Może jednak masz ten czujnik skopany , może zalany był telefon?

Ja jak zakrywam czujnik to klawiatura się swieci pełnym światłem , gdy odkrywam , to gaśnie całkowicie , LCD caly czas tak samo się świeci.
W N70

#274084  autor: saleen
 28 cze 2008, 13:34
NokiaOrange pisze:Podczas włączania telefonu diody powinny świecić.
Nic, ciemno....
NokiaOrange pisze:Może jednak masz ten czujnik skopany , może zalany był telefon?
Może, ta N70 to strucel, kupiłem ją za 130zł... choć generalnie wszystko inne działa bez zarzutu. Myślicie że za 20zł to zrobią w serwisie?

BTW - 130zł to tanio jak za N70 z pudełkiem i zgodnym IMEI? Bo może mi się tak tylko wydaje, a faktycznie to raptem przeciętna cena? :roll:

[ Dodano: 2008-07-17, 19:52 ]
A więc tak, już wiem co było powodem braku tego podświetlenia. Otóż czujnik światła był sprawny, diody też. Na płytce klawiatury jest za to taki malutki przekaźnik przez który przechodzi prąd który idzie do diod. No i w moim fonie ktoś próbował odkręcić śrubkę i najwidoczniej smyknął mu się torx... i zmiażdzył ten przekaźnik. I to było powodem tego że prąd nie dochodził do diod. Płytka klawiatury do wymiany, 10zł ;)