• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #273898  autor: Irek
 27 cze 2008, 15:08
Dziś przypadkiem na onet.pl znalazłem ciekawy artykuł: Prokurator ujawni numer tajnego telefonu do PiS.

Niby nic porażającego, ale zastanawia mnie jedno zdanie:
Komórka była trudna do podsłuchania...
Kobieta podobno dostała telefon od kogoś zbliżonego do służb specjalnych i niby był on trudny do podsłuchania. Zastanawiam się co mam rozumieć pod tym pojęciem? Jakieś systemy zabezpieczające, jakieś szyfrowanie rozmów.
Swego czasu czytałem gdzieś, że był rząd miał zakupić specjalne telefony, których nie można by podsłuchać. Macie na ten temat jakieś szersze info?

#274339  autor: Orfi
 29 cze 2008, 23:14
To jest akurat proste,kobitka miala telefon z tzw.modułem zabezpieczeń więc mogła sobie gadać do woli. Dla nas szaraczków taka opcja jest niedostępna.

[ Dodano: 2008-06-29, 23:20 ]
Kwestia SIM-a z innym algorytmem,niekoniecznie całego telefonu,dostępnym dla wybranych u operatora.