• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #272360  autor: Lover
 19 cze 2008, 10:00
Witam, kończy mi się właśnie umowa abonamentowa w PLUSIE. Z racji tego, że byłem w tej sieci od ponad 10 lat i mam na siebie wzięte 3 telefony sądziłem że przygotują dla mnie coś korzystnego. Niestety, myliłem się. Przy moim abonamencie (ok. 200 zł) pani z BOKu powiedziała mi że nie maja dla mnie nic przygotowanego (a umowa kończy sie za tydzień).
W związku z tym rozważam przejście do innej sieci. Rozważam przeniesienie numeru (własnie jak to wyglada w przypadku przenosin z plusa do orange?) lub calkowicie nowy numer. Co mnie interesuje:
- abonament około 200 - 250 zł
- duża liczba minut (przede wszystkim Plus i Orange)
- dobry, nowoczesny telefon (TyTN II, N95, P1i, Ku990 itp)

Rozważam oferty z Orange (orange platinum za 210zł) i Playa (którego ofert praktycznie nie znam).

a! w orange też mam na siebie wzięte dwie umowy - Mix 75

Może jako fachowi znawcy coś doradzicie?

Z góry dziękuje za odpowiedź,
Pozdrawiam

#272366  autor: dechomenon
 19 cze 2008, 10:39
Lover, w którym salonie byłeś ? bo przy tych rachunkach spokojnie dostaniesz zniżkę, po prostu trzeba o nią się spytać. oni sami nie robią ofert specjalnych, dlatego, że jeśli klient sie nie dopyta to jadą po standardzie, takie są procedury. Jak zaczniesz drążyć temat, na pewno coś wynegocjujesz.

#272371  autor: Lover
 19 cze 2008, 11:23
O widze ze krajan się wypowiedział :)

A więc nie byłem w żadnym salonie. Dzwoniłem do plusa z 10 razy. Pytałem o ofertę dla mnie - nic nie wiedzieli. Pytałem o telefony z ich oferty - nic nie mieli na stanie. Ba jak wprowadzali taryfę "ważne telefony" czy coś takiego pytałem o Prade (która mieli długo w innej ofercie) i N95 8 GB - nie mieli (chociaż taryfa była 1 dzień na rynku). Dzwoniłem tez wczoraj - Pani konsultantka przez 15 minut zlewała mnie przy telefonie i stwierdziła, że nie maja dla mnie przygotowanej oferty.. powiedziała ze oddzwoni kierownik.. o dziwo oddzwonił i powiedział że nie mają dostępnych telefonów (od 2 miesięcy?) i nic nie mogą zdziałać. Widać jak zależy im na stałych klientach.

#272375  autor: dechomenon
 19 cze 2008, 12:02
no to rzeczywiście dziwna sytuacja...odszukaj użytkowniczki z naszego forum birichnina ona pracuje w dziale lojalnościowym, może ci pomoże, kiedyś pomagała użytkownikowi w załatwieniu zniżki..odezwij się do niej.
 #272382  autor: Tajemniczy28
 19 cze 2008, 12:36
[quote="Lover"]Witam, kończy mi się właśnie umowa abonamentowa w PLUSIE. Z racji tego, że byłem w tej sieci od ponad 10 lat i mam na siebie wzięte 3 telefony sądziłem że przygotują dla mnie coś korzystnego. Niestety, myliłem się. Przy moim abonamencie (ok. 200 zł) pani z BOKu powiedziała mi że nie maja dla mnie nic przygotowanego (a umowa kończy sie za tydzień).
W związku z tym rozważam przejście do innej sieci. Rozważam przeniesienie numeru (własnie jak to wyglada w przypadku przenosin z plusa do orange?) lub calkowicie nowy numer. Co mnie interesuje:
- abonament około 200 - 250 zł
- duża liczba minut (przede wszystkim Plus i Orange)
- dobry, nowoczesny telefon (TyTN II, N95, P1i, Ku990 itp)

Rozważam oferty z Orange (orange platinum za 210zł) i Playa (którego ofert praktycznie nie znam).

Po 1 załatwianie tych spraw zBOK-iem jest wg.mnie dziwne.przykład: neidawno dzwoniłem pytałem czy można przejsc z mixplusa na abo.Pani powiedziała że nie ze wpierw na simplusa apotem na abo. Poszedłem do salonu. I co?śmiech.można to zrobić od ręki, nie trzeba na żadnego simplusa. Dlatego idź do salonu,ubierz sie elegancko(marynarkaitp - jatak zrobiłem to cały czas kołomnie latali i nawet facet sie dziwił "czego ten pan nie został ejszcze obsłużony"), rozmawiaj kulturalnie acz stanowczo, ja mam tel na abo i konczy mi sieumowa, Pan w salonie moją propozycje dorzucenia sie czegoś przystał bez wachania jak bede przełuzał). Po 2. Rezygnacja z + ma swoje dobre i złe strony. zauważ ze w orange i erze 1 minuta z abo wymienna jest na 3 sms a w + na 5. (tez i przywysokich abo). Co do moich porpozycji:
1. plus-taryfy ważne - 350 zł abo -ok 1000min do wszystskich sieci, podobnie w erze jest -taka taryfa,,abo ok.330 zł,ale tam chyba wieksze profity np. dodatkowe smsy,czy minuty w sieci wliczone (sprawdź na stronie) a w plusie masz chyba przy tym abo 350 jakies 1000min w plusie ale chyba tylko przez 12 mies. co do orange toorange premium 210 zł ale tylko 330 min do wszystkich .Dobrą oferte ma play ale nalezy pamietac ze tam w abo nie sa wliczone smsy i schodza poza. pozatym w orange mają byc nowe taryfy podobno na dniach wiec radze sie wstrzymać.
Jesli idzie o abo granica 200 zł to wg mnie era lub plus

#272403  autor: Lover
 19 cze 2008, 14:27
hmm chyba troszeczke zeszlismy z tematu tzn Wy źle zrozumieliście moją prośbę. Nie chodzi mi o to abyście radzili mi co zrobić (de facto zacząć sie prosić) ale o jakieś porównanie abonamentów w okolicach 200 -250 zł w siaciach Orange, plus, Play (telefon, minuty) :)

#272436  autor: thonka
 19 cze 2008, 16:00
orange premium platinum - 210zl, 330 minut do wszystkich, bezplatne ubezpieczenie telefonu, zloty numer lub numer na zyczenie, podwojne naliczanie punktow profit.
telefony: n95 - 250zl (w sklepie internetowym 99zl) TyTNII - 500zl (sklep internetowy 299zl), SE P1i - 1zl, ku 990 - 1zl.
zamawiajac ten abonament przez sklep internetowy daja za 240zl (210 przez 3 pierwsze miesiace) 999minut do orange lub 499 do innych sieci oraz 3 darmowe numery w sieci. do tego 50mb w telefonie na 12 miesiecy.

plus wazna - 250zl - 500min/2500sms, zloty numer gratis, podwojne naliczanie punktow 5plus.
telefony: nokia n95 8gb - 750zl, W910i - 1zl, lg prada - 99zl, 6500Slide - 49zl.

nowy play abonament nie doruwnuje tu zadnej ofercie niestety...
najwyzszy abonament u nich to 120zl a w tym 240 minut do wszystkich i 960 do play i nic po za tym. wszystkie inne uslugi doliczane sa dodatkowo do abonamentu.
telefony: SE P1i 550zl, samsung sgh-i780 - 400zl.

era miala jeszcze 2 miesiace temu bardzo ciekawa oferte prestiz 200.
wliczone bylo 400 minut do wszystkich, 50mb, 3 darmowe numery, darmowe rozmowy w sieci w weekendy, oraz 400 mms/2000 sms w sieci. dodatkowo status era premia gold czyli wymiana aparatu co rok, podwojne naliczanie punktow era premia, a takze zloty numer za 1zl.
w ofercie za 300zl dodatkowo do tego co bylo za 200zl, dodawali jeszcze 800minut w sieci.

niestety wraz z wejsciem nowych taryf pozbyli sie zestawow prestiz.

teraz za 200zl daja jedynie 500min/1500sms do wszystkich rowniez na stacjonarne do UE i 2000 minut z 5 numerami w sieci.
jest jeszcze era relaks. 330zl za 1000 minut do wszystkich, takze na stacjonarki w UE. rowniez status era premia gold.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#272463  autor: Vieslav
 19 cze 2008, 17:29
W Orange Premium Platinum masz 660 minut w sieci lub 330 minut poza sieć. Reszta tak jak napisał thonka. A te prestiże Ery (200 i 100) były świetne, szkoda, że wycofali.

#272468  autor: mariusz9a
 19 cze 2008, 17:46
thonka, dlaczego nie piszesz wszystkich profitów jakie dostaje się w Plusie przy ofercie "ważny telefon"? Twoje zestawienie w takim obliczu nie ma sensu i jest nierzetelne :] – faworyzuje Ere i Orange w oczach innych użytkowników którym nie chce się zasięgać źródła.

#272473  autor: thonka
 19 cze 2008, 18:12
mariusz9a pisze:thonka, dlaczego nie piszesz wszystkich profitów jakie dostaje się w Plusie przy ofercie "ważny telefon"?
tylko tyle udalo mi sie wyczytac na na ich stronie w ktorszym czasie 5-10min. nie moja wina, ze orange ma bardziej czytelna strone, bo oferte ery to ja znam prawie, ze na pamiec ;) zamiast uwazac, ze faworyzuje siec, warto by moze bylo dodac cos od siebie, co pominalem,bo nie zrobilem tego celowo by dezinforomowac ;) w ofercie plusa, akurat orientuje sie najmniej, bo po za simplusem w ostatnim czasie nie mialem do czynienia z ta siecia.

jezeli chodzi Tobie o bonusy takie, ze mozna w dowolnej chwili zadzwonic, zeby konsultant powiedzial ile mi zostalo minut i jak najlepiej je wykorzystac, czy jakie pakiety wziac dodatkowo to dla mnie zadna przysluga liczyc sam potrafie, moge to rowinie dobrze sam sprawdzic. tak samo umawianie sie z konsultantem w salonie. przy takim abonamencie łaski nikomu nie robia.

jedyne co jeszcze wyczytalem to 50% znizka na iplus w telefonie. zamiast ~60zl, tylko ~30zl (transfer 1gb i 20sms w abo)

poczta glosowa via mms to dla mnie zbedny bajer. rownie dobrze w takim razie mozna napisac, ze orange daje do premium poczte glosowa gold i multibox'a platinum z terminarzem, organizerem i powiadamianiem sms o zdarzeniach w nim zapisanych.
A te prestiże Ery (200 i 100) były świetne, szkoda, że wycofali.
bazowaly na starych juz 'nowych komfortach' i sila rzeczy musieli je wywalic do kosza by nie mieszac ofert.
sam mam prestiz 100 ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#272774  autor: przemekk
 21 cze 2008, 11:07
Lover pisze:hmm chyba troszeczke zeszlismy z tematu tzn Wy źle zrozumieliście moją prośbę. Nie chodzi mi o to abyście radzili mi co zrobić (de facto zacząć sie prosić) ale o jakieś porównanie abonamentów w okolicach 200 -250 zł w siaciach Orange, plus, Play (telefon, minuty) :)
Zapraszam Cię na Skrzydełko:
http://www.skrzydelko.pl/index.php?m=s&b=5&h=6&r=4

Może przyda Ci się również ten kalkulator:
http://www.skrzydelko.pl/index.php?v=200&m=c&a=1

Zwracam tylko uwagę, że ilość minut, która tam jest podawana dotyczy wszystkich sieci. W przypadku Orange wyliczając ilość minut w abonamencie, przyjmujemy, iż wszystkie połączenia są wykonywane do sieci Play. Jeżeli dzwoniłbyś do innych sieci, ilość minut byłaby większa.

No i uwzględniamy już nową ofertę Orange.

Skrzydelko.pl - zobacz ile naprawdę kosztuje telefon za złotówkę.

#272946  autor: Tidus
 22 cze 2008, 11:39
przemekk pisze:W przypadku Orange wyliczając ilość minut w abonamencie, przyjmujemy, iż wszystkie połączenia są wykonywane do sieci Play.
Bezsensowne założenie. Przesadą byłoby nawet przyjęcie, że jedna czwarta połączeń wykonywanych jest do Playa, gdyż ten nie ma nawet 5% rynku.

Z tego kalkulatora wynika np, że płacąc 200 zł 500 minut można dostać tylko w Erze, a to nieprawda bo kupując np. na orange.pl dostaje się również 500 minut na 24 miesiące (400 + 100 za zakup przez orange.pl) oraz dodatkowo PIĘĆ wybranych bonusów. Minuty te są do wszytskich oprócz Playa. Z kalkulatora wynika, że w orange nie dostaje się nawet 357 minut, co jest prawdziwe może przy niemądrym założeniu, że dzwonimy tylko do Play.

Co do opinii o stronie Plusa, to zgadzam się w zupełności... też nie potrafię tam niczego odnaleźć :P

#273045  autor: przemekk
 22 cze 2008, 20:57
Tidus pisze:
przemekk pisze:W przypadku Orange wyliczając ilość minut w abonamencie, przyjmujemy, iż wszystkie połączenia są wykonywane do sieci Play.
Bezsensowne założenie. Przesadą byłoby nawet przyjęcie, że jedna czwarta połączeń wykonywanych jest do Playa, gdyż ten nie ma nawet 5% rynku.
Ilość minut, którą podajemy dotyczy wyłącznie połączeń do wszystkich sieci. W przypadku, gdy operator oferuje zróżnicowane ceny połączeń do różnych operatorów, musimy przyjąć jakieś założenie. Moglibyśmy przyjąć korzystniejsze, ale wtedy ktoś mógłby zarzucić, że sprzyjamy Orange, bo ktoś np. często dzwoni do Play. Bardzo ciężko jest tutaj znaleźć złoty środek.

Zdajemy sobie sprawę, że ta informacja może na pierwszy rzut oka wprowadzać w błąd, ale w pewnym sensie wynika z polityki operatora (gdyby Orange miał takie same ceny jak do Play, problemu by nie było). Wszystko wyjaśniamy w opisie oferty.

Pracujemy też nad tym, aby w lepszy sposób przedstawiać ofertę operatorów i z pewnością to się zmieni.
Tidus pisze: Z tego kalkulatora wynika np, że płacąc 200 zł 500 minut można dostać tylko w Erze, a to nieprawda bo kupując np. na orange.pl dostaje się również 500 minut na 24 miesiące (400 + 100 za zakup przez orange.pl) oraz dodatkowo PIĘĆ wybranych bonusów. Minuty te są do wszytskich oprócz Playa. Z kalkulatora wynika, że w orange nie dostaje się nawet 357 minut, co jest prawdziwe może przy niemądrym założeniu, że dzwonimy tylko do Play.
Zwróć jednak uwagę, że my podajemy ilość minut, przez cały czas trwania umowy, a nie tylko przez 24 miesiące. W przypadku zawarcia umowy na 30 lub 36 miesięcy, bonus dotyczy tylko 24 miesięcy (i to w przypadku najdroższego abonamentu).

Skrzydelko.pl - zobacz ile naprawdę kosztuje telefon za złotówkę.