• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

Najlepszy pre-paid dla młodzieży

1. 36.6
4
9%
2. Heyah
15
34%
3. Orange POP
9
20%
4. Orange GO
3
7%
5. Mobilking
2
5%
6. Simplus
6
14%
7. Tak- Tak
5
11%
 #270981  autor: derdak
 12 cze 2008, 11:34
Witam. Oto nowa , rozszerzona wersja ankiety, zgodnie z uwagami uczestników dyskusji.

Wybieramy najlepszy pre-paid dla młodych ludzi (zakładając oczywiście, że nie są zbyt majętni i szukają oszczędności na wydatkach). Zachęcam do głosowania wraz z opiniami w postach.

#270999  autor: thonka
 12 cze 2008, 13:20
pop ;) tak jak pisalem z reszta poprzednio.
3 dobre pakiety: 3 po 3, 600 sms, pop gadane czyli 30 minut w sieci ;) kazdy za 6zl. patrzac na to, ze bardzo wiele mlodych osob jest w orange, pop daje bardzo duze mozliwosci oszczednosci.
pakiety internetowe nie sa moze porazajaco ciekawe, ale 5mb za 5zl i 20mb za 10zl jeszcze nie jest tragicznie (vide mobilking, tak-tak, play na karte)
10% wiecej tez mily dodatek, choc osobiscie nie chcialoby mi sie doladowywac regularnie co 25 dni.
jedyny minus jaki widze to przepadanie srodkow na koncie i stosunkowo droga minuta po za pakiet choc i tu sa 'lepsi' ;)

zeby nie bylo :P mam abonament w orange, a popa uzywalem ostatni raz 3 lata temu :P

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#271047  autor: kowcio
 12 cze 2008, 16:01
thonka ma rację. Najlepszy POP.
thonka pisze:przepadanie srodkow na koncie
Jak Ci środki przepadną to masz 5 dni na doładowanie aby odzyskać środki ale tylko i wyłącznie z głównego konta (jakiś czas temu jeszcze to było). Promocyjne jak przepadną to koniec ;-)
thonka pisze:tosunkowo droga minuta po za pakiet
Poza sieć Orangę dzwonię tylko i wyłącznie ze starej Play Karty ;-)
Nie jest tak źle. POP jest super- pod warunkiem, że znajomi mają telefony w Orange.

#271079  autor: mariusz9a
 12 cze 2008, 17:36
kowcio pisze:POP jest super- pod warunkiem, że znajomi mają telefony w Orange
Niestety tak można powiedzieć o każdym pre-paidzie. Zarówno Simplus jak i Tak-Tak są bardzo tanie i bardzo opłacalne pod warunkiem że korzysta się z nich wewnątrz sieci. Nawet chyba te pre-paidy są na lepszych warunkach niż Orange Pop (jakby oceniać warunki a nie to kto ile dzwoni do jakiej sieci, bo wiadomo że jak się ma znajomych w Orange to nie weźmie się pre-paida w np Simplusie nawet jeśli by tam były w ogóle za darmo połączenie wewnątrz sieci, no bo i po co jak dzwoni się i tak do tego Orange). Takie moje zdanie.
Także cały temat jest chyba w ogóle bez najmniejszego sensu.

#271106  autor: biotyt
 12 cze 2008, 19:42
mariusz9a, moim zdaniem temat ma sens. Młodzi wykorzystują telefon do kontaktu głównie ze znajomymi i rodzicami. Dla nich nie jest problemem wyrzucić starą kartę SIM i kupić starter innej sieci z nowym numerem telefonu. Nie prowadzą biznesu. Stały numer nie jest im potrzebny, liczy się tani kontakt. Wiem to z własnego doświadczenia bo jeszcze ze 4 lat temu tak robiłem gdy zaczęła się rewolucja cenowa wywołana przez Heyah. Paczka znajomych raczej chętnie zmieni operatora jeśli oferta jest wyraźnie lepsza, nie przywiązują się do numeru telefonu bo zawsze można podać nowy.

[ Dodano: 2008-06-12, 19:45 ]
Głosuje nadal na Heyah. Ma bardzo dobrą ofertę dla młodych, tanie minuty w sieci, tanie SMS-y, miesięczne doładowanie tylko 20 zł (a nie 30 zł jak w 36,6). Mnóstwo opcji do wyboru dających na prawdę spore oszczędności.
Ew. może być MobilKing, choć nie ten target to jednak dla mało korzystających 10zł/3 miesiące może być na prawdę ofertą "bez musu" doładowań.

biotyt

#271232  autor: korzeń
 13 cze 2008, 15:03
ciezko powiedziec ktory najlepszy, szczegolnie teraz jak jest tyle ofert na rynku.
jesli chodzi o doladowania a co za tym idzie najmniejsze koszty utrzymania numeru to bez watpienia numerem jeden jest mobilking. Do tego prosta taryfa bez kombinowania z pakietami i wyczekiwaniem na promocje.
zastanawia mnie 36.6 ale minuta w standardzie droga - 60gr. niby sa pakiety na sms wiec jak ktos duzo pisze to jest to jakies wyjscie.

#271234  autor: mariusz9a
 13 cze 2008, 15:11
biotyt pisze:mariusz9a, moim zdaniem temat ma sens.
Każdy zagłosuje na ofertę jaką ma i będzie wychwalał ze najlepsza. I zapewne ma racje bo dla niego najlepsza skoro z niej korzysta. Tylko taki jest sens takich ankiet :P
biotyt pisze:Paczka znajomych raczej chętnie zmieni operatora jeśli oferta jest wyraźnie lepsza
W moim przypadku nie bardzo tak było. Bo oprócz kontaktów wewnątrz "paczki" każdy ma przecież innych znajomych. Nie zawsze każdy chętnie zmieni sieć. Dlatego czasami trzeba się dostosować (i korzystać z mniej atrakcyjnej oferty ale tylko po to bo większość ją ma). Oferta musiałby być wielokrotnie lepsza aby tak się stało - np aż tak ekstremalnie lepsza jak napisałem wyżej. A kilka groszy na minucie czy smsie nie zmusi nikogo do zmiany oferty (a zwłaszcza takiej dużej grupy).

#271240  autor: derdak
 13 cze 2008, 15:38
Niekoniecznie. Przecież nie każdy ma pre-paid, ale może się wypowiedziec/zagłosowac. Do tego jednak pytam sie o konkretny krąg - młodych ludzi. Wierzę, również w obiektywizm, a nie bałwochwalcze wychwalanie swojego operatora.

#271832  autor: Forest
 16 cze 2008, 19:00
czemu nie ma Play na karte w ankiecie?

HTC U12+ Black + Goodram 64GB USH-I U3 95/90MB

#271839  autor: thonka
 16 cze 2008, 19:20
Forest pisze:czemu nie ma Play na karte w ankiecie?
pewnie dlatego, ze nie jest to zbyt promlodziezowa oferta.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#271857  autor: Forest
 16 cze 2008, 20:15
thonka pisze:pewnie dlatego, ze nie jest to zbyt promlodziezowa oferta.
A Mobilking jest? To nie jest sieć dla młodzieży tylko dla facetów :lol:

HTC U12+ Black + Goodram 64GB USH-I U3 95/90MB

#271860  autor: ollie
 16 cze 2008, 20:33
zaznaczyłam POPa.
pakieciki są na wypasie.
ogólnie spoko ;p.

#271915  autor: korzeń
 17 cze 2008, 00:29
Forest pisze:
thonka pisze:pewnie dlatego, ze nie jest to zbyt promlodziezowa oferta.
A Mobilking jest? To nie jest sieć dla młodzieży tylko dla facetów :lol:
zapomniałeś dodać, muszą to być prawdziwi faceci :mrgreen:

#271932  autor: thonka
 17 cze 2008, 02:30
thonka pisze:A Mobilking jest? To nie jest sieć dla młodzieży tylko dla facetów :lol:
to jak kreuje marke jej wlasciciel to ich sprawa. prawda jest taka, ze jest to obecnie najtansza mozliwosc utrzymania aktywnego numeru - 40zl rok. dla ludzi, ktorzy nie maja niewiadomo ile kasy (a tak najczesciej jest w przedziale 13-18) oferta genialna.
pomijam braki pakietow itp.

a play? po likwidacji bonusu za doladowania i kiepskimi pakietami stal sie strasznie nieatrakcyjnym prepaidem, gorszym nawet od mobilkinga.

#271942  autor: Vieslav
 17 cze 2008, 09:00
A ja dalej obstawiam Music. Wszyscy znajomi pouciekali z Popa do Music. Mobilking się nie nadaje bo nie ma pakietów na smsy.

#271974  autor: mariusz9a
 17 cze 2008, 11:46
Mulder pisze:A ja dalej obstawiam Music. Wszyscy znajomi pouciekali z Popa do Music.
Jeśli miałbym wybierać z oferty Orange to też wybrałbym Music. Na pewno nie POPa a tym bardziej NOG ;)

#272019  autor: andiw
 17 cze 2008, 14:16
Brak Playa to znowu moje przeoczenie, a dokładnie problem z odpowiednim konfigurowaniem ankiety, nowej nie zrobię bo 3 o tym samym by kompletnie rozmyła temat. Proponuje ewentualne głosowanie na Play w postach,które potem zliczę. Ciekawe ,że prowadzi Heyah,a praktycznie nikt się nie wypowiada na jej temat, jak widac mocno stoi Orange, często obecen w postach. Dzikei za głosy, zachęcam do dyskusji.

#272047  autor: Vieslav
 17 cze 2008, 15:59
Nie zagłosowałem i nie zagłosuję na nic, bo głos oddaje poza ankietą na Music. Miałem wszystkie możliwe taryfy w Orange oraz jeszcze w Idei. Począwszy od Hit, Max, Weekend, Zrób to sam, potem Nowy Pop, Orange Go, oraz obecne: Orange Pop, Nowe Orange Go i obecny Orange Music. Moje spostrzeżenia: Nowe Orange Go dla młodych w ogóle się nie nadaje; doładowanie za 50zł rozeszło się w kilka tygodni, a tak na dobrą sprawę mało pisze. W Orange Pop miałem problem z wykorzystaniem 600 smsów tylko do Orange, zawsze zostawało. Miałem teraz wracać do Popa z powodu 3po3 ale po obliczeniach wychodzi, że Music jest korzystniejszy; ładuje co miesiąc za 25zł i mam: 200 smsów/mmsów do wszystkich sieci, 5zł na internet, ~30 minut za 20 zł do innych sieci + zawsze jakieś dodatkowe do Orange za promocyjne doładowanie. W razie potrzeby jest jeszcze pakiet 600 smsów do wszystkich sieci za 6zł. Znajomi ładują 2x5zł i kupują taki pakiet. Nigdy nie ma problemu, że konto puste a trzeba pilnie skontaktować się z kimś kto ma w innej sieci i nie ma nawet jak poprosić go żeby zadzwonił.

#272127  autor: azerus
 17 cze 2008, 21:36
ja jestem za lapka, dali jako jedyni 1mln smsow, pakiety na stacjonarne rewelka, pakiety do sieci i w ogole teraz te 5 pakietow do wyboru w tym pakiet do wszystkich jest guttt, tt tez jest niczemu sobie podwojne doladowania to naprawde spoko sprawa

#272449  autor: Gordian
 19 cze 2008, 16:27
Także oddałem swój głos i jak widzę Heyah prowadzi (32%). Wcale mnie to nie dziwi, bo od jakiegoś czasu korzystam już z usług Czerwonej Łapy i wyjątkowo rzadko narzekałem. Często zaś bywam miło zaskoczony, jak choćby ostatnimi pakietami. :-) Stąd taki, a nie inny mój głos.
Pozdrawiam!