• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#26846  autor: piotrz
 23 paź 2005, 17:58
strzałki...znaczy głuche telefony (sygnały)?

#26855  autor: Irek
 23 paź 2005, 18:18
No i tu jest problem w naszym prawie telekomunikacyjnym nie ma chyba czegoś takiego jak np. w angielskim czy amerykańskim, tam nękanie takimi telefonami jest zabronione. U nas niestety chyba nic z tym nie zrobisz. Powiem Ci jedno. Włącz sobie pocztę głosową. Na noc wyłanczaj telefon. Może się komuś znudzi po jakimś czasie! Jak pojawisz się na policji to Cię wyśmieją. Chyba się nie da z tym nic zrobić!

"And one more thing..."

#26866  autor: Waldek
 23 paź 2005, 18:47
No własnie. W telefonicznym BOK-u heyah powiedziano mi aby zglosić to na Policję,a le co Policja może...? Pewnie będzie właśnie tak, że mnei wyśmieją. Dla mnie jest chore aby w dobie kiedy istenieje GPRS MMS telekonferencje i wiele innych rzeczy nie byo takiej pcji jak na głupim gg czyli ignor. Np. w selkfcare blokada niechcianych połączeń i połączeń np. z zastrzeżonych. Poczta jest cały czas aktywna i na noc wyłączana komórka. Nic to nie daje:( Jestem już tak wk..... że jakbym dorwał tą osobę to chyba by ze szpitala za szybko nie wyszła :evil: Jakby chociaż była możliwość zmainy numeru i przeniesienia na nią pieniędzy z konta, ale to jest u nas też niemożliwe. Już naprawdę nie wiem co zrobić, bo to jest numer możnaby powiedzieć że służbowy, i tak...jak rozmawiam z ludźmi to głupio jak telefon co chwilę drynda a z kolei jak go wycisze to szefa to wkurza i mogę stracić potencjalnych klientów. Czy naprawdę Policja jest już taka durna i nie potrafi nic zrobić?! Mało tego dziwi mnie, że w heyah nic nie potrafią zrobić, zostawiam u nich po trzy stówy miesięcznie, powinni dać o takich użytkowników :!:

by Shila: Wiem, że emocje ponoszą.. ale prośba o nie stosowanie wulgaryzmów.

#26869  autor: kubako
 23 paź 2005, 18:54
Waldek pisze:mogę stracić potencjalnych klijentów
To lepiej zadbaj o ortografię, bo za to również możesz ich stracić...

#26870  autor: Irek
 23 paź 2005, 18:54
Jedno jest pewne jak zgłosisz to na policje, to i może będzie jakieś postępowanie. Pewnie będzie trwało trochę czasu. Potem jeszcze będą pisma do opertora o udostępnienie danych osoby, która puszczała Ci strzałki, no chyba, że ktoś to robi z niezarejestrowanego numeru. A do tego na końcu wyjdzie na to, że jest to znikoma krzywda i nikt za coś takiego nie zostanie skazany. No i to jest prawo w naszym karju!

"And one more thing..."

#26882  autor: WitekT
 23 paź 2005, 19:30
W sieciach stacjonarnych jest usługa zwana "blokadą wywołań złośliwych" - blokowane są wszystkie połaczenia z zastrzeżonych numerów.

Co do Policji - jak najbardziej. To zwykłe nękanie, muszą podjąć się wyjaśnienia sprawy.

#26888  autor: kulboj
 23 paź 2005, 19:55
O ile się nie mylę,to w SE można sobie ustawić odrzucanie takich połączeń.
Telefon toleruje tylko te numery,które są wpisane w książce tel.
Nie wiem jak jest w innych telefonach,ale warto sprawdzić.
No a poczta głosowa to też dobry pomysł.

#26894  autor: adrianello
 23 paź 2005, 20:06
Nie tylko w SE jest możliwość nie tyle odrzucania polaczen z poza ksiązki telefonicznej, o ile wówczas telefon nie używa do sygnalizacji połączenia wibracji bądź dzwięku, na pweno jest to jakieś rozwiązanie, na to, aby mieć włączony dźwięk, a jednocześnie nie przejmować się głupimi wybrykami. Natomiast faktycznie trudno będzie uczynić coś nawet na Policji, gdyż jesli numer, z którego dostajesz głuchacze jest numerem systemu pre-paid to wówczas policja nawet po ustaleniu numeru może nie zidentyfikować sprawcy.

#26909  autor: bigman
 23 paź 2005, 20:41
Kiedys ktos notorycznie puszczal strzalki u mnie na telefon domowy. Matka sie wkurzyla i zglosila sprawe do TP a TP do prokuratury. Po okolo tygodniu zlapali goscia co robil sobie jaja i wytlumaczyli mu ze tak nie mozna. Zostalismy o tym powiadomieni (nie pamietam juz przez kogo ale chyba przez pracownika TP). Inna sprawa ze do dzis nie znamy nazwiska dowcipnisia ktory te strzalki puszczal. Jest za to spokoj.

#26915  autor: gudcezar
 23 paź 2005, 20:49
Mam takiego kolego który miał na to jedne (swoje) rozwiązanie. Najpierw włączył sobie poczte głosowo, a potem na miesiąc nie wkładał karty sim do tela tylko kupił sobie nową(chociaż mial na niej 32zł) dał mi swój tymczsowy numer, po miesiącu włożył starą karte i aż do tej pory nikt niechciany nie puścił mu sygnału.

#27294  autor: PiotrG-dz
 25 paź 2005, 22:00
Jest taki paragraf mianowicie &109 KW.Kto natrętnie nęka inne osoby podlega karze grzywny nawet do 1500zł.Sprawę należy zgłosić do prokuratury.

#27296  autor: blom
 25 paź 2005, 22:14
i tu wlasnie ejst idiotyzm i paranoja telefonii komorkowej.... jesli telefonu nie kupimy odp. to nie ma mozliwosci odwalanai clir'ow dzwoniacych a jak kupujemy to - nie wiem ale ma wibre polifonie i kupe bajerow....

#27306  autor: Waldek
 25 paź 2005, 23:18
A są telefony blokujący CLIR'y?? Tzn. nie mam na myśli tego, o czym mówili poprzednicy, czyli filtru połaczeń, który poprostu może co najwyżej nei sygnalizować o połączeniach z po za ksiązki tel. Mam na mysli REALNE odrzucanie połączeń niechcianych. TPSAslave dzięki za podanie tego artykółu. Czekam na odp.

#27312  autor: Aserto
 25 paź 2005, 23:29
Zgłoś sprawę na policję. Operator na 100% ma możliwość namierzenia takiej osoby. Jeśli nawet jest to niezarejestrowany prepaid policja może złapac taką osobę. Pokazały to choćby alarmy bombowe w wawie, chyba w lipcu czy sierpniu. Pytanie tylko czy się tym zajmą na poważnie. :?

#27314  autor: zgreev
 25 paź 2005, 23:31
Odpowiedz: zapewnie NIE. Wola lapac groznych przestepcow... na przejsciach dla pieszych :)

zamocni.pl - coming really soooooooooooon...

#27315  autor: Aserto
 25 paź 2005, 23:32
słyszeliście o urządzeniach czy programach dzięki którym clir ne działa? może są jakieś wypasione telefony, choćby stacjonarne...

#27345  autor: D@rio
 26 paź 2005, 15:02
Waldek pisze:A są telefony blokujący CLIR'y?? Tzn. nie mam na myśli tego, o czym mówili poprzednicy, czyli filtru połaczeń, który poprostu może co najwyżej nei sygnalizować o połączeniach z po za ksiązki tel. Mam na mysli REALNE odrzucanie połączeń niechcianych. TPSAslave dzięki za podanie tego artykółu. Czekam na odp.
W Nec'ach mozna ustawic sobie tak aby zastrzezone numery byly odrazu przekierowywane na poczte glosowa ;)

...a swoja droga, zglos do prokuratury jako nekanie.

#27349  autor: D@rio
 26 paź 2005, 15:38
Aserto pisze:słyszeliście o urządzeniach czy programach dzięki którym clir ne działa? może są jakieś wypasione telefony, choćby stacjonarne...
Oczywiscie ze sa takie urzadzenia ;) uzywa ich m. in Policja czy inne sluzby ratownictwa ;) ....kosztuja one dosc sporo :D

#27392  autor: PiotrG-dz
 26 paź 2005, 18:45
Drogi Waldku pomyliłem paragraf miało być &107 KW.Sorki.