• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #265368  autor: Pavlak
 09 maja 2008, 01:03
Witam!
W mojej nokii n73me padła kamera główna. Nie otwierała się przesłona obiektywu(dobbrze mówię? ), po restarcie sprzętu i kilkukrotnym odsunięciu tylnej klapki osłona się otworzyła ale już się nie zamyka. Włączając aparat widzę jedynie menu i czarny ekran. Jest tak zarówno w trybie aparatu i kamery. Naciskając spust fotki lampa błyskowa też nie reaguje.

Do serwisu Ery nie mogę się od kilku dni zebrać bo po prostu jestem zabiegany i nie mam czasu. Mam nadzieję, że jutro mi to wyjdzie.
Tutaj rodzi się moje pytanie. Mam w niektórych miejscach odrapaną obudowę, głównie dookoła wyświetlacza przez klucze w kieszeni, co na to Era? Przyjmą mi taki telefon na gwarancji, czy będą narzekać że to może być uszkodzenie mechaniczne i nie działa z mojej winy??

Aha jeszcze jedno. Po odsłonięciu tylnej klapki aparatu, jak spojrzę za przesłonkę obiektywu to widzę "pustke". tzn wydawalo mi sie, że kiedyś tam odbijał się obiektyw, a teraz hmm ...nie :)
Możliwe jest przesunięcie sprzętu?? Wtedy logicznym by był czarny ekran bo nie ma światła?

Pozdrawiam

#265440  autor: znawca
 09 maja 2008, 17:30
Masz telefon od opertora.... no coż... takie często się psują...
ALe wstrzymaj się z tym serwisem.
Ja w swojej N95 mialem identyczny problem...
Aparaty z N95 i N73 sa prawie identycznie skonstruowane. Aparat nie mógł się przesunąć. jest przymocowany do płytki głównej w telefonie. W aparacie jest coś takiego jak migawka/przesłonka... Ona po prostu zakrywa obiektyw/soczewkę gdy aparat jest nieaktywny. Weź odsuń zaslonę obiektywu dowolnej N73 gdy jest wyłączona (najlepiej z wyjętą baterią). Soczewki też nie będzie widać... Aparat technicznie na pewno jest sprawny. Wszystko to kwestia softu... U mnie, na N95 powodem była wadliwa aplikacja zainstalowana w telefonie. Sprawdź co masz zainstalowane w swojej. Radziłbym zrobić formata pamięci... Jak to nie pomoże to wgraj soft od nowa. I (jeśli masz soft od operatora-brandowany :smt011 ) wgraj oryginalny soft od Nokii. Powinno działać lepiej.

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#265448  autor: thonka
 09 maja 2008, 19:13
znawca pisze:Masz telefon od opertora.... no coż... takie często się psują...
psuja sie tak samo czesto jak te z oficjalnych salonow i sklepow rtv-agd ;) migawka mogla sie zblokowac na amen, a wtedy nie pomoze nic oprocz serwisu.
kombinuj z oprogramowaniem, jak nie to dawaj na serwis. jakby sie mieli przyczepic do stanu obudowy, to mowisz, ze i tak gwarancji na sama obudowe juz nie masz (w nokiach jest na 6m-cy) i nie ma to znaczenia, oraz ze chcesz naprawic sam telefon, a nie obudowe. znajomy tak sie klocil kiedys i mu przyjeli. a jak nie era to autoryzowany punkt serwisowy nokii..

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#265654  autor: Pavlak
 11 maja 2008, 12:18
dzieki za info o serwisie

co do softu to instalowalem nowy po formacie, wiec to sprzet jest
lece do serwisu jutro

pozdrawiam

[ Dodano: 2008-05-21, 15:56 ]
zwrócili mi telefon z serwisu, nienaprawiony, z uwagami od CRC-polska :
"Szanowny Kliencie, W dostarczonym urządzeniu stwierdziliśmy uszkodzenie w okolicy N7540 związane z ingerencją cieczy. Informujemy, że zgodnie z powyższym i na podstawie procedur producenta sprzętu, gwarancja na urządzenie jest nieważna. Klient ma prawo do odwołania się od decyzji serwisu. Jednak w przypadku podtrzymania wyżej wymienionej decyzji zostaną Państwo obciążeni kosztami transportu i ekspertyzy. Dokumentacja fotograficzna dostępna jest na naszej stronie internetowej www.crc-polska.com"

nie zostalem poinformowany takze o mozliwosci odplatnej naprawy, a jedynie pan z ery na al. jerozolimskich stwierdzil zeby gdzies u prywaciarza spróbować.....super, tylko kto naprawi lepiej telefon nokii niz serwis nokii......

Potrafi mi ktoś pomóc, czy mam już telefon do wyrzutu, bo bez aparatu jakos wcale mnie nie kręci już ta n73 ??

#267324  autor: schindler
 22 maja 2008, 12:33
czesc n7540 jest na stronie 8, to WCDMA Power Amplifier,
czy ktoś wie co z tym zrobić

Schematy