• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#264680  autor: Szalony
 04 maja 2008, 11:09
Przemek910 prosze Cie jak nie wiesz to nie pisz... Era ma w miescie 1stacje gsm w dodatku na polnocy miasta, owszem Orange ma 1bts ale za to gsm/dcs w centrum miasta ( daje wiele lepsze pokrycie zasiegiem w miescie)- I napisze to raz jeszcze -Era - Aleksandrow Lodzki=1 stacja gsm od 10lat = zenujace :/ - to jest prawda , owszem rok temu Era uruchomila stacje w Rabieniu ( gmina Aleksandrow) ale ta stacja prawie wcale nie poprawila zasiegu w samym miescie ) jest za daleko od miasta... Ciezko co to zrozumiec :?: Na dzis Era w miescie 30tys ( licze tez okolice) ma tak naprawde ta jedna stacje przy Piotrkowskej i zadnej innej !!! Przemek przez 10lat Era doslownie w mojej okolicy nic nie robila... Owszem od roku chce postawic 2stacje na poludniu miasta przy 11Listopada ale cos jej sie nie "spieszy" ... Zreszta co mnie to obchodzi w moim lodzkim rejonie Era jest najgorsza siecia i tyle... Zglaszalem problem ze rwie rozmowy przy przelaczaniu bts 61233 i 61302 i niby cos robili ale nadal rwie i mam tego dosc - u mnie jakosc sieci era techniocznie jest slaba i tyle ... Co nie znaczy ze u Was tak jest - U was era moze byyc najlepsza a plus najgorszy , u mnie jest jak jest z era czyli marnie :( Przemek910 bez urazy ale zobacz dokladnie spis UKE - Era 1stacja gsm na polnocy miasta, Orange 1 stacja gsm/dcs w cenrum a Plus 3 stacje - "oplatajace miasto - wiec gdzie ty widzisz 3 stacje ery w aleksandrowie :?: Dobra ja uciekam bo wiem ze ta duskusja nie ma sensu... Pozdrawiam i nikomu z was nie zycze takiej jakosci sieci jak era ma u mnie w aleksandrowie :(

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#264710  autor: user_delete7
 04 maja 2008, 12:35
ERA bez 2 zdan jest najgorsza nawet nie bede sie rozpisywac bo juz przedmowcy wymienili wszyskie watki

#264718  autor: Gr3gorix
 04 maja 2008, 12:45
tejerek pisze:Dla mnie najgorszym operatorem jest Play, i już zostawmy tu brak pakietów obniżających, czy tanie telefony bo o cenach się nie dyskutuje a i wszystko zależy od profilu dzwonienia.

A zatem:

- Ma najmniejszą sieć salonów
- Jak już wspomnieli wirtualne telefony
- Obsługę która na niczym się nie zna a na pewno nie na telekomunikacji
- Co prawda korzystając z sieci Plusa mają największy zasięg ale gorszy priorytet w ich sieci przez co na koncertach czy w trakcie wzmożonego ruchu po prostu kłopoty
- Mają najmniej abonentów a w trakcie świąt mieli chyba największy kłopot z obsłużeniem ruchu
- Roaming który jest fikcją, jedziemy np. do takiej UK i mamy do wybory tylko 2 sieci (do niedawna tylko jedną) albo Francji gdzie jest 1, można byłoby to przeżyć gdyby jeszcze wszystko działało a tu od samego początku kłopoty
- O ile możemy dzwonić na numery zagraniczne o tyle z wielu zagranicznych nie idzie się dodzwonić do nas

To tyle co do spraw technicznych. Akurat swojego czasu miałem dla ciekawości Play'a. Całe szczęście że miałem też drugi telefon.

Niezapominaj że play to najmłodsza siec ma lekko ponad rok...
-Co do dostepności telefonów zgodze sie słabo jest wszystkie nowosci ladują do Waw-y (Głównie germanosy które rozdzielają telefony w Play)
-Kwestia roamingu? Problem jest rozwiązywany Play dogaduje sie z innymi sieciami, nigdy nie ma wszystkiego od razu wiec z czasem bedzie na tyle dobrze ze twoje argumenty w wiekszosci beda nieaktualne.

Kwestia sieci to orange, głównie za drogie telefony, mocno zróżnicowane połaczenia w zależnosci do sieci, obsługa klienta(z ew. okłamywaniem go)

Pozdrawiam :)

Telefon jest jak kobieta- ładujesz w nią pieniądze ale ciągle nie jestes z niej w 100% zadowolony...

#264731  autor: MvT
 04 maja 2008, 13:43
Najbardziej się uśmiałem ze stwierdzeń: "ta sieć to ma najdroższe telefony" lub "obsługa chamska". Dzieci drogie z obsługi w swojej sieci korzystałem może 5 razy na 7 lat umowy z + a drogie telefony to nie wiem o co przedmówcy chodzi? Czy to oznacza że chce mieć w abo z 25 PLN SE W810 za 1zł? jak dla mnie taki telefon straciłby jedyną niepodważalną zaletę- byle dzieciak go nie będzie miał w kieszeni (co czyni go ekskluzywnym aparatem) i druga sprawa drogi telefon w sieci= tańsze usługi! Tyle że widzę z tego tematu to niektórzy mają telefon od roku (pewnie od komunii świętej) i potrafią już narzekać.
Dla mnie najgorsza sieć to jest taka w której się nie ma umowy, bo posiadanie takowej uważam za sadomasochizm.

N3310=>N8310=>N3100=>N6610i=>N6070=>N3110c=>SEW890=>SEW715=>LG GT540 Swift=>HTC Wlidfire S=>...

#264733  autor: Gr3gorix
 04 maja 2008, 13:49
Hmm co do cen chodziło mi o to iz ceny w tym przypadku w orange mogłyby byc niższa w play srednio wylicono ze róznica w cenach do chodzi do 80%, wiadomo że telefony wykraczające ponad standard bedą droższe ale bez przesady...

Telefon jest jak kobieta- ładujesz w nią pieniądze ale ciągle nie jestes z niej w 100% zadowolony...

#264772  autor: kowcio
 04 maja 2008, 18:16
z BOKiem Play się nie zgadzam. Nie wiem czemu Wy tak narzekacie, ale sporo e-mail napisałem do nich, szybka odpowiedź, od razu wyczerpująca odpowiedź.. nie to co u innych opów (głównie ORANGE).. Nawet w punktach Play spotkałem miłe i kompetentne osoby.. Nie to co w Orangeeeee..

#264826  autor: marcinb
 05 maja 2008, 10:02
Era: za tragiczny zasięg w mojej okolicy i nic z tym nie robienie od kilku lat.
Play: za nieprofesjonalizm (oferta + obsługa), takiej dziecinady dawno nie widziałem.

A tak w ogóle to moim zdaniem temat do zamknięcia. :|

[ Dodano: 2008-05-05, 10:05 ]
kowcio pisze:z BOKiem Play się nie zgadzam. Nie wiem czemu Wy tak narzekacie, ale sporo e-mail napisałem do nich, szybka odpowiedź, od razu wyczerpująca odpowiedź..
Się uśmiałem. :hello1: Wstawiane zawsze i wszędzie grzecznościowe formułki + reklama innych usług. Zawartość merytoryczna: 0. [Cos jak przemówienie sobotnie Tuska ;) ]

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#264829  autor: Szalony
 05 maja 2008, 10:23
Ja bym nie zamykał tych tematów ... Fakt że dawane w nich opinie są subiektywne ale patrząc na całość to jednak coś mówią o operatorach... Jak narazie wyłania się z nich obraz że najgorszym operatorem jest Era a Plus najlepszym ... Oczywiście jak będzie więcej opinii to może ta tendencjia się zmnienić lub utrzymać albo powiększyć ;)

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)
 #264831  autor: Cyrrus
 05 maja 2008, 10:34
Dawno tak się nie uśmiałem z tak bzdurnego topicu. Każdy z operatorów ma mocne i słabe strony, a komu co się podoba, to już kwestia indywidualnych doświadczeń i gustu (o którym jak wiadomo się nie dyskutuje) i to zazwyczaj można wywnioskować z setek postów pisanych przez daną osobę na forum - po co jeszcze raz to powielać?
Ale skoro już tu jestem, dam odpowiedź, równą poziomem do poziomu topicu:
najlepszy Paly - bo lubię kolor fioletowy
najgorszy Orange - bo wolę banany
Pozdrawiam

#264836  autor: Szalony
 05 maja 2008, 10:44
Ja kompletnie osób co tak "krzyczą" że tematy o naj... Operatorach są bez sensu nie rozumiem ... Przecież co wam szkodzi że ktoś wyrazi opinię o jakimś operatorze ? A z np kilkuset odpowiedzi już by wyłaniał się obraz naszych operatorów tym bardziej że jednak osoby które się na forum wypowiadają jednak więcej się interesują telekomunikacja niż ludzie z "ulicy"

#267782  autor: piotrq
 25 maja 2008, 10:01
według mnie PLUS z racji tego, że miałem w nim kilka nieprzyjemnych incydentów od straty 250 zł na karcie po ...
no właśnie. ładując konto telekartą nie otrzymywałem pieniędzy - musiałem kilkakrotnie dzwonić na infolinię - nie była to wina przepełnionej skrzynki odbiorczej, a ich "starej platformy". Kolejny przykład - do dziś nie przychodzi mi opłata za wysylanie sms,mms dlaczego? Nie wiem - na infolinii tłumaczą to przepełnioną skrzynką ( to chyba jakiś żart -15 smsów w skrzynce nigdy nie robiło problemów)
Kolejny przykład - jestem we Francji - problem z doładowaniem.
Inny - SPAM - prawie codziennie otrzymuje reklamy sms w tym śmieszne prośby wczesniejszego zasilenia telefonu.

To tylko moja opinia na temat tej sieci pozdrawiam.

#267787  autor: mariusz9a
 25 maja 2008, 10:51
piotrq pisze:w tym śmieszne prośby wczesniejszego zasilenia telefonu.
To jest raczej zaleta że przypominają o końcu ważności konta :P
piotrq pisze:Inny - SPAM - prawie codziennie otrzymuje reklamy sms
Akurat w każdej sieci występuje jak się wysyła smsy na jakieś durne konkursy, ściąga np gry itd albo wyraża zgodę na otrzymywanie powiadomień o promocjach operatora. Sam operator to raczej ma mało z tym wspólnego bo to wina użytkownika. I pod tym względem czy to Plus czy Era lub Orange to nie ma znaczenia.

Co do reszty się zgadzam. Na starej platformie Plusa czasami coś się przywieszało:/ A przeszedłeś w ogóle na nową platformę?

Ja miałem przypadek w Orange że doładowałem konto za 50zł, potwierdziło zasilenie konta a tych 50zł do tej pory na oczy nie widziałem :D Reklamacja rozpatrzona na moją niekorzyść i odwołanie także. Dałem sobie z tym spokój.

#267881  autor: BTS_lodz
 25 maja 2008, 20:16
Z komórki korzystam od października 1996 roku, czyli od samego początku GSM-u w Polsce. Przez te 12 lat przeszedłem przez wszystkie sieci i biorąc pod uwagę wszystkie czynniki najgorzej oceniam ERĘ, zwłaszcza za:
1) Wadliwą konfigurację w aglomeracji łódzkiej, w której to mam (nie)przyjemność zamieszkiwać, tym, samym korzystać tu najwięcej z telefonu. W efekcie rozmowy są często zrywane, pojawia się charakterystyczna "czkawka" i inne przypadłości
2) Ogólnie kiepski zasięg w skali całego kraju w porównaniu do konkurencji, zwłaszcza w słabo zurbanizowanych regionach, takich jak np. Suwalszczyzna.
3) Skostniałą ofertę i brak sensownych pakietów realnie obniżających koszty

Najlepiej oceniam PLUSA, głównie z uwagi na:
1) Duże możliwości obniżenia kosztów korzystania z komórki za pomocą pakietów
2) Największy zasięg, nawet na terenach gdzie "psy du..ami szczekają"
3) Moim zdaniem najlepszą jakość głosu

#267883  autor: kowcio
 25 maja 2008, 20:27
BTS_lodz pisze:2) Największy zasięg, nawet na terenach gdzie "psy du..ami szczekają"
Hoo.. Ja jak mam jechać gdzieś to gorączki dostaje jak mam korzystać z Plusa.. Brak zasięgu w większości (w pociągu), jak jest to zaraz zrywa mi połączenie "poza zasięgiem sieci". W miastach jest ok :-)
Cell info to tragedia, "wielkopolska", "dolny slask" lub w ogóle. Orange ma zasięg w dużeej większości, wg mnie ma najlepszy zasięg w polsce jeśli chodzi o GSM. Tak samo cell info.
BTS_lodz pisze:najgorzej oceniam ERĘ
Potwierdzam.

#267981  autor: mirikli
 26 maja 2008, 14:58
co do Ery.. byłam z nimi związana przez 2 lata.. rachunki płaciłam nie małe.. pod koniec umowy nie zaproponowali mi nic.. zupełnie nic.. heh nie to nie :)

#268437  autor: Shyduo
 27 maja 2008, 21:40
A ja tam z Erą mam dobre wspomnienia. Ani nigdy nie trafiłem na żaden przekręt, a i oferty dostałem ciekawe. Co do zasięgu to też mieszkam w Łodzi i jedyny problem to podziemia, a tak to nie jest z nim źle, dodatkowo u mnie na działce (okolice Bełchatowa) jest to jedyna sieć, która ma na tyle normalny zasięg, że nie musze stać na palcach, albo z przekrzywioną głową ;)

#268478  autor: vinc
 27 maja 2008, 22:17
Shyduo pisze: Ani nigdy nie trafiłem na żaden przekręt
przykładzik: zmiana Regulaminu, a przepraszam to była tylko aktualizacja :-D

Obrazek

#268522  autor: Łukasz_W
 28 maja 2008, 02:05
Nie no, sorry, ale jak ktoś pisze, że Orange ma największy zasięg i najlepsze cell info, to chyba mu się na jakieś żarty zebrało.
Przypominam, że Orange w większych miastach bazuje głównie na GSM 1800 (choć ostatnio przybyło sporo 900), a jaki jest tego zasięg dobrze wiemy. Jak dodam, że zazwyczaj są to niskie lokalizacje i sieć wcale nie jest za gęsta, to np. w takim centrum Wrocławia zdarza się, że mamy na ulicy 2-3 kreski zasięgu, a wewnątrz to już lepiej nie mówić.
A co do cell info, to jest to zawsze nazwa gminy, na terenie której stoi bts i zawsze WIELKIMI LITERAMI - jak dla mnie wiocha.

#268523  autor: Ramirez
 28 maja 2008, 02:53
Era - nie za ofertę ale za zasięg w słabo zurbanizowanych terenach kraju. Tak jak już to było zauważone wcześniej przez innego forumowicza :mrgreen: Na tle konkurencji to wypadają bardzo słabo. A samo stawianie nadajników 3G to za mało, co z terenami pozamiejskimi???..... Dalej nic się nie robi. Tyle mogę powiedzieć na podstawie tego co się dzieje w moim województwie - lubelskim.

#268532  autor: marcinb
 28 maja 2008, 09:25
Łukasz_W pisze:Nie no, sorry, ale jak ktoś pisze, że Orange ma największy zasięg i najlepsze cell info, to chyba mu się na jakieś żarty zebrało.
Czyli wiesz lepiej jaki ten ktoś ma zasięg?
Łukasz_W pisze: Jak dodam, że zazwyczaj są to niskie lokalizacje i sieć wcale nie jest za gęsta, to np. w takim centrum Wrocławia zdarza się, że mamy na ulicy 2-3 kreski zasięgu, a wewnątrz to już lepiej nie mówić.
MamY Czyli kto? Jest Was kilka osób? :shock: Byłem w niedziele we wrocku i zawsze jak korzystałem z komórki miałem pełny zasięg (wszystkie kreski). Może lepiej zmień komórkę - może telefon Ci szwankuje.
Łukasz_W pisze:A co do cell info, to jest to zawsze nazwa gminy, na terenie której stoi bts i zawsze WIELKIMI LITERAMI - jak dla mnie wiocha.
To lepiej jak jest wielce mowiacy napis np. dolny slask?

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.