• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #263832  autor: rutek87
 25 kwie 2008, 18:10
Witam!! :smt006

Ogółem problem nie jest poważny, właściwie to prośba. Dużo spędzam czasu w pociągu podczas drogi na studia i oglądam sobie filmy. Denerwują mnie te szerokie czarne paski u góry i na dole. Pewnie jest to związane ze złym doborem rozdzielczości.
Ma ktoś może jakiś dobry program do przerabiania filmików na 3gp z możliwością zmiany rozdzielczości?? Ja mam Allok Video to 3GP Converter i tam można zmieniać wymiary filmu, ale nawet jak wezmę 240x320 to i tak mam te paski i w rezultacie mam około 1,5cm filmu (w trybie pełno ekranowym).
bardzo proszę o pomoc. Jakieś nazwy programów, albo linki mile widziane.

Pozdrawiam :wink:

#263833  autor: piotrz
 25 kwie 2008, 18:52
3GP? to po co Ci symbian? o__O

smartmovie.

#263862  autor: rutek87
 25 kwie 2008, 22:09
To się rozpisałeś... 3gp chociażby dlatego, bo zajmuje mało miejsca. Symbian, jak pewnie wiesz doskonale jest nie tylko systemem zdolnym do odtwarzania filmików różnych formatów. Poza tym korzystam ze standardowego programu w telefonie – Real player, a tam nie każdy format rusz, co z resztą jest związane jak już napisałem z wielkością pliku, z szybkością pracy itd.
Chodzi o program do przerabiania filmików, by były możliwie na całym ekranie.

Pozrawiam

#263949  autor: znawca
 27 kwie 2008, 19:50
O ile mi wiadomo Nokie z symbianem obsługują format mp4. I wszystko jasne...
Mp4 jest o niebo lepszy od 3gp, który moim zdaniem do filmów wcale się nie nadaje...
Musisz mieć naprawdę cierpliwość, niskie wymagania, a w szczególności mało pamięci w fonie, że decydujesz się na tak drastyczny krok jak oglądanie filmów w 3gp...
Moja rada: dokup kartę microSDHC (minimum 4GB), wgraj darmowego Divx Playera lub komercyjnego Core Playera i ciesz się filmami dobrej jakosći w mp4 lub divx.
2 godzinny film w mp4 zajmie 300 MB, w świetnej jakosci...
Dobrym programem do konwersji jest SUPER. obsługuje prawie wszystkie formaty oprócz rm i rmvb.
P.S. symbianowski Real Player obsługuje formaty: rm, rmvb, 3gp, mp4.
Ale radzę mimo wszystko: Divx Player + avi, lub Core Player + dowolny format. Gdyż na telefonach innych niż Nokie N-Series mogą byc problemy z mp4, czy rmvb, rm.

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#264037  autor: rutek87
 28 kwie 2008, 16:39
no i ogółem lipa... bo pobrałem te programy, o których napisaliście i nic nie mogę zainstalować:/ Wyskakują komunikaty, że: błąd certyfikatu, skontaktuj się z dostawcą lub instlacja niemożliwa lub ważność certyfikatu wygasła... Te programy mam w różnych wersjach i z różnych stron... O co chodzi?? Jak to naprawić, albo co i gdzie ustawić by było ok??

#264039  autor: thonka
 28 kwie 2008, 16:47
przestaw date w telefonie o jakis rok do tylu ;) powinno pomoc na 'waznosc certyfikatu wygasla' ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#264066  autor: znawca
 28 kwie 2008, 19:35
No cóż Divx Player, ten najnowszy (innego już nie ma) jest chyba ciągle wersją testową... Działał tylko do połowy roku 2007 o ile się nie mylę, potem wszystkim wyskakiwał ten błąd...
Cofnięcie daty pomoże, ale jak przywrócisz z powrotem po instalacji to niektóre programy mogą przestać działać...
Lepiej spróbować zmienić certyfikat... Te aplikacje (odtwarzacze) nie ingerują w telefon tak mocno jak np: RotateMe, więc powinny dać się podpisać na OpenSignedOnline.
Można też spróbować tego:
http://peb.pl/kom-rki/211875-rapidshare ... ntana.html
Choć nie wiem czy zadziała...

#264118  autor: rutek87
 28 kwie 2008, 23:53
no i nadal du** :/ ten program nie działa, co z resztą jest napisane niżej pod opisem programu, a co do tej strony, na której można przeabiac certyfikaty to wyskakuje mi FAILURE: Only Symbian OS V9 applications are supported.

Może jeszcze jakieś pomysły??

#264147  autor: znawca
 29 kwie 2008, 11:06
To ja już nie wiem :|
Po cofnięciu daty w telefonie na rok 2006, lub 2007 (trzeba sprawdzić oba). Divx Player powinien się normalnie zainstalować... Powinien działać do czasu gdy przywrócimy datę z powrotem.
Dotyczy to tylko Divx Playera...
SmartMovie i Core Player są komercyjne, więc nie powinno być w nich problemów z certyfikatami.
Z jakich stron masz te programy :?:

#264344  autor: rutek87
 30 kwie 2008, 23:17
no więc tak.... Po długich i mozolnych poszukiwaniach, wgrywaniach, kasowaniach i wyrywaniu włosów mam na fonie CorePlayer i SmartMove, ale mam problem z converterem do ostatniego programu. Bo niby odblokowany, codeki ściągnięte, zainstalowane, ale i tak nic poza tym... jak chce dodać film to wyskakuje mi komunikat, że mam pobrać codeki.

Próbowałem ze SUPER'em, ale cos strasznie muli i lipa z tego. Może jeszcze jakieś logiczny converter się znajdzie??

Programy pobierałmem z siemensjava.pl, PEB'a, mobile9, MobileRule i z różnych stron (głównie zagranicznych)

#264370  autor: znawca
 01 maja 2008, 11:28
SUPER ci zamula :?: No coż... To jeden z lepszych konewrterów jakie znam... U mnie działa normalnie... Ale to chyba od kompa zależy. Ale radzę w czasie działania konwertora nie uruchamiać innych aplikacji, a zwłaszcza gier...
SmartMovie potrzebuje doinstalowania dodatkowych kodeków. Są to chyba CoreMp4 czy coś podobnego... Instaluje się je na telefonie. Powinne być dołączone wraz z programem.

Konwertor do SmartMovie :?: O zgrozo... Nie używaj tego :!:
Jakość wideo z tego konwertora jest tragiczna :!: Dźwięk jest tak zniekształcony, że np: teledysków nie da się słuchać. Do tego czasem zdarza mu się okropnie charczeć :!:
Stanowczo odradzam ten wbudowany konwertor :!:

Co do innych konwerterów... Ja używam SUPER... Ale w internecie jest dużo podobnych... Tylko nie wiem czy trafi w kodeki z telefonu (czy będzie używać tych samych).

#264484  autor: rutek87
 02 maja 2008, 17:25
hahaha :smt005
no i ogółem znowu nic nie idzie tak jak ma być...
Udało mi się przerobić filmik w SUPER'ze no i tu wystąpił mały zonk.
Film przed przerobieniem miał 734MB, a po przerobieniu (z założenia powinno być mniej), ale jest 975MB.
Nie wiem o co chodzi, ale ogółem śmiech na sali. Może ktoś napisze mi jakie daje ustawienia w tym programie co do przerobienia filmu na fon. Mój telefon ma roz. 320x240 (e65).

pozdrawiam :smt006

[ Dodano: 2008-05-11, 00:27 ]
pomoże mi ktoś doprowadzić to do końca??