• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #262484  autor: MADMAX
 18 kwie 2008, 19:20
Witam

Kilka dni temu przydarzył mi się niecodzienny przypadek.
Koleżanka twierdziła, że wiele razy próbowała nawiązać ze mną połączenie jednak albo nie odbierałem (sygnał wołania) albo "abonent poza zasięgiem". O dziwo bez problemu mogliśmy komunikować się poprzez wiadomości SMS.
Ponieważ telefonu w tym czasie nie wyłączałem ani nie przebywałem w miejscach bezzasięgowych, zrobiliśmy kilka testów. Centrum miasta, zasięg full, baterie pełne więc nie powinno być mowy o jakimkolwiek problemie. A jednak faktycznie, gdy dzwoniła na mojej N72 nic się nie ukazywało. Oczywiście nie miałem tego numeru na żadnej black liście albo czymś w tym rodzaju.
Znajoma wykonywała połaczenie ze swojej Nokii (taryfa ERA biznes) na moją Nokię N72 (taryfa dla plebsu :wink: )
Nie było żadnych kłopotów w tym samym czasie jeśli chodzi o jakiekolwiek inne połączenia do nas i od nas (także na numery innych sieci).

Co pomogło? Restart mojego telefonu :-D

Pytanie brzmi. Co było powodem takiego stanu rzeczy? Soft mojej N72 sam wybrał sobie z bogatej listy kontaktowej jeden numer (niczym się nie wyróżniający, wszystkie wpisane mam podobnie) i go "ignorował" ?
Czy to mogło mieć jakiś związek z siecią ?

Wszystko już jest okay więc pytam z ciekawości celem uzupełnienia wiedzy :)

Pozdrawiam

#262530  autor: butterfly
 18 kwie 2008, 23:09
Telefony mają to do siebie, że są tylko urządzeniami. Czasami odmawiają współpracy. I tyle. :wink:

#262646  autor: Marens
 19 kwie 2008, 19:12
Mam ten sam problem w Erze, do taty trzeba czasami dzwonić po 2 razy. Za pierwszym razem zdarza się "abonent jest czasowo niedostępny, proszę zadzwonić później" pomimo, że telefon jest w zasięgu.

#305149  autor: metpablo
 20 gru 2008, 23:41
Ostatnio dwa razy miałem taki sam problem (a wcześniej, ponad rok temu zdarzyło to się kilkakrotnie - w Poznaniu). Te ostatnie przypadki to były próby połączenia z sieci Play. Jedna w czwartek koło południa, druga w sobotę po 22. Czyżby przeciążenie sieci? :shock:

#305295  autor: user_delete9
 21 gru 2008, 19:17
a moze telefon siedzial w UMTSie i stad problemy z lacznoscia

#305341  autor: metpablo
 21 gru 2008, 22:34
Mam telefon działający tylko w GSM 900/1800. Stara poczciwa Nokia 5140i. Nic, napisałem maila do BOA z prośbą, żeby sprawdzili co było przyczyną takiego stanu.

[ Dodano: 2008-12-24, 12:28 ]
Dziś dostałem SMSa z numeru 0530. To dział techniczny poinformował mnie, że zgłoszony problem jest nadal "rozwiązywany" :-D