darnok pisze:RETY w widzianych przezemnie node'ach B sa zarzadzane zdalnie, z odpowiednich aplikacji producenta samego node'a. Wiec mozna sobie siedzac w zaciszu firmy zmieniac ustawieniach tiltow.
To rozumiem, widziałem na stronie kathrein opis czegoś takiego.
darnok pisze:
Zastosowanie elektrycznego reta w 2g ma szczegolnie sens jak dostep do anten jest tragicznie niewykonalny.
O tym nie pomyślałem, ale nawet na lokalizacjach GSM z trudnym dostępem nie widziałem modułów RET (np. ten kościół w Gorzowie).
darnok pisze:
A czy tym co ty nazywasz "moduły są małe, umieszczone za kablami idącymi do anteny" to nie przypadkiem sa TMA ? bo RETy to sa na dole anteny i niekoniecznie "na feederze/jumperze"
Akurat RET-y rozróżniam od TMA, które też chyba zawsze są stosowane przy UMTS. Mówiłem konkretnie o RET-ach Powerwave i miałem na myśli, że są chyba na dole anteny, za złączami anteny i kablami idącymi do anteny. Oni jakieś dziwne te RET-y mają, na stronie www producenta nie mogłem znaleźć szczegółów jak wyglądają, ale patrząc o antenie i po miejscach, gdzie jest normalnie ręczna regulacja tiltu to się chyba gdzieś tam to montuje.
Ja nie jestem związany w jakiś sposób z sieciami GSM i wszystko co wiem to moje obserwacje, więc chętnie dowiem się czegoś więcej i proszę o poprawianie mnie jeśli się mylę.