• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #260985  autor: derekpl
 10 kwie 2008, 13:53
Witam

Zakupiłem ostatnio E51 znalazłem program pod symbiana o nazwie iSkout za pośrednictwem którego w zasięgu WiFi mogę używać skypa.

Pytanie dotyczy tego - czy jeśli kupie kartę z dostępem do netu np. Blueconnect korzystając z 3G i połączenia internetowego będę mógł normalnie dzwonić ze skypa (bez pośrednictwa komputera) nie ponosząc dodatkowych kosztów za transfer danych?

Docelowo chodzi mi o korzystanie z dostępu oferowanego przez Vodafone.it na terenie WŁoch i korzystanie ze skypa z wykupionym numerem zewnętrzym z puli nr. lokalnych dla sieci stacjonarnej.
Wszystkie te kombinacje z powodu cen roaming'u.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2008, 14:05 przez derekpl, łącznie zmieniany 1 raz.
 #260993  autor: masla
 10 kwie 2008, 14:54
Nie do końca rozumiem Twoje pytanie.
Możesz zainstalować w komórce program fring (www.fring.com), który pozwala na rozmowy z użytkownikami Skype. Warunkiem koniecznym jest szybkie połączenie internetowe i jest to jedyny koszt jaki ponosisz. Jeśli połączysz się z netem przez Wifi to nie poniesiesz żadnych dodatkowych kosztów.
Możesz rozmawiać również z innymi użytkownikami Skype wykonując połączenie z lokalnym numerem dostępowym (w ramach bezpłatnych minut w abonamencie) i dowolnym dostępem do internetu np. przez GPRS jedynie do zainicjowania połączenia. Umożliwia to np. program Nimbuzz (www.nimbuzz.com).
W razie dodatkowych pytań chętnie służę pomocą.

#261003  autor: derekpl
 10 kwie 2008, 15:14
Chodzi mi generalnie o mozliwosc polaczenia gdyz w przypadku kozystania z internetu na kompie musisz zainstalowac dodatkowa aplikacje w ktorej podajesz bodaj pin code user name i login w celu zestawienia polaczenia np. HSDPA
Za to w telefonie konfigurujesz jedynie polaczenie, czy takie cos wystarczy?

Fring owszem zainstalowalem, ale za nic na swiecie nie moge dodzwonic sie na skype test w celu przetestowania polaczenia owszem udaje mi sie zestawic polaczenie z uzytkownikiem skype ale po zadnej ze stron nie ma glosu a ze skype test call wogule nie laczy

Wiem ze telefonu moge uzywac jako modemu w celu zestawienia polaczenia internetowego
Chodzi mi o to czy jesli wykupie usluge dostepu do internetu np. Blue connect, moge tak skonfigurowac telefon oraz program np. Nimbuzz, iSkout (ten akurat u mnie dziala) aby bez dodatkowych oplat w limicie transferu danych moc odbierac polaczenia przychodzace na wykupiony w polskiej strefie numeracyjnej numer Skype in, bez posrednictwa komutera
Czyli miec telefon pelna geba VOIP
Pozdro - dzieki za zainteresowanie to moje pierwsze kroki w tej dziedzinie

#261013  autor: masla
 10 kwie 2008, 15:39
Tak jak wcześniej napisałem, jeśli łączysz się z internetem z komórki przez Wifi lub np. Blueconnect to płacisz jedynie miesięczny abonament za wykupiony dostęp do internetu, nie ponosisz dodatkowych kosztów.
Jeśli nie zależy Ci na dostępie do użytkowników Skype, a chcesz używać numeru w polskiej strefie numeracyjnej to skorzystaj z usług polskich dostawców VOIP i skonfiguruj komórkę jako telefon internetowy. Opłaty będą niższe, niż ze Skype Out i jakość połączenia zapewne również. Sprawdź np. www.darmowerozmowy.pl lub www.freeconet.pl czy www.ipfon.pl bądź www.alekontakt.pl itp.

#261016  autor: bkawa
 10 kwie 2008, 15:43
Nie widziałem powyższego posta :wink:
Generalnie jeżeli korzystasz z VoIP, czy to Skype czy innego operatora i masz zryczałtowaną usługę na transmisje danych to żadnych dodatkowych opłat nie musisz ponosić... i da się to wszystko zrobić bez kompa.
Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, jeżeli chcesz odbierać połączenia to zapomnij o fringu, prawdopodobnie podobnych programach też.
Skonfigurowanie (pełne i prawidłowe) VoIPa w nokii wymaga dodatkowych aplikacji, które działa tylko domyślnym oprogramowaniem Nokii. Generalnie sprowadza się to do tego, że zadzwonisz, ale jak ktoś będzie chciał zadzwonić po jakimś czasie to mu się nie uda.
Ale z drugiej strony mam wrażenie, że coś przekombinowałeś, ale być może czegoś nie skumałem.
Może napisz jaką masz sytuacje jeśli chodzi o ten roaming, tzn kto gdzie dzwoni - może ktoś zaproponuje prostsze rozwiązanie.

Domowy wyrób nalewek

#261026  autor: derekpl
 10 kwie 2008, 17:39
Ok rozwiazanie troche zagmatwane i ciezko je w miare logicznie wytlumaczyc
wiec
Chcialem wykupic usluge dostepu do internetu podobna do np. polskiego Blue Connect u wloskiego operatora
Karte sim przypisana do tej uslugi wlozyc do telefonu E51 na ktorym zainstalowany byl by program do komunikacji ze skypem w ktorym to wykupiony mial bym lokalny nr tel z polski (powiedzmy ze strefy numeracyjnej 22) a wiec dzwoniacy mogl by u jakiegos polskiego operatora wykupic "darmowe" polaczenia z polskim nr stacjonarnym przypisanym do mojego konta skype i dzwoniac na ten numer laczyl by sie z telefonem zalogowanym do skypa a fizycznie bedacym powiedzmy we wloszech.
he 8) chyba teraz powinno byc wszystko jasno
Place srednio miesiecznie ponad 500 zl za roaming wiec sadze ze imo skaplikowania takiego rozwiazania mialo by to sens

do masla : chodzi mi o mozliwosc wtkonywania polaczen wszedzie, w pracy, w drodze, w domu faktycznie kozystam ze skypa i nic mnie to nie kosztuje