• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #259511  autor: Dragon
 01 kwie 2008, 14:55
Witam, kupiłem właśnie zestaw startowy Orange Free. Jest mi potrzebny internet bezprzewodowy na miesiąc w laptopie. Mam takie pytanie (jako modem posłuży Samsung D600E)
1. Czy poza programem Samsung PC Studio (wersja 3.0) jest mi jeszcze potrzebny jakiś program (Business everywhere jest tylko do niektórych modemów więc to odpada) ?
2. Cały proces ustanawiania nowego połączenia ma miejsce w w programie samsung PC na zakładce "Manage Internet Connections" ?
3. Czy trzeba ustawiąć coś pod samym Windowsem (XP)
4. Jak wygląda naliczanie opłat ? (Sumujemy całą sesje i płacimy z dokładnościa do 100kB czy każdy pojedynczy pakiet jest zaokrąglany do 100kB ? )

#259512  autor: mikage1
 01 kwie 2008, 15:22
jak mod sprawdza czujność rewolucyjną, to niech mod usunie jeden z tematów, które sam założył dwukrotnie ;-)

o, np. ten:
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=24156

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#259523  autor: Darecky
 01 kwie 2008, 16:04
Dragon,
Najpierw oświeć nas najpierw, czy będziesz telefon łączył z internetem przez BT, kabel, IrDa ( Nie wiem czy ten samsung to ma)? Bo inaczej Ci nie odpowiem na pytania 1-3..
Co do naliczania opłat:
Kod: Zaznacz cały
Opłata za wysyłanie i odbieranie danych w ramach sesji naliczana jest łącznie.
Czyli jak np. wykorzystasz 580 KB pobieranych danych i 140KB wysłanych danych, to policzy Ci 580KB+140KB=720KB i zaokragli w górę do 800KB, czyli zapłacisz 8 x 3gr = 24gr

Obrazek
McDonald's Kupony na Androida!!

#259529  autor: Dragon
 01 kwie 2008, 16:28
Dzieki co do pakietów.
jeśli chodzi o sposób połączenia to po kablu (USB, oryginalnie dołaczany do telefonu)

#259541  autor: Darecky
 01 kwie 2008, 17:50
1. Czy poza programem Samsung PC Studio (wersja 3.0) jest mi jeszcze potrzebny jakiś program (Business everywhere jest tylko do niektórych modemów więc to odpada) ? 
Wystarczy Samsung PC Studio.
2. Cały proces ustanawiania nowego połączenia ma miejsce w w programie samsung PC na zakładce "Manage Internet Connections" ? 
Tak. Lecz nie wiem jak nowe masz oprogramowanie. W moim od Samsunga X700 było jeszcze stare z ustawieniami idei. Jak tam klikniesz będziesz miał do wyboru liste krajów i operatorów. Jeżeli nie będzie orange, tylko idea, to musisz wybrać "other" i ustawić tak:
nazwa użytkownika: internet, hasło: internet, nr: *99***1#, apn: internet lub www.orange.pl ( ja zawsze wpisywałem internet, ale to drugie też powinno chodzić ). Potem klikasz znowu dalej i możesz sobie ustawić skrót na pulpicie. Od tej pory jak będziesz chciał się łączyć z netem, to podłączasz telefon i klikasz w ten skrót i Ci się od razu łączy.

PS: radzę wyłączyć aktualizacje automatyczne i zainstalować sobie jakiś licznik, no. Netmeter, żeby móc na bieżąco kontrolować koszty.

[ Dodano: 2008-04-01, 17:51 ]
3. Czy trzeba ustawiąć coś pod samym Windowsem (XP)
Nie.

Obrazek

#259549  autor: Kaczy
 01 kwie 2008, 18:27
DarQ pisze:. W moim od Samsunga X700 było jeszcze stare z ustawieniami idei. Jak tam klikniesz będziesz miał do wyboru liste krajów i operatorów.
Ja w swojej Nokii mam jeszcze stary soft i łączy sie przez idea.pl i wszystko działa. Taryfikacja też jest właściwa. Więc niekonieczna jest ręczna modyfikacja ustawień.

...::: Made for loneliness :::...

#259565  autor: Darecky
 01 kwie 2008, 19:27
Możliwe, ale mam ofertę na abonament i wolałem nie ryzykować, zeby mi przypadkiem rachunek nie przyszedł na nie wiadomo ile zł.

[ Dodano: 2008-04-01, 19:30 ]
PS: Mam Orange Free...

Obrazek

#259599  autor: Dragon
 01 kwie 2008, 21:22
dziwna sprawa bo wybiera się nazwe sieci jako Orange ale nazwa połączenia czy coś to idea. W kazdym razie mam inny problem. Raz udało mi się uzyskać połączenie (wczytał sie nagłówek strony) i koniec. Nie da się nic dalej otworzyć a telefon jest "disconnected" i dopiero po ponownym włączeniu komputera mozna sie podłączyć z tym, że znowu dzieje sięto samo

#259616  autor: Dragon
 01 kwie 2008, 22:04
ok, już raz udało mi sie uzyskać połączenie (cała strona onetu się wczytała) ale niestety po rozłączeniu nie dało sie nic wczytać (mimo, że kpmputer wykrywał połączenie)
P.S. Przepraszam, że pisze post pod postem, ale komputer nie wczytuje mi tematów które sam stowrzyłem i tylko da sięczasem odpoiwedzieć

#259625  autor: Darecky
 01 kwie 2008, 22:48
Może coś się pobiera w tle i dlatego nie możesz wejść na żadną stronę? Komp czysty? Aktualizacje wyłączone? Styki przy kablu czyste? Może masz coś z zasilaniem kompa zwalone, że Cię komp z telem rozłącza?

Obrazek