waeren pisze:No właśnie pokazałem bo nie wiem co te twoje cyferki miały oznaczać.
Cyferki oznaczały to, że przy wydzwanianiu założonej ilości minut płacisz odpowiednio tyle i tyle. Proste?
Weź także pod uwagę, że w "podstawowej" ofercie Plusa jest 10 minut gratis do wszystkich sieci. Jakby nie patrzeć ta oferta "podstawowa" wychodzi taniej. Problem w tym co jest tą ofertą "podstawową" w Twoim mniemaniu i dlaczego jest lepsza. Ponadto w Plusie dostajesz ofertę na przedłużenie już po roku, więc jest zdecydowanie lepiej moim zdaniem.
waeren pisze:
tak wygląda obecna promocja ery, zwykle jest jeszcze 5 PLN taniej niż tutaj
A to można sobie wziąć abo bez tych 5 zł?
waeren pisze:Porównując trzeba myśleć a nie porównywać ofertę z telefonem i bez i twierdzić, że plus jest lepszy
Uuupsss! Przepraszam. Więc jeszcze raz oferta bez telefonu.
Plus: 27,50 za 90 minut umowa na rok
Era: 30zł za 80 minut umowa na 2 lata.
Gdzie jest taniej?
waeren pisze:
Dlatego należy porównywać tak żeby można było to uczynić na tej wspólnej dla obu sieci płaszczyźnie
To wskaż taką płaszczyznę, a nie uznajesz, że oferta podstawowa Ery jest ogólnie lepsza. Właśnie, że nie ogólnie jest co widać po cyferkach.
Co do ofert z telefonem to poniżej kolejne wyliczenie. Wszak trzeba myśleć!
Zakładając, że chcesz SE k550 w taryfie Ery za 45 miesięcznie to koszt całkowity z aktywacją w 2 lata to:
dla 70 minut - 1228
dla 80 minut - 1228
dla 90 minut - 1400,80
Oczywiście minuty do wszystkich
W Plusie abonament 40 zł miesięcznie na rok a po roku przedłużenie bez telefonu kubala55 za 27,50. Do tego SE k550 nówka na allegro 360zł. Koszty całkowite:
dla 70 minut - 1185
dla 80 minut - 1257
dla 90 minut - 1329
Przy wykorzystaniu 80 minut Era jest tańsza o 29zł na przestrzeni 2 lat czyli nieco ponad 1zł miesięcznie

. Płacisz, więc normalnie operatorowi za telefon. Przy czym nie ma pewności, że w ciągu roku nie pojawią się nowe lepsze oferty w Plusie, a wtedy już zdecydowanie wyjdzie taniej. W Erze pewnie sie nie zmieni, bo od lat to samo. Porównałem jeszcze Nokię 3110 i wychodzi podobnie. Nie chce mi się liczyć dalej.
To oczywiście wyliczenie czysto hipotetyczne, ale jednak cyferki nie kłamią.