• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #251238  autor: elmer7
 14 lut 2008, 22:02
Otóż od niedawna jestem posiadaczem Ne51 jednak do zestawu nie była dołączona karta pamięci dlatego muszę się na coś zdecydować.
Poczytałem tu i tam na forum i dowiedziałem się, że mimo iż na stronie producenta pisze, że telefon utrzymie karte max 4GB niektórzy forumowicze piszą, że mimo to do telefonu można wsadzić karte 8 czy 6 GB i będzie normalnie działać. Nawet sprzedawcy na allegro rekomendują karte 6 GB do Noki e51(jeden z nich mi nawet napisał, że sam ma taki telefon z kartą 8 gb ;D ) link
1. Czy można wsadzić do Noki e51 karte większą niż 4 GB?

Następnie przeglądnąłem wiele kart i najpopularniejsze firmy to SanDisk, Kingston i GoodRam ?
2. Które z nich polecacie ? Czy może jeszcze jakąś inną marke?

Następnie zwróciłem uwagę, że karty mają jakieś klasy pamięci np. Class 4 .
3. O co w tym chodzi? Im większy numer tym lepiej czy gorzej ?

4. Jaki Upload i Download powinna mieć karta pamięci o dużej pojemności tak aby płynnie chodziła w telefonie?

5. I na koniec pytanie co to znaczy te dwie literki microSDHC
bo gdzieś pisali, że niektóre urządzenia które sa na karty microSD moga być z nimi nie kompatybilne. Podobno Nokia e51 będzie bez problemu działać na takich kartach.

Dziękuje za każdą radę i wskazówkę.
Pozdrawiam

#251247  autor: lookass
 14 lut 2008, 22:29
Witam.
1. Tak e51 obsluguje 8 gb.
2. Najlepsza firma jest sandisk i to polecam, choc ja uzywam najczesciej kingstonow kotre tez sa bardzo dobre.
5. Co te literki oznaczaja to nie pamietam, ale wiem ze z e51 wspopracuja.

#251254  autor: Prometo
 14 lut 2008, 22:52
elmer7 pisze:I na koniec pytanie co to znaczy te dwie literki microSDHC
Poczytaj tutaj. Ponadto literki SDHC oznaczają, że karta ma większą pojemność niż 2GB.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#251257  autor: wtd
 14 lut 2008, 23:17
elmer7 pisze:1. Czy można wsadzić do Noki e51 karte większą niż 4 GB?
Jeżeli już to rozgraniczenie dotyczy o-2GB i 2GB+. Większe niż 2GB (czyli w praktyce od 4GB w ggórę to microSDHC, HC oznacza high capacity). I E51 właśnie obsługuje microSDHC czyli teoretycznie do 32GB, obecnie jest max 12GB (albo niedługo ma wejść, nie jestem pewien)
elmer7 pisze:Następnie przeglądnąłem wiele kart i najpopularniejsze firmy to SanDisk, Kingston i GoodRam ?
2. Które z nich polecacie ? Czy może jeszcze jakąś inną marke?
Sandisk jest najbardziej renomowany. Dobre ceny ma jeszcze Transcend, ale nie wiem czy oni akurat robią microSD.
elmer7 pisze:Następnie zwróciłem uwagę, że karty mają jakieś klasy pamięci np. Class 4 .
3. O co w tym chodzi? Im większy numer tym lepiej czy gorzej ?
Minimalna prędkość zapisu na pustą kartę, są dostępne klasy 2,4,6 i jest to przy okazji wartość minimalnego transferu w MB/s.
elmer7 pisze:4. Jaki Upload i Download powinna mieć karta pamięci o dużej pojemności tak aby płynnie chodziła w telefonie?
W telefonie płynnie będą chodzić właściwie wszystkie klasy, ale przy karcie 8GB do szału będzie cię doprowadzać zapełnianie karty niższej klasy.

#251319  autor: piotrz
 15 lut 2008, 12:23
elmer7 pisze:

5. I na koniec pytanie co to znaczy te dwie literki microSDHC
jest to skrót od High Capacity. po prostu inna specyfikacja kart SD. z systemem plików fat32.

#251349  autor: Prometo
 15 lut 2008, 14:19
elmer7 pisze:5. I na koniec pytanie co to znaczy te dwie literki microSDHC
Jeżeli język angielski nie sprawia Tobie przeszkód to poczytaj tutaj.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#251549  autor: elmer7
 16 lut 2008, 12:55
dzieki za odpowiedzi ;)
Zanim zamówię karte chciałbym się jeszcze raz upewnić; Jeśli wsadze do Noki e51 karte 8 albo 6 GB to mimo tego iż producent pisze, że do 4GB to i tak karta o większej pojemności ruszy bez problemu ? na 100% ? !

#251564  autor: piwosz
 16 lut 2008, 13:54
jak już kupisz kartę 8 gb, wsadzisz ją do swojej e51 i będzie normalnie działać, to pochwal się tu na forum. Słyszałem że symbian 9.2 (między innymi e51 i 6120c) radzi sobie z SDHC, sam mam ochotę zakupić sobie taką dorodną ósemeczke ;)

:occasion5:

#251598  autor: wtd
 16 lut 2008, 17:01
Jeżeli 4GB działa to nie ma bata 8GB też musi, po prostu nokia ostatni raz uaktualniała swoją stronę jak było max 4GB, dlatego nie ma o tym info.

#251988  autor: elmer7
 18 lut 2008, 20:40
Panowie jest jeszcze jeden problem, który właśnie "odkryłem" otóż, na stronie noki akurat przy opisie N95 ale jednak jest punkt z gwiazdką :
* Zmiany w specyfikacji produktu są możliwe bez uprzedniej informacji. Oferta aplikacji może się zmieniać. Pamięć dynamiczna oznacza, że dostępna pamięć jest dzielona pomiędzy dynamiczne funkcje pamięci. Kiedy jedna z nich jest używana, ilość pamięci dynamicznej przeznaczonej na inne funkcje obsługiwane przez pamięć dynamiczną będzie mniejsza.
Więc domyslam się i boje, że moja e51 mogła by się "zadławić" nieco kartą 8 GB ?
Czy w związku z tym lepiej było by kupić 6 GB ? Bo jesli 8GB mialo by mi wolno działać to wolę 6GB pod warunkiem, że ta będzie działać sprawniej od ósemki.

Chyba, że jest ktoś taki kto mial juz takie doswiadczenia i karta 8 GB działa mu bez przycinki i płynnie ?

Co Wy na to?

[ Dodano: 2008-02-19, 22:01 ]
Halo. Pomoże ktoś w tej sprawie, bo chcę zamawiać karte, a teraz juz zgłupiałem.

[ Dodano: 2008-03-05, 18:23 ]
piwosz pisze:jak już kupisz kartę 8 gb, wsadzisz ją do swojej e51 i będzie normalnie działać, to pochwal się tu na forum. Słyszałem że symbian 9.2 (między innymi e51 i 6120c) radzi sobie z SDHC, sam mam ochotę zakupić sobie taką dorodną ósemeczke ;)
Karta SanDisk 8GB SD HC Class 4 - na mojej Noki e51 karta śmiga bez zadnej zacinki filmy, muzyka. Mam jeszcze ok. 40 MB wolnej pamięci RAM. Tak czy owak spokojnie można kupić karte ;] a filmy teraz wrzucam w formacie AVI i świetna jakość i dźwięk.
Tylko troche z opuźnieniem tak gdzieś ok. 1 sek ruch ust a dźwięk nie wie ktoś co można z tym zrobić ?