• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 4 z 21
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 21

#242500  autor: darnok
 28 gru 2007, 17:45
yagi pisze:Czestotliwosci 450 MHz sa uzywane marginalnie od dawna. To nie kwestia wlaczania bez pozwolenia, a uzywania bez uregulowan prawnych czestotliwosci po analogowej telefonii komorkowej...

Jak dla mnie to dwie rozne sprawy...
Uzywanie bez uregulowan prawnych a bez zezwolenia to nie to samo ;D ?

To pasmo jest przeznaczone pod konkretna technologie i to jak tam ma sie odbywac transmisja jest prawnie uregulowane. I nie mozna w tym pasmie nadawac inaczej. Po to Centek za to kasiore zaplacil i pod tym sie podpisal. Jak chce sobie co innego tam pchac to musi wystapic o zgode.

Nie chce mi sie ciebie przekonywac - bo co mnie to. Napisalem ci jak JEST. Ze stacjami jest jak z budowaniem domu. Wystepujesz o pozwolenie,budujesz, a mieszkac mozesz dopiero jak dostaniesz na to pozwolenie na pismie - mimo ze to twoja dzialka, twoj dom, twoje cegly. Tylko co z tego - mnostwo ludzi mieszka bez zgody na zasiedlenie.

Moze przyjdzie Timeslot i sam ci potwierdzi ze jest tak jak mowie.

#242539  autor: tesla
 28 gru 2007, 20:59
Czestotliwosci 450 MHz sa uzywane marginalnie od dawna
co znaczy marginalnie. Zaryzykowałbym stwierdzenie że NMT 450 ma najlepsze pokrycie Polski. I jak na razie PTK go nie likwiduje. Nie likwiduje żeby nie stracić koncesji na tą częstotliwość. Do tej pory jakoś się udawało, niemniej jednak UKE stwierdził że platforma NMT jest już słabo eksploatowana i pomimo koncesji do 2015 roku, przymierza się do zabrania pasma 450 firmie PTK. Odpowiedzią PTK jest projekt CDMA 450 który zapewne niebawem zacznie być realizowany na "ścianie wschodniej".

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#242661  autor: krzykos
 29 gru 2007, 15:37
Aktualizuje dalej UMTS ORANGE:

a więc jest tak:

działają 3 nadajniki w Sieradzu:)
działają 3 nadajniki w Ostrowie WLKP:)
działają 4 nadajniki w Kaliszu :)

Kolego TimeSlot ruszył juz projekt o nazwie Nordisk - oni wykorzystują CDMA 450 :) na razie są budowane stacje bazowe:)

#242667  autor: tesla
 29 gru 2007, 16:04
krzykos pisze:Kolego TimeSlot ruszył juz projekt o nazwie Nordisk - oni wykorzystują CDMA 450 :) na razie są budowane stacje bazowe:)
kolego krzykos, na jakiej podstawie dajesz znak równości pomiędzy Orange i Nordisk ?
Fakt że Nordisk buduje swoją infrastrukturę (kiepskiej zresztą jakości) jest mi doskonale znany. Ja pisałem o CDMA 450 Centertela. Jak na razie powstał taki projekt, jednak nie zyskał akceptacji FT. Całkiem możliwe jest że z czasem Nordisk zostanie wykupiony przez PTK i pozostając pod tą marką, będzie dalej oferował internet, wykorzystując pasmo 450Mhz Centertela.

#242669  autor: yagi
 29 gru 2007, 16:21
TimeSlot pisze: platforma NMT jest już słabo eksploatowana
To wlasnie dla mnie znaczy marginalnie ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#242670  autor: tesla
 29 gru 2007, 16:23
yagi, są używane w dużym stopniu a wykorzystywane w niewielkim - ot różnica 8)

#242736  autor: krzykos
 29 gru 2007, 22:39
TimeSlot pisze:
krzykos pisze:Kolego TimeSlot ruszył juz projekt o nazwie Nordisk - oni wykorzystują CDMA 450 :) na razie są budowane stacje bazowe:)
kolego krzykos, na jakiej podstawie dajesz znak równości pomiędzy Orange i Nordisk ?
Fakt że Nordisk buduje swoją infrastrukturę (kiepskiej zresztą jakości) jest mi doskonale znany. Ja pisałem o CDMA 450 Centertela. Jak na razie powstał taki projekt, jednak nie zyskał akceptacji FT. Całkiem możliwe jest że z czasem Nordisk zostanie wykupiony przez PTK i pozostając pod tą marką, będzie dalej oferował internet, wykorzystując pasmo 450Mhz Centertela.

Powiedziales to o czym wszyscy mowia za plecami :)) Chodzi mi o to wykupienie:) Wiem ze na razie Nordisk to nie jest Centertel ( Orange ).... ale chodzą sluchy...itd...

Pozyjemy zobaczymy :)
A budują na Chinczyka sprzęcie ;-)

#242738  autor: tesla
 29 gru 2007, 22:42
krzykos pisze:A budują na Chinczyka sprzęcie
nio, a wiesz jaką przepływność oferuje jedna stacja nordiska, to dopiero heca :roll:

#242740  autor: krzykos
 29 gru 2007, 22:46
Z tego co slyszalem to niewielka przeplywnosc - chyba nawet nie 1 mega, ale to takie male OT od tematu z UMTS :oops:

#242987  autor: tesla
 31 gru 2007, 10:56
krzykos pisze:chyba nawet nie 1 mega,
nie chodzi mi o to co "dostaje user" tylko oferuje cała stacja dla wszystkich userów.

#247208  autor: PingNoMore
 23 sty 2008, 19:02
Jeden z użytkowników na forum napisałe w innym temacie, że Orange ucruchomiło UMTS w Białymstoku

#247225  autor: Pawrzes
 23 sty 2008, 20:47
Sygnał 3G pojawił się również w Zielonej Górze.

Pozdrawiam

#247227  autor: elrond
 23 sty 2008, 21:01
Sygnał 3G Orange miejmy nadzieję, pojawi się już niedługo też w Krośnie. Na razie są problemy, bo podanie złożone jest o nadajnik w samym centrum, na rynku, między zabytkami i pewnie jeszcze na niskim budynku bo tam trudno o coś wyższego, i miasto wymaga dodatkowej ekspertyzy o oddziaływanie na środowisko.

#247232  autor: babeo
 23 sty 2008, 21:14
elrond pisze:miasto wymaga dodatkowej ekspertyzy o oddziaływanie na środowisko.
:smt005

szkoda słów, na jutr zaczynam moją walkę z urzędasami, o zezwolenie na ułożenie kabla w drodze powiatowej, cały smaczek polega na tym, że występuje kolizja (czytaj: skrzyżowałnie) z rzeką, ale będzie jazda 8)

#247238  autor: Mixiorek
 23 sty 2008, 21:54
PingNoMore pisze:Jeden z użytkowników na forum napisałe w innym temacie, że Orange ucruchomiło UMTS w Białymstoku
Jest potwierdzenie -> podlaskie.btsearch.org

#247241  autor: elrond
 23 sty 2008, 22:10
babeo pisze: :smt005
No co się śmiejesz? To u nas normalne, nie? ;-)

Tutaj jest więcej informacji o tym, w czym problem...

Według mnie, powinni zajać się bardziej zamaskowaniem tych anten, bo jak bywam w Krakowie czy Katowicach to te "lasy" na dachach wyglądają okropnie. Ciągle wyrastają nowe, i nawsze jest problem z promieniowaniem, a nikt nie dba o to, żeby misto jakos wyglądało. Obawiam się, że za kilka lat i u mnie bedzie ten problem.

#247310  autor: JayCee
 24 sty 2008, 14:13
Dziś ruszyło 13 stacji NodeB w Lublinie. :mrgreen:

#247315  autor: PingNoMore
 24 sty 2008, 14:30
Oj to D@rio będzie mógł spokojnie testować.

#247322  autor: prezeswk
 24 sty 2008, 15:12
elrond pisze: No co się śmiejesz? To u nas normalne, nie? ;-)
Tutaj jest więcej informacji o tym, w czym problem...
Chyba chcą im utrudnić :( Uśmiałem się czytając podlinkowane postanowienie, zwłaszcza punkt o wróżeniu z fusów, lub zaczątek nowej telenoweli, czyli "Analizę możliwych konfliktów społecznych związanych z planowanym przedsięwzięciem".
Do prawdy, postawienie każdej stacji wymaga aż tak bzdurnych raportów?

#247324  autor: elrond
 24 sty 2008, 15:25
prezeswk pisze:"Analizę możliwych konfliktów społecznych związanych z planowanym przedsięwzięciem".
Pewnie chodzi o rozpytanie społeczeństwa o ich soosunku do anten. Z tego co wiem, już był jakis problem w tej lokalizacji, ludzie nie chcieli tak blisko nadajnika. Pewnie z tąd te dodatkowe ekspertyzy...
  • Strona 4 z 21
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 21
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4