• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #246881  autor: lukas112
 21 sty 2008, 19:06
Więc mam następujący problem . Mam nokie n73 , kartę prepaid play i zasięg 3g , a nie mogę do nikogo zadzwonić przez 3g . Pojawia się komunikat , że połączenie nie jest obsługiwane przez sieć , mimo ze jest pełny zasięg . Dodam , że osoba do której chcę zadzwonić również ma pełny zasięg 3g . I tu mam pytanie , czy w play trzeba aktywować rozmowy 3g , jeżeli nie co może być przyczyną mojego problemu .

rs-210->t610->k700->sxg75->n70->k750->n73

n73+2gb+ep630

#246901  autor: elrond
 21 sty 2008, 20:42
Nie, w Play jako "sieci multimedialnej" usługi tego typu jak połączenia wideo są aktywne już na starcie.

Co do problemu to po pierwsze - zadzwoń na *500, przedstaw problem moze rzeczywiście coś jest nie tak z ustawieniami w sieci.

Po drugie - korzystasz z sieci macieżystej Play czy roamingu Plusa? Może sieć jest jeszcze nie w pełni uruchomiona, lub trwają jakieś prace, testy.

No i jeszcze - jesteś pewnien że ustawienia w telefonie są ok?

#246905  autor: user_delete3
 21 sty 2008, 21:06
Sprawdź czy osoba do której próbujesz wykonać połączenie video również jest w zasiegu sieci 3g

#246906  autor: elrond
 21 sty 2008, 21:09
IzabelaR pisze:Sprawdź czy osoba do której próbujesz wykonać połączenie video również jest w zasiegu sieci 3g
lukas112 pisze:Dodam , że osoba do której chcę zadzwonić również ma pełny zasięg 3g .
:wink:

#246913  autor: tomko111
 21 sty 2008, 21:34
Wykonywałem kilka połączeń vieo właśnie w Playu i wszystko było w porządku. Stawiam tutaj, że albo trwają jakieś konserwacje nadajników w Twoim mieście, lub masz coś źle skonfigurowane w telefonie...

#246943  autor: lukas112
 22 sty 2008, 00:23
Hmm , dokładnie wygląda to tak , gdy do kogoś dzwonie , pojawia się komunikat , że sieć odbiorcy lub jego telefon nie obsługuje połączeń wideo . Dzwoniłem do 5 osób , które mialy n73, n70 , 6120 itp , miały zasięg 3 g i mimo to wyskakiwał taki komunikat . (osoby te miały telefony w sieci innej niż moja)

Dzwoniłem na *500 , ale tam nie dowiedziałem się za dużo , a dokładnie tyle co nic bo powiedzieli mi , że mogą zgłosić usterkę .

Czy jestem w roomingu plusa , nie wiem . Jestem z Elbląga , a na wyświetlaczu telefonu mam napisane play . Ustawienia w telefonie są skonfigurowane , zresztą tam nie ma nic do konfiguracji .
Po drugie - korzystasz z sieci macieżystej Play czy roamingu Plusa? Może sieć jest jeszcze nie w pełni uruchomiona, lub trwają jakieś prace, testy.
Tu , Elrond możesz mieć racje , bo nie próbowałem łączyć się z kimś kto jest w play , ale z drugiej strony play działa na nadajnikach plusa , a w plusie u mnie 3g działa bez problemu .

rs-210->t610->k700->sxg75->n70->k750->n73

n73+2gb+ep630

#246965  autor: elrond
 22 sty 2008, 09:46
lukas112 pisze:Tu , Elrond możesz mieć racje , bo nie próbowałem łączyć się z kimś kto jest w play , ale z drugiej strony play działa na nadajnikach plusa , a w plusie u mnie 3g działa bez problemu .
Użyj w telefonie opcji "pokaż dostępne sieci" (czy jak to sie tam u Ciebie nazywa) i dowiesz się, do czyjej sieci jesteś przyłączony. W sumie jednak nie robi to żadnej różnicy, bo za równo sieć Play jak i Plusa oferuje te same usługi więc i tu i tu videorozmowa ma działać.

Według mapy zasięgu Plusa, nie ma u Ciebie 3G, więc wychodzi na to że musisz korzystać z macierzystej sieci Play (no chyba że w mapce jest błąd?). Tutaj jest większe prawdopodobieństwo, że jeszcze coś montują, testują.

A próbowałeś zrobić tak, żeby to ktoś inny zadzwonił do Ciebie?