• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#242834  autor: bdj
 30 gru 2007, 15:03
a ile to kosz tuje czy za free czy czeba zapłacić mam zgubiony telefon z rozładowanom baterią ale z kartą sim czy da sie włączyc i namierzyć :error: :error: :error: :?:

[ Dodano: 2007-12-30, 15:04 ]
pomocy :roll:

[ Komentarz dodany przez: piotrz: 2007-12-30, 21:20 ]
chyba to zostawie dla potomnych... toż to Mickiewicz!

dominik

#242842  autor: przemek910
 30 gru 2007, 15:35
bdj pisze:a ile to kosz tuje czy za free czy czeba zapłacić mam zgubiony telefon z rozładowanom baterią ale z kartą sim czy da sie włączyc i namierzyć

[ Dodano: 2007-12-30, 15:04 ]
pomocy
nie da się...

#243630  autor: Legiak
 03 sty 2008, 15:58
Niewiedzialem gdzie to napisac wiec pisze tu ukradli mi telefon na abonament w playu nokie n 73 chcialbym zlokalizowac kolege ktory to zrobil jesli ktos jest wstanie mi pomoc to obiecuje sie zrewanzowac;-) wiem ze moze to zrobic siec lub policja ale niemam tu do playa odpowiedniego dojscia, a policja to wiadomo moze ktos ma i bylby mi wstanie pomoc?!bylbym wdzieczny prosze o kontkat na meil [email protected]

Inne uwagi i pomysly jak zwiekszyc szanse odnalezienia telefonu tez sa mile widziane;-)
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam

Zwyciezy ten co niezwatpi

#243962  autor: JacekS
 05 sty 2008, 10:51
Legiak pisze:Niewiedzialem gdzie to napisac wiec pisze tu ukradli mi telefon na abonament w playu nokie n 73 chcialbym zlokalizowac kolege ktory to zrobil jesli ktos jest wstanie mi pomoc to obiecuje sie zrewanzowac;-) wiem ze moze to zrobic siec lub policja ale niemam tu do playa odpowiedniego dojscia, a policja to wiadomo moze ktos ma i bylby mi wstanie pomoc?!bylbym wdzieczny prosze o kontkat na meil [email protected]

Inne uwagi i pomysly jak zwiekszyc szanse odnalezienia telefonu tez sa mile widziane;-)
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam
Jeżeli ci ukradli fona to jedynie co ci pozstało to powiadomienie policji oraz zgłoszenie tego faktu u operatora który zablokuje telefon i karte sim. Sam telefonu nie namierzysz.

#243963  autor: tesla
 05 sty 2008, 10:52
JacekS pisze:operatora który zablokuje telefon
słyszałeś kiedyś żeby operator blokował telefon :shock:

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#243964  autor: JacekS
 05 sty 2008, 11:00
słyszałeś kiedyś żeby operator blokował telefon :shock:
Słyszałem, nawet sam to robiłem gdy pracowałem w punkcie Plusa. Jest blokowany numer imei telefonu i na terenie danego kraju telefon nie bedzie działał z żadną karta sim. Chyba że zostanie wymieniona płyta główna telefonu.

#243965  autor: user_delete9
 05 sty 2008, 11:06
ostatnio dostrzeglem taka pewna rzecz ktora dzieje sie gdy przekladam karte sim sieci PLAY do innego telefonu ze zaraz po wlaczeniu siec wysyla gdzies jakas wiadomosc, zauwazylem to na motoroli timeport p7389 (dosc stary model), pojawia sie komunikat sending message, jednak nie jest ta wiadomosc nigdzie taryfikowana ani zapamietywana. czy ktos wie moze z czym to jest zwiazane? oraz jakie informacje sa przesylane w trakcie tej tajemniczej wiadomosci? moze wlasnie nr IMEI ktory pozwala zidentyfikowac z jakiego telefonu sie korzysta?

#243967  autor: tesla
 05 sty 2008, 11:13
JacekS pisze:Chyba że zostanie wymieniona płyta główna telefonu.
IMEI nie jest na stałe przypisany do telefonu. Wystarczy go zmienić i po sprawie. Swoją drogą, pierwszy raz słyszę żeby op blokował sam aparat. A jeżeli ukradnę Ci aparat, zdejmę SIMLocka i włożę kartę innego operatora? Wtedy nie można już zablokować samego aparatu. :)

#243979  autor: Kaczy
 05 sty 2008, 12:59
TimeSlot pisze:Swoją drogą, pierwszy raz słyszę żeby op blokował sam aparat. A jeżeli ukradnę Ci aparat, zdejmę SIMLocka i włożę kartę innego operatora? Wtedy nie można już zablokować samego aparatu.
No to mało wiesz.
Mozna zablokować IMEI. Nawet jak wsadzisz kartę innego OPa to nie ruszy. A zmiana IMEI w świetle polskiego prawa jest karalna!!

...::: Made for loneliness :::...

#244035  autor: JacekS
 05 sty 2008, 17:09
TimeSlot pisze:A jeżeli ukradnę Ci aparat, zdejmę SIMLocka i włożę kartę innego operatora? Wtedy nie można już zablokować samego aparatu. :)
Można go zablokować. W momencie sprzedaży danego aparatu tel. nr imei jest zapisywany w systemie obojętnie czy jest to abo czy prepaid. TimeSlot nr imei nie nic wspólnego z simlockiem.

#244054  autor: tesla
 05 sty 2008, 17:45
Kaczy, a ty nie czytasz ze zrozumieniem.
Kaczy pisze:Mozna zablokować IMEI. Nawet jak wsadzisz kartę innego OPa to nie ruszy.
napisałem że
TimeSlot pisze:A jeżeli ukradnę Ci aparat, zdejmę SIMLocka i włożę kartę innego operatora?
czyli kradnę aparat dla ustalenia uwagi -z kartą SIM POP. Pozbywam się karty SIM, ściągam SIMLocka, wkładam kartę PLAY. I co w tej sytuacji? Operator POPa nie zdoła zablokować już tego aparatu. Right ?
Kaczy pisze:A zmiana IMEI w świetle polskiego prawa jest karalna!!
tak samo jak kradzież telefonu :shock:
JacekS pisze:TimeSlot nr imei nie nic wspólnego z simlockiem.
pokaż mi zdanie w którym tak twierdzę. Wg mnie jeżeli możliwe jest zablokowanie _aparatu_ to tylko przez zidentyfikowanie go po nr IMEI, prawda ? I tutaj wracając do wypowiedzi Kaczego, jak zablokować _aparat_ skoro działa on już w innej sieci.

#244064  autor: JacekS
 05 sty 2008, 17:59
TimeSlot pisze:I tutaj wracając do wypowiedzi Kaczego, jak zablokować _aparat_ skoro działa on już w innej sieci.
Ty nie czytasz ze zrozumieniem napisałem że
W momencie sprzedaży danego aparatu tel. nr imei jest zapisywany w systemie obojętnie czy jest to abo czy prepaid

#244066  autor: tesla
 05 sty 2008, 18:01
JacekS pisze:W momencie sprzedaży danego aparatu tel. nr imei jest zapisywany w systemie obojętnie czy jest to abo czy prepaid
jakim znowu systemie?? Jest jakiś wspólny "system" dla wszystkich operatorów. :shock: ??

#244067  autor: JacekS
 05 sty 2008, 18:03
czyli kradnę aparat dla ustalenia uwagi -z kartą SIM POP. Pozbywam się karty SIM, ściągam SIMLocka, wkładam kartę PLAY. I co w tej sytuacji? Operator POPa nie zdoła zablokować już tego aparatu. Right ?
Telefon można cały czas zablokować niezaleznie od tego jaka karta jest w fonie. TimeSlot juz rozumiesz czy jeszcze nie

[ Dodano: 2008-01-05, 17:05 ]
jakim znowu systemie?? Jest jakiś wspólny "system" dla wszystkich operatorów. :shock: ??
W systemie danego operatora. Stary mam rade dla ciebie, a mianowicie gdy nie masz bladego pojęcia o danym wątku to sie po prostu nie udzielaj.

#244068  autor: tesla
 05 sty 2008, 18:07
Telefon można cały czas zablokować niezaleznie od tego jaka karta jest w fonie. TimeSlot juz rozumiesz czy jeszcze nie
nie, nie rozumiem. Jeżeli mnie przekonasz że operator jednej sieci komórkowej może zablokować telefon innej sieci komórkowej, na podstawie numer IMEI - to już wysyłam ci dobrą flaszkę, czegokolwiek.

#244071  autor: JacekS
 05 sty 2008, 18:13
TimeSlot pisze:nie, nie rozumiem. Jeżeli mnie przekonasz że operator jednej sieci komórkowej może zablokować telefon innej sieci komórkowej, na podstawie numer IMEI - to już wysyłam ci dobrą flaszkę, czegokolwiek.
Nie mam zamiaru cie przekonywać, po prostu tak jest, obojętnie czy w to wierzysz czy nie.

#244116  autor: Kaczy
 05 sty 2008, 21:06
TimeSlot pisze:nie, nie rozumiem. Jeżeli mnie przekonasz że operator jednej sieci komórkowej może zablokować telefon innej sieci komórkowej, na podstawie numer IMEI - to już wysyłam ci dobrą flaszkę, czegokolwiek.
W momencie logowania telefonu do sieci wysyłany jest m.in. nr IMEI. Operatorzy mają wspólną bazę zablokowanych nr IMEI i jeśli zablokujesz telefon w Plusie to nawet jeśli wsadzisz kartę sim Orange to telefon i tak nie zadziała.

#244119  autor: Kaczy
 05 sty 2008, 21:12
Info ze strony UKE
Info prawie na samym dole.

To chyba jest bardzo wiarygodne info. Jak chcesz to po weekendzie mogę poszukać dla Ciebie przepisów, które to regulują.

Ps. Prześlij mi flaszkę Finlandii :)

#244333  autor: jacguszi
 06 sty 2008, 22:52
Jak dobrze zrozumiałem to uniemożliwiają zalogowanie się do obcej sieci, nie blokują telefonu tak żeby nie można z niego korzystać. Czyli złodziej już wie że trzeba zmienic IMEI.
Czy system operatora rejestruje takie próby zalogowania się do sieci telefonów z listy zablokowanych ?

#244369  autor: Kaczy
 07 sty 2008, 08:48
jacguszi pisze:Jak dobrze zrozumiałem to uniemożliwiają zalogowanie się do obcej sieci, nie blokują telefonu tak żeby nie można z niego korzystać.
Jak telefon ma opcję uruchomienia w trybie offline (samolotowym) to on będzie dział. Ale jest sporo telefonów, które działają tylko razem z kartą sim.