• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #241964  autor: robek23
 26 gru 2007, 20:16
Mam karte playa i jestem zadowolony. 49 gr za minute do wszystkich, mmsy za 15 gr, darmowe minuty za 2 min odebranej rozmowy, 200 sms za darmo co miesiac, ale cala rodzina namawia mnie do zmiany na ere tak jak i paru kolegow. Jak dla mnie chce zostac przy playu. Czy warto? Czym TakTak (czy jak to tam sie nazywa) moze przewyzszyc playa? Jakie sa stawki do wszystkich sieci, jakies pakiety itp?

#241966  autor: yagi
 26 gru 2007, 20:20
Zostan w Play... Jak narazie jesli nie jedziesz za granice to bedziesz mial praktycznie same korzysci...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#241976  autor: gm
 26 gru 2007, 20:52
Jeżeli jesteś zadowolony w Play to tam zostań. Najbardziej zadowoleni z Twojego przejścia do TT będą znajomi i Rodzina :-)

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#241980  autor: robek23
 26 gru 2007, 21:18
Dzieki, zrobie tak jak mowicie. Jak narazie play nie ma duzo wad, no moze jedynie *500.
 #242003  autor: tomko111
 26 gru 2007, 22:33
robek23 pisze:Mam karte playa i jestem zadowolony. 49 gr za minute do wszystkich, mmsy za 15 gr, darmowe minuty za 2 min odebranej rozmowy, 200 sms za darmo co miesiac, ale cala rodzina namawia mnie do zmiany na ere tak jak i paru kolegow. Jak dla mnie chce zostac przy playu. Czy warto? Czym TakTak (czy jak to tam sie nazywa) moze przewyzszyc playa? Jakie sa stawki do wszystkich sieci, jakies pakiety itp?
Przejrzyj swoją książkę telefoniczną i sprawdź ile masz numerów w Erze, jeżeli jest do duża liczba - przejdź do ery. Jednak zachęcam Cię do pozostania w Playu, co chwilkę wprowadzają jakieś promocje, dodatkowo masz praktycznie za darmo 200 SMSów co miesiąc i do tego płacisz najniższą stawkę za połączenie do wszystkich sieci 49gr/min. Możesz być pewien, że za kilka miesięcy play wprowadzi kolejną ofertę w Play na kartę. :wink:

#242006  autor: babeo
 26 gru 2007, 22:37
robek23 pisze:49 gr za minute do wszystkich, mmsy za 15 gr, darmowe minuty za 2 min odebranej rozmowy, 200 sms za darmo co miesiac
To, to my wiemy :wink:
robek23 pisze:Czy warto? Czym TakTak (czy jak to tam sie nazywa) moze przewyzszyc playa? Jakie sa stawki do wszystkich sieci, jakies pakiety itp?
Zobacz jkaie ma stawki i sam ocen. Proste.

#242824  autor: qrczakos
 30 gru 2007, 14:36
jest jeszcze inna opcja, bo jak wiadomo wiekszosc sieci ma drozsze polaczenia do play, popros rodzinke ktora Cie zacheca do zmiany o zakup karty Ery oraz doladowanie na dluzszy czas by nie stracic waznosci:D a drugi telefonik mozesz juz za 30zet z allegro skolowac:) no i play oczywiscie zachowaj jako podstawowy;)
pzdr

#242861  autor: Vieslav
 30 gru 2007, 16:56
qrczakos pisze:jest jeszcze inna opcja, bo jak wiadomo wiekszosc sieci ma drozsze polaczenia do play, popros rodzinke ktora Cie zacheca do zmiany o zakup karty Ery oraz doladowanie na dluzszy czas by nie stracic waznosci:D a drugi telefonik mozesz juz za 30zet z allegro skolowac:) no i play oczywiscie zachowaj jako podstawowy;)
pzdr
Dobry pomysł i bardzo powszechnie stosowany. Sam mam wielu znajomych którzy mają dwa telefony; jeden w Orange drugi w Plusie i używają obydwu w zależności od potrzeb.

#246941  autor: martins
 22 sty 2008, 00:10
A ja polecam Ci Tak Taka, skoro rodzine i kolegów masz w erze, to jak najbardziej opłaca ci sie przejście do tt. Po co masz do rodziny i kolegów płacić 49 groszy, skoro możesz mniej? Do wszystkich pozostałych jest po 8 miesiącach w sieci tylko 10 groszy drożej. Ale przecież rodzine i wiekszośc kolegów i tak masz w erze. 1 minuta za 2 przychodzące? Tez bardziej opłacalne jest w tt, gdzie sumują sie sekundy a nie pełne minuty jak w play. 200 sms w play? Hmmm, mam znajomych którzy już po tygodniu ich nie mają.W tt Pakiety sms w sieci po 1 grosz, sms po 6 groszy. Inny przykład gdzie tt wychodzi lepiej jest np sama usługa granie na czekanie. W Playu kupisz utwór i jest git, ale kup drugi to pierwszy ci przepada, więc jak chcesz pierwszy to musisz od nowa za niego zapłacić, w tt raz kupiony zostaje w szafie do wykorzystania kiedy chcesz. Ja bym sie na twoim miejscu zastanowił. Mając rodzine i znajomych w erze zaoszczędzisz mając tel w tej samej sieci, tak jak mając w plusie czy orange to tez najlepiej wyjdziesz mając tel w jednej z tych sieci. W playu sie niestety nie da oszczędzać. Sam miałem nr z Play przez 2 tyg i poleciał w kanał na ulicy. A czemu sie ludzie tak Playem zachwycaja, to dla mnie zagadka. Poza tym dzwoniący do ciebie do Playa tracą tak jakby podwójnie (bo taki pazerny jest Play), ja osobiście nie dzwonie do tej sieci, no chyba że w ważnej sprawie służbowej.

#246946  autor: kameT
 22 sty 2008, 02:29
Ja także polecę Tak Taka. Niestety polski naród jest skompy. I jeśli jesteś w innej sieci - nie chętnie będą do Ciebie pisać , dzwonić znajomi, itp. itd. Oczywiście nie podadzą Ci takiego powodu.

Tak Tak jest korzystniejszy od playa, jeśli jesteś w nim dość długo. Dlatego najlepiej jest kupić używaną kartę na allegro.
Minuta 59gr poza sieć, sms 16 gr poza sieć.
W sieci, czyt. do znajomych rodziny smsy możesz mieć albo za 1 gr (w pakiecie za 6zł, który przepada po 30 dniach) albo po 7 gr w pakietach, które nigdy nie przepadają.
Rozmaiwać możesz z nimi za 29gr, także w pakiecie, który nie przepada.
W pakietach tych o tyle masz fajnie, że nie musisz martwić się terminami.
Naprawdę, ja zawsze polecam sieć, w której masz sporo znajomych, zawsze to jest jest jakieś odciążenie, że płacisz te 29gr za minutę, a nie 49gr.

Jeszcze teraz za 4zł możesz rozmawiać z wybranym nr w nocy za darmo, natomiast w dzień tylko za 5gr.
Polecam Tak Taka ;)

3510i --> T630i--> 6230i --> 6230i / 3310 --> 6230i / 6060
--> 6300 / 6230i --> 6300 / W580i --> N82 / 6300 --> N82/ 6303 --> S8500(Wave) / N82 .
"The future starts today, not tomorrow!"

#246949  autor: Marens
 22 sty 2008, 07:31
kameT pisze:Ja także polecę Tak Taka. Niestety polski naród jest skompy. I jeśli jesteś w innej sieci - nie chętnie będą do Ciebie pisać , dzwonić znajomi, itp. itd. Oczywiście nie podadzą Ci takiego powodu.
Przerobiłem to samo, tylko z Simplusem. 3/4 znajomych to Plus. Jak miałem w Playu to musiałem do wszystkich sam dzwonić, teraz telefon jakby "rozdzwonił się"

#246959  autor: Jedrker
 22 sty 2008, 09:25
martins pisze:(bo taki pazerny jest Play),
To nie wina pazerności Playa.
Poczytaj sobie na necie dlaczego stawki do Playa są droższe.
Dlatego, że to jest nowa sieć, która jak narazie nie ma zysków, lecz same straty.
KAżdy operator tak zaczynał.

#246960  autor: martins
 22 sty 2008, 09:29
Mogę jeszcze tylko dodać że kolega przeszedł z Playa do tak taka, bo prawie nikt już do niego nie dzwonił. Więc i bonus 1 minuta za 2 stał sie bezużyteczny, a teraz jego komórka jakby ożyła :) Pracownik ery sie dziwił przy załatwianiu sprawy, mówiąc z uśmiechem, a przecież ten Play miał być taki tani...
PS: to ten kolega od smsów :)

[ Dodano: 2008-01-22, 09:32 ]
Jedrker pisze:
Dlatego, że to jest nowa sieć, która jak narazie nie ma zysków, lecz same straty.
A co to obchodzi przeciętnego kowalskiego? Ma się cieszyć, że płaci drożej do tej sieci? Skoro we wszystkich innych jest mniej? A czy to Play sam sie czasem nie starał o taki podwyższony interkonekt? Niech nie robią jak opętani tylu reklam to zaoszczędzą. Dzisiaj gdzie nie popatrzysz to wszystko fioletowe.

#246962  autor: Jedrker
 22 sty 2008, 09:43
martins pisze:Niech nie robią jak opętani tylu reklam to zaoszczędzą.
Ja jako handlowiec tylko Ci powiem, że bez reklam nie ma nabywców :)
Pocztki są trudne dla każdego nowego operatora

#246964  autor: bkawa
 22 sty 2008, 09:45
Jedrker pisze:
Wydaje mi się, że przy takiej ofercie to jednak pazerność PLAY, który zażądał wyższych stawek za rozliczenia z innymi opami.

#246990  autor: biotyt
 22 sty 2008, 13:08
bkawa pisze:
Jedrker pisze:
Wydaje mi się, że przy takiej ofercie to jednak pazerność PLAY, który zażądał wyższych stawek za rozliczenia z innymi opami.
He, pazerność Play... Ja widzę tu raczej pazerność starych operatorów, którzy dzięki takim zawyżonym stawkom zniechęcają ludzi do zmiany na Play (powód: znajomi będą mieli do mnie drożej). Interconnect jest przezroczysty i nie powinien mieć takiego wpływu na ceny, ponieważ połączenia między operatorami są w dwóch kierunkach przez co opłaty się znoszą. Operatorzy po prostu co jakiś czas robią sobie bilans i jeden drugiemu oddaje należność, która raczej jest dość drobna w stosunku do całości. Trójca ma dość równe udziały w rynku więc te zwroty nie są aż tak ogromne.

W przypadku Play trzeba zauważyć, że na początku ze względu na małą liczbę użytkowników połączenia z Play będą wykonywane poza sieć częściej niż w sieci, a z kolei od starych operatorów będzie mniej połączeń przychodzących. Asymetryczność w interconnect jest po to by Play nie dokładało do interesu, bo ma inne koszta np. związane z budową sieci, reklamy, akcje promocyjne. Taka ochrona UKE jest po to by wspomóc nowego gracza, a nie wzmacniać pozycję starych. W końcu jednym z głównych zadań UKE jest utrzymanie konkurencji na rynku, a jeśli nie jest wystarczająca to ją stworzyć.
Patrząc zatem na stawki interconnect i ruch wchodzący/wychodzący z Play można powiedzieć, że jest zachowana równowaga pod względem kosztów. Moim zdaniem, pomimo takiego rozwiązania Play i tak dokłada trójcy, choć na pewno o wiele mniej niż w przypadku rozliczeń symetrycznych.

Chcę też zauważyć, że pierwszą siecią, która wprowadziła wyższe stawki do Play była sieć Orange, pomimo tego, że wychodzi dość zyskownie na opłatach międzyoperatorskich. Stać by ich było by mieć równą stawkę do Play, ale po co gdy można na tym dodatkowo zarobić zniechęcać do Play tłumacząc się stawkami międzyoperatorskimi. Ktoś kto nie wie jak to dokładnie działa będzie obwiniał Play choć tak na prawdę jest to niechęć starych operatorów.

biotyt

#246995  autor: martins
 22 sty 2008, 13:58
JASNE, Orange, Plus I Era, mają dokładać do interesu PLAY? Sam skoro prowadze biznes to nie mam ochoty dopłacać więcej dostawcom, bo oni np. chą otworzyć sobie kilka nowych hurtowni. A co mnie to obchodzi. W końcu biznes mam po to żebym sam zarobił.

#247001  autor: george
 22 sty 2008, 15:29
Ja mialem z kolei dylemat czy przejsc z tt do playa - przeszedlem i jak narazie nie zaluje chociaz zaznaczam ze nie mam zbyt wielu znajomych w Erze wiec moze dlatego mi Play wychodzi korzystniej. Jesli masz wiecej znajomych w Erze to mysle ze wtedy TT moze byc dla Ciebie bardziej oplacalny. Ja jakis czas temu kupilem sobie ten bezterminowy pakiet tanszych minut w TT + włączylem usluge "1 za 2" i nie mam teraz co z tymi minutami robic. Jedynie jak na stacjonany zadzwonie to mi troche tego zejdzie ale to rzadko. Tak wiec wszystko zalezy od tego ilu masz znajomych w Erze...

pozdr

#247005  autor: user_delete17
 22 sty 2008, 15:47
martins pisze:JASNE, Orange, Plus I Era, mają dokładać do interesu PLAY?
Tu wcale nie chodzi o dokładanie do interesu tylko zabezpieczenie przed upadkiem tego interesu.
martins pisze:Sam skoro prowadze biznes to nie mam ochoty dopłacać więcej dostawcom, bo oni np. chą otworzyć sobie kilka nowych hurtowni. A co mnie to obchodzi. W końcu biznes mam po to żebym sam zarobił.
No masz rację, ale niestety dopłacasz i to prawie w każdym produkcie. Jak chcesz wejść szeroko na rynek z towarem to musisz dać zarobić pośrednikom, ale i Ty musisz zarobić, więc wszystko się zawiera w marżach. Ponadto znam kilka firm gdzie w ramach współpracy trzeba zupełnie legalnie dokładać się im do interesu.

Ciekawi mnie jak będą wyglądały połączenia z nowym operatorem i czy może to odmienić nieco rynek. Dlatego też zalecałbym wstrzymanie się z długoterminowymi umowami w każdej sieci.

#247078  autor: biotyt
 22 sty 2008, 22:15
martins pisze:JASNE, Orange, Plus I Era, mają dokładać do interesu PLAY? Sam skoro prowadze biznes to nie mam ochoty dopłacać więcej dostawcom, bo oni np. chą otworzyć sobie kilka nowych hurtowni. A co mnie to obchodzi. W końcu biznes mam po to żebym sam zarobił.
Chciałbym zauważyć, że połączenia do Play nie są jedyną usługą jaką świadczy operator. Prowadząc biznes powinieneś wiedzieć, że sprzedaż niektórych produktów czy świadczenie usług wykonuje się poniżej kosztów by zwiększyć atrakcyjność oferty względem konkurentów. Jest to jedna z wielu usług, a straty poniesione w tym przypadku odrabia się w innych miejscach. Liczy się chyba końcowy wynik finansowy prawda?

Play ma jak na razie 1 mln klientów, w innych sieciach jest ich ponad 30 mln (Plus, Era, Orange). Biorąc takie zaniżone dane statystycznie przypada 1 numer Play na 30 numerów w innych sieciach. Chyba naturalne jest ze częściej połączenia z Play kierowane są do innych sieci niż z innych sieci do Play.
Dodatkowo klienci "trójcy" preferują kontakt w sieci, natomiast Play jest wybierany przez klientów, którzy cenią sobie swobodę dzwonienia do każdej sieci przez co tych połączeń pozasieciowych w Play jest więcej. Raczej kto ma znajomych np. w Orange i ma do nich potrzebę dzwonić najczęściej nie przeniesie się do Play. Skoro się przenosi nawet ze znajomymi to zależy wszystkim na tanim kontakcie między sobą (bo Play <-> Play najtaniej), ale także taniej do innych sieci. Gdyby nie było tego drugiego czynnika to takie Orange też dobrze by się spisywało. W związku z tym użytkownicy Play dzwonią także częściej poza sieć bo mają płaską stawkę. Po to wybrali tego operatora w końcu, bo zależy im na poza sieciowych rozmowach większym stopniu niż u "trójcy".

Ośmielę się zatem stwierdzić, że Play mimo takiego asymetrycznego interconnectu na swoją korzyść ponosi spore straty. Asymetria w tym rozliczeniu jest zbyt mała by pokryć różnice związane z udziałem w rynku oraz odmiennego profilu dzwonienia w trójcy a w Play.

Dalej będę podtrzymywał, że wyższe stawki nie mają żadnego uzasadnienia oprócz tego, żeby zniechęcić swoich użytkowników do nowej sieci. Klient w BOK zapyta się czemu ma wyższą stawkę do tej sieci, a konsultant odpowie, że Play sobie więcej życzy za zakańczanie połączeń w swojej sieci niż inni operatorzy. Jest to oczywiście prawda, ale nie wyjaśnia, że operatorzy oddają sobie tylko różnice, że ilości przychodzących/wychodzących połączeń z/do Play są różne. Klient ma w głowie, że Play sobie każe za to płacić więcej i kropka, a to już nie buduje korzystnego wizerunku. To takie usprawiedliwianie wyższych stawek i stworzenie kosztów, których tak na prawdę nie ma, dla większego zysku.

biotyt