dokładnie, odliczyć może ta osba, na którą wystawiona jest faktura, więc żeby odliczyć mogli oboje małżonkowie - muszą być na fakturze
Prometo pisze:mikage1 w tej chwili płacę za internet (Neostradę) 33,00 PLN miesięcznie ale od stycznia 2008r. będę płacił 66,00 PLN. Telefon jest zarejestrowany na moich rodziców (mamę) czyli praktycznie mógłbym teraz w grudniu złożyć takie oświadczenie bo 12 x 66,00 PLN = 792,00 przewyższa kwotę 760,00 PLN. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
koniecznie w grudniu, żeby na fakturze w styczniu były już 2 osoby - wtedy będzie mozna odliczyc 792 PLN - np 1 osoba 760 (zakładając, że ulga zostanie na tym poziomie), a druga 32 PLN; inna możliwość: każda z 2 osób na fakturze odlicza 396 PLN, czyli połowę; te różne możliwości podziału kwoty mają znaczenie zależnie od tego, czy małżeństwo rozlicza się wspólnie (wtedy sposób podziału kwoty jest w sumie bez większego znaczenia, chyba, że jakiś czas tylko jedno z nich figurowało na fakturze) czy kazdy z małżonków osobno...
istnieje też możliwość, żeby również inni domownicy zameldowani pod tym adresem mogli wykorzystać ulgę, coś znajdziesz tu:
http://www.pit.pl/ulga-internet/
http://www.infor.pl/podatki/poradniki/2 ... oku.html#3
ale w praktyce dla większości użytkowników wystarczy maksymalnie podwójna ulga, bo myśle, że większość użytkowników nie przekracza teraz kwoty 126 PLN na miesiąc (760 x 2 = 1520/12 = 126,66)
[ Dodano: 2007-12-10, 11:02 ]
Prometo pisze:aga pisze:Z tym, że przelewy robi tata za swojego rachunku.
No właśnie przelewy robi Twój tata. U mnie rachunki (przelewy) płacę ja.
Tutaj jest napisane jakoś tak dziwnie
Kod: Zaznacz całyZapłata za fakturę żony przez przelew wykonany z rachunku bankowego męża uprawnia do odliczenia, o ile oczywiście konto i cały majątek objęty jest wspólnością majątkową
podstawą do odliczenia jest nie to z czyjego konta był przelew, tylko czy dana osoba jest na fakturze - dowodem dla urzędu skarbowego jest FAKTURA
- dokument przelewu jest potrzeby jako potwierdzenie, że pieniadze zostały wpłacone
- w przywołanym wyjaśnieniu chodzi pewnie o to, że problem pojawiłby się w przypadku rozdzielności majątkowej, gdyby mąż płacił ze swojego konta fakturę żony
- natomiast w sytuacji, gdy dzieci płacą ze swojego konta rachunki rodziców - to pewnie trzeba zapytac o interpretację prawnika albo US...