• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#238466  autor: maniek
 09 gru 2007, 23:24
ja takiego czegos nie wypełniałem i wszystko jest ok :wink:
 #238479  autor: mikage1
 10 gru 2007, 00:52
Prometo pisze:Mam do Was następujące pytanie: czy muszę wypełniać to oświadczenie , żeby uzyskać ulgę na internet przy rozliczeniu rocznym?
to jest oświadczenie, które się składa jeśli się chce by na fakturze za usługi telekomunikacyjna znalazł się współmałżonek;
gdy mąż i żona są razem na fakturze, każde z nich moze wykorzystać limit zwolnienia z podatku (czyli teoretycznie można podwójnie odliczyć ulgę na net - ale tylko wtedy, gdy są wysokie rachunki, bo mozna odliczyć tylko do wysokości faktycznie zapłaconej kwoty), gdy jest tylko jeden z małżonków - wtedy mozna wykorzystac ulgę tylko 1 raz

#238486  autor: Prometo
 10 gru 2007, 07:46
mikage1 w tej chwili płacę za internet (Neostradę) 33,00 PLN miesięcznie ale od stycznia 2008r. będę płacił 66,00 PLN. Telefon jest zarejestrowany na moich rodziców (mamę) czyli praktycznie mógłbym teraz w grudniu złożyć takie oświadczenie bo 12 x 66,00 PLN = 792,00 przewyższa kwotę 760,00 PLN. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#238487  autor: Prometo
 10 gru 2007, 08:00
Wyczytałem w dzisiejszej Gazecie prawnej takie coś i znowu mam dylemat bo tak jak pisałem wyżej rachunek za internet i telefon płacę ja ale internet i telefon jest na mojego rodzica (matkę). Czy wtedy matka może skorzystać z ulgi na internet?

Pozdrawiam - Prometo

#238491  autor: Klusek
 10 gru 2007, 08:45
Z ulgi za internet może skorzystać tylko ta osoba na którą są wystawiane faktury za internet i tylko w miejscu zameldowania. Więc jeśli faktury za internet są na Twoją mamę to Ona może skorzystać z tej ulgi bez względu na to kto faktycznie za ten internet płaci.

Obrazek
Obrazek

#238494  autor: aga
 10 gru 2007, 10:19
Klusek pisze:Z ulgi za internet może skorzystać tylko ta osoba na którą są wystawiane faktury za internet i tylko w miejscu zameldowania. Więc jeśli faktury za internet są na Twoją mamę to Ona może skorzystać z tej ulgi bez względu na to kto faktycznie za ten internet płaci.
Dokładnie jest tak jak napisał Klusek, czyli ulgę za internet może odliczyć tylko Twoja Mama. Ja mam podobną sytuację, bo internet mamy jeszcze na mojego tatę i dopiero w lutym po skończeniu umowy coś z tym zrobimy. Z tym, że przelewy robi tata za swojego rachunku.

#238503  autor: Prometo
 10 gru 2007, 10:50
aga pisze:Z tym, że przelewy robi tata za swojego rachunku.
No właśnie przelewy robi Twój tata. U mnie rachunki (przelewy) płacę ja. Tutaj jest napisane jakoś tak dziwnie
Kod: Zaznacz cały
Zapłata za fakturę żony przez przelew wykonany z rachunku bankowego męża uprawnia do odliczenia, o ile oczywiście konto i cały majątek objęty jest wspólnością majątkową

Pozdrawiam - Prometo

#238505  autor: mikage1
 10 gru 2007, 10:57
dokładnie, odliczyć może ta osba, na którą wystawiona jest faktura, więc żeby odliczyć mogli oboje małżonkowie - muszą być na fakturze
Prometo pisze:mikage1 w tej chwili płacę za internet (Neostradę) 33,00 PLN miesięcznie ale od stycznia 2008r. będę płacił 66,00 PLN. Telefon jest zarejestrowany na moich rodziców (mamę) czyli praktycznie mógłbym teraz w grudniu złożyć takie oświadczenie bo 12 x 66,00 PLN = 792,00 przewyższa kwotę 760,00 PLN. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
koniecznie w grudniu, żeby na fakturze w styczniu były już 2 osoby - wtedy będzie mozna odliczyc 792 PLN - np 1 osoba 760 (zakładając, że ulga zostanie na tym poziomie), a druga 32 PLN; inna możliwość: każda z 2 osób na fakturze odlicza 396 PLN, czyli połowę; te różne możliwości podziału kwoty mają znaczenie zależnie od tego, czy małżeństwo rozlicza się wspólnie (wtedy sposób podziału kwoty jest w sumie bez większego znaczenia, chyba, że jakiś czas tylko jedno z nich figurowało na fakturze) czy kazdy z małżonków osobno...

istnieje też możliwość, żeby również inni domownicy zameldowani pod tym adresem mogli wykorzystać ulgę, coś znajdziesz tu:

http://www.pit.pl/ulga-internet/

http://www.infor.pl/podatki/poradniki/2 ... oku.html#3

ale w praktyce dla większości użytkowników wystarczy maksymalnie podwójna ulga, bo myśle, że większość użytkowników nie przekracza teraz kwoty 126 PLN na miesiąc (760 x 2 = 1520/12 = 126,66)

[ Dodano: 2007-12-10, 11:02 ]
Prometo pisze:
aga pisze:Z tym, że przelewy robi tata za swojego rachunku.
No właśnie przelewy robi Twój tata. U mnie rachunki (przelewy) płacę ja. Tutaj jest napisane jakoś tak dziwnie
Kod: Zaznacz cały
Zapłata za fakturę żony przez przelew wykonany z rachunku bankowego męża uprawnia do odliczenia, o ile oczywiście konto i cały majątek objęty jest wspólnością majątkową
podstawą do odliczenia jest nie to z czyjego konta był przelew, tylko czy dana osoba jest na fakturze - dowodem dla urzędu skarbowego jest FAKTURA
- dokument przelewu jest potrzeby jako potwierdzenie, że pieniadze zostały wpłacone
- w przywołanym wyjaśnieniu chodzi pewnie o to, że problem pojawiłby się w przypadku rozdzielności majątkowej, gdyby mąż płacił ze swojego konta fakturę żony
- natomiast w sytuacji, gdy dzieci płacą ze swojego konta rachunki rodziców - to pewnie trzeba zapytac o interpretację prawnika albo US...
Ostatnio zmieniony 10 gru 2007, 11:07 przez mikage1, łącznie zmieniany 1 raz.

#238507  autor: Prometo
 10 gru 2007, 11:07
mikage1 pisze:podstawą do odliczenia jest nie to z czyjego konta był przelew, tylko czy dana osoba jest na fakturze - dowodem dla urzędu skarbowego jest FAKTURA
Na fakturze widnieje imię nazwisko oraz adres zameldowania mojej mamy. Dziekuje wszystkich za pomoc i pozdrawiam.

Pozdrawiam - Prometo

#238508  autor: mikage1
 10 gru 2007, 11:10
prometo - nie wiem tylko co z płatnością z konta dzieci - co dopisałem do poprzedniego mojego posta w momencie kiedy Ty pisałeś swojego... :)

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#238509  autor: Prometo
 10 gru 2007, 11:21
mikage1 już wiem namieszałem sam :oops: ja płacę ale z konta mamy poprzez internet. Czy muszę te wszystkie potwierdzenia wpłaty wydrukować, bo jak ja miałem wcześniej radiówkę to dostałem fakturę zbiorczą z rozbiciem na poszczególne miesiące, pomimo że co miesiąc płaciłem normalnie za internet.

Pozdrawiam - Prometo

#238510  autor: mikage1
 10 gru 2007, 11:28
no, byłoby wskazane miec takie potwierdzenia - one zastępują pieczątkę na poczcie/w banku

#238513  autor: maniek
 10 gru 2007, 11:44
Prometo pisze:ja płacę ale z konta mamy poprzez internet
ja place tez przez internet ale ze swojego konta telefon i internet sa na mame dla pewnosci zbieram faktury ktore otrzymuje od tp

#238515  autor: mikage1
 10 gru 2007, 11:50
faktury musisz mieć chyba przez 2 lata - tzn. nie musisz, ale jak w ciągu tego okresu zgłosi się operator (albo inny dostawca - prąd, gaz, woda, kablówka...) że nie zapłaciłeś - to jak nie masz dowodu w postaci faktury (potwierdzenia, że została zapłacona) to masz problem...
- a w Naszym Pięknym Kraju różne cuda się zdarzają...

#238517  autor: maniek
 10 gru 2007, 12:00
operator jak operator ale te faktury to raczej dla urzedu trzymam :-D

#238518  autor: mikage1
 10 gru 2007, 12:19
a to jest oczywiste, ale nie wszyscy o tym wiedzą - niektórzy moi znajomi mają straszny bałagan w tych papierach i nigdy nie mogą znaleźc umów z operatorem, zapłaconych rachunków, etc... :P

#357302  autor: sonykuba
 03 wrz 2009, 18:23
dobrze to ja mam jeszcze takie pytanie bardzo w temacie. Mianowicie Czy istnieje możliwość odliczenia tego podatku w sytuacji gdy w danym miejscu nie jest sie zameldowany a tylko sie to miejsce wynajmuje (jestem studentem) i potwierdzeniem moje mieszkania tam jest umowa najmu. Czy na takiej podstawie mogę odliczyć ten podatek?

Poza tym US może domagać się pokazania faktur aż do 5 lat od danego rozliczenia podatkowego.

#357337  autor: BL9393
 03 wrz 2009, 20:41
na fakturach jest Twój adres jako klienta, a nie adres do korespondencji czy adres instalacji, więc możesz :) poza tym operator może przesłać Ci duplikaty faktur ;)

czas na Orange

#357450  autor: sonykuba
 04 wrz 2009, 11:51
BL9393 pisze:na fakturach jest Twój adres jako klienta, a nie adres do korespondencji czy adres instalacji, więc możesz :) poza tym operator może przesłać Ci duplikaty faktur ;)
Tak, tak to wiem. Natomiast chodzi mi o to czy możliwość odpisania podatku jest tylko wtedy, gdy miejsce gdzie mamy internet jest w miejscu naszego zameldowania czy także zamieszkania (co można potwierdzić umową najmu). Chodzi mi tu o to, że ulga przewidziana jest dla osób faktycznie korzystających z tego internetu, a nie na przykład takich, którzy zainstalowali by internet w 3 lokalach i w każdym z nich odpisali sobie wartość tego podatku. Wydaje mi się, że ustawodawca wprowadził takie ograniczenie, żeby znowu podatnicy za dużo nie odpisywali tego podatku, bo mogło to by być kuriozalne. Tak więc wynajmując lokal i posiadając w nim internet mogę odpisać ten podatek czy wymagane jest moje zameldowanie w nim?