• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #232653  autor: cema
 11 lis 2007, 10:37
Poprawiłem test.Proszę o wyrozumiałość, to mój pierwszy raz.Myślę że się spodoba.

Długo się zastanawiałem, jaki telefon kupić. Myślałem o Samsung i750, lecz był za drogi.
Drugim kandydatem był Sony Ericsson p990i, ale miał za mało multimediów.
Trzecim telefonem był Sony Ericsson K800i, którego nie wybrałem z wiadomych przyczyn.
Więc wybór padł na Nokię n73 ME , i właśnie ten telefon opiszę.

Telefon dotarł do mnie w bardzo eleganckim pudełku, w którym znalazło się:

-Kabel do transmisji danych
-Zestaw słuchawkowy stereo
-Pilot z wejściem mini-jack 3,5
-Ładowarka
-Płyta CD z oprogramowaniem PC Suite i płyta z softem do telefonu.
-Instrukcję obsługi
-Gwarancja i inne pierdoły.
-Karta Pamięci 2GB

Zabrakło paska na rękę i szmateczki do wyświetlacza, którzy inni dostali :(.

Gdy wyjąłem telefon z pudełka, zobaczyłem wyświetlacz większy niż mi się wydawał.
Cały telefon jest trochę duży, ale w porównaniu z Necem e228 to jest maleństwo :)
Ogólnie telefon bardzo ładny.
Klapka aparatu trochę odstawała, ale nie jest to dla mnie problem.
Klawiatura na początku sprawiała problemy, teraz jest dla mnie szybka i wygodna.
Dżojstik jest troczę luźny, sprawia wrażenie jakby miał się złamać, mimo tego jest wygodny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wejście na kartę pamięci nie jest złe. Niektórzy piszą ze wydaje się jakby się miało wyłamać, ja jednak takiego zachowania nie zaobserwowałem.

Po włączeniu niebyło żadnych sensownych dzwonków ani filmików. Szkoda ponieważ akurat niemiałem dostępu do komputera i dopiera później mogłem go przetestować.
Wyświetlacz jest bardzo dobry. Jasny i wyrazisty. Nie widać pikseli
U góry telefonu jest niebieska dioda, która bróg gdy telefon jest w stanie gotowości, oraz czujnik światła regulujący podświetlenie klawiszy.
Bateria jest w miarę mocna. Trzyma około 3 dni.

Aparat:
Aparat zdjęcie robi bardzo dobrze, jednak przed zrobieniem zdjęcia są widoczna niebieskie plami.
Funkcji aparatu jest pełno.
Lampa błyskowa jest bardzo jasna, tylko szkoda że nie może świecić cały czas :(
Jest jednak aplikacja która to umożliwia, ale wtedy lampa nieświecki już tak mocno.

Obrazek

Przednia kamerka nie nadaje się do niczego :/ . Zdjęcia są całe w niebieskich plamkach.
Filmy można nagrywać do jednej godziny, w rozdzielczości 352 x 288 i formacie mp4.

Obrazek

Obrazek

Zdjęcie wykonane przednią kamerą:

Obrazek

Zdjęcia wykonane kamerą główną:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Muzyka:

Muzyka z głośników jest bardzo głośna, jednak po kilku dniach telefon zaczął trochę „charczeć”. Dolny głośnik gra nieco ciszej niż górny, ale razem dają powalający efekt mniemający basu :/.
Oryginalne słuchawki są wygodne i jakość dźwięku jest dobra. Mogłyby być jednak trochę głośniejsze, ale jak się podłączy np „Koss Spark Plug” to jest już dobrze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

System:
Symbian chodzi jak marzenie, dopóki się nie napakuje za dużo aplikacji :P
Ogólnie nie zdarzyło mu się tak zawiesić, abym musiał wyjmować baterię.
Jest bardzo dużo możliwości rozbudowy systemu.
W oryginalnym zestawieniu dyktafon może nagrywać maksymalnie 1 minutę.
To trochę za mało jak na telefon tej klasy.
Trochę kłopotu sprawiają motywy, bowiem nie idzie ich odinstalować. Do tego jak się instaluje nowe, te stare znikają. To jest poważna wada, ponieważ mam teraz o 200mb mniej.

Obrazek

Wbudowany odtwarzacz wideo spełnia swoje zadanie. Można oglądać filmy na pełnym ekranie i przewijać.
Połączenie z komputerem nie wymaga żadnych sterowników.
Wystarczy połączyć obydwa urządzenia kablem, i wybrać w telefonie „Pamięć Masowa”.

Podsumowanie:
Jest parę niedociągnięć, mimo tego telefon jest bardzo dobry, wart swojej ceny.
Każdemu kogo spotkam się podoba.
Bardzo go polecam.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2007, 16:53 przez cema, łącznie zmieniany 3 razy.

Nokia 6610i =>> SE T230 =>> Siemens S65 =>> SE K300i =>> Nokia 3650 =>>NEC e228 =>> Nokia N73 =>> Nokia N95 =>> Samsung G810 =>> Nokia N95 8GB =>> Nokia 5800 =>> SE X10 Mini Pro =>> Motorola Milestone =>> HTC Desire Z

#232655  autor: Osk92
 11 lis 2007, 10:39
Zły dział, brak fotek... Strasznie krótki się zdaje...

karny jeż

#232657  autor: cema
 11 lis 2007, 10:42
Fotki będą, niestety baterie w aparacie siadły i niemoge do komputera ich skopiować.Jak zły dział to bardzo przepraszam, ale niewiem do którego mam dać ten test.

Nokia 6610i =>> SE T230 =>> Siemens S65 =>> SE K300i =>> Nokia 3650 =>>NEC e228 =>> Nokia N73 =>> Nokia N95 =>> Samsung G810 =>> Nokia N95 8GB =>> Nokia 5800 =>> SE X10 Mini Pro =>> Motorola Milestone =>> HTC Desire Z

#232658  autor: Osk92
 11 lis 2007, 10:44
Do Symbiana mi się zdaje.
A jak fotek nie ma to po co suchy tekst? nie lepiej poczekać, aż zrobisz zdjęcia i wtedy ładnie nam pokazać?
 #232659  autor: kamil1221
 11 lis 2007, 10:46
cema pisze:Na wstępie bardzo proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu.
To zależy od moderatora czy przeniesie do działu testy czy też nie.
Twój test nie spełnia nawet minimum, aby znaleźć się tam. Po przeczytaniu nic się nie dowiedziałem na temat telefonu - bardziej bym to nazwał krótkim opisem a nie testem.

#232660  autor: basiulenkaa
 11 lis 2007, 10:48
Zły dział i brak fotek jak napisał Osk92. Jak na telefon z symbianem to test wydaje się za krótki, czytając go mam wrażenie, że w ogóle nie masz tego telefonu, to, co tutaj wyczytałam to już wiedziałam z kilku stron www. :] Poza tym duuuużo błędów interpunkcyjnych i trochę ortograficznych.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2007, 10:51 przez basiulenkaa, łącznie zmieniany 1 raz.

...

#232661  autor: aga
 11 lis 2007, 10:48
cema pisze:Jak zły dział to bardzo przepraszam, ale niewiem do którego mam dać ten test.
Jest taki dział "Testy czytelników".
Kod: Zaznacz cały
Tu znajdują się testy telefonów i innych urządzeń napisane przez naszych czytelników. Proszę koniecznie przeczytać regulamin tego działu.

#232662  autor: basiulenkaa
 11 lis 2007, 10:51
aga pisze:cema napisał/a:
Jak zły dział to bardzo przepraszam, ale niewiem do którego mam dać ten test.

Jest taki dział "Testy czytelników".
Kod:
Tu znajdują się testy telefonów i innych urządzeń napisane przez naszych czytelników. Proszę koniecznie przeczytać regulamin tego działu.
Zauważ, że tam tematy mogą zakładać tylko moderatorzy.

...

#232663  autor: aga
 11 lis 2007, 10:57
basiulenkaa pisze:Zauważ, że tam tematy mogą zakładać tylko moderatorzy.
Faktycznie. Przeoczyłam to, a wystarczyło przeczytać regulamin. :wink:
Kod: Zaznacz cały
Ten dział ma trochę inne zasady niż inne - w nim tworzyć nowe tematy mają prawo tylko moderator i admin. Każdy może natomiast odpowiedzieć pod testem.

Nowe wątki powstają na zasadzie przeniesienia z innych działów. Aby test został tu zamieszczony, musi prezentować odpowiedni poziom merytoryczny i językowy, musi także zawierać zdjęcia. Administratorzy i moderator zastrzegają sobie prawo do wyboru tekstów, które się te znajdą.

Każdy piszący test powinien umieścić swój tekst w dziale odpowiedniej marki. Jeżeli będzie dobry - zostanie przeniesiony do tego działu.

#232739  autor: cema
 11 lis 2007, 16:30
Poprawiłem

#232742  autor: aga
 11 lis 2007, 17:09
Brakuje mi dobrego opisu poszczególnych funkcji telefonu i menu. Własnych opinii też mało. Wydaje mi, że napisała to osoba, która ten telefon ma od niedawna i jest na etapie zachwytów nad nim, a wad jeszcze nie dostrzega.

#232923  autor: MarCjaho
 12 lis 2007, 18:48
W ogóle ten test strasznie krótki. Raptem parę linijek. Wydaje się długi przez te zdjęcia. Przeczytaj testy z działu: "Testy czytelników" i wyedytuj temat. Taki telefon, z takim symbianem i tak krótki test. Przecież tu słowa same cisną się na usta. :roll:

#232925  autor: tfikop
 12 lis 2007, 18:50
cema pisze:Zabrakło paska na rękę i szmateczki do wyświetlacza, którzy inni dostali
Nie jestes sam, ja też mam N73 ME z Ery, nie dostałem ani szmatki, ani paska na rękę, ANI KARTY PAMIĘCI, choć to Music Edition.... co prawda na naklejce na opakowaniu pisze, wsród innych pierdół, że zestaw bez karty pamięci...

#233135  autor: basiulenkaa
 13 lis 2007, 16:27
Dalej podtrzymuję swoje zdanie, za krótki test jak na telefon z symbianem.

"niebyło", niemiałem", "nieświeci".

NIE z czasownikami pisze się osobno.

...

#233178  autor: aga
 13 lis 2007, 19:40
tfikop pisze:Nie jestes sam, ja też mam N73 ME z Ery, nie dostałem ani szmatki, ani paska na rękę, ANI KARTY PAMIĘCI, choć to Music Edition....
Mój nie był ME, ale też nic z tych rzeczy nie było w zestawie. W i-boa konsultant powiedział, że do N73 Era w zestawie nie daje karty pamięci.